söndag 11 januari 2015

FÄRGERNAS BETYDELSE


FÄRGERNAS BETYDELSE

Ljus, naturligt ljus är nödvändigt för människan och de flesta levande varelser. Solen är en grundläggande hälso- och tillväxtfaktor för både växter djur och människor.

Genom huden ger solljuset kroppen vitaminer och genom ljuskänsliga organ i hjärnan framför allt hypofysen och tallkottkörteln stimulerar det de flesta inre sekretoriska körtlar som regler produktionen av hormoner. Hormonerna i sin tur kontrollerar kroppens kemi. Det kan jämföras med fotosyntesen i växter, ljusenergi omvandlas där till kemisk energi.

När vi utesluter vissa våglängder av ljuset genom att vistas i artificiellt ljus eller genom att vara bakom glasfönster, bilrutor, solglas- eller vanliga glasögon eller linser orsakar vi obalans i systemet på samma sätt som när vi inte tillför kroppen alla nödvändiga vitaminer och mineraler i den dagliga kosten. Ljus är alltså näring eller rent av vitalkost.

Naturligt ljus är alltså viktigt för att balansera hela körtelsystemet. För växtprocessen så att vi växer och utvecklas normalt. Ljus är viktigt för åldringsprocessen, en process som i stort sett styrs av hypofysen, sköldkörteln och binjurarna. Om dessa stimuleras av ljus samtidigt som man äter näringsrik kost kan många av de tidiga ålderssymptomen elimineras.

Den kemiska obalansen i kroppen kan ge upphov till många sjukdomssymptom, praktiskt taget alla upptänkliga, eftersom sjukdomar är just tecken på obalans i energisystemet.

Ljusets sammansättning är viktig och dagslängden har den allra största betydelse för djurens fertilitet, pälssättning, pälsfällning och när dagsljuset minskar och dagarna blir kortare då vet  flyttfåglarna att det är dags att röra på sig.

När man pratar om ljuset kommer man naturligtvis in på färgerna eftersom färg är brutet ljus. Varje färg har sin egen våglängd, sin egna frekvens. Ljuset och färgerna har alltid tilltalat och talat till människan. Färgerna i vår miljö, på våra arbetsplatser, i våra hem påverkar oss mer än vi tror.

 Vi har våra favoritfärger och vilken är din? Färgen på våra kläder påverkar oss och även vår miljö. Färgvalet på våra kläder visar vår inre natur och är vårt ansikte utåt. Man väljer färg på kläder efter vilket intryck man vill göra, om man väljer den lilla svarta som är elegant, om man väljer att vara diskret klär man sig i grått eller om man garanterar vill synas väljer man en lysande röd klänning och omgivningen reagerar på färgvalen.

Färgerna har alltid fascinerat oss ändå vet vi väldigt lite om färgsymboliken. Tänkte berätta vad jag vet.


 Färgernas betydelse i vår vardag och för vår hälsa
Färg är brutet ljus och en del av universums naturliga energi och allt har en vibrationsfärg. Vi upplever färgerna med olika intensitet, vi ser dem som fysiska fenomen, men som energi verkar färgerna på alla nivåer; mentalt-känslomässigt-fysiskt-andligt. Färgernas påverkan är inte enbart begränsat till det fysiska, synskadade är lika mottagliga för färgernas energi som seende. Även på färgblinda har färgerna sin unika påverkan på kroppen.

Varje färg har sina speciella egenskaper och sitt sätt att påverka oss. Färgerna vi klär oss i säger något om vår sinnesstämning. Färgerna som vi omger oss med i vår dagliga miljö, hem och arbetsplats, är också mycket viktigt för vår hälsa. Kommersiella företag använder färgernas påverkan för att sälja sina produkter.

RÖD Nyckelord - Energi 

Röd färg är den mest dynamiska, energirika och dominanta av alla färger. 
Rött står för den manliga principen. Rött är blodets och värmens färg. Den ökar cirkulationen och andningsrytmen, den röda färgen piggar upp livsandarna, stärker kreativiteten och ökar energiupplagringen.

Röd är färgen för menscykeln, passionen och sexualiteten. Rött stimulerar binjurar och bildningen av steroidhormoner, den stimulerar utvecklingen av reproduktiva organ.Rött stimulerar ämnesomsättningen och motverkar förstoppning. Den röda färgen aktiverar det sympatiska nervsystemet, stimulerar de sensoriska nerverna och vänster hjärnhalva. Den röda färgen sägs fungera som en katalysator för joniseringen i kroppen och jonerna är bärare av den elektromagnetiska energin. Rött är en jordande färg.

Rött används i rum avsedda för aktiviteter, som t ex snabbmatsrestauranger. Inom reklambranschen kan man allt om färglära, för vilka syften man skall använda de olika färgerna.Rött passar inte så bra i sovrummet eftersom den är energigivande, den kan påverka nattsömnen negativt. Rött kan signalera fara och STOPP, det är inte utan "baktanke" att man använder den här färgen i stopptecknet. Man kan bli röd av ilska och glödhet också! I temperaturläran är vattenkranarna markerade med med en röd punkt för hett och kallt med en blå punkt, på termometrarna likaså.

Om du är trött och energilös, bär gärna något rött för att höja energin och värmen i kroppen,  t ex en röd tröja eller scarfs. Är du redan glödhet så får du läsa i kommande brev om  vilken färg som kan svalka dig, verka lugnande och rogivande. Rött i auran tyder på sensualitet, kreativitet, ambition och impulsivitet. Att ge en röd blomma indikerar kärlek.

ROSA Nyckelord - Kärlek


Den rosa färgen, en mildare version av rött, är kärleksfärgen. Den stimulerar mjukhet, öppenhet och ger en kärleksfull inställning till medmänniskorna.
Rosa är den kvinnliga och moderliga färgen. Den förknippas med känslighet, avslappning och glädje. Den är ovillkorlig kärlek, feminin och intuitiv energi.

Rosa verkar på det hormonella systemet, den del som är relaterad till att frigöra oxytoxin för att understödja föräldrarnas kärlek till sitt barn. Rosa är också avslappnande på spänd muskulatur. Ett litet inslag av rosa i klädseln kan verka uppmjukande och välgörande efter en lång stressig arbetsdag.

Den rosa färgen förstärker det känslomässiga engagemanget och kan användas i sovrummet för att skapa en romantisk atmosfär. Rosa väcker inga aggressioner utan skapar en mild och lugn atmosfär. Stärker den inre harmonin och fysiska välmående. "Vandra på små rosa moln" som man säger. Rosa i auran tyder på att personen är stillsam och anspråkslös. Det kan även indikera att personen älskar konst och allt som är vackert.  Att ge en rosa blomma indikerar förälskelse och löfte om trohet. Den rosa färgen kan också antyda omogenhet.

Man gjorde ett experiment i fängelser i USA och målade väggarna rosa för att undvika så många aggresiva känsloutbrott och det visade sig fungera utmärkt.

ORANGE Nyckelord - GlädjeDen oranga färgen kombinerar energin hos rött och lyckan hos den gula färgen och associeras med glädje, värme, kreativitet, social talang och entusiasm.
Orange motverkar rädslor, depressioner, otillfredsställelse och är stärkande vid en allmän energiförlust genom att den har en starkt pulserande vibration som ökar vitaliteten. Mycket orange i auran kan vara ett tecken på uppvaknande när det gäller att komma i kontakt med vårt högre jag. Beroende på färgtonen kan den också tyda på obalans i känslorna.
Orange är kraftfullt vitaliserande och stimulerande när organismen råkat ut för chockpåverkan, t ex genom skador, operationer, benbrott eller annan form av yttre våld. Orange helar den eteriska kroppen och stimulerar den fysiska kroppen till återhämtning. Kan färgen på nyponen vara en del av förklaring till dess fantastiska läkningsförmåga?
Orange färg stimulerar matsmältningen, motverkar kramper och känslomässiga tarmreaktioner. Den stärker körtelfunktionen, äggstocksfunktionen samt stimulerar mjölkkörtlarnas produktion efter förlossning. Orange stimulerar immunförsvaret och mjältens nedbrytning av vita blodkroppar.
Som en citrusfärg associeras orange med hälsosam mat och en ton av orange som går mot aprikos i köket förstärker glädjen i en måltid bland goda vänner. Orange stimulerar aptiten.Orange är också färgen för höst och skörd. En orange blomma symboliserar en trogen vän.
BRUN Nyckelord - Jord


Färgen brun inger lugn och trygghet samt symboliserar en närhet till jorden. Vi sår våra frön i den varma bruna jorden och från ett litet frö kan det växa upp ett helt träd eller en vacker blomma, den kan också symbolisera att något i oss själva skall växa och blomstra.
De olika nyanserna av brunt står för stabilitet, uthållighet, natur, tillväxt, organisationsförmåga och att man har "båda fötterna på jorden". Brunt står också för det maskulina. Den bruna färgen sträcker sig från beige - aprikos - orange - mörkt röd och till den mer jordiga tonen. 
Brun kan uppfattas som en tung färg men för människor som har en tendens att fara "upp i det blå" så kan den vara en utmärkt färg att "jorda sig" med, att bli mer jordnära och stärka sin organisationsförmåga. Ibland kan man uppfatta den beigea tonen som lite tråkig, men likaväl kan den kännas avslappnande och säker.
Olika nyanser av brunt kan skapa trygghet och lugn i ett vardagsrum eller ett sovrum, speciellt för människor som har ett stressfyllt arbete med många intryck och möten och vars koncentrationsförmåga måste vara på sin topp. 
Om man har en mycket "röd personlighet" kan det vara bra att välja den jordbruna tonen just för att varva ner och fokusera på nuet.
Brunt är jordens färg och när den visar sig i en människas energifält, aura, kan den tyda på tillväxt och företagsamhet att vilja uppnå ett mål. Beroende på nyans, så kan den även tyda på att det finns blockeringar i en människas energiflöden.
GUL Nyckelord - Distans


Gult representerar hälsa till kropp och själ. Gult stärker den mentala aktiviteten, ger klartänkthet, stärker koncentrationen, stimulerar till positivt tänkande och stärker förmågan att få distans till problem. Gult passar bäst i ett rum där man vistas ensam på grund av att den gula färgen ger avskildhet.
Gult stimulerar  leverfunktionen, njurarna och magsaftsekretionen samt befrämjar en god matsmältning. Den gula färgen minskar behovet av socker, kaffe och alkohol.
Gul färg är muskelstimulerande och nervuppbyggande. Den stimulerar kalciumupptaget, stärker lederna  och ökar produktionen i slemsäckarna.
När gul färg överutnyttjas så kan det lätt bli för mycket vilket snabbt gör att det kan övergår till en negativ känsla. Den kan även förknippas med fara eller som en varning. 
En gyllene aura; Gul är förmodligen den färg i auran som är lättast att se. Ljusgult närmast håret kan vara tecken på optimism. Gult kännetecknar intellektuell aktivitet, inlärning, lätthet, vishet. Det är en färg som tyder på att man börjar komma i kontakt med sin mediala förmåga.
En gul blomma betyder att du är solen i mitt liv.
GRÖN Nyckelord - Balans


Grönt, grönt och grönt, naturen är färgad i alla nyanser av grönt som tänkas kan så det är inte utan anledning att grönt är den största healingfärgen. Den viktigaste av alla växtfärger är klorofyllets gröna. Det är det gröna pigmentet som utnyttjar solskenet och tämjer dess energi då det hjälper till att alstra det syre som bär upp livet på jorden. 
Den gröna färgen är den som är lättast för ögat att acceptera på grund av att den har en lugnande och uppfriskande effekt. Det är överflödets, tillväxtens, styrkans och vänlighetens färg. Alla nödutgångar har en grön färg som visar att här kommer man i säkerhet.
Grönt är komplementfärgen i alla läkande essenser, alla växter har grönt i stjälk och blad, så vad är mer naturligt än att äta den levande energi  som naturen ger. Grönt, blågrönt och turkos kännetecknar färgens helande förmåga och den har en lugnande och avslappnande
effekt. Kan det vara därför man använder den i operationssalar och att operationsteamet bär gröna kläder.
Som healingfärg stärker den gröna färgen det respiratoriska systemet, är välgörande för blodet och cirkulationen, speciellt i underhuden. Grönt är vävnadsuppbyggande och motverkar överaktiv cellväxt samt har en stärkande effekt på immunförsvaret och en antiseptisk verkan.
Grönt är en välgörande färg i en bullrig industrimiljö och ger sovrummet en passande avslappnande miljö. Den kan också användas på kontoret för att symbolisera tillväxt och välstånd. Bra i väntrummet genom sin avstressande effekt och man upplever inte en eventuell väntetid så lång. Gröna växter förgyller ett rum och vissa är också mycket effektiva som luftrenare.
Som med allt finns det ju en baksida så även med för mycket grönt. Människor som behöver stimulans kan bli "för avslappnade" av den gröna färgen som då ger motsatt effekt.
Vi använder ett ordspråk som säger; "grön av avund" vilket kan visa sig som en smutsgrön färg i en människas energifält. Giftgrön säger man också vilket kan symbolisera gift, en förgiftning eller ett förgiftat sinne.
Men en "grön personlighet" visar också en praktisk jordnära person som älskar naturen, är generös och sympatisk att ha omkring sig.
 Olika nyanser
Alla färger har ju olika nyanser, så även den blå färgen, från turkos till djup indigo och de olika nyanserna däremellan påverkar oss på olika sätt. 
Om vi tittar på turkos så ökar färgen syresättningen till cellerna och stärker motståndskraften vilket skyddar oss mot infektion, inflammation, feber och svullnader. Turkos motverkar nerv och muskelspänningar i nacke skuldror. Turkos är en färg som passar bra i kök, badrum och sovrum men färgen lämpar sig även i lek- och aktivitetsrum. Beduinerna använder turkoser (stenen) på träns och sadlar som skydd för sina hästar.
Indigo har mycket av den blå färgens symbolik, men ju djupare färgen blir desto mer mättad med andligt innehåll blir den. Detta är intuitionens och klarseendets färg, seende både på det yttre och inre planet. Indigo är stärkande vid olika ögonproblem.
Blåbär, för våra ögon, för de fysiska såväl som för vårt inre klarseende

BLÅ Nyckelord - Avslappning

Blått står för fred och kommunikation. Det är den kvinnliga principens färg. Blått symboliserar odödlighet och uttrycker vårdande omsorg, trohet och kärlek. Blått utvecklar förmågan att lyssna, speciellt den intuitiva hörseln och indigo vårt klarseende.
Blå färg ger välgörande svalka och är febernedsättande. Den är bra vid olika halsbesvär som t ex heshet och ont i halsen. Blått sänker puls och blodtryck, man dämpas lugnas och svalkas. Blått är antiinflammatorisk och reducerar smärta.
Den underlättar insomnandet, motverkar rädsla och är avstressande. Den påverkar andningen positivt, ökar syresättningen och underlättar vid astmatiska besvär.
Blått inger trygghet och befrämjar ledarskap. Uniformer, hos t ex piloter, har ofta en mörkblå färg för att inge trygghet. Den blåa färgen symboliserar också vattnets energi. Färgen förknippas med sanningen liksom med lugnet, ensamheten, kyligheten och allvarsamheten. 
Den kan användas i väntrum, på kontoret, i studierum, i badrummet, i områden där det är mycket varmt, i meditationsrum eller vilorum. Smutsiga blå toner i energifältet kan tyda på blockering av förnimmelseförmågan. 
En blå blomma symboliserar; jag vill vara vid din sida intill döden.

Speciella egenskaper
Varje färg har sina speciella egenskaper och sitt sätt att påverka oss. Färgerna vi klär oss i säger något om vår sinnesstämning. Färgerna påverkar oss fysiskt, t ex höjer rött blodtrycket medan blått får det att gå ner. Färgerna påverkar oss mentalt, t ex tycker vi att ett rött rum är mindre än ett blått. Färgerna påverkar våra känslor, t ex rött väcker upphetsning och blått ger oss ro.

Färgerna som vi omger oss med i vår dagliga miljö, hem och arbetsplats, är också mycket viktigt för vår hälsa, t ex ger matplatsen i grönt och orangegult en fridfull plats och matglädje. Blått i sovrummet ger svalka och bra sömn, rosa i fängelseceller gör våldsamma fångar lugnare. Den violetta färgskalan upplever man som kyrklig och andlig. Kommersiella företag använder färgernas påverkan för att sälja sina produkter.

VIOLETT Nyckelord - Värdighet

Violett förmedlar rikedom, lyx, välstånd,  överdåd och kungliga egenskaper. Violett påverkar självkänsla, värdighet och självrespekt. Den violetta energin uppmuntrar till kreativitet, stärker intuitionen och befrämjar visheten. Inom kyrkan är den fastans, boten och kampens färg.

Som med allt finns det en negativa aspekt även på den violetta färgen vilken kan visa sig som arrogans, dekadens, sorg och lidande.
Violett fungerar lugnande vid överaktivitet och stress. Den ger sinnet lugn och kroppen balans. Den motverkar huvudvärk och migrän. Genom att den lila färgen har en hypnotisk och smärtlindrande effekt kallas den också färgernas morfin. Violett är den mest högfrekventa av alla färger som är synliga för ögat.
Inom fengshui säger man att den violetta färgen kan användas i små mängder i sydöst, nord eller syd i vardagsrummet för att kunna attrahera pengarnas energi, men kan även användas i kontor och meditationsrum. Violett kan användas i rum där värdighet är nödvändig som i sjukhusentréer och platser för andakt. Violett främjar målmedvetenheten och passar därför även bra i föreläsningssalar

Färgen flyter över lila, violett, fuxia (magenta) och purpur.

VITT Nyckelord: Klarhet
Vitt ljus består av spektrets alla färger tillsammans. Vitt står för inre upplysning och stimulerar till djup kontakt med känslorna och sin inre röst. I vardagligare språk associeras vitt med det rena och godtagbara, men även det klurigt raffinerade och klartänkta. Vitt återger människans önskan om det absoluta och det perfekta, den drömlika renheten och det nya, icke påbörjade, därav brudens vita klädsel.

Vitt i miljön ger ljus men ett helt vitt rum kan dock vara tröttande. Ett vitt staket sägs omge ett säkert och lyckligt hem. Vitt står också för goda avsikter, t ex den vita flaggan som är ett tecken på vapenvila.

En vit blomma betyder att jag tror på din oskuld och ärlighet.

SVART Nyckelord: Sorg

Svart är brist på ljus och kan störa vårt allmäntillstånd och vårt välbefinnande. Depression drabbar människor som får för lite ljus.
Svart kan symbolisera den unga människans tankar på döden men också tonåringens frigörelse. Svart associeras ofta med makt, auktoritet, styrka och stabilitet samt kan ge uttryck för elegans om man tänker på "den lilla svarta". Färgen symboliserar även formalitet, död, ondska, och mysterier.  Svart är färgen för sorg men också färgen som kan ge skydd för yttre påverkan. Blandar man alla färger tillsammans blir det svart.

Svart och vitt - yin och yangYin och yang symboliserar ytterligheter och motsatsförhållanden. När det är balans mellan
yin och yang uppstår harmoni i vår kropp och vår själ. Yin och yang är inte två skilda fenomen utan två sidor av samma energi, som en magnet och båda krafterna behövs för att allt skall fungera.

Enligt den Kinesiska filosofin är Yin, det svarta, den kvinnliga och passiva urkraften. Den symboliserar jorden och månen, det mörka, det kalla och det fuktiga, men även bergen och skelettet. Tigern anses vara den varelse, som allra mest förkroppsligar "yin".
Yang, det vita, är den manliga och aktiva urkraften. Den symboliserar himlen och solen, det ljusa, det varma och det torra, men även floderna och blodomloppet. Draken anses vara den varelse, som allra mest förkroppsligar "yang".

GRÅTT Nyckelord: Auktoritär

Mellan svart och vitt finns olika nyanser av grått.
Den grå färgen symboliserar intellekt, kunskap och vishet. Den uppfattas som klassisk, förnäm och elegant den är auktoritär.  
Men grått är också kontrollerad och närapå omärklig och man säger "som en grå liten mus", det kan alltså hjälpa att klä sig i grått om man vill hålla en låg profil. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.