tisdag 13 januari 2015

LEVERFUNKTIONEN


VISSTE DU DET HÄR OM DIN LEVER?



När jag sitter här och gör mina analyser så ser ja hur vanligt det är med utslag på nedsatt leverfunktionen både hos människor och djur. Normalt tänker vi väl inte så mycket på levern och vad den gör. Man pratar om hjärtat och vad man kan göra för ett friskt hjärt- och kärlsystem. Vad man inte tänker på är att det är levern, som reningsverk, som har till uppgift att försörja hjärtat med blod av bästa kvalitet. 
Levern är organismens överlägset största körtel och den filtrerar över 600 liter blod (på en människa) varje dygn. Är man som mig över 65 år så har levern renat ca 14 304 000 liter blod. Levern har också mer än 500 olika funktioner, bl a bryter ner hormonellt överskott, kvinnor som hormonbehandlas kan behöva rena sin lever med jämna mellanrum, den bildar aminosyror, bryter ner proteiner och omvandlar dem till socker och fett och lagrar det omvandlade sockret som glykogen som omvandlas till gkukos när vi behöver kraft och energi.
Levern bildar bl a enzymer (Q10), lecitin, kolesterol och blodalbumin. Levern lagrar järn, koppar och spårämnen och de fettlösliga vitaminerna. Det kan ju vara av intresse att veta att de stora doser vitamin D som rekommenderas inte gör någon nytta om levern inte kan bilda enzymer som kan aktivera det. Levern producerar ca ½ liter galla per dygn. Den framställer ämnen för nedbrytning av inträngande virus och bakterier, bryter ner mjölksyra, avgiftar skadliga ämnen från mediciner, alkohol samt många andra giftiga ämnen och den industrialiserande maten belastar levern mer än någonsin.
Levern inte bara neutraliserar gifter, den har stor funktion genom att kontrollera nervsystemet och en överhettad lever kan utlösa depressioner och vrede. Det finns ju ett ordspråk som säger ”hetlevrad” medans en underfungerande lever ger en tillbakadragen och trött individ.
Levern kontrollerar planering och gallan kontrollerar beslutsfattande funkar inte det här får man ingenting gjort heller. Om gallan säger man "reta gallfeber på eller gallskrika" så en överhettad galla orsakar som levern ilska medans en underfunktion ofta gör att personen sväljer sin ilska och får gallsten i stället.
Så hur kan vi förebygga leverbelastning då?
Mariatistel har visat sig fungera på så sätt att den påverkar leverns förmåga att avgifta och bilda ny vävnad. Den förhindrar upptagning av gifter i levercellerna och blockerar toxinernas bindningsställen på cellmembranen så att de inte kan tränga in i cellen. Maskros är en annan ört som visat sig mycket verksamt på lever och gallfunktonen. Den är blodrenande och pådrivande vid leverbelastning och gallbesvär. Maskros är också understödjande för njurarna och har bra inverkan på ämnesomsättningen.
 

HH 14, 100 ml  och R7, 50 ml

Dr Reckeweg # 7 och örtmedlet HH 14understödjer också en frisk leverfunktion. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.