söndag 22 februari 2015

SKÖLDKÖRTELN

BESVÄR MED SKÖLDKÖRTELN?

Sköldkörteln, Glandula Thyroidea, är en körtel som producerar hormoner och den ligger på halsen alldeles under struphuvudet. Sköldkörteln producerar två hormoner som innehåller jod; thyroxin (T4) och trijodthyronin (T3) och båda två utsöndras i blodet. T4 omvandlas i stor utsträckning till T3 i målorganen av ett enzym som innehåller selen. För att enzymerna skall kunna bildas fodras jod och sköldkörteln har en mycket bra förmåga att ta upp jod från blodet. Sköldkörtelns hormoner binder till mottagare i cellkärnan, receptorer i cellen i övrigt, cellmembranet och mitokondrier vilka bildar energi genom att förbränna födan.

HUR FUNGERAR SKÖLDKÖRTELN?
Hypotalamus i hjärnan får information om nivåerna av sköldkörtelhormon i blodet och beroende på den informationen så får hypofysen informationen. Den i sin tur producerar ett hormon som heter TSH och som signalerar till sköldkörteln att producera T4. Det mesta av T4 omvandlas sedan i levern till T3. Hormonet T3 transporteras sedan in i cellerna och talar om vilken hastighet cellens ämnesomsättning bör ligga på för att hålla en grundläggande metabolisk takt. När cellerna producerar energi så bildas samtidigt värme. Det är anledningen till att man blir frusen vid en underfunktion. Vid överfunktion då det är höga halter av T4 och T3 i blodet så minskar hypofysen sin produktion av TSH.

Sköldkörteln är också den känslomässiga av de hormonella körtlarna, den sitter i halsen och när gråten sitter som en värk i halsen är det sköldkörteln som gör ont. Den får oss att ge uttryck för vår kreativitet, vår konstnärlighet, vår förmåga att se skönhet, vårt känslomässiga engagemang, vårt sätt att uttrycka våra känslor med ord.

VAD KAN DET BLIR FÖR FEL PÅ SKÖLDKÖRTELN?
Sköldkörtelhormonerna påverkar flera viktiga funktioner i kroppen och om det inte produceras rätt mängd hormoner uppstår vissa symptom beroende på om det är en inflammation, under- eller överfunktion.

Överaktiv sköldkörtel
Vid förhöjd produktion av sköldkörtelns hormoner kommer ämnesomsättningen att gå på högvarv. Symptom på överaktivitet är trötthet men kan inte varva ner, rastlöshet, nervositet, svettningar, hjärtklappning och darrningar. Hungrig hela tiden men minskar i vikt trots stort matintag, lös avföring, högt blodtryck och ögonbesvär.
Olika beteckningar på Hyperthyrios är:
Giftstruma
Giftstruma (Thyrotoxikos) orsakas av en överproduktion i sköldkörteln med ökad mängd T4 och/eller T3. Det toxiska i sammanhanget syftar på störningar som åstadkoms av en ökad hormonproduktion och inte på orsaken till överaktiviteten.
Basedow´s sjukdom
Basedow´s är giftstruma av autoimmun karaktär där både ögonsymptom och ökad hjärtverksamhet finns med. (Grave´s sjukdom är det engelska namnet på Basedow)
Överfunktion
Överfunktion (hyperthyroidea) orsakad av ökad syntes och sekretion av thyroideahormoner som antingen är stimulerad av faktorer i blodet eller att det är fel på reglering i körteln och det är förbundet med ökat upptag av jod.

Underaktiv sköldkörtel
Det finns naturligtvis olika nivåer på låg produktion av hormoner och som kan vara jobbiga. Vanliga symptom är trötthet, frusenhet, minnesproblem, förstoppning, ökat sömnbehov, nedsatt ämnesomsättning, håravfall, torrt hår, sköra naglar, muskelkramper, överkikt (vanligast) försvagad puls och deppighet. Symptomen kan vara diffusa och svåra att upptäcka.
Olika beteckningar på Hypothyrios är:
Underfunktion
Underfunktion (hypothyroidea) av sköldkörteln. Endera produceras för lite hormoner eller så är de celler som skall ta upp hormonerna resistenta.
Inflammation
Autoimmun reaktion (Hashimoto´s thyroidit) mot thyroideaglobulin med inflammation, tillståndet leder oftast till underproduktion av hormoner.


STRUMA

Struma är helt enkelt en beteckning på förstorad sköldkörtel.

VARFÖR UPPSTÅR STÖRNINGAR?
Enligt den konventionella medicinen är en vanligaste orsak till låg funktion en autoimmun sjukdom som orsakar antikroppar som förstör vävnaderna i sköldkörteln vilket gör att det inte kan produceras hormoner i rätt mängd. Andra orsaker kan vara jodbrist eller sjukdom i hypofysen.

Enligt komplementär medicin kan sjukdom i sköldkörteln orsakas av näringsbrist på t ex jod och selen, man har även sett att vissa människor har störningar i kalcium- och magnesiummetabolismen.
Ytterligare orsaker till sköldkörtelsjukdomar är konsumtion av steroidhormoner, hormonella preventivmedel, rökning, negativ stress, alkohol, sojaprodukter, sulfa, alger mm. En stor grupp ämnen påverkar hormonbalansen mer eller mindre genom att aktivera och öka nedbrytning av hormoner i levern och några är phenobarbital, benzodiazepiner, kalciumblockerare, steroider, retinoler, DDT, Dioxin PCB och PBB. Dricksvatten med höga nitrithalter ger hypertrofi av sköldkörteln.

KVICKSILVER I SKÖLDKÖRTELN
Eftersom det är ett välkänt faktum att sköldkörteln binder kvicksilver är det inte långsökt att tro att amalgam i tänderna kan orsaka störningar. Att kvicksilver kunde påverka sköldkörteln noterades redan på 1930-talet och 1940 mättes kvicksilverhalten i sköldkörteln på människa och det noterades att sköldkörteln verkade samla kvicksilver fast inte i lika hög grad som hypofysen.

DE ENDOKRINA SYSTEMET
Det endokrina systemet består av åtta olika hormonella körtlar som sitter strategiskt placerade i kroppen. Sköldkörtelobalans är kanske den mest förvirrande och mest invecklade och svåraste av de endokrina sjukdomarna. Behandling av sköldkörtelsymptom utan fullständig förståelse för de komplexa bakomliggande orsaker som kan kopplas till binjurarna ses oftast inte av den konventionella medicinen. Låg binjurefunktion leder ofta till låg sköldkörtelfunktion och man bör därför behandla det underliggande problemet.

Personer som diagnostiseras med t ex hypothyreos efter en traumatisk eller starkt stressande händelse, en olycka, en infektion, en komplicerad graviditet, eller ett känslomässigt trauma som t ex skilsmässa eller dödsfall bör vara särskilt uppmärksamma om behandling av sköldkörteln inte hjälper.Källa:
Docent Mats Hansson, Leg. Läkare Michael Lam

9 kommentarer:

 1. Det här var jättebra skrivet!

  SvaraRadera
 2. Hej Elisabeth,
  Går en underaktiv sköldkörtel behandlas med homeopati eller är det bara levaxin som gäller då? Jag har under en lång tid varit i stressade situationer och det stramar och drar i området där sköldkörteln sitter, jag har också drabbats av långvarig infektion/förkylning vilket tyder på att kroppen inte lyckas återhämta sig.

  SvaraRadera
 3. Hej, det går att behandla sköldkörteln med homeopati. Man bör naturligtvis göra en undersökning för att kunna avgöra orsaken, symptomen och vilken behandling som är lämplig.

  Elisabeth

  SvaraRadera
 4. Hej,
  jag har en son med Down syndrom. Vid denna diagnos är det väldigt vanligt att man även får diagnosen hypothyroidea och läkarna ger då direkt levaxin. Min son har haft detta läkemedel sen ca 9 år tillbaka, den har legat på samma styrka sen dess vilket är 25 mikrogram - alltså väldigt lågt. Jag tycker inte att den medicinen gör ngn skillnad och letar efter mer naturliga, mindre skadliga, och mer effektiva sätt att behandla honom mot de symtom som han faktiskt har.
  Hur går man tillväga om man vill undersöka ifall homeopatin kan hjälpa honom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fredrica
   Jag rekommenderar att du söker en välutbildad homeopat i dina trakter som du kan ha personlig kontakt med.

   Om du hellre känner att du vill ha en diagnos ställd först och främst får du naturligtvis gärna skicka hår och få en analys gjord hos oss.

   Elisabeth

   Radera
 5. Hej har struma underaktiv sköldkörtel går hos heomopati men hon är orseker hur hon ska behandla mig

  SvaraRadera
 6. hej! kvinna på 67 år,hypertyreos år-2008 fick jodbeh.1ång o levaxin 25 mg,svettningar, mjölksyra i benen, numera huvudvärk, yrsel, suddig syn, hade senast högt tsh *25 T4 14 t3* 3.2. orkeslös,magknip, gått ned i vikt 5-6 kg sen okt-2019..har även vitiligo sen ung. frossa ibland..ingen energi..hur kan jag bli bättre?? önskar svar. Ann-Catrin b.

  SvaraRadera
 7. meddelande 2 glömde skriva också att jag har värk i ryggen, och nacken, och orkar knappt sitt upp ofta..svag i kroppen, mjölksyra benen..
  gråtattacker..deprimerad..vill bara få hjälp att bli frisk, har haft detta sen min diagnos år-2008..blivit sämre bara, ej bättre orolig för om det är Addisons sjukdom, binjurebarksvikt..Cushing..?Adenom på hypofysen..eftersom jag har ögonbesvär..

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.