fredag 27 februari 2015

KROPPENS UPPBYGGNAD AV FEM ELEMENT

KROPPENS UPPBYGGNAD AV FEM ELEMENT

Både fingrar och tår är kopplade till elementen

Mellan 1985 och 1986 gick jag en Polaritetsterapeututbildning. En Amerikansk läkare och osteopat vid namn Dr Randolp Stone har utarbetat en behandlingsmetod som går ut på "läran om de fem elementen".

Man kan säga att människans kropp är sammansatt av grövre och finare energier. Allt levande är uppbyggt av fem element. Våra fem sinnen är också knutet till vart och ett av dem. Dom fem elementen symboliseras av handens fem fingrar och fotens fem tår och de är eterelement, luftelement, eldelement, vattenelement och jordelement och elementen är alltså olika förtätade energiformer.

De fem ländkotorna är ju kopplade till de fem elementen och bara genom att känna på de kotorna kan man fastställa en del av en diagnos. Första ländkotan, L1, är kopplad till eterelementet, L2 till luftelementet, L3 till eldelementet, L4 till vattenelementet och L5 till jordelementet.

De homeopatiska spädningarna jobbar också i elementen, D6 i jordelement, D12 i vattenelement, D30 i eldelement, D200 i luftelement, M och CM i eterelement.

Det är intressant att se hur allt hänger samman; att de fem ländkotorna är knutna till elementen, de tolv ryggkotorna är knutna till de tolv akupunkturmeridianerna och de sju nackkotorna till de sju endokrina körtlarna. Dom sju endokrina körtlarna är var och en kopplad till regnbågens sju färger. Se färger i tidigare inlägg.


JORDELEMENT
Rötter

Jordelementet, kopplad till lillfingret och lilltån, är det mest förtätade av elementen. Hår, hud, naglar, muskler, skelett, grovtarmen och luktsinnet finns här. Man kan säga att det är den fysiska formen av en individ. 

Ryggraden är ju väldigt symbolisk, har ingen ryggrad säger man om någon som inte står upp för sina åsikter. Skelettet är ju själva konstruktionen som muskler och vävnader är uppbyggt kring. Skelettet är också resonans för ljudet, ett skrik går genom märg och ben säger ordspråket.
Reflexområden till jordelementet hittar man också under hålfoten.

Symptom från blockering i Jordelementet 
Problem med muskler, bindväv och leder som höftleder och knän ligger ju naturligt under detta element. Förstoppning är i grunden en blockering i jord och kan orsaka allt från kolik, gasbildning, tarminflammationer, migrän, ryggskott, diskbråck i ländryggen, nackspärr, problem med axlarna, eksem och allergier. 

Allergier i form av kemikaliekänslighet är vanligt för i jord ligger luktsinnet, alltså man är väldigt känslig för starka dofter av t ex parfymer, kemiska lukter som bensin mm.

Jordelemetets växter

Det finns även växter som ligger under det lågfrekventa jordelementet och det är ju allt som växer under ytan som rotfrukter och rötter.


VATTENELEMENT
Kålhuvud

Vattenelement, kopplad till ringfingrar och motsvarande tår. Vi består till 60 % av vatten. Blodet, lymfan, alla kroppsvätskor och smaksinnet ligger under vattenelement. 

Men även det känslomässiga finns här, det är ingen lyckträff att man placerar vigselringen av guld på vänster hands ringfinger. Vänster sida är den känslomässiga kroppssidan, metallen guld är stimulerande, hjärtat sitter på vänster sida och detta förstärker känslorna från den som får ringen till den som placerar ringen där.

Organen i bäckenbassängen; äggstockar, livmoder och urinblåsa är också mycket känslomässigt styrda organ. När det gäller vattenelementet har månen stor inverkan på oss. Man kan ju bara titta på ebb och flod för att förstå månens dragningskraft och påverkan på oss som består av 60 % vatten.

Vattenelementets växter
Till vattenelement ligger alla de växter som växer strax ovan markytan, bladväxter som sallad, spenat, grönkål, gurka, squash, sukini, äggplanta, melon, dill, persilja, vitkål, gräslök, purjolök, blomkål och andra kålväxter som formar sina frukter på ett sånt sätt att de bildar huvuden som är placerade alldeles ovan markytan. Dessa växter består till stor del av vatten och det är det här vätsketillskottet som tillsammans med de mycket finfördelade närsalterna som stimulerar, i första hand blodbildningsprocessen. De har också den egenheten att de frigör endokrina substanser, bundna till mineraler i blodvätskan så att dom när de assimileras av cellvävnaderna är i stånd att stimulera slemhinnefunktionen i de inre organen.

Symptom från blockering i Vattenelement 
Cirkulatoriska besvär som högt eller lågt blodtryck orsakat på känslomässiga grunder är vanligt. Besvär med äggstockar, livmoder, prostata och urinblåsa men även sexuellt relaterade obalanser kan orsakas av en störning i vattenelementet, likaså tillbaka hållna känslor och att gråta eller inte kan gråta. Depression är ett vanligt symptom på obalans i detta element.

Att tappa smaksinnet innebär inte bara utebliven smakupplevelse utan är direkt farligt eftersom man då inte känner om det man äter smakar illa. Smak- och luktsinnet är i allra högsta grad knutet till vår överlevnad för att med sinnena kunna urskilja härsken mat som annars skulle orsaka oss allvarliga matförgiftningar. 

ELDELEMENT

Eldelementet, kopplad till långfingrar och motsvarande tår. Vi har en förbränningsapparat, matsmältning, som kan vi kan likna vid en eldstad. Alla har väl sett en öppen eld, hur torr ved och syretillförsel ger bra näring till elden, det blir varmt och skönt och det blir inte annat än lite aska kvar. Eldar vi däremot med sur ved och stryper syretillförseln så brinner det dåligt, ger sämre värme och det blir en massa oförbrända rester kvar som får tas omhand. Samma sak med det vi äter, rätt mat förbränns och den mat som egentligen inte passar oss att äta blir oförbränd kvar och orsakar belastning på bl a levern.

Det finns mycket känslomässiga laddningar i eldelementet, här finns passionen, rörelsen framåt, planering och slutförande. De organsystem som ligger under eld är nervsystemet, magen, tunntarm, lever, galla, pankreas och synsinnet.

Eldelementets växter
Under eldelement hör alla de växter som bär ax och baljor, fruktbärande buskväxter som når till knähöjd d.v.s. samtliga ceralier, tomater, paprika, kryddväxter och bönor. De här födoämnena har den egenskapen att de, då de intas i måttliga mängder, ökar förbränningen. I för stora mängder kan de i stället bli syra- och slembildande. Eldelement är påverkbart genom skarpa, bittra och beska smaker.

Symptom från blockering i Eldelement 
Mat som inte förbränns orsakar belastning på levern som då är primärt centrum för ämnesomsättningen. Allt blod från magen och tarmarna går till levern som skall neutralisera toxiner och lagra glykogen och näringsämnen. Levern hjälper också till att kontrollera nervsystemet och en belastning kan orsaka depression och vrede, ordspråket säger hetlevrad eller gallskrika, reta gallfeber på.

En belastad lever kan också orsaka trötthet. Lever och pankreas samarbetar och en störd pankreas kan orsaka bl a diabetes och enzymbrist. En störd galla kan orsaka åksjuka, yrsel och balansrubbningar genom sin påverkan på nervsystemet. En mycket vanlig störning från levern är eksem och hjärtsjukdomar. 

LUFTELEMENT
Blåbär

Luftelement, kopplad till pekfingrar och motsvarande tår. Elementen består av olika förtätade energier och nu har vi kommit till en väldigt fin energi, vi vet att det finns luft omkring oss men man kan inte ta på den och vi vet att vi inte kan leva länge utan syre. 

Till luftelementet hör respiration, oxidation och cirkulation, syresättningen till kroppens celler.
Här finns också känselsinnet samt intuition och intelligens genom handen, t ex författarskap, konstnärlighet men även healing och andra yrkesutövande genom handen.

Luftelementets växter
Eftersom luftelementet sköter kroppens oxidationsprocess är det att rekommendera växter som berikar vår organism med syre. De födoämnen som går under luftelementet är allt som växer högt över markytan som frukt och bär av alla slag. Även om bären inte växer så högt räknas de ändå att tillhöra luftelement mycket på grund av att de är syrerika.

Symptom från blockering i Luftelement 
Astmatiska sjukdomar och luftvägsallergi är kanske det vanligaste problemet, men även cirkulatioriska, alltså blodets rörelse som t ex blodtryckssjukdomar (lågt eller högt), problem med axlar, armarna och diafragma (hicka). Problem med hjärta och kärl kan uppstå vid en blockering i luftelement.

ETERELEMENT
Groddar

I eterelementet är de övriga elementen samlad i polaritet. Eterelementet är kopplat till tummarna och stortårna. Eterelementet är som namnet en subtilare energi än luft och det ligger allra närmast utanför kroppen.Till eterelement hör hela det hormonella systemet - de hormonella körtlarna, balans- och hörselsinnet samt själens hörsel-förnimelseförmågan och chakrasystemet.

Eterelementets växter
Eterelementet utövar sitt inflytande på sådana växter som inte blivit till egentliga plantor, alltså spirande skott och knoppar. T ex böngroddar av alla slag ätliga knoppar och eteriska oljor (inte olivolja).

Symptom från blockering i Eterelement 
Hormonella störningar, yrsel, hörselstörningar, ljudkänslighet, reumatiska besvär med tummlederna, karpaltunnelsyndrom och sömnstörningar som är knutet till ljuset.

1 kommentar:

  1. Tack för att du delar med dig av alla dina kunskaper! Finns mycket intressant att läsa här!!
    Jag undrar hur elementen hänger ihop med den kinesiska filosofin, där man pratar om trä, vatten, jord, eld och metall. Är eter och luft bara andra ord för metall och trä eller har dom annan betydelse?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.