lördag 30 november 2024

PARASITPULVER

PARASITPULVER


PARASITPULVER
  • Bygger upp en frisk bakterieflora i mag- och tarmkanalen
  • Motverkar parasit- och insektsangrepp
  • Neutraliserar giftämnen i tarmen
  • Verkar inflammationshämmande
Parasitpulver Innehåller:
Menta peperitae (pepparmynt): Kramplösande, galldrivande, understödjer matsmältningen, lindrar vid katarrer. 
Melissa officinalis (citronmeliss). Lugnande, orolig mage, virushämmande, sköldkörtelreglerande, slemhinnestärkande. 
Urtica urens (brännässla): Allergier, inflammationshämmande, njurstärkande. 
Allium sativum (Vitlök): Inflammationshämmande, leverskyddande, tumörhämmande, förebyggande för parasiter, bakterie- och svampdödande.
Magnesium: Njurstärkande, kramplösande och Laktos.

Dosering häst1 skopa (4g) dagligen
Dosering katt1 krm dagligen
Dosering liten hund: 1 krm 2ggr/dag
Dosering mellanstor hund: 2 krm 2ggr/dag
Dosering stor hund3 krm 2ggr/dag

VITLÖK – BRA ELLER DÅLIGT?

Vitlök

VITLÖK ANVÄNDES AV VÅRA FÖRFÄDER I TUSENTALS ÅR
Vitlök har odlats i mer än 5000 år och tros härstammar från Asien och till Norden kom den på 1300-talet. 
Det är ingen överdrift att påstå att vitlöken innehåller mängder med nyttigheter. Vitlök innehåller per 100 g 20 mcg selen, 400 mg kalium, 181 mg kalcium, 153 mg fosfor, 1,7 mg järn, 31 mg C-vitaminer och flavonoider. Flavonoiderna uppmärksammades på allvar av holländska forskare 1993 och vad dom fann ut var att dessa var ett mycket bra skydd mot bl. a hjärt- och kärlsjukdomar hos människan. 
Det finns skäl att tro att flavonoiderna minskar risken för åderförfettning, hjärt-kärlsjukdomar och motverkar blodpropp och dessutom verkar flavonoiderna hindra blodplättarna från att klibba samman. 

Missbruk av vitlök till studieföremål
Det dyker upp forskning om många olika saker. Med jämna mellanrum skrivs det om vitlökens vara eller inte vara. Vitlök påstås vara toxiskt till häst men som alltid är det fråga om mängd, det finns mycket som är dödligt i stora mängder men som fungerar utmärkt i små doser. 

Wendy PearsonDocent, Institutionen för djurbiovetenskap, University of Guelph

För att avklara vilken daglig mängd vitlök, som hos hästar kan föra till ett nett o-erythrocytt förlust, genomförde den kanadensiske juniorforskaren Wendy Pearson 2003 en studie med fyra hästar (Pearson et al. 
American Journalof Veterinary Research 2005; 66:457-465). 
Två hästar blev över 71 dagar fodrade med vitlökspulver i stigande mängder tillsammans med kraftfodret, tills maximal accepterad dos på 2x0,25 g per kg kroppsvikt dagligen var uppnådd. Till en 600 kg häst kommer det att utgöra 300 g dagligen. 
Så mycket vitlök kunde hästarna enligt Pearssons endast kunna ges tillsammans med en massa melass. 
Vid utfodring av en mängd på 2x0,25 g per kg kroppsvikt vitlökspulver dagligen visade båda ”vitlökshästarna” fyra dagar senare en ”signifikant” avtagande mängd erythrocyter i blodet. Detta normaliserades dock 5 veckor efter att utfodringen upphörde. Även vid en överdosering av vitlök återhämtade sig hästarna. 

En för hög dos? 
Den funna problemdosen svara till 240 g vitlökspulver till en 600 kg häst. ”100 % av kontrollhästarna” – alltså två – visade ingen blodförändring. Denna studie har sedan dess skapat stora diskussioner och blir av en ämnesfattig hästpress igen och igen tagit fram som splitterny sensationsforskning med understödjande av fantasifulla tyska ”hästprofessorer”. Ingen av dessa ”vetenskapsfolk” låter sig störas av med en försöksgrupp på endast 2 hästar, så kan man inte räkna statistiska säkra tal på försöket. 
Resultaten kan således inte tilläggas betydande vikt. Ser man bort från detta, så är det i sig själv något av ett konststycke att få ett 2x2 häststudie upptagit med 8 sidor i American Journal of Veterinary Research! 
Man kan fråga sig själv om en 4-hästars studie, som hade visat gynnsamma effekter hade fått tillsvarande intresse? Knappast i Tyskland. Många så kallade opinionsbildare är redan några när det gäller vitlökens effekter. 

Säkra mängder
Det är ett faktum, att Wendy Pearson fortsatt för sig som talesman för en fruktan för vitlök, men som inte hade behövt urarta sig likt en lavin. 
Målet med studien var uteslutande att försöka hitta den säkra maximaldosen till hästar. Studien om vitlökens effekt mot kvarkabakterier är i övrigt genomfört av henne (dock ringa känt och aldrig publicerat). 
I prof. Reichlings vetenskapligt baserade ”Heilpflanzenkunde für Tierärzte” (2005) erkänns faran för hemolytisk anemi först vid fodring av mer än 25 % vitlök i den samlade dagliga fodringen. 
Man kan således själv värdera, var en problematisk dos ligger.

Vad kan man konkludera på med den nämnda informationen? I motsättning till mediernas skrämselbilder så är vitlök till hästar med all säkerhet en särledes värdefull vitalämneskälla med otaliga hälsofrämjande effekter. Med den dagliga dosen, som generellt är erkänd (ca 10-30 g vitlökspulver av hög kvalitet per 600 kg häst dagligen), ligger man långt från en problematisk dosering. 
Källa: Pearson et al. American Journal Of Veterinary Research 2005; 66:457-465

Det är denna studie som startat diskussioner och blivit grunden till skrämselpropaganda!

Är då vitlök toxiskt för hundar och katter?

Det kom en fråga till oss
"Jag har läst att det är farligt att ge lök och vitlök till hundar, nu ser jag att Parasitpulvret innehåller vitlök, kan jag ge det till min hund ändå?"

Mitt Svar
Den lilla mängd vitlök som Parasitpulvret innehåller är inte farligt att ge till hunden. Det har diskuterats kring ämnet lök och vitlök på grund av en studie som gjordes och vid försöken har försökshundar ätit 10 gram lök per kg kroppsvikt och dag under 5 månader. De hundarna visade lätta förgiftningssymptom. Vid tillförsel av 15 gram lök per kg kroppsvikt under 5 månader visade hundarna förgiftningssymptom redan efter 7 till 12 dagar.

Om en hund som väger 10 kg äter 150 gram rå lök eller två gula lökar motsvarande 14 gram lökpulver är risken stor att den kan få en lökförgiftning. 1 gram rå vitlök anses motsvara 5 gram rå gul lök.

Risken för förgiftning med vanlig rekommenderad dosering bedöms som ringa.

Observera att risken är dosrelaterad. Som med allt som ges i megadoser kan det framkalla förgiftningssymptom, de studier som gjorts på hund med vitlök är alltså megadoser.

Källa: Uppgifterna är hämtade ur en artikel av Professor Gustaf Björck. DoggyRapport 1999.

Så här svarar Veterinären
Fråga: 
I sista apotekstidningen är det en artikel om förgiftning och vad hundar inte ska äta. B la annat står det att hundar inte ska äta vitlök, men läser man i olika recept på hundgodis som man gör själv så är vitlök ofta med i recepten. Jag vill veta om hunden kan äta vitlök eller inte.
Svar: Lökar av alla slag kan vara giftiga för hundar men som med det mesta är det en dosfråga. Om maten är smaksatt med en aning vitlök eller om man ger vitlöksolja i kapslar mot t.ex. fästingar är det ingen fara. Skulle hunden emellertid få för sig att äta stora mängder vitlöksklyftor kan det vara riktigt farligt.

Marianne Tornvall
Legitimerad Veterinär


KEMISK AVMASKNING
Kemisk maskmedel

Stora blodmaskar, små blodmaskar, spolmask, bandmask, springmask, styng-flugans larver, detta är några av de parasiter hästen fungerar som värddjur för. Sedan många år har man avmaskat hästarna för att minska, bland annat smittrisken, på betesmarkerna.
Tillverkare av maskmedel rekommenderar avmaskning med 6 - 8 veckors mellanrum under betesgång.

Resistens

Tyvärr har den rutinmässiga användningen av maskmedel (under 2002 såldes över 5 ton) resulterat i att parasiterna utvecklat resistens mot avmaskningsmedel. Maskmedelstillverkarna säger också i sina rekommendationer att upprepad behandling kan tänkas leda till resistenta parasiter.

Om parasiterna en gång blivit resistenta förblir de okänsliga och svarar inte på maskmedlet ens efter flera års uppehåll.

Fem stater i USA har genomfört en studie för att undersöka hur resistenta hästarnas parasiter var mot avmaskningsmedel. Hästarna behandlades med fenbendazole, oxibendazole, pyrantel och ivermectin.

Resultatet visade att 97 % av de undersökta hästarna var resistenta mot fenbendazole, 53 % var resistenta mot oxibendazole och 40 % var resistenta mot pyrantel. I den här studien var ingen häst resistent mot ivermectin. Men man tror att det är en tidsfråga innan någon häst utvecklar resistens mot ivermectin.

På grund av det flitiga användandet av avmaskningspreparat är sedan några år samtliga preparat receptbelagda i Danmark. Detta för att minska risken med resistens genom att bara ta till avmaskningsmedel när det verkligen behövs.

Eva Osterman Lind, laboratorieveterinär, sektionschef, VMD, avd för parasitologi SVA rekommenderar följande för häst:

· Minimera användningen av maskmedel

· Växla långsamt mellan olika klasser av maskmedel

· Dosera korrekt

· Avmaska nya individer med effektivt medel innan de introduceras i betesgruppen

· Övervaka resistenssituationen genom regelbundna kontroller

Veterinärer uppmanar nu hästägare att undvika avmaskning ”för säkerhets skull” och i stället ta fler träckprov samt att sköta betesmarker och hästhagar!

Överdosering och biverkningar på avmaskningsmedel

Alla avmaskningsmedel skall användas med försiktighet även med tanke på biverkningsrisken för hästen.

Överdosering är vanlig på grund av att maskmedlen lagras i fettcellerna, varifrån det långsamt frisätts och bryts ner i levern till mindre fettlösliga metaboliteter genom oxidativ biotransformering. Den aktiva substansen utsöndras i huvudsak via gallan och avföringen. Det tar cirka 3 månader för en frisk lever att bryta ner och utsöndra avmaskningsmedlet.

När man avmaskar hästen med 6 - 8 veckors mellanrum, år efter år, hinner inte levern med att bryta ner den aktiva substansen (maskmedlet) utan undan för undan lagras den upp i kroppens vävnader. På grund av att maskmedlet är fettlösligt kan det även absorberas av hjärnans vävnad och på så sätt  förgifta nervsystemet hos hästen. Detta är troligtvis förloppet när hästen får nedsatt pupillreaktion.

På grund av att hästens diet i dag också består av många tvivelaktiga sammansättningar fastnar det betydligt mer slaggämnen i leverns vävnader än vad som är normalt och hästen drabbas lättare av förgiftning. Beroende på var i kroppen hästen har sin svaga punkt kommer olika symptom att uppträda.

Vanliga biverkningar är att hästen blir allmänt dålig, håglös, får svullnader och klåda.
Mera allvarliga konsekvenser av långvarig överdosering av maskmedel inkluderar mydriasis, ataxi, tremor, stupor, koma och död.

Okänd nervsjukdom hos häst

På senare tid har det uppstått en symptombild där hästens nervsystem har drabbats. Vid undersökningar och/eller obduktioner av de drabbade hästarna har det visat sig att det inte rör sig om en infektion i nervsystemet. Trots genomförda undersökningar är orsaken bakom sjukdomen fortfarande okänd.

Bland tänkbara orsaker finns förgiftning, vitamin och mineralbrister samt metaboliska störningar.

De symptom de drabbade hästarna har uppvisat har varit muskelsvaghet och överkotning i bakbenen samt svårigheter att koordinera benens rörelser.

Eftersom ataxi (svårigheter att koordinera musklerna, speciellt benens) är en reaktion vid överdosering av maskmedel, kan då denna okända nervsjukdom ha att göra med förgiftning av just maskmedel?


   PARASITKONTROLL PÅ VÅREN BÖR VARA EN RUTIN



Häst och Husdjurslabbet ger sin syn på avmaskning


 Vad betyder örterna för hästarna? Hur kan vi hjälpa våra hästar till att må bra utan att stoppa i dem en massa gift och syntetiska varor? Anki berättar om örter som kan reducera mask och hela magen på hästen. Super intressant och givande!



måndag 18 november 2024

MIKROSKADOR PÅ HÄSTENS SKELETT

Mikroskador på hästens skelett utläkta 
med naturliga vävnadssalter. 

Kalfosmin, ett kosttillskott från Homeopathuset, har visat sig effektivt för att läka mikroskador på hästars skelett. En häst som tidigare drabbades av frakturer i både griffelben och skenben har återhämtat sig helt, efter att ha behandlats med vävnadssalter som innehåller kalciumfosfat och kiseldioxid. Detta exempel belyser hur naturliga produkter kan stödja läkningsprocesser och hjälpa djur att återfå sin styrka.


Kundrecension:
Vill berätta om min häst som jag gett tillskott från er på Homeopathuset. Hästen fick en fraktur i ena griffelbenet och en spricka på skenbenet i mitten av juli. Prognosen var mycket oklar från början. Jag fick rådet av en bekant att ge hästen vävnadssalterna kalciumfosfat och kiseldioxid från Homeopathuset och jag gav henne båda. Nu i september är frakturen läkt och man ser ingenting av skadan på röntgen. Hästen är under igångsättning och kommer med största sannolikhet att kunna användas fullt ut i ridningen igen.
Vill bara tacka för dessa produkter, Annelie Bergkvist.

Intressant vad forskningen kommit fram till.
Nanopartikel väcker protein till liv

Helix

Forskare visar att kiseloxid kan bygga upp proteiner.
Det är en grupp bioteknikforskare vi Linköpings Tekniska Högskola som gjort upptäckten. 
- Vi vill försöka designa proteiner som får sin funktion först när de träffar en oorganisk yta, säger Bengt-Harald Jonsson, professor i molekylär bioteknik. vid Institutionen för fysik, kemi och biologi. Han leder forskargruppen som nu presenterar sina resultat i Angewandte Chemie, världens högst rankade kemitidskrift.
Forskargruppen hade sett hur små formlösa proteiner i vattenlösning bildade funktionella strukturer när de kom i kontakt med nanopartiklar av kiseloxid.

Forskarna skapade då ett kort funktionslöst protein, en så kallad peptid, med positiva laddningar som sedan blandades med negativt laddade kiseloxidpartiklar. Resultatet blev att peptiden antog formen av en helix och blev till ett funktionellt protein. När forskarna sedan byggde på aminosyror på peptidkomplexet, fick komplexet egenskaper som en katalysator, inte olikt funktionen hos levande cellers enzymer.

Kileldioxid (silicea) 500 g 

Nu tror linköpingsforskarna att upptäckten kan leda till att lösa gåtan med livets uppkomst.

Kiselhaltiga lerpartiklar på den nyfödda jorden kan ha dragit till sig peptider med vidhängande aminosyror och bildat de första funktionella proteinerna. 

- Vi vet att RNA (som har en viktig roll för informationsöverföringen i cellerna) kan binda till lerpartiklar, vars ytor är negativt laddade. Sannolikheten för att peptider med aminosyror i ett tidigt skede av utvecklingen, ska ha bildat väl definierade strukturer mot leran, är betydligt större eftersom de är mer diversiferade än RNA, säger Bengt-Harald Jonsson.

Gruppen designade en peptid (ett kort protein) med en bestämd fördelning av positiva laddningar. Peptiden blandade i en lösning med klotformiga kiseloxidpartiklar, cirka 9 nanometer (miljarddels meter) stora. När peptiden var fri i lösningen hade den ingen struktur alls, men när den anslöt till den negativt laddade kiseloxidkulan fick den formen av en helix. Resultatet blev ett komplex av en partikel och ett funktionellt protein.

När forskarna byggde på sin peptid med extra aminosyror fick komplexet egenskaper som en katalysator, en funktion som liknar enzymernas i levande celler.

Metoden har flera möjliga användningsområden:
- igenkänning av organiska molekyler
- katalys av kemiska reaktioner med exakt kontroll
- målsökande partiklar för medicinska tillämpningar.

Men LiU-forskarnas lyckade experiment kan också kasta ljus över den eviga frågan om livets uppkomst. Kiselhaltiga lerpartiklar i ”ursoppan” kan ha attraherat ostrukturerade peptider med vidhängande aminosyror och gett upphov till de första funktionella proteinerna.

Artikeln av M. Lundqvist, P. Nygren, B.H. Jonsson och K. Broo: Introduction of structure and function in a designed peptide upon absorption on a silica nanoparticle publiceras i Angewandte Chemie nr 48, 2006.


SLU-forskare släpper konstgjort bentransplantat

Bild Svenska Dagbladet
-Forskare i Lund har lyckats ta fram en ny möjlig metod för att läka benbrott. Genom att kombinera ett konstgjort keramiskt benersättningsmedel med en cocktail av andra läkemedel har de lyckats läka svåra frakturer på råttor.

Nytt konstgjort bentransplantat utlovar att förbättra och förenkla benoperationer på sällskapsdjur och hästar. Det är utvecklat av bland andra forskare på SLU och tillverkar i Uppsala – släpps nu på marknaden.
 
Det konstgjorda bentransplantatet utgörs av en speciell komposition som innehåller bland annat kalciumfosfat i kristallin form*, som är en huvudbeståndsdel i ben som blandats med en reseoberbar polymer så det blir en tjock smet som är lätt att hantera som kan blandas in i benvävnad som skall repareras,
-Vi lägger dit en byggställning gjord av kalcium och fosfat för benbildande celler att flytta in i och använda som byggnadsmaterial säger Odd Höglund professor i kirurgi. Han är forskare på SLU om hur djur kan lagas med materialet.
 
Konceptet togs fram i ett forskningsprojekt som finansierades av innovationsmyndigheten Vinova och var ett projekt mellan Uppsala universitet, SLU och Akademiska sjukhuset.
Konceptet var så lovande att Odd Höglund tillsammans med andra forskare och investerare startade företaget Cavix AB i Uppsala som nu har sin första produkt på marknaden. Produkten kallas Zeyte Nanosyntetetic Bonegrafit och vänder sig främst till området sällskapsdjur och hästar.
Enligt företaget kommer försäljningen av produkten att i huvudsak vända sig till hundar och katter.

Rick Thomas VD vid Cavix AB beräknar man göra en återhållsam uppskattning på en omsättning på cirka runt en halv miljard kronor.
Det finns i dagsläget inga resultat för hästar och resultaten för sällskapsdjur är begränsade i och med att produkten är så ny.
 
*Framställning av syntetiskt kristallint kalciumfosfat i nano storlek. Kristallodling (tillverkning) har blivit en stor teknisk utmaning.
 
Utdrag från Veterinär magasinet nr 6 2024


Homeopathusets kalciumsalter och övriga cellsalter framställs ur naturligt förekommande mineraler.

Kalciumfosfat 500 g

Cellsalter (eller vävnadssalter) är i nanostorlek. De tillverkas genom en process som gör dem extremt finfördelade, vilket underlättar deras absorption och upptag i kroppens celler. Detta gör att cellerna lättare kan ta upp de mineraler och näringsämnen som finns i cellsalterna för att stödja kroppens hälsa och balans.

Kalfosmin – kan vara lösningen på mikroskador hos djur

Kalfosmin 2 kg

Sammansättning: Laktos, Calciumphosfat, Magnesiumfosfat
Tillsatser: Calciumfluor, Ferrumfosfat, Kiseldioxid (Silicea), Zink, Koppar, Bor, Betakaroten,       D-alfa tocoferol, Natriumaskorbat och Boswelia.

 Cellsalter absorberas från munnens slemhinnor, genom vilka de kommer in i blodomloppet och därifrån direkt in i cellerna. De påverkar cellminnet, cellmetabolismen, minerallagringen inom cellerna och reparationen av dess brister.

Nanoteknik är alltså ren natur, med den levande naturens möjligheter

De flesta av våra produkter till djur är framställda med denna teknik och svensktillverkade.

Beställ här

Vi har naturligtvis även cellsalter till människor samt homeopatiska läkemedel.

Homeopatiska medel är ofta framställda i nanostorlek, eftersom de genomgår en process av upprepad utspädning och succussion (kraftig skakning) som bryter ner ämnena till mycket små partiklar. Detta gör de aktiva substanserna mer biotillgängliga, vilket innebär att det lättare kan absorberas av kroppens celler.

Här kan du beställa de homeopatiska medlen.


Fler källhänvisningar
Nya studier från ledande institutioner som Harvard T.H. Chan School of Public Health bekräftar vikten av ett adekvat intag av mikronäringsämnen, även om forskning om effekten av specifik mikrodosering av vitaminer och mineraler fortfarande pågår. Forskning har visat att många människor världen över lider av brist på viktiga näringsämnen som jod, vitamin E, kalcium och järn. Dessa brister kopplas till allvarliga hälsoproblem, vilket antyder att även små mängder tillskott kan bidra till att minska dessa näringsluckor och förbättra hälsan​.

Harvard School of Public Health

Stora kliniska prövningar, som exempelvis VITAL-studien, har också undersökt vitamin Som visade att dödligheten i cancer minskar med vitamin D.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31733345/

Sammanfattningsvis finns det evidens för att även minimala doser av vitaminer och mineraler kan bidra till att rätta till vanliga brister som påverkar miljarder människor globalt​(

WHO
Mikronäringsämnen är vitaminer och mineraler som kroppen behöver i mycket små mängder. Deras påverkan på hälsan är dock avgörande, och brist på något av dem kan orsaka allvarliga och till och med livshotande tillstånd. Mikronäringsämnen utför en rad funktioner, inklusive att möjliggöra för kroppen att producera enzymer, hormoner och andra ämnen som behövs för normal tillväxt och utveckling. Brist på järn, vitamin A och jod är de vanligaste bristerna globalt, särskilt bland barn och gravida kvinnor. Låg- och medelinkomstländer bär den oproportionerliga bördan av mikronäringsbrister.

Mikronäringsbrister kan orsaka synliga och farliga hälsotillstånd, men de kan också leda till mindre kliniskt märkbara minskningar i energinivå, mental klarhet och allmän kapacitet. Detta kan leda till minskade utbildningsresultat, minskad arbetsproduktivitet och ökad risk för andra sjukdomar och hälsotillstånd.

Många av dessa brister kan förebyggas genom näringsutbildning och konsumtion av en hälsosam kost som innehåller olika livsmedel, samt genom berikning av livsmedel och tillskott där det behövs. Dessa program har gjort stora framsteg för att minska mikronäringsbrister under de senaste decennierna, men ytterligare insatser behövs.

Detta är en sammanfattning från WHO:s text om mikronäringsämnen och deras betydelse för hälsan.


fredag 8 november 2024

HOVBÖLD

 HOVBÖLD KAN RELATERAS TILL ETT SURT pH OCH KRISTALLISERING AV SYROR


Den här typen av foder kan vara försurande

Hovbölder innebär i nio fall av tio att hästen fodras med för mycket syrabildande ämnen.

Ett kraftigt syrabildande foder orsakar en ökad syrabildning i magen vilket i sin tur orsakar belastning i njurfunktionen på grund av att negativa joner passerar från magen till njurarna.

Även om hästen fodras med ”BARF” bildas mer sura än basiska slaggprodukter och kroppen har en hel rad buffertsystem som snabbt kan utjämna tillfälliga förändringar. Men även buffertsystemen har en begränsad kapacitet och måste stödjas av andra långsammare utjämningsmekanismer. Genom blodets förbindelse mellan lungor och njurar har man ett system där sura ämnen kan elimineras via koldioxid och syror.

Kroppens olika buffertsystem fungerar inte oberoende av varandra utan en ändring i ett system påverkar balansen även i det andra.

Kroppen försöker själv i nödsituationer öka värmen (inflammation) för att hindra att syror fälls ut eftersom värme lättare löser upp kristallerna så därför bör man inte kyla hoven

Hovböld kommer alltså i nio fall av tio inifrån.

VACCIN – EN UTLÖSANDE FAKTOR FÖR HOVBÖLD

Sprutan sätts oftast i det här området på vänster sida

Det är också vanligt att hästen utvecklar hovbölder i samband m ed vaccinering. Vacciner är mycket inflammationsframkallande och försurande.

Biverkningar kan inträffa inom några minuter efter vaccinering. Men i många fall noteras inte symtom förrän flera månader senare, eller till och med flera år senare, särskilt hos djur som får upprepade vacciner, år efter år.

Några vanliga reaktionerna som inkluderar feber, ömhet eller svullnad runt injektionsstället, influensaliknande" symtom, inflammationer bland annat i ögats hornhinna (gråfärgning), fång, hovbölder oro och beteendestörningar.

När hästen får hovbölder härleder man oftast till att det kommit in bakterier utifrån och ordinerar en stelkrampsspruta. 

 

För att nämna några toxiska ämnen förutom sjukdomsämnena man vaccinerar in.


Tiomersal (kvicksilver) Enligt myndigheter har man fasat ur kvicksilver (tiomersal) från vissa vacciner på grund av miljöhänsyn.

Aluminium placeras i vaccinerna för att selektivt fokuseras på uppregleringen av immunförsvaret, för att driva på produktionen av antikroppar. Djuren utsätts för en långvarig exponering av aluminium som sprutas direkt in i kroppen

Formaldehyd används för att avdöda virusstammarna och finns kvar i små mängder i det färdiga vaccinet. Formaldehyd är en gas och mycket giftigt och kan orsaka nerv– lever och njurskador.  

VAD KAN MAN GÖRA SJÄLV

PälsoHov 1,8 kg

Bra hovvård! Viktigt att ta bort allt kraftfoder även säd och havre, att hästen dricker vatten.

PälsoHov kan understödja läkning av olika hovproblem. Det innehåller BIOTIN som medverkar till normala oxidationsprocesser*, bekämpar bakterier och har setts fungerar utmärkt vid urinsyregikt. ZINK som understödjer en bra cirkulation och pH balansen. Viktig mineral för att läka inre sår. KISEL förbättrar hovkvaliteten och understödjer utrensning av giftanhopningar och välgörande vid utläkning av varbildningar. L-METIONIN är en viktig antioxidant som motverkar oxidativ stress*.

*Avfallet från cellerna kallas fria radikaler och det är väldigt skadligt för våra kroppen. Fria radikaler kan leda till att kroppens eget antioxidantförsvar inte är tillräckligt och om det får pågå under en längre tid så utsätts kroppen för Oxidativ stress. Oxidativ stress är nu tippad som den ledande orsaken till alla sjukdomar.

Bra produkter för behandling och förebyggande av hovböld.

Colofor för att understödja tarmen.
COLOFOR

Renefor skiljer ut tungmetaller
RENEFOR

Immufor och Votomin C för immunsystemet
IMMUFOR
VITOMIN C