lördag 30 november 2024

PARASITPULVER

PARASITPULVER


PARASITPULVER
  • Bygger upp en frisk bakterieflora i mag- och tarmkanalen
  • Motverkar parasit- och insektsangrepp
  • Neutraliserar giftämnen i tarmen
  • Verkar inflammationshämmande
Parasitpulver Innehåller:
Menta peperitae (pepparmynt): Kramplösande, galldrivande, understödjer matsmältningen, lindrar vid katarrer. 
Melissa officinalis (citronmeliss). Lugnande, orolig mage, virushämmande, sköldkörtelreglerande, slemhinnestärkande. 
Urtica urens (brännässla): Allergier, inflammationshämmande, njurstärkande. 
Allium sativum (Vitlök): Inflammationshämmande, leverskyddande, tumörhämmande, förebyggande för parasiter, bakterie- och svampdödande.
Magnesium: Njurstärkande, kramplösande och Laktos.

Dosering häst1 skopa (4g) dagligen
Dosering katt1 krm dagligen
Dosering liten hund: 1 krm 2ggr/dag
Dosering mellanstor hund: 2 krm 2ggr/dag
Dosering stor hund3 krm 2ggr/dag

VITLÖK – BRA ELLER DÅLIGT?

Vitlök

VITLÖK ANVÄNDES AV VÅRA FÖRFÄDER I TUSENTALS ÅR
Vitlök har odlats i mer än 5000 år och tros härstammar från Asien och till Norden kom den på 1300-talet. 
Det är ingen överdrift att påstå att vitlöken innehåller mängder med nyttigheter. Vitlök innehåller per 100 g 20 mcg selen, 400 mg kalium, 181 mg kalcium, 153 mg fosfor, 1,7 mg järn, 31 mg C-vitaminer och flavonoider. Flavonoiderna uppmärksammades på allvar av holländska forskare 1993 och vad dom fann ut var att dessa var ett mycket bra skydd mot bl. a hjärt- och kärlsjukdomar hos människan. 
Det finns skäl att tro att flavonoiderna minskar risken för åderförfettning, hjärt-kärlsjukdomar och motverkar blodpropp och dessutom verkar flavonoiderna hindra blodplättarna från att klibba samman. 

Missbruk av vitlök till studieföremål
Det dyker upp forskning om många olika saker. Med jämna mellanrum skrivs det om vitlökens vara eller inte vara. Vitlök påstås vara toxiskt till häst men som alltid är det fråga om mängd, det finns mycket som är dödligt i stora mängder men som fungerar utmärkt i små doser. 

Wendy PearsonDocent, Institutionen för djurbiovetenskap, University of Guelph

För att avklara vilken daglig mängd vitlök, som hos hästar kan föra till ett nett o-erythrocytt förlust, genomförde den kanadensiske juniorforskaren Wendy Pearson 2003 en studie med fyra hästar (Pearson et al. 
American Journalof Veterinary Research 2005; 66:457-465). 
Två hästar blev över 71 dagar fodrade med vitlökspulver i stigande mängder tillsammans med kraftfodret, tills maximal accepterad dos på 2x0,25 g per kg kroppsvikt dagligen var uppnådd. Till en 600 kg häst kommer det att utgöra 300 g dagligen. 
Så mycket vitlök kunde hästarna enligt Pearssons endast kunna ges tillsammans med en massa melass. 
Vid utfodring av en mängd på 2x0,25 g per kg kroppsvikt vitlökspulver dagligen visade båda ”vitlökshästarna” fyra dagar senare en ”signifikant” avtagande mängd erythrocyter i blodet. Detta normaliserades dock 5 veckor efter att utfodringen upphörde. Även vid en överdosering av vitlök återhämtade sig hästarna. 

En för hög dos? 
Den funna problemdosen svara till 240 g vitlökspulver till en 600 kg häst. ”100 % av kontrollhästarna” – alltså två – visade ingen blodförändring. Denna studie har sedan dess skapat stora diskussioner och blir av en ämnesfattig hästpress igen och igen tagit fram som splitterny sensationsforskning med understödjande av fantasifulla tyska ”hästprofessorer”. Ingen av dessa ”vetenskapsfolk” låter sig störas av med en försöksgrupp på endast 2 hästar, så kan man inte räkna statistiska säkra tal på försöket. 
Resultaten kan således inte tilläggas betydande vikt. Ser man bort från detta, så är det i sig själv något av ett konststycke att få ett 2x2 häststudie upptagit med 8 sidor i American Journal of Veterinary Research! 
Man kan fråga sig själv om en 4-hästars studie, som hade visat gynnsamma effekter hade fått tillsvarande intresse? Knappast i Tyskland. Många så kallade opinionsbildare är redan några när det gäller vitlökens effekter. 

Säkra mängder
Det är ett faktum, att Wendy Pearson fortsatt för sig som talesman för en fruktan för vitlök, men som inte hade behövt urarta sig likt en lavin. 
Målet med studien var uteslutande att försöka hitta den säkra maximaldosen till hästar. Studien om vitlökens effekt mot kvarkabakterier är i övrigt genomfört av henne (dock ringa känt och aldrig publicerat). 
I prof. Reichlings vetenskapligt baserade ”Heilpflanzenkunde für Tierärzte” (2005) erkänns faran för hemolytisk anemi först vid fodring av mer än 25 % vitlök i den samlade dagliga fodringen. 
Man kan således själv värdera, var en problematisk dos ligger.

Vad kan man konkludera på med den nämnda informationen? I motsättning till mediernas skrämselbilder så är vitlök till hästar med all säkerhet en särledes värdefull vitalämneskälla med otaliga hälsofrämjande effekter. Med den dagliga dosen, som generellt är erkänd (ca 10-30 g vitlökspulver av hög kvalitet per 600 kg häst dagligen), ligger man långt från en problematisk dosering. 
Källa: Pearson et al. American Journal Of Veterinary Research 2005; 66:457-465

Det är denna studie som startat diskussioner och blivit grunden till skrämselpropaganda!

Är då vitlök toxiskt för hundar och katter?

Det kom en fråga till oss
"Jag har läst att det är farligt att ge lök och vitlök till hundar, nu ser jag att Parasitpulvret innehåller vitlök, kan jag ge det till min hund ändå?"

Mitt Svar
Den lilla mängd vitlök som Parasitpulvret innehåller är inte farligt att ge till hunden. Det har diskuterats kring ämnet lök och vitlök på grund av en studie som gjordes och vid försöken har försökshundar ätit 10 gram lök per kg kroppsvikt och dag under 5 månader. De hundarna visade lätta förgiftningssymptom. Vid tillförsel av 15 gram lök per kg kroppsvikt under 5 månader visade hundarna förgiftningssymptom redan efter 7 till 12 dagar.

Om en hund som väger 10 kg äter 150 gram rå lök eller två gula lökar motsvarande 14 gram lökpulver är risken stor att den kan få en lökförgiftning. 1 gram rå vitlök anses motsvara 5 gram rå gul lök.

Risken för förgiftning med vanlig rekommenderad dosering bedöms som ringa.

Observera att risken är dosrelaterad. Som med allt som ges i megadoser kan det framkalla förgiftningssymptom, de studier som gjorts på hund med vitlök är alltså megadoser.

Källa: Uppgifterna är hämtade ur en artikel av Professor Gustaf Björck. DoggyRapport 1999.

Så här svarar Veterinären
Fråga: 
I sista apotekstidningen är det en artikel om förgiftning och vad hundar inte ska äta. B la annat står det att hundar inte ska äta vitlök, men läser man i olika recept på hundgodis som man gör själv så är vitlök ofta med i recepten. Jag vill veta om hunden kan äta vitlök eller inte.
Svar: Lökar av alla slag kan vara giftiga för hundar men som med det mesta är det en dosfråga. Om maten är smaksatt med en aning vitlök eller om man ger vitlöksolja i kapslar mot t.ex. fästingar är det ingen fara. Skulle hunden emellertid få för sig att äta stora mängder vitlöksklyftor kan det vara riktigt farligt.

Marianne Tornvall
Legitimerad Veterinär


KEMISK AVMASKNING
Kemisk maskmedel

Stora blodmaskar, små blodmaskar, spolmask, bandmask, springmask, styng-flugans larver, detta är några av de parasiter hästen fungerar som värddjur för. Sedan många år har man avmaskat hästarna för att minska, bland annat smittrisken, på betesmarkerna.
Tillverkare av maskmedel rekommenderar avmaskning med 6 - 8 veckors mellanrum under betesgång.

Resistens

Tyvärr har den rutinmässiga användningen av maskmedel (under 2002 såldes över 5 ton) resulterat i att parasiterna utvecklat resistens mot avmaskningsmedel. Maskmedelstillverkarna säger också i sina rekommendationer att upprepad behandling kan tänkas leda till resistenta parasiter.

Om parasiterna en gång blivit resistenta förblir de okänsliga och svarar inte på maskmedlet ens efter flera års uppehåll.

Fem stater i USA har genomfört en studie för att undersöka hur resistenta hästarnas parasiter var mot avmaskningsmedel. Hästarna behandlades med fenbendazole, oxibendazole, pyrantel och ivermectin.

Resultatet visade att 97 % av de undersökta hästarna var resistenta mot fenbendazole, 53 % var resistenta mot oxibendazole och 40 % var resistenta mot pyrantel. I den här studien var ingen häst resistent mot ivermectin. Men man tror att det är en tidsfråga innan någon häst utvecklar resistens mot ivermectin.

På grund av det flitiga användandet av avmaskningspreparat är sedan några år samtliga preparat receptbelagda i Danmark. Detta för att minska risken med resistens genom att bara ta till avmaskningsmedel när det verkligen behövs.

Eva Osterman Lind, laboratorieveterinär, sektionschef, VMD, avd för parasitologi SVA rekommenderar följande för häst:

· Minimera användningen av maskmedel

· Växla långsamt mellan olika klasser av maskmedel

· Dosera korrekt

· Avmaska nya individer med effektivt medel innan de introduceras i betesgruppen

· Övervaka resistenssituationen genom regelbundna kontroller

Veterinärer uppmanar nu hästägare att undvika avmaskning ”för säkerhets skull” och i stället ta fler träckprov samt att sköta betesmarker och hästhagar!

Överdosering och biverkningar på avmaskningsmedel

Alla avmaskningsmedel skall användas med försiktighet även med tanke på biverkningsrisken för hästen.

Överdosering är vanlig på grund av att maskmedlen lagras i fettcellerna, varifrån det långsamt frisätts och bryts ner i levern till mindre fettlösliga metaboliteter genom oxidativ biotransformering. Den aktiva substansen utsöndras i huvudsak via gallan och avföringen. Det tar cirka 3 månader för en frisk lever att bryta ner och utsöndra avmaskningsmedlet.

När man avmaskar hästen med 6 - 8 veckors mellanrum, år efter år, hinner inte levern med att bryta ner den aktiva substansen (maskmedlet) utan undan för undan lagras den upp i kroppens vävnader. På grund av att maskmedlet är fettlösligt kan det även absorberas av hjärnans vävnad och på så sätt  förgifta nervsystemet hos hästen. Detta är troligtvis förloppet när hästen får nedsatt pupillreaktion.

På grund av att hästens diet i dag också består av många tvivelaktiga sammansättningar fastnar det betydligt mer slaggämnen i leverns vävnader än vad som är normalt och hästen drabbas lättare av förgiftning. Beroende på var i kroppen hästen har sin svaga punkt kommer olika symptom att uppträda.

Vanliga biverkningar är att hästen blir allmänt dålig, håglös, får svullnader och klåda.
Mera allvarliga konsekvenser av långvarig överdosering av maskmedel inkluderar mydriasis, ataxi, tremor, stupor, koma och död.

Okänd nervsjukdom hos häst

På senare tid har det uppstått en symptombild där hästens nervsystem har drabbats. Vid undersökningar och/eller obduktioner av de drabbade hästarna har det visat sig att det inte rör sig om en infektion i nervsystemet. Trots genomförda undersökningar är orsaken bakom sjukdomen fortfarande okänd.

Bland tänkbara orsaker finns förgiftning, vitamin och mineralbrister samt metaboliska störningar.

De symptom de drabbade hästarna har uppvisat har varit muskelsvaghet och överkotning i bakbenen samt svårigheter att koordinera benens rörelser.

Eftersom ataxi (svårigheter att koordinera musklerna, speciellt benens) är en reaktion vid överdosering av maskmedel, kan då denna okända nervsjukdom ha att göra med förgiftning av just maskmedel?


   PARASITKONTROLL PÅ VÅREN BÖR VARA EN RUTIN



Häst och Husdjurslabbet ger sin syn på avmaskning


 Vad betyder örterna för hästarna? Hur kan vi hjälpa våra hästar till att må bra utan att stoppa i dem en massa gift och syntetiska varor? Anki berättar om örter som kan reducera mask och hela magen på hästen. Super intressant och givande!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.