torsdag 4 augusti 2011

PÄLSoHOV


PÄLSoHOV

Utan hov ingen häst

Pälsfällning - Pälssättning
På hösten och våren vet vi att hästen byter päls, men vad vi kanske inte tänker på är att den mest energikrävande fasen har pågått under en period. Vinterpälsen börjar sättas redan i augusti och pälsfällningen börjar i december.
Det som är mest krävande för hästen är att sätta vinterpälsen. Det går åt energi och protein för att tillverka ny päls och hästen behöver en ökad fodergiva under den här perioden. Det går åt mer foder för att tillverka 1 kg päls än 1 kg mjölk eller muskler, det betyder att kroppen prioriterar pälstillväxten före muskel och fettansättning.

På våren upptäcker många hästägare att deras hästar tappat både muskler och fett, när sommarpälsen kommer fram under den avfallna vinterpälsen. Det beror på att det kostar hästen både energi och protein att bygga upp ny päls.

Pälstillväxten prioriteras framför ansättning av muskler och fett i hästens kropp. Det är inte säkert att den vanliga foderstaten räcker till både päls och hull. När hästägaren upptäcker att hästen fallit ur är det ofta för sent, eftersom den nya pälsen börjar växa redan i december-januari. Det kan alltså vara klokt att öka fodergivan lite ungefär vid juletid.. 

Hästägare upplever oftare att hästar får problem med ansättningen av sommarpäls än vinterpäls, trots att vinterpälsen blir både längre och tjockare. Det kan bero på att vinterpälsen börjar växa i augusti och då går många hästar fortfarande på näringsrikt bete. 
En signal om att hästen behöver få i sig fler byggstenar till pälsen kan vara om börjar äta träck på vårvintern. Träck innehåller bakterieprotein från döda tarmbakterier.

Det pågår många diskussioner på "nätet" om man behöver ge hästarna tillskott i samband med pälsfällning och pälssättning. Vår erfarenhet visar att det finns många hästar som reagerar kraftigt med t ex humörförändringar och den frommaste valack kan plötsligt bli ohanterbar under de här perioderna. En del hästar kan bli mycket ömhudade och lida ordentligt medans andra märks det inget särskilt på. 

Vi tycker att det är befogat att understödja de hästar som lider under de här perioderna med ett extra fodertillskott. Att göra livet drägligare för den känsliga hästen borde vara en prioritet. Att den inte skulle behöva extra B-vitamin motiveras med att det inte finns vetenskapliga belägg för detta. Hästar kan bilda sina egna B-vitaminer är en vanlig kommentar. Ja, hästar kan bilda B-vitaminer om den har en frisk tarmflora och en fungerande foderstat.
Det finns ett stort problem här och det är att hästarna ofta inte har en fungerande foderstat och att grovtarmsjäsningen inte fungerar tillfredsställande. Hästarna fodras i många fall med hösilage och en massa processade sötade kraftfoder vilket innebär att bakteriepopulationen förändras och grovtarmsjäsningen inte fungerar optimalt. Det i sin tur innebär att hästen inte kan bilda B-vitaminerna i den omfattning de behövs eller ens kan ta upp övriga näringsämnen korrekt.

Lungorna är organ som är nära förbundet med huden, de kontrollerar huden kan man säga. Ibland kan det behövas att understödja även det organsystemet för att befrämja hälsan hos hästen. Kanske framför allt de klippta hästarna kan behöva det stödet. Bra i kombination med Respirafor. 


 HORMONPÅVERKAN och LJUSET

Blir din trevliga och snälla häst helt galen på hösten när den skall sätta päls
eller kittlig och grinig på våren när den fäller pälsen?
Det som sätter igång det hela processen med pälsbyte är ju först och främst att dagsljuset börjar skifta. Fram till omkring midsommar är pälsen vilande men när mängden solljus minskar på sensommaren så börjar pälsen växa tills hela vinterpälsen är klar. När den är satt och klar så vilar pälsen igen tills dagsljuset ökar och triggar den nya sommarpälsen att börja växa.
Det är de sensoriska organen, ögonen som har ljussensorer och huden som har temperatursensorer och som berättar för hjärnan vad som händer i miljön. Hjärnan skickar efter informationen ut signaler till hårsäckarna, som med hjälp av många reglerande molekyler signalerar till hårsäckarna att börja eller sluta växa.

Pälsfällning och pälssättning är en naturlig cykel som alltså regleras av miljö, temperatur och dagsljus. Är det varmare vintrar saktar vinterpälsens tillväxt av och naturligtvis tvärtom om det är kallare vintrar. Det bästa för hästen är om den kan vara utan täcke för att det naturliga förloppet skall fungera.

PälsoHov kan kombineras med Endofor för henne eller Gentifor för honom om hästen får beteendeförändringar i samband med pälsfällningen.


TORRA OCH SPRUCKNA HOVAR

Hästens hov har en mycket rik blodförsörjning

Skötseln av hästens hovar verkar ibland ha låg prioritet trots att de är en så viktig del av hästkroppen. Utan fungerande hovar är hästen obrukbar, oavsett hur bra gångarter den har, hur fort den kan springa eller hur högt den kan hoppa. Ett flertal hältor har sitt ursprung från hoven.
Det är mycket vanligt att hästarna är välryktade och i bra skick i övrigt men har vanvårdade hovar. Kanske får man intrycket av att det hårda hornet är oförstörbart. I själva verket är hoven hästens "andra hjärta". Innanför hornet, i mjukvävnaderna, är det en riklig blodförsörjning och genom hovmekanismen pumpas blodet upp i kroppen tillbaka till hjärtat.

Hovens inre består av hovben, strålben, kronben och en hel rad fästen för senor och ligament.
Balansen i hoven och dess vinklar påverkar hela hästen genom att eventuella problem fortplantar sig uppåt i skelett och muskler. En häst som under längre tid belastar en liten del av hoven i stället för ett jämnt tryck över hela hoven får ett ojämnt slitage i någon led högre upp i benet.
Problem med hovarna tar ofta lång tid att läka och kan bli dyrt. Det är betydligt bättre att ge hästen god hovvård i förebyggande syfte. Försök etablera en bra kontakt med en duktig hovslagare eller hovvårdare och var noggrann med skonings- och verkningsintervallerna. Ha noggrann koll på hur hovarna slits och om de växer ovanligt fort eller sakta, om de ser friska ut eller har några speciella ränder, det är viktigt information om hur hästen mår.

Om du därtill har en travhäst så bör du veta att när den går maxfart, det vill säga 50 kilometer i timmen, så tar den två steg i sekunden. Både det vertikala nedslaget och under hovuppbromsningen är det stora krafter i rörelse. Bland annat bromsar hovens rörelse upp från 70 kilometer i timmen till 0 och hela stödvävnaden skall ta hand om kraften. Tänk dig då att hoven är felvinklad vilken skada det orsakar på vävnaderna upp genom lederna till bogarna. Man har kunnat se att nedslaget från en felaktigt verkad hov ger stötvågor som i sin tur kan orsaka lungblödning
.
PälsoHov kan också kombineras med Cirkulafor om hästen har extremt torra och spruckna hovar och har utvecklat fång. Likaså om hästen har spruckna och såriga karleder. PälsoHov fungarar också bra att kombinera med MSM.


PÄLSoHOVPälsoHov 1,5 kg

Päls & Hov har en noggrant utvärderad sammansättning och kan verka understödjande för de hästar som är särskilt känsliga vid pälssättning samt för friska och väl fungerande hovar. 
Även de hästar som inte visar någon speciell känslighet kan må bra av ett tillskott för att understödja en frisk päls-och hovkvalité

De verksamma substanserna i PälsoHov är Biotin, Zink, Kisel och L-metionin.

Biotin är ett viktigt näringsämnen för huden. Det fungerar som hjälpfaktor till olika enzymer i energimetabolismen hos både växter och djur. Biotinet möjliggör omvandling av ämnen som gör att aminosyrorna fenylalanin och glycin kan användas och båda är viktiga för friskt hår och motverkar håravfall.
Biotin är också viktig för att mjölksyran skall kunna användas som energikälla och håller den även på en normal nivå. Biotin fungerar som ett mycket viktig ämne i leverns avgiftningssystem. Biotin förknippas också med friska hovar. Man har funnit att hovkvalitén förbättrats med tillskott av biotin. Biotin finns i hela sädesprodukter.
Brist på biotin kan orsaka dålig hovkvalitet, håravfall, dermatit, hudutslag, förhöjd utsöndring av talgkörtlarnas mekanism, färgförändringar av hår/päls samt störning i svettkörtlarnas funktion.

Zink är viktig för en frisk hud och motverkar eksem, håravfall, mugg, rasp. Mineralen är viktig för en frisk cirkulation i underhuden genom att hålla kärlen rena från förkalkningsskador och för hudens normala pH. Zink är också viktig för att läka inre skador och sår vilket är viktigt för en häst som utvecklat fång. Zink har också en viktig funktion i det hormonella systemet samt för att understödja ett friskt immunsystem.

Kisel är en mineral som är nödvändig för att hålla en frisk och elastisk underhud samt för elasticiteten och vävnaderna i hoven. Kisel förbättrar kvalitet på päls och horn, stärker organvävnad och gör att den fäster och genom att göra den elastisk. Kisel ger hårdare ben och tänder samt stärker muskler och ledband. Den understödjer utrensning av giftanhopningar, alla anhopningar som luktar illa som vid kroniska varbildningar. Kisel är mycket välgörande vid läkning av hudsjukdomar.


L-metionin är en essentiell aminosyra vilket innebär att den måste tillföras med
fodret. Den är en viktig antioxidant som skyddar kroppen mot strålning, fria radikaler och tung-metaller som till exempel bly och kvicksilver. L-metionin stimulerar njurarna och levern och spelar en viktig roll för kroppens förmåga att tillgodogöra sig selen. Den är väsentlig vid absorption och transport av selen samt påverkar selenets biologiska tillgänglighet.

Brist på metionin orsakar ofta kalkbrist. Ett tillskott förebygger däremot hud- och hovproblem. Även håravfall och dålig pälsväxt kan i många fall motverkas med metionin.L-metionin är viktig som förebyggande mot hud- och hovproblem.

Genom att radioaktivt märka MSM har man sett att det i kroppen övergår i aminosyrorna metionin, taurin, cystin och cystein. Metionin behövs för att kroppen ska kunna producera viktiga signalsubstanser som till exempel serotonin, samt kroppens egen smärtlindrare – endorfin.

Källa: SLU 

TILL WEBBSHOP


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.