onsdag 27 januari 2021

Fakta om husdjursfoder

 Fakta om husdjursfoderEtt av många sätt att kategorisera djur är baserat på deras kost och matsmältningsfysiologi.

Karnivorers äter kött, frugivores äter frukt, omnivorers äter en mängd olika födoämnen från både djur- och växtkällor, en herbivorens näringsbehov utgörs av växtkällor.

Hundar räknas som karnivora djur vilket betyder att de är anpassade att äta oprocessade råa animalier. Det betyder inte att dom inte kan äta vegetabilier men dom är fortfarande inte omnivora djur alltså allätare. Deras matsmältning är inte anpassad att processa komplexa kolhydrater som stärkelse och cellulosa från spannmål.

Hunden och framförallt katten bör få sin huvudsakliga näring från oprocessad rå animalisk föda för där finns de essentiella näringsämnena som vegetabilier inte kan förse dom med.

Katten är en mer utpräglad karnivorers än hunden. 

Orsaken till att våra husdjur drabbas av ohälsa är ofta foderrelaterad. Visst kan det röra sig om ärftlighet eller vara en rasdefekt men det kanske aldrig behövt bryta ut om man fodrar djuren med för rasen biologiskt anpassat foder i stället för det industritillverkade fodret som oftast används. Industrifodren består oftast av kolhydratrika ingredienser. Kolhydrater omvandlas till socker och inget är så inflammationsframkallande som just olika sockerarter.

Övervikt är även det ett vanligt problem som orsakas av det sockerrika fodret och övervikten verkar också utlösande för att inflammationer skall uppstå lättare.

Rätt foder för den typ av djurart man har är en grundförutsättning för att de skall vara friska.


En guide till att du på ett säkert sätt kan mata dina husdjur med en hälsosam kost av Dr. Becker

Trenden när det gäller husdjursnäring har förändras eftersom fler och fler husdjursägare nu utforskar vikten av att fodra med färskt hemlagat foder, i motsats till de bearbetade husdjursfoder som dominerar marknaden. 

Här är några fakta: Foderindustrin, som använder biologiskt olämpliga livsmedel i sina "färdigfoder" som dessutom är laddade med syntetiska vitaminer för att uppfylla minimikrav på näring, blomstrar på den affärsidé som går ut på att mata hundar och katter enbart för att de ska överleva - inte för att de skall vara friska.

Fakta är att ju billigare ingredienserna är, desto större vinstmarginal. Dessa branschaktörer är mer intresserade av hur mycket pengar de ska tjäna - de har inte ditt husdjurs bästa i åtanke. Det är därför det är ett sådan lättnad när jag ser att så många husdjursägare gör sitt bästa för att fodra sina älskade hundar och katter en artlämplig diet som passar djurens behov.

5 fördelar med att mata katter och hundar med en balanserad hemlagad diet

Färskt obearbetat kött

Det optimala sättet att fodra våra fyrbenta familjemedlemmar är att ge dem en noggrant balanserad, rå eller försiktigt kokt, hemlagad artlämplig diet. Om du tidigare har matat din hund med konventionellt sällskapsdjursfoder är det dags att göra förändringar. Det finns många fördelar med att mata ditt husdjur ett hemlagat foder:

1.    Du kan själv handplocka ingredienserna

– Du kan på så sätt vara säker på kvaliteten på köttet du matar ditt husdjur med och att du använder ekologiskt eller köper köttet på lokala gårdar men även viltkött fungerar bra. Du vet också att alla produkter du använder tvättas och rengörs på rätt sätt innan de används till ditt husdjurs måltider.

2.    Du kan ge dina husdjur deras välbehövliga enzymer och växtnäringsämnen

 - Dessa näringsämnen förstörs vanligtvis vid bearbetning av livsmedel. Om du matar dina djur med en rå diet är det ingen brist på dessa fördelaktiga näringsämnen.

3.    Du kan vara flexibel med ingredienserna

- Fördelen med att göra hemlagade måltider är att du vara flexibel och se till att du ger näringsmässig variation i ditt husdjurs mat t ex växla proteinkälla. Du kan ge dem lite färsk frukt och grönsaker från din lokala handlare eller från din egen odling.

4.    Du kan efterlikna ditt husdjurs genetiska foderkällor så nära som möjligt

- Min rekommendation är att du använder så mycket obearbetad, färsk mat som du har möjlighet till. Om du inte har möjlighet att mata med färskt, råfoder, BARF, så erbjud bara färskt kött som snacks istället.

5.    Du kan vara lugn för att ditt husdjur får den mat som är genetiskt anpassad

- Du vet att du har fullständig kontroll över alla ingredienser du använder. Detta är avgörande, särskilt nu när det är en kamp för att hitta etiska företag för sällskapsdjur som använder lokala ingredienser. 

Även om du bara fodrar med två till fyra färska livsmedel varje vecka, kan det ändå ha en betydande inverkan på ditt husdjurs näringsstatus. Det som är viktigt är att du tar små men säkra åtgärder för att se till att dina husdjur får den bästa kosten för att deras hälsa

Man kan definiera ”färsk mat” lite olika

Här är vad jag menar: Uppenbarligen betyder orden "färsk mat" olika saker för olika människor. Vissa husdjursägare tycker att färsk mat är allt som inte kommer från en burk eller påse märkt "hundmat" eller "kattmat". Men den här enkla definitionen innebär att bearbetade livsmedel som charkvaror kan betraktas som "färsk mat".

Det här är inte vad jag pratar om när jag hänvisar till färskt foder för husdjur. Så här definierar jag ”färsk mat:” en diet som är så artlämplig som möjligt, det innebär att den har lågt kolhydratinnehåll med hög fukthalt och är obearbetad, alltså en mängd färska, hela livsmedel som är näringsmässigt kompletta och optimala för arten.

Husdjur mår bäst på färsk, hel mat som är obearbetad och innehåller vätska. De behöver fetter, protein av hög kvalitet som basfoder: små mängder grönsaker och frukter som ger fiber och antioxidanter. Deras diet bör också innehålla vitaminer och mineraler.

Så för att sammanfatta, de bästa matvarorna att ge i matskålen, kommer från kylen - inte från skafferiet. Men det betyder inte att allt du har i ditt kylskåp, oavsett hur färskt det än är behöver vara bra för dina husdjur.

Inte allt du äter är säkra för husdjur – även om de som är hälsosamma för dig

En studie 2016 publicerad i tidskriften Frontiers in Veterinary Science rapporterade att livsmedel som är helt säkra för människor kan vara giftiga för hundar och katter och är ansvariga för fall av förgiftningar bland husdjur över hela världen.

Studieförfattarna noterade att:

”Hundar och katter kan matas med skadliga livsmedel av ägare som inte är medvetna om faran eller med tanke på den stora förekomsten av dessa produkter i hemmet. Husdjur kan lätt få oavsiktlig tillgång till dem. Hundar har inte så bra bedömning och kan mycket väl sätta i sig skadliga livsmedel. och därmed påverkas vilket är mycket vanligare än att katter gör detsamma. ”

De noterade vidare att förgiftningsepisoder förekommer främst för att det finns "brist på allmän kunskap om de allvarliga hälsorisker för hundar och katter som dessa produkter kan utgöra." Så vilka speciella livsmedel är farliga för dina husdjur? Här är några vanliga exempel:

       Choklad innehåller teobromin och koffein, vilket kan orsaka hyperaktivitet, skakningar, ökad hjärtfrekvens och till och med död (ju mer bitter en choklad är, desto giftigare är den).

       Makadamianötter kan leda till svaghet, kräkningar, depression, skakningar, förlust av koordination och hypertermi hos hundar.

       Lök och andra växter i släktet allum kan göra vissa husdjur sjuka (även om andra inte påverkas) och orsaka diarré, kräkningar, aptitlöshet och andra symtom.

Så även om det är en lysande idé att mata dina husdjur med färsk mat, hemlagad diet, är djävulen fortfarande i detaljerna - och det är upp till dig att vara helt vaksam på vad du bör eller inte bör mata dem.

Andra utfodringstips som kan vara bra att tänka på

Gå långsamt tillväga när du introducerar nya livsmedel till ditt husdjur. Här är andra tips att tänka på:

1.    Tvätta och rengör ditt husdjurs matskål och vattenskål varje dag 

- Detta är viktigt både om du ger dem råa eller tillagade måltider. Jag rekommenderar också att du använder keramiska, rostfria stål- eller glasskålar istället för plast.

2.    Förbered de rätta delarna

- Det är ju viktigt att justera fodermängden nedåt eller uppåt efter hur mycket motion din hund får varje dag.

3.    Se till att de dricker tillräckligt med vatten

    - I genomsnitt behöver katten mellan 20 - 50 ml vatten per dag. En frisk hund, å andra sidan, behöver cirka 50 ml vatten för varje kilo kroppsvikt dagligen.

De flesta husdjursföräldrar blir vanligtvis förvirrade när det gäller att identifiera vilka livsmedel som är säkra och hälsosamma för sina husdjur och vilka som kan orsaka problem.En del djurägare anser att det är för tidskrävande och många ger upp och ger processat foder vilket faktiskt är den värsta maten du kan ge ditt husdjur.

Ju mer informerad och uppdaterad du är, desto bättre kan du se till att du ger ditt husdjur den artanpassade näringen de förtjänar.

Övervikt är även det ett vanligt problem som orsakas av det sockerrika fodret och övervikten verkar också utlösande för att inflammationer skall uppstå lättare.

Rätt foder för den typ av djurart man har är en grundförutsättning för att de skall vara friska.

p

Ovanstående information kan vägleda dig om vad som är säkra livsmedel till dina djur
Dr. Karen Shaw Becker är en proaktiv och integrerande hälsoveterinär vars primära mål är att samarbeta med djurägare som vill förbättra sitt husdjurs hälsa och vitalitet genom att göra smarta och holistiska livsstilsval. 
Hon syftar inte bara till att identifiera de grundläggande orsakerna till husdjurssjukdomar och degeneration, utan strävar också efter att förhindra dem genom att ta en proaktiv inställning till friska djur.
År 2009 samarbetade Dr. Becker med osteopatisk läkare och naturhälsoexpert Dr. Joseph Mercola och började skapa videor och skriva artiklar för Mercolas webbplats Healthy Pets. Hon utvecklade också humanläkemedel, utmärkta kvalitetsnäringsämnen och kosttillskott för hundar och katter. 
År 2013 blev Mercola Healthy Pets en av de största webbplatserna för djurhälsovård i världen.

Så här mycket socker du ger ditt husdjur utan att du ens vet om det!

Här kan du lära dig av Dr. Becker hur du själv kan räkan ut sockermängden i ditt husdjurs färdigfoder


Avvara viktiga 10 minuter det är dun hund värd.


ATT BÖRJA MED TILL DEN ALLERGISKA HUNDEN
TIPS


Om vitlök

Färsk vitlök

Fråga

Jag har läst att det är farligt att ge lök och vitlök till hundar, nu ser jag att det rekommenderas i fodret, kan jag ge det till min hund ändå?

Svar

Den lilla mängd vitlök en pressad klyfta är kan du ge till din hund utan problem.

Det har diskuterats kring ämnet lök och vitlök på grund av en studie som gjordes och vid försöken har försökshundar ätit 10 gram lök per kg kroppsvikt och dag under 5 månader. De hundarna visade lätta förgiftningssymptom. Vid tillförsel av 15 gram lök per kg kroppsvikt under 5 månader visade hundarna förgiftningssymptom redan efter 7 till 12 dagar.

Om en hund som väger 10 kg äter 150 gram rå lök eller två gula lökar motsvarande 14 gram lökpulver är risken stor att den kan få en lökförgiftning. 1 gram rå vitlök anses motsvara 5 gram rå gul lök.

Risken för förgiftning med vanlig rekommenderad dosering bedöms som ringa.

Observera att risken är dosrelaterad. Som med allt som ges i megadoser kan det framkalla förgiftningssymptom, de studier som gjorts på hund med vitlök är alltså megadoser.

Uppgifterna är hämtade ur en artikel av Professor Gustaf Björck. DoggyRapport 1999.

Så här svarar Veterinären

Fråga till veterinären om Vitlök

I sista apotekstidningen är det en artikel om förgiftning och vad hundar inte ska äta. Bland annat står det att hundar inte ska äta vitlök, men läser man i olika recept på hundgodis som man gör själv så är vitlök ofta med i recepten. Jag vill veta om hunden kan äta vitlök eller inte.

Veterinären svarar

Hej Gunilla!
Lökar av alla slag kan vara giftiga för hundar men som med det mesta är det en dosfråga. Om maten är smaksatt med en aning vitlök eller om man ger vitlöksolja i kapslar mot t.ex. fästingar är det ingen fara. Skulle hunden emellertid få för sig att äta stora mängder vitlöksklyftor kan det vara riktigt farligt.

Marianne Tornvall
Legitimerad Veterinär


Matsmältningsapparaten

Till matsmältningen hör mun och tänder, magen, tarmar, bukspottkörtel, lever och galla.

Magen

Ett vanligt tecken på magstörning är att djuren äter gräs. Den vanligaste orsaken till magproblem med kräkningar är olämpligt foder, glupskhet eller mycket fett i form av olja. De vanligaste symptomen är magsår, stress, allergier, åksjuka, halsinfektion eller annan infektion, sköldkörtelproblem samt smärtor i knän och baktassar.

Även friska djur kräks ibland, en vanlig orsak till någon sporadisk kräkning kan vara att den hittat något ”gott” ute och satt i sig eller svalt för stora bitar mat, eller som katten, kräks hårbollar.

Om man vid veterinärundersökning inte hittar något fel så bör den första åtgärden vara att byta foder.
Bra egenvårdsprodukter för magen
R190 eller ReVet 12 för magen.
Välj flytande eller piller beroende på vad som är enklast att ge ditt djur.
Symptom på leverbelastning
Vanliga symptom på en belastad lever är ögon- och öroninflammation, allergi, eksem och klåda.
Bra egenvårdsprodukter vid leversymptom
Det absolut bästa medlet för att läka ut en belastad lever är Mariatistel. ReVet 5 (piller) och R7 (flytande) innehåller bland annat Mariatistel.

Tarmarna
I tunntarmen tas näringsämnena upp av tarmluddet som skall absorbera dem från fodret. När tarmluddet är skadat av de klistriga substanserna (säd, spannmål, baljväxter, cellulosa, olja, mm)  som tillsätts i de industriellt framställda fodret uppstår en låggradig inflammation i tarmen. 

Det betyder i sin tur att det även uppstår problem i grovtarmen och dess bakterieflora och det leder till vad vi kallar läckande tarm. Det innebär att för stora molekyler av fodret, som inte kunnat brytas ner i tunntarmen, kan passera tarmväggarna och mikroorganismerna från den skadliga tarmfloran passerar likväl. Dessa toxiska ämnen hamnar i blodet som går runt tarmarna som egentligen skall ta upp näringsämnen och detta triggar immunförsvaret som direkt kommer rusande när de vita blodkropparna upptäcker främmande ämnen och det uppstår bland annat allergiska reaktioner.

Detta kan pågå under längre tid utan att hunden uppvisar akuta symptom och de symptom som oftast visar sig först är ju mag- och/eller hudproblem. 

Undan för undan som tarmluddet förstörs uppstår näringsbrister av t ex B-, C-, D-, K-vitaminer. Mineraler som kalcium, järn, jod, zink, mangan med flera tas inte upp ordentligt. Det uppstår tillslut symptom som höftleds-, armbågs- muskel- och diskbrocksproblem, dålig tillväxt med försämrad uppbyggnad av skelett och muskler. Eftersom man vet att bland annat kalcium och vitamin C till största delen absorberas i tunntarmen så är det lättare att förstå att det uppstår symptom i de bärande vävnaderna.

Ser man till att så fort hundvalpen slutat dia och skall födas upp på den här undermåliga dieten som industrifodren är så förstår man att otillräckliga mängder av de vitala näringsämnena hämmar utvecklingen av muskler, skelett och leder.

Det här scenariot är inte en fråga ifall det skall uppstå utan det är en fråga om när det uppstår. Vissa hundar drabbas som valp andra som vuxna, Vi hundägare ser inte problemet förrän symptomen är så allvarliga att man blir tvungen att ta hunden till en veterinär och då kanske hunden lidit länge.

Hur kan vi då undvika att detta sker, det bästa är att skippa de här dåliga fodren som innehåller klisterämnen och i stället ger hunden ”riktig mat”, alltså BARF, som ger hunden bra förutsättningar och som även kan läka ut de allergiska reaktioner som uppstått. 

Bra egenvårdsprodukter vid diarré
Om djuren har tillfällig diarré, vilket innebär täta tömningar med lös avföring, kan en behandling med de homeopatiska medlen R4 (flytande) eller ReVet 6 (piller) användas för akuta och kroniska diarréer.

Förstoppning
Förstoppning orsakas ofta av att djuret inte motioneras, tarmen är en muskel och behöver rörelse för att fungera normalt. Olämplig utfodring är en annan bidragande orsak.
Bra egenvårdsprodukter vid förstoppning
Ge R37 om djuret har kolik samt R192 för själva förstoppningen.

Pankreatit (bukspottkörtelinflammation) hos Hund och Katt
Inflammation i pankreas är vanligast hos överviktiga djur som äter industritillverkat foder som är lågt på protein men har högt fett- och kolhydratinnehåll. Symptom som är relaterade till den dåliga matsmältningen som följer pankreassjukdom kommer i skov av kraftig hunger och överätning.
Skydda djuret från att utveckla pankreatit
Det är relativt lätt att undvika att djuren utvecklar pankreatit. Det är en åkomma som väl motionerade djur med korrekt utfodring helt enkelt inte utvecklar. Om det rör sig om unga djur så byt foder till BARF och motionera det regelbundet eftersom motionen stimulerar hela kroppssystemet och understödjer borttransport av slaggprodukter genom att  stimulera tarmarna och lymfsystemet.
Bra egenvårdsprodukter
Akut pankreatit visar sig som förlust av aptiten, kräkning, skummande diarré, blodig avföring, svaghet och kraftiga buksmärtor. Vid kronisk pankreatit behålls oftast normal aptit, men djuret förlorar ändå vikt, stora degliknande avföringar som är grå eller färglös, fet avföring, djuren är kroniskt trötta och blir matt och ful pälsen.
Tillsätt matsmältningsenzymer med fodret och ett tillskott av vitaminer och mineraler som är lätta för djuret att assimilera. Ge extra vitamin C och gärna grönsaker som pressats till en juice. Ge aldrig kall eller fryst mat utan rumstempererad och ge små måltider vid varje tillfälle.
Rekommenderas Näringsbalans Hund & Katt, Enzymin, VitoMin C, ReVet 5 och ReVet 11

Analsäckarna bör få lite extra utrymme
Analsäckarna är små körtlar som sitter på var sida om tarmöppningen hos både hund och katt. De innehåller ett illaluktande sekret som oftast följer med avföringen ut. De har en revirmarkerande funktion. Ibland töms inte dessa körtlar på grund av felaktig konsistens på avföringen och det kan orsaka att gångarna blir tilltäppta vilket gör att smärtsamma infektioner och även bölder kan uppstå.
Orsaken till  problem med analsäckarna är i första hand utfodringsfel vilket orsakar tarmbesvär med felaktig tarmflora. Konsistensen på avföringen förändras och den trycker inte ut sekretet. En annan orsak som man kanske inte tänker på är att djuret kan ha en halsinfektion. Halskörtlarna sitter i början på matsmältningskanalen och analsäckarna precis i slutet, vilket gör att de har en nära koppling till varandra. Symptom på dåligt tömda analsäckar är att hunden åker på rumpan. De slickar sig i baken, har förstoppning eller diarré. Även illaluktande andedräkt, tandkötts- och halsinfektion är vanliga symptom.
Bra egenvårdsprodukter
Shivanektar 2 och Shivanektar 25 samt vävnadssalt nr.1 Kalciumfluorid (se bild).

Diabetes och övervikt
Diabetes, eller sockersjuka, har blivit ett lika vanligt symptom hos husdjuren som för människan. Utfodring med processat foder som innehåller säd, raffinerade kolhydrater, stora mängder socker och annat märkligt är oftast den utlösande faktorn. Vid diabetes har bukspottkörteln minskat eller helt upphört att producera insulin vilket leder till att blodsockret stiger. Symptom som djuren kan visa är bland annat stor törst och mycket  kissande, trötthet, ögon- och urinvägsinflammation, kraftig klåda, avmagring och förlorad aptit
Pankreas deltar i ämnesomsättningen och övervikt uppstår oftast i samband med felutfodring  och överutfodring. I sådana fall, med kraftig övervikt, kan det istället vara så att det produceras för mycket insulin och fetterna lagras istället i kroppens fettceller. För mycket av fel mat och för lite motion ökar risken för att djuren skall utveckla fetma.
Födoämnesenzymer bildas i pankreas och dess uppgift är att finfördela födoämnena till små, små partiklar. Vid brist på enzymer försöker kroppen göra det bästa den kan med vad den har. Det innebär att det passerar ofullständigt smälta födoämnen ut i blodet. Detta leder till att många sjukdomssymptom kan uppstå. Symptom på brist hos hunden är att den äter sin egen eller andras avföring.
Förebyggande för diabetes och övervikt
Det bästa sättet att understödja god hälsa och normal vikt är att utfodra djuren med råa födoämnen. Enzymer kan skydda kroppen från många sjukdomar och understödja ett långt liv och en god hälsa hos djuren. ReVet 5 och ReVet 13 understödjer vid diabetes och övervikt.
Revbenen visar om djuren är överviktig, de skall kunna kännas men inte synas.


Fryser din hund om tassarna


Fråga
Min hund fryser om tassarna och får köldkramp, vad beror det på och finns det något jag kan göra?

Svar

Japanska forskare vid Yamazaki Gakuen University i Tokyo har publiserat sina rön om tamhundens förmåga att hålla värmen i tassarna i tidskriften Veterinary Dermatology. Där har de redovisar att våra tamhundar har, precis som bland annat fåglar och fjällrävar, ett slags värmeväxlande system inbyggda i sina trampdynor och ben. Studierna visar att de har de ett fint och tätt system av blodkärl i tassarna som när de kyls ned värms upp av intilliggande pulsådror så att det håller en konstant temperatur. Med hjälp av ett elektronmikroskop undersökte de hur hundtassens inre är uppbyggd.

Forskarna fann att ett nät av vener låg väldigt nära artärerna i vilka varmt blod från hjärtat pumpas runt i kroppen och ned till hundens ben och tassar. Så när blodet i tassarnas vener kyls ner i kontakt med kall luft eller frusen mark, värms blodet i det finmaskiga nätet av vener upp innan det strömmar tillbaka in i kroppen.

-Det var väldigt intressant att se att även hundar har ett sådant fantastiskt system i sina tassar och fram till nu har man ansett att tamhunden inte är uppbyggd på samma sätt som de vilda djuren säger forskaren Hiroyoshi Ninomiya till BBC Nature.

DÅLIG CIRKULATION I TASSARNA

Nu finns det ju hundar som har dålig cirkulation i ben och tassar och drabbas lättare av så kallad köldkramp. Symptom som visar sig i form av hälta och att hunden växelvis håller upp tassarna vilket är tecken på att den fryser. Även om det inte är intensiv kyla utan blött väglag så kan den bli frusen.

Saltade vägbanor och trottoarer är också ett gissel eftersom saltet också torkar ut trampdynorna så de lätt blir sprickor. Det kan göra ordentligt ont om det kommer in salt och grus så det är viktigt att skölja hundens tassar efter en promenad.

Dr Reckeweg R30

För de hundar som har lätt att frysa om tassarna och få självsprickor kan vi rekommendera

Dr Reckeweg salva R30. Salvan förebygger sårigheter och lindrar smärta samt är vattenavstötande. Den innehåller även ämnen som understödjer en bra cirkulation.

 Beställ här


ARTRIT OCH ARTROS HOS HUND OCH KATT 

Artrit betyder ledinflammation och är ett samlingsnamn för sjukdomar med inflammation som påverkar lederna. Artros uppstår av en nedslitning av brosk i leder. När brosket förlorar sin styrka kan det leda till att leddelar skapar friktion mot varann med medföljande smärta och inflammation. Artros uppstår således av en mekanisk förslitning som sedan orsakar en inflammation, artrit. 

Artrit är en mycket smärtsam inflammation som oftast orsakas av att det samlas urinsyra i blodet. Det kan alltså orsaka ledinflammationer genom att det bildas kristaller av urinsyran i leden. Kristallerna blir som vassa nålar och orsakar kraftig smärta där dessa kristaller fastnar. Urinsyrekristallerna sätter sig oftast i tassar och småleder. Symptom är svullna och ömmande leder som med tiden blir allt stelare och orörligare. Urinsyra kan även orsaka symptom som inflammation i bindväv och muskler, vandrande smärtor och njursten.

 FÖRSURNING

Om kroppens reningsverk, tarm och njurar av någon orsak inte hinner med så ansamlas slaggprodukter huvudsakligen i bindväven som man också kan säga är kroppens sopstation. Bindväven skyddar de inre vitala organen från att komma till skada och i bindvävnaden gör toxinerna minst skada men gör mest ont.  Vi vet definitivt att något blivit fel när djuret visar att det gör ont någonstans.

Blir det mer slaggämnen kvar i kroppen än den kan neutralisera och utsöndra så fastnar alltså de toxiska ämnena, ofta i form av små kristaller där cirkulationen är sämst och det är ofta i ledband och kring lederna.

Vid upplagring av de försurande ämnena frigörs kalcium när kroppen försöker neutralisera dem vilket i sin tur kan orsaka urkalkning.

Artros och artrit är ett vanligt symptom hos äldre djur. Man kanske inte ser så mycket av symptomet till att börja med. Det kanske dröjer ett par år innan det gått så långt så man lägger märke till att katten till exempel inte kan hoppa upp på bänken eller klättra i träd, blir trött, sover mer och rör sig mindre. Man kanske inte lägger så stor vikt vid att hunden börjar gå långsamt, att den kan visa stelhet när den skall hoppa in i bilen, eller haltar till när den går.

När det väl har utvecklats en inflammation i leden och den inte blir rätt omhändertagen börjar brosket i leden brytas ner och det uppstår en ond cirkel och blir betydligt svårare att förhindra rörlighet och ytterligare skador i leden alltså det utveckla till artros. Det bästa sättet är att förebygga så att det inte utvecklas.

FODERRELATERAT

Orsaken till att våra husdjur drabbas av ohälsa är ofta foderrelaterad. Visst kan det röra sig om ärftlighet eller vara en rasdefekt men det kanske aldrig behövt bryta ut om man fodrar djuren med för rasen biologiskt anpassat foder i stället för det industritillverkade fodret som oftast används. Industrifodren består oftast av kolhydratrika ingredienser. Kolhydrater omvandlas till socker och inget är så inflammationsframkallande som just olika sockerarter.

Övervikt är även det ett vanligt problem som orsakas av det sockerrika fodret och övervikten verkar också utlösande för att inflammationer skall uppstå lättare.

Rätt foder för den typ av djurart man har är en grundförutsättning för att de skall vara friska.

FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER

Brännässla är en ört som, används som man med stor framgång behandlat artrit med. Om djuret har en reumatisk läggning, allergier och njursten/njurgrus kan det rekommenderas att blanda nässelpulver i hundens foder. Brännässlan är milt urindrivande och tillhör de mest näringsrika växterna. 

Urtica Urens och ReVet 19 för att understödja njurarnas nedbrytning av urinsyror.

ReVet 11 understödjer immunförsvaret och ReVet 5 aktiverar utsöndring av toxiska ämnen från levern och Plumbumin aktiverar tarmens rörelser. Man kan även ge Arnimin som smärtlindring.

Övriga verksamma produkter för leder, senor och muskler är Silicea, Nyponpulver, C-vitamin, Glukosamin och MSM.

Det är också av stor vikt att djuren utfodras på rätt sätt, BARF är det bästa och undvik det pelleterade färdigfodren. Det är också av vikt att utesluta spannmål och andra sockerrika produkter, olja, jäst och hydrolyserade ämnen.

 

HUR MYCKET SOCKER INNEHÅLLER FÄRDIGFODER

Man kan räkna ut hur mycket kolhydrater (socker) som finns dolt i färdigfodret.

Se räkneexempel här på en veterinärrekommenderad produkt:

Analyserat innehåll.

Protein          21,4 %

Fett                13,1 %

Aska                4,6 %

Vätska*               8 % 

Totalt              47,1 %   vad består resten i hund- och kattmatssäcken av?

                        -100

Socker           52,9 % 

*Ibland är den vätska som finns kvar i produkten inte angiven men vanligt är det mellan 6 och 8%


____________________________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.