onsdag 15 augusti 2012

VETEGLUTENINTOLERANS HOS HÄSTVETEGLUTENINTOLERANS HOS HÄST

och andra djurslag
Så här ser vanligtvis ett pelleterat hästfoder ut


VETE, VETEFODERMJÖL

År 2012 identifierade en grupp holländska forskare från Universitetet i Utrecht glutenkänslighet som en potentiell orsak till hästinflammatorisk tarmsjukdom (ISBD). 
Vete för hästar finns överallt; den finns i nästan alla kommersiella foder i olika former som vetefodermjöl, vetegluten, vetekli mm. 

Det här är intressant för oss som under de senaste åren börjat hitta överkänslighet för vete hos hästarna när vi gjort mananalyser. En del av problemet som vi ser det är att man tillsätter vetegluten i många av de pelleterade fodren som ett klisterämne för att hålla ihop pelletsen. 
Från SLU säger man så här: "Vetefodermjöl är mycket finfördelat vilket kan bidra till störningar i mag-och tarmkanalen". Pellets kan innehålla ganska mycket vetefodermjöl och det är inte för hästens välmående alltså.

Nya generationens vete

                                        

Det vete som odlas idag är en produkt framställd från 40 års genetisk forskning som syftat till att öka avkastningen per hektar. Modernt vete är 45 – 60 cm högt och det innehåller också ett unikt protein, gliadin, som kan korsa blod- och hjärnbarriären och binda till morfinreceptorer i hjärnan. Nationalinstituten för hälsa har kallat dessa polypeptider exorfiner (exogena morfinliknande föreningar). Exorfiner binder och stimulerar morfinreceptorer i hjärnan, vilket gör dem lika beroendeframkallande som narkotiska droger. Detta kan delvis förklara varför veteprodukter ökar aptit hos människor, och varför vetet är så svårt att eliminera från kosten.

Det finns alltså en komplext kolhydrat som är unikt för dagens vete som kallas amylopektin A. Vissa forskare har beskrivit det som en superkolhydrat eftersom den har förmågan att öka blodsockret snabbare än andra kolhydrater. Det är mycket lättsmält, vilket kan orsaka en höjning av blodsockret snabbare än socker. Amylopektin A i vete är som ett expresståg för glukos.

En vetekärna innehåller tre delar: bakterie, endosperm och kli. Alla tre komponenterna innehåller gluten, vilket innebär att alla tre komponenter innehåller gliadin, som binder till morfinreceptorer i hjärnan.

Vetekli innehåller 14% stärkelse och 8% socker som ger totalt 22% NSC. (Sugars of Wheat Bran, Western Regional Research Laboratory, USDA, Albany, Kalifornien). För lättfödda djur eller hästar med EMS, och för hundar som är överviktiga, är vetekli inte ett bra val. På grund av amylopektin A och närvaron av gliadin, är vetekli inte det bästa valet för människor heller.

Kardiolog Dr William Davis, författare av boken "Vetemage", beskriver veteförbrukning så här "från artrit till sur reflux till schizofreni" dessa sjukdomar kan antingen orsakas av eller förvärras av vete. Det handlar om att vara fri från de speciella aptitstimulerande effekterna av opiatliknande föreningar som är unika för vete . Vete är den värsta gröda som någonsin har skapats i ett laboratorium."

Den vanligaste formen av vete i hästfoder är vetemjöl. Vete är även vanligt i hund- och kattmat. Sädindustrin beskriver de fina partiklar av vetekli, vetekorn, veteax, vetemjöl med hänvisning till denna billiga produkt som uppsopad från golvet.

Från februari 2009-2016 kostade vete från $ 70,00 / ton till $ 115,00 / ton (USDA Market News). Om vi tar ett medelvärde mellan höga och låga priser på vete till $ 90 per ton vilket gör en kostnad på 4,5 cent per 500 g, alltså en ganska billig ingrediens.
Behöver man undra varför det finns i allt häst-, hund och kattfoder?

Hästar, hundar, katter och människor blir mer och mer foder/matöverkänsliga. Symtom hos både hästar och hundar kan  visa sig som onormala beteenden, oförklarliga knölar på huden, kliande skorvig hud, förstoppning, lös eller vattnig gödsel / avföring, brist på energi, återkommande anfall av kolik och gasbildning. Symptom hos människor har visat sig förödande för hela matsmältningskanalen och alla de symptom som manifesterar sig därifrån. Även i många sorters veterinärfoder finns det tillsatt vete.

Upphettat vetegluten börjar bli farligt vid 100 grader då proteinet, sockret och fettet börjar klumpa ihop sig och blir då inflammationsverkande. Vid 130 grader bildas det akrylamid och vid 170-180 grader kommer det till hetrocykliska carciogena arminer.

HÄSTARNA I STUDIEN AV UNIVERSITET I UTRECHT 
Det är intressant också att en av hästarna i undersökningen fick en foderstat som bestod av hösilage, lusern och havre och började bli frisk. Det här är vad vi rekommenderar till alla hästar fast vi tycker torrhö är ett bättre alternativ än hösilage.

Torrt grovfoder och hel havre tillsammans med Minesyl fungerar så bra.


Fodertillskott 4 kg

Källaefter en artikel av Tigger Montauge

Vetemage”Wheat Belly” är originaltiteln till denna amerikanska bok. Hjärtläkaren William Davis introducerar detta begrepp som på svenska kan översättas till »vetemage«. Kanske dröjer det inte länge förrän vi på vårt språk använder »vetemage« lika självklart som vi använder »ölmage«. För egentligen handlar det om samma sak. Öl är som bekant »flytande bröd«.
Amerikaner – liksom svenskar – har under de fyrtio senaste åren blivit allt fetare, mer sjukliga och mer benägna att utveckla sjukdomar som diabetes. William Davis har behandlat mer än 2000 patienter i riskzonen med kostråd som utesluter vete. Hans slutsats är att det inte är fettet, inte sockret och inte vår stillasittande livsstil som är orsaken till västvärldens fetmaepidemier – det är vetet.
Men varför kommer problemen nu? Vi har ju ätit »vårt dagliga bröd« i årtusenden.
Jo, dagens vete är genetiskt förändrat för att ge livsmedelsproducenterna största möjliga avkastning till lägsta möjliga kostnad. Det moderna industriella vetet ger oss så höga blodsockerkickar att det skapar ett beroende likt nikotin och alkohol.
Brödberoendet stimulerar aptiten, utlöser hungerkänslor och triggar oss att överäta.

Resultatet leder till »vetemagar« och en rad hälsorisker, som diabetes, kroniska inflammationer och hjärt-kärlsjukdomar.
Källa:Kostdemokrati


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.