torsdag 14 november 2019

DEGENERERAD LEVER HOS OSS OCH VÅRA HUSDJUR


DEGENERERAD LEVER HOS BÅDE OSS OCH VÅRA HUSDJUR


Det är dags att göra en uppdatering om leverns funktion igen. När jag gör analyser så finns det nästan inget av djuren eller människor vilka jag analyserar som har en frisk lever! 

Levern har många uppgifter och en av dom är att filtrera bort toxiner från blodet. Levern är organismens överlägset största körtel och den filtrerar över 600 liter blod (på en människa) varje dygn. Den framställer ämnen för nedbrytning av inträngande virus och bakterier, bryter ner mjölksyra, avgiftar skadliga ämnen från kemikalier. Levern bildar bl a enzymer (Q10), lecitin, kolesterol och blodalbumin. Levern lagrar järn, koppar och spårämnen och de fettlösliga vitaminerna. Det kan ju vara av intresse att veta att de stora doser vitamin D som rekommenderas inte gör någon nytta om levern inte kan bilda enzymer som kan aktivera det.

Även den industrialiserande maten belastar levern mer än någonsin. Vad är det som orsakar denna ”sjukaleverepidemi” kan man ju undra. Enligt min erfarenhet finns ingen annan förklaring än att det är kopplat till våra födoämnen, djurens utfodring, kemisk behandling, mekanisk behandling och livsmiljö!


TÅL HÄSTAR VANLIGT GRÄS


Vi pratar ju om att växterna tar upp mineralämnen från jorden, men växtens rötter tar även upp föroreningar från jorden och vissa växter mer än andra.
Vissa ämnen som används i jordbruket förorenar jorden och kan gå ut i grundvattnet. Andra ämnen som tungmetaller och luftföroreningar hamnar i naturen och följer med ner i markerna när det regnar. De här är toxiska ämnen som växtens rötter suger upp till bladverket där det lagras i bladens vävnader. Växter och träd fungerar som luftrenare och många har förmåga att frigöra metaller och andra ämnen från jordkolloiderna, för att i nästa steg kunna absorbera dem.

Det är inte alls ovanligt att jag blir ifrågasatt när jag säger att man bör avgifta hästarna med jämna mellanrum. "Min häst går på bete, äter bara hö/hösilage och inget annat så hur skulle den kunna få i sig de där ämnena som du talar om, varför skulle han behöva avgiftas och är det vetenskapligt bevisat att hästar behöver avgiftas" är några av argumenten.  

Men, om man tänker efter, hästarna äter växter, örter, bark, grenar, ja de är växtätare. Så hur kan det komma sig att hästar blir sjuka av att äta vad naturen ger? Kan det vara så att åkermarken blir mer och mer förgiftad, att det som odlas på åkermarken suger upp toxiska ämnen vi rötterna. Kan det vara så att det färska gräset fortfarande innehåller mycket toxiska ämnen? När man torkar gräset så avdunstar mycket av gifterna? Stannar det mer toxiner kvar i silage/hösilage som ju inte fått torka på samma sätt? Ja det är några frågetecken kring det här.


TÅL DJUREN FODER FRÅN DET INDUSTRIELLA KÖKET


Nej, det gör dom oftast inte! Orsakerna som jag ser det är den ”kokkonst” som bedrivs i de industriella köken. Människan är den enda art i världen som värmer upp sin mat, alla andra arter äter den rå, så även hästen! Kokt mat till hästen, i reklamen säger man, har genomgått en ”Unik Kokningsprocess”, eller är ”Microniserad” (upphettad) eller Hydrotermisk (kokt i vatten). Det enda unika, som vi ser det, är väl att hästarna och de övriga djuren har börjat få ”kokt mat”. Det som händer med den kokta spannmålen är att enzymerna inaktiveras vid temperaturer över 40° C. Så den ”råkostdiet” som är biologiskt naturligt för djuren innehåller enzymer som ar nödvändiga för att smälta maten, och de frigör vitaminer, mineraler och aminosyror och det är borta ur den kokta maten.

När det gäller hund- och kattmat får läsa noggrant på innehållsförteckningar och det man inte begriper får man GOOGLA eller fråga tillverkaren. Oftast kan man inte få reda på råvarornas ursprung, på majs t ex kan vara väldigt svårt att få ursprungsland. ”Köttet” som deklareras kan vara allt man kan tänka sig, eller inte ens kan tänka sig, från ett djur. Se länk under bilden.

Färdigfodren innehåller ofta så kallad modifierad stärkelse. Modifierad stärkelse används som förtjocknings- och stabiliseringsmedel i olika produkter. Stärkelsen kan komma från olika källor såsom potatis, majs, tapioka och ris, men även från vete.
De flesta pelleterade fodren innehåller vetefodermjöl (vetegluten) som tillsammans med olja klistrar ihop pellets.
Djurstudier har visat att just fruktos stimulerar nyproduktion av fett, Fruktos kan ge fettlever genom att levercellerna blåses upp som ballonger och sprängs och detta kan inte kroppen reparera själv.

För att inte tala om all olja som tillsätts och kvalitén på densamma. Utfodring med olja orsakar degeneration i levern hos många djurslag. Det står oftast inget om vad det är för olja man använder. Om det är majs- eller sojaolja så är de dom mest besprutade och genmanipulerade som finns. Kanske är det återvunnen högförädlad vegetabiliska specialfetter och palmolja – jag vet inte.
För häst är fett och olja ett främmande ämne eftersom deras naturliga foder, gräs, innehåller 2 – 3 % fett. En produkt på marknaden är olja i pulverform, tillverkad på vegetabiliska oljor som har gjorts vattenlöslig och har gått igenom ”en mycket komplicerad vetenskaplig process” men trots det så får hästarna kraftig leverbelastning med diverse symptom som följd!

Mögel kan förekomma i både foder, även det pelleterade, samt i den miljö djuren vistas.
Mögel orsakar ett brett spektrum av sjukdomar. Mögelsporernas egenskaper som allergener, deras benägenhet för kolonisation av hålrum och invasion av blodkärl, ger speciella problem och leverbelastning.


KEMIKALIER

På grund av felutfodring så får djuren allehanda symptom som man ofta behandlar på kemisk väg. Metacam och Fenylbutazon hör till de mest förskrivna läkemedlen på häst. Preparaten ingår i gruppen NSAID och har inflammationsdämpande, smärtlindrande och febernedsättande verkningar. NSAID återfinns framförallt i plasma och en större del utsöndras via gallan medan urinen endast innehåller spår av den u­rsprungliga substansen. Typiska NSAID biverkningar såsom minskad aptit, kräkningar, diarré, blod i avföringen, förhöjda leverenzymvärden, magsår och njursvikt har rapporterats.
Man sprutar lederna med kortison när hästen blivit halt, bara det ger ger kraftig leverbelastning. Överdosering vid kemisk avmaskning är vanlig på grund av att maskmedlen lagras i fettcellerna, varifrån det långsamt frisätts och bryts ner i levern till mindre fettlösliga metaboliteter genom oxidativ biotransformering. Den aktiva substansen utsöndras i huvudsak via gallan och avföringen. Det tar cirka 3 månader för en FRISK lever att bryta ner och utsöndra avmaskningsmedlet.Veterinär Dr Christina Chambreau säger: "Sedan jag blev en praktiserande veterinär kan jag säga att det inte finns någon sjukdom som jag inte har kopplat till vacciner hos vissa djur. Beteendestörningar, astma, autoimmuna sjukdomar, cancer och tumörer, hudsjukdomar, demodex (hårsäckskvalster), sköldkörtelsjukdomar, DM (diabetes), DI (binjuresjukdomar), Addisons, Cushing, allergier, hjärtmuskelinflammation, hältor, analkörtelstörningar, leversjukdomar, bukspottkörtelsjukdomar, IBD (inflammerad grovtarm), UTI (urinvägsinfektion), akut njursvikt med många fler. Jag skulle säga att vaccinerna, på grund av att de skall ges så ofta som man börjat göra under de senaste decennierna, är den främsta orsaken till sjukdom hos våra djur”.FASCIABEHANDLING

bilden visar hur bindvävslagren ligger.  

Till och med fasciabehandling med maskiner kan frigöra så mycket toxiner från bindväven så levern belastas ytterligare. Fascian får ofta fungera som lagringsplats för toxiner som reningsverken inte klarat av att bryta ner. När man skakar loss fascian väldigt kraftfullt följer toxinerna med vätskorna och hamnar sålunda tillbaka i levern och orsakar ytterligare skador.


VAD STÄDAR OCH SKYDDAR LEVERN

Vi vet att vår lever är mycket hårt arbetande organ. Den rengör blodet, fungerar som ett filter till förmån för hela organismen.


HAVRE
Ett av de enklaste och mycket effektiva sätten att göra det på är att rengöra levern med havre. 
Havre är mycket användbart eftersom det innehåller ett stort antal vitaminer, såsom B1, B2, B6, samt mineraler vilka är nödvändiga för kroppen som kalium, magnesium, fosfor, jod, zink, kisel, krom, fluor med flera.
Havre innehåller även idealiska proportioner av fett, kolhydrater och protein vilket även gör den utmärkt som näringskälla.

Att rengöra levern med havre
Jo, man kan göra havreavkok genom att i en liter vatten tillsätta 2,5 dl havre. Oskalad havre är att föredra. Koka på låg värme till den ursprungliga mängden vatten halverats. Sila av havren och tillsätt lite honung om så önskas. Fördela drycken under dagen.

Som levermedel kan man även använda den som profylax eller som behandling under en månad.MASKROS

Om maskrosen hade varit känd under antiken skulle den sannolikt också ha uppträtt i litteraturen; före år 1400 omnämns den emellertid inte av någon botaniker eller läkare. Hieronymus Bock uppgav 1546 att maskrosen är urindrivande; Tabernaemontanus, en tysk apotekare och läkare som verkade på 1500-talet, betraktade maskrosen som ett oöverträffat sårmedel. Maskrosen - såväl roten som bladen - kom tidigt in i farmakopéerna, och örten används fortfarande inom folkmedicinen vid allehanda sjukdomar och besvär.
Dess goda anseende är inte oförtjänt, ty kliniska prov har visat att den befordrar gallsekretionen och verkar urindrivande, det franska namnet pissenlit, sängvätare, anspelar helt oförblommerat på denna egenskap. 
Till de åkommor som maskros använts mot i folkmedicinen hör lever- och gallbesvär och kroniska eksem; dessutom har den brukats som blodrenande och magstärkande medel.
Maskrosens unga blad kan anrättas till en välsmakande sallad. Roten rostades förr för att användas som kaffesurrogat. 
Örten har även tillskrivits magiska krafter - man hängde upp den som skydd mot häxor och troll.

Medicinsk verkan: Roten är urin-, bukspott- och galldrivande samt milt laxerande. Aptitstimulerande, antireumatisk effekt.

Örttinktur
100 g blad och rot finfördelas
5 dl 40 % sprit
(en del ört och 5 delar alkohol)
Rör om så örten är täckt av spriten.
Rör varannan dag i 14 dagar
Sila i en saftduk och tappa upp på flaskor
20 droppar i vatten


MARIATISTEL

Mariatisteln hör hemma i Medelhavsområdet och Orienten; i vårt land förekommer den endast odlad som prydnadsväxt, men den kan även någon gång påträffas förvildad.
Sitt namn har den fått av de iögonfallande vita strimmorna på bladen, som enligt legenden härrör från några droppar mjölk som föll från Jungfru Marias bröst när hon skulle rädda Jesus undan Herodes förföljelser.
Sedan gammalt är mariatisteln känd som köksväxt. Av de späda bladen kan man bereda en sallad; rötterna och blomkorgarna kan ätas kokta i vatten - i Frankrike kallas örten ibland vild kronärtskocka.

Hackad tjänar den på sina håll som kreatursfoder, och fröna är omtyckta av fåglarna. Mariatisteln användes tidigt av läkarna. Dioskorides ansåg den verksam bl.a. som kräkmedel, och örten har även ansetts kunna bota eller lindra hjärt- och cirkulationsbesvär. Frukterna har använts mot håll, mjält- och leverbesvär.
Vissa av de verksamma ämnena i örten tycks ha en gynnsam inverkan vid förgiftningar och kunna skydda levern.
Förekomst: Växer på torra ställen vid vägkanter och på avfallsplatser i hela Medelhavsområdet. I Mellaneuropa liksom i Sverige blott sällsynt, förvildad och kultiverad i trädgårdar.
Kännetecken: En grov, 30-150 cm hög tistel. Tvåårig. Stjälk upprätt och ogrenad, något hårig. Blad stora och blanka med vita nerver, flikiga, taggtandade i kanterna. Blommor rödvioletta (juli-augusti), rörlika, i ofta ensamma halvklotformiga korgar omgivna av vassa holkfjäll.
Frukter svarta, glänsande eller med gula fläckar upptill med gula fjädertofsar. Rot spolformig, tjock. Luktlös. Smak liknande kronärtskockans.
Använda växtdelar: Blad, frukter. Innehållsämnen: Flera flavonoider, främst silymarin, uppbyggt av dihydroquercitin och koniferylalkohol.
Eterisk olja, histamin, tyramin


Medicinsk verkan: Stimulerar produktion och sekretion av galla. Silymarin har leverskyddande effekt. 

Mariatisteltinktur
100 g Mariatistelfrön
Mixa fröna (magic bullit är bäst)
5 dl 40 % sprit
(en del ört och 5 delar alkohol)
Rör om så fröna är täckta av spriten.
Rör varannan dag i 14 dagar
Sila i en saftduk och tappa upp på flaskor
20 droppar i vattenHOMEOPATISKA MEDELReVet 5 och R 7 innehåller bl a mariatistel
R 7 Indikerade för organiska och funktionella besvär av lever och gallblåsan, hepatopati (leverdysfunktion på grund av venös stockning), gulsot, gallblåsinflammation, calculi (stenar), ascites (vätska i buken som ofta orsakas av skrumplever), kolangit (infektion i gallfången), hepatit (leverinflammation), svullnad i buken, aptitlöshet, bitter smak i munnen, flatulens (uppkört), förstoppning, trötthet efter måltid, irritation, hypokondri (onormal kronisk ångest om hälsa). Leversjukdom kan orsaka humörförändringar och trötthet.


ReVet 5 Indikation: Lever skydd. Förgiftning, ännu inte avgiftade tillstånd, bukspottkörlsjukdomar, leversjukdomar, foderberusning, matsmältningsbesvär, störning av matsmältningen.


Här

3 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Hej, så intressant att läsa. Jag undrar om det kan vara farligt att ge min katt reVet 18 mot urinstenar som han operarats för nyligen. Dom kan komma tillbaka säger vetrinären och jag vill undvika det, men känner mig orolig för att jag orsakar stenarna om jag ger katten revet 18? Kan man lägga granulerna i maten så katten äter upp dom?

  SvaraRadera
 3. Uppskattar verkligen att ni gillar mina tankegångar.
  Nej det är inte farligt för din katt att ge ReVet 18, men jag skulle lägga till Shivanektar 24 för att även understödja blåsan och urinröret.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.