fredag 12 augusti 2016

HÅLL HÄSTENS LEDER FRISKA

HÅLL HÄSTENS LEDER FRISKA


För att förstå hur det kan uppstå ledskador hos hästen så bör man veta hur en frisk led ser ut och fungerar.
Leden består av ben, ledbrosk, ledvätska och ledkapsel. Benet består av ett yttre, kompakt kortikalt ben och ett inre, luckrare ben. Ledbrosket och ledvätskan fungerar som smörjmedel och är stötdämpande. Den normalt trögflytande ledvätskan produceras i ledkapselns inre lager. Synovialmembranet är i regel veckat (där finns synovialcellerna se bild) och ökar därmed ytan och på så sätt utväxlingen mellan blod och ledvätska.

Ledvätskan innehåller bland annat celler, plasma, hyaluronsyra, socker, elektrolyter och enzymer. Lederna på unghästar innehåller vanligtvis mycket mera ledvätska än vad fullvuxna hästars leder innehåller.

Ledkapsel och ligament håller samman leden och avgränsar den mot omgivningen.
Senor och ligament är mjukvävnad som, tillsammans med musklerna, verkar som förstärkning och ger mekanisk stabilitet till strukturen i leden.

När leden belastas pressas ledbrosket ihop och ledvätskan pressas ut i ledhålan och när belastningen upphör utvidgas ledbrosket och ny vätska och näring sugs in i brosket. Näringsämnena kommer in i ledvätskan när hästen rör sig och lederna används.

Ledvätskan innehåller syre och näringsämnen till lederna och håller ledytorna friska. Den smörjer leden samt fraktar bort slaggämnen och innehåller inflammationshämmande ämnen.

Motion är alltså viktig för att lederna skall hållas friska.SJUKDOM I LEDEN
Om ledvätskans kvalité försämras på grund av att synovialmembranet börjar producera mer ledvätska på grund av överansträngning eller genom skador så blir det en större friktion i ledbrosket.
Serösa ledinflammationer kan förekomma i alla leder. När man säger artros är det oftast den smärtsamma osteoartrosen (OA) men tänker på. Det är en degenerativ sjukdom som oftast börjar på grund av slitage, felaktig benställning, bristande hovvård och sår. Även fästingsjukdom och bakteriella infektioner kan orsaka inflammationer i lederna. Hos unga föl kan det uppstå en bakteriell ledinfektion. Det kan även vara en ärftlig svaghet.

Vanliga symptom vid serös artros är hälta, ledfyllnad och ökad värme. Om inte hästen motioneras tillbakabildas ledbrosket.

GLUCOSAFOR
Hink om 1,5 kg

Glukosafor smörjer lederna, håller ledbrosket friskt och understödjer senor, band och ligament. Förebygger artros och ”lösa benbitar”.

Glucosafor har kommit att bli otroligt populär bland tränare och speciellt att användas när åringar och tvååringar skall börja arbetas. Det är ju extra viktigt att medan de fortfarande växer så understödjer man deras skelett, leder, ligament och muskler så att allt kan följas åt i utveckling och hästen mår bra utan smärtor och överansträngning. 

Skelettet är levande vävnad och under träning anpassar sig skelettets form och kvalitet till de krav som ställs. Träningseffekten kommer däremot långsamt i jämförelse med musklernas träningssvar och av den orsaken finns risken att benen inte hinner med i utvecklingen. För att skelett och muskler skall kunna utvecklas normalt hos de unga individerna är det väldigt viktigt att de får de näringsämnen de kan tänkas behöva och att det är i den form som de kan ta upp från de tillskott som ges. 
FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER

I första hand bör man anpassa träningen efter hästens ålder och bygga på de förutsättningar hästen har. Allsidig träning minskar belastningen på leder och övrig vävnad.
God hästhållning innebär att hästen skall ha tillgång till stora hagar med varierande natur, motioneras regelbundet, utfodras med biologisk anpassad rå föda vilket betyder torrt hö och bete, naturliga fodertillskott och sist men inte minst mental omvårdnad.

Det finns många bra produkter för att understödja friska leder. Vi rekommenderar Minesyl som basfodertillskott. Beroende på vad hästen används till så kan man sätta in specifika medel som verkar understödjande. MSM är viktig för friskt ledbrosk, Glukosafor understödjer hela ledsystemet, Nypon+C för att understödja pH värdet i arbetande vävnader och den är extra förstärkt med C-vitamin som är känd för att understödja all elastisk vävnad.

Kolloidalt Silver är ett måste i stallapoteket om hästen får sårskador, Kolloidalt Silver verkar bakteriedödande.

WEBBSHOP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.