torsdag 6 december 2012

FÖREBYGGANDE AV KOLIK


KOLIK HOS HÄST


            Kolikum är bra att ha i sitt stallapotek om du har hästar som lätt får kolik känning.KOLIKUM
Om hästen har en känslig mage och ofta får lättare känningar av kolik är Kolikum bra att ha hemma för att snabbt kunna sättas in vid behov. De verksamma substanserna verkar kramplösande, gasfördelande, lite laxerande och kan förhindra tarmvred. Kolikum är bra att sätta in på ett tidigt stadium när hästen börjar visa symptom.

Kolik
Kolik är ett samlingsnamn för ”ont i magen” hos hästen. Eftersom hästen har liten mage och långa tarmar är dom extra känslig för störningar, och kolik drabbar hästen oftare än andra husdjur.

Vanliga orsaker till kolik
Den vanligaste orsaken till kolik är foderrelaterad. Mögligt foder, foderjäst, jästextrakt, jäst hösilage och dylikt, försämrar den naturliga grovtarmsjäsningen.

En annan orsak kan vara parasiter, det är viktigt att lämna träckprov för att ha god kontroll. Att hästen inte kan tugga ordentligt på grund av tänderna kan orsaka kolik. Om hästen är känslig är det viktigt att vara försiktig vid foderbyten. Magsårsmedicin kan också vara en orsak till kolik.

En annan mycket vanlig orsak till kolik är att hästarna inte har tillgång till vatten. Det sker en märkbar ökning av kolik under vintern när hästarna står ute och äter men inte har tillgång till vatten och hästarna äter snö istället. Hästarna vill ofta heller inte dricka iskallt vatten, så en bra lösning är att anskaffa ett uppvärmt vattenkar eller vattenkoppar.

Symptom på kolik
Symptomen kan variera, vanligt är; aptitlöshet, hästen skrapar med framhovarna, flåsar och svettas, tittar mot magen, försöker sparka på magen och/eller är förstoppad. Om hästen dessutom har hög puls och feber är den mer allmänpåverkad.

Om hästen visar tecken på kraftig smärta eller stark oro, tillkallas alltid veterinär. Detta gäller även när hästen kastar sig omkull, rullar över rygg, svettas eller har en puls som överstiger 70 slag per minut. Om hästen drabbas av upprepade kolikanfall bör en grundlig utredning göras av veterinär.

Vad kan jag göra själv
Om hästen visar lättare koliksmärtor är det bra att ta ut den och gå, eller den kan släppas så att den kan röra sig fritt under tillsyn.

Kan man förebygga kolik
Det grundläggande sättet att förebygga kolik är att hästen fodras med för häst
anpassad foder minst fyra gånger dagligen eller ges fri tillgång. Ge hästen hö av bästa kvalitet, hel havre (1 liter bör väga ca 7 hg) och vatten. Hästen skall motioneras regelbundet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.