lördag 8 december 2012

ENZYMER

ENZYMER ÄR SUBSTANSER SOM GÖR LIV MÖJLIGT FÖR ALLA LEVANDE VARELSER

60 kapslar - kapseln kan öppnas och innehållet strös på mat eller foder

Födoämnesenzymer - Matsmältningsenzymer
De flesta människor vet egentligen inte vad enzymer är för något. En del vet endast att det är något som omvandlar socker till stärkelse och alkohol i maten som vi fryser.

I förpackad fryst mat förstörs enzymerna genom att den doppas i kokhett vatten, inte så att den kokar, men tillräckligt for att inaktivera enzymerna.

Enzymer är oberoende molekyler som har en speciell roll att fylla. Enzymer är substanser som gör liv möjligt. De är nödvändiga för alla kemiska reaktioner som händer i den mänskliga kroppen. Inget vitamin, mineral eller hormon kan göra något arbete utan enzymer. De är grovarbetare som bygger upp våra kroppar från proteiner, kolhydrater och fett.

Det finns tre sorters basenzymer; de metaboliska-, matsmältnings- och födoämnesenzymer

1.   De metaboliska enzymerna driver kroppens alla funktioner.                            
De metaboliska enzymerna är ingenjörerna som verkar i kroppen, våra lungor kan till exempel inte transportera bort koldioxiden utan hjälp av enzymer. En kvinna kan inte bli gravid utan hjälp av en serie enzymreaktioner. 80 % av vår DNA kod är knyten till enzymer.

2.   Matsmältningsenzymer produceras av pankreas.
Matsmältningsenzymerna spjälkar maten vi äter. Matsmältningen är en systematisk nedmontering av vävnad ända ner till grundbyggstenarna som finns i allt levande. Detta fulländas av enzymerna som binder sig vid matpartiklarna med en exakt placering och öppnar matpartiklarna så de separeras till två delar (man kan likna det vid en nyckel och ett lås). Enzymerna förstörs inte utan kan upprepa detta förfarande om och om igen. Den här processen understödjs av andra enzymer tills processen är fullständig.

Alltså, enzymerna omvandlar maten vi äter till kemiska strukturer som kan passera genom cellens membran i tarmarna och ut i blodet.

Matsmältningsprocessen omfattar engagemang av flera hundra olika enzymer för att kunna slutföra spjälkningen av ett födoämne.

3.   Födoämnesenzymerna finns i rå mat och startar matsmältningen.
Födoämnesenzymer är designade att demontera förstörda celler. Vi kan se hur det fungerar genom att titta på hur en bit äpple blir brunt. Några tusen enzymer har blivit identifierade så här långt.

De spjälkade partiklarna av mat är små nog att kunna passera genom tarmens väggar ut i blodsystemet där kroppen använder de olika ämnena som bränsle, reparationsdelar och för tillväxt.

Enzymerna förstörs vid upphettning vid en så låg temperatur som 40° C (118° F). När vi hela tiden kokar vår mat så berövar vi kroppen på de enzymer från maten som skall delta i spjälkningen av densamma.

Rå Föda
Enzymaktiviteten av rå mat börjar redan i munnen där spjälkning av protein, kolhydrater och fett sker. Efter att man tuggar och svalt maten hamnar den i den del av magsäcken där det sker en enzymaktivitet och stannar där ½ - 1 timme eller så länge det behövs för syrareaktionen att starta. Därefter tar magens enzym pepsin över.

Enzymbrist
Brist på födoämnesenzymer tas om hand av pankreas som har möjlighet att producera matsmältningsenzymer lika väl som att den har andra funktioner som till exempel att producera insulin.

Vår kropp har möjligheter att ta emot stora mängder kokt mat, men när vi kontinuerligt förstör enzymerna genom att koka maten måste pankreas till slut dubbla sin storlek for att kunna möta upp behovet. Till slut blir pankreas totalt utmattad och orkar inte fungera längre.

Pankreas måste skicka ut meddelanden till alla delar av kroppen för att det skall skickas enzymer till matsmältningen. När pankreas hittat dem måste den omvandla dem till matsmältningsenzymer, vilket betyder extra arbete för pankreas.

När pankreas har slutat fungera försöker kroppen göra det bästa den kan med vad den har och öppnar porerna från tarmen och låter ofullständigt smält mat passera ut i blodet.

Två viktiga saker inträffar som ett resultat av detta.  Kroppen bygger celler av den dåligt smälta maten och de fungerar naturligtvis inte heller som de skall. Resultatet kan orsaka cancer genom att immunförsvaret inte förstör de sjuka cellerna.

Kroppen känner inte igen de stora osmälta matpartiklarna som mat utan som invaderade främmande ämnen och skickar antikroppar på den. Kroppen startar ett krig med maten som vi äter. Detta krig kan orsaka många olika sjukdomssymptom som till exempel hjärtproblem, öronljud, klåda, allergier och så vidare. Varje system i kroppen kan påverkas.

Rå mat
Det bästa sättet att hjälpa kroppen och pankreas arbete, att hålla en korrekt enzymnivå, är att äta rå mat baserad på frukt, nötter, frön och grönsaker. För den konstitution som kan äta kött rekommenderas också viss mängd rått kött. För de olika djurarter vi har tagit ansvar för att utfodra med biologisk anpassad föda.

Enzymer kan skydda kroppen från många sjukdomar och understödja ett långt liv och en god hälsa.

Köp härInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.