torsdag 29 juni 2023

Salt till hästar och andra däggdjur

 

ÖRToSALT

Nytt hos Homeopathuset

Himalayasalt är ett naturligt mineralrikt och obearbetat salt. Vi har berikat saltet med brännässla och persilja. Det är två örter som är understödjande för de inre sekretoriska organen och njurarna. Produkten är framtagen särskilt med tanke på hästarnas behov av salt och hästar som tränas och svettas mycket.

Himalayasalt - Ett natursalt

Himalayasalt är från saltgruvorna i Himalaya, där det bryts från bergsväggarna för att sedan krossas och siktas.

Himalayasalt är alltså utvunna mineraler från deponerade bergarter. Det är ett naturligt mineralrikt och obearbetat salt som innehåller spårämnen och mineraler. Det är speciellt rikt på magnesium. Saltet har en lätt rosa färg vilket beror på järnhalten i de berg där det bryts.

Saltet utvinns från platser där det tidigare funnits vatten och har torkats i solen. Himalayasalt är fritt från föroreningar och kemikalier.

Himalayasaltet består av ungefär 98 procent natriumklorid och två procent andra mineraler. Det innehåller makromineraler som till exempel kalcium och fosfor samt spårämnen som zink och selen.

Genomsnittligt mineralinnehåll / kg himalayasalt: Natriumklorid 970 g/kg, Kalcium 2290 mg/kg, Kalium 2140 mg/kg, Magnesium 998 mg/kg, Kisel 183 mg/kg, Järn 33,4 mg/kg, Zink 4,46 mg/kg, Mangan 1,52 mg/kg, Fosfor 1,49 mg/kg

Torkad Brännässla - Fylld av naturens nyttigheterBrännässlan är en mångsidig och användbar nyttoväxt - en näringsrik grönsak med högt innehåll av klorofyll, vitaminer och mineraler.

Nässlan är basisk och kan med fördel användas vid gikt och reumatiska besvär. Nässlan är verksam för djur som är stela i lederna och muskler. Brännässlan är också stärkande för blodbilden.

Forskningen visar nässlans goda effekt på njurarna, Som ett verksamt diuretika (vätskedrivande) stimuleras urinering varvid uppkomst av njursten kan motverkas. Man bör tänka på att tillgodose vätskebehovet.

Nässlor genomsnittligt innehåll / 100 g Fosfor 126 mg, Järn 10 mg, Kalcium 490 mg Kalium 640 mg, Magnesium 86 mg, Natrium 116 mg, Selen 0.5 µg, Zink 1.7 mg, Beta-Karoten 2400 µg, Folat 194 µg, Niacin 0,8 mg, Tiamin 0,2 mg, B6 0,28 mg, Vitamin C 175 mg, Vitamin E 64 mg

Torkad Persilja - Njurarnas bästa vän

Persilja påskyndar hästens inre sekretoriska organ som t ex njurarna genom att aktivera dem att öka urinproduktionen. Den stödjer ämnesomsättningen och blodsockerbalansen.

Persilja är rik på karotener och vitamin C. Persilja gör det enkelt att komplettera en hästs vitamin A-behov.

Så varför persilja? Växten innehåller antioxidanter samt flera olika mineraler som järn, kalcium och fosfor. Dessa ämnen bidrar till att till exempel fett, som kan vara ogynnsamt för njurarnas funktion, enklare bryts ner.

Persilja genomsnittligt innehåll / 100 g Fosfor 71 mg, Jod 6 µg, Järn 3.6 mg, Kalcium 340 mg, Kalium 710 mg, Magnesium 25 mg, Natrium 34 mg, Selen 0.5 µg, Zink 1.5 mg, Betakaroten 5ug, Folat 183 ug, Niacin 2,1 mg, Vitamin A 467 ug, Tiamin 0,12 mg


Elektrolytbalansen

Hästens kropp består till 60 - 70 % av vatten. Vätskeförluster som överstiger 10 % av kroppsvätskan är oftast livshotande för hästen. Vid mild uttorkning omkring 2 - 3 % har det blivit en förlängd kapilläråterfyllnadstid med torra slemhinnor. Andra tecken på uttorkning inkluderar minskad aktivitet i mag- och tarmkanalen och långsam återhämtning av hjärtrytmen. Men även en mild uttorkning kan påverka hästens kondition.

Om hästen är uttorkad med 5 % så ser ögonen insjunkna ut, hudens elasticitet har försvunnit och hästen verkar svag och slö.

Måttlig uttorkning med lätt minskning av det cirkulerande blodet orsakas av låga värden på kroppssalterna natriumklorid och kalium i blodet och då triggas inte törstimpulsen igång.

Genom att inte dricka förvärras uttorkningen.  Bara för att hästen inte vill dricka betyder det inte att den inte behöver vätska utan det kan vara på gränsen till en allvarlig elektrolytobalans och då kan den vara i behov av omedelbar intravenös vätske- och elektrolytersättning.

En travhäst kan förlora upp till 7 – 8 liter varje timme…


En het dag är det möjligt för en 500 kg tung tävlingshäst att förlora 7 – 15 liter varje timme under längre tids ansträngning. Vid långdistansritter till exempel kan den förlora stora mängder vätska, upp till mellan 20 – 40 liter och överstiger vätskeförlusten 7-10 % av kroppsvätskan kan det leda till uttorkning och cirkulationskollaps.

En trav- eller galopphäst kan en het dag förlora upp till 7 - 8 liter vätska på en 1 600 metersbana och en het och fuktig tävlingsdag kan även en måttlig vätskeförlust sätta ner konditionen.

Hos en överhettad häst som plötsligt slutar jobba kan det uppstå blodansamlingar i musklerna, dessa ansamlingar orsakar stopp i det cirkulerande blodet vilket bidrar till tilltagande uttorkning. Om en utmattad häst vägrar att röra sig så får man massera de stora muskelgrupperna i samma rytm som hjärtslagen vilket kan hjälpa det cirkulerande blodet genom musklerna.

Därför behöver en utmattad kropp salt

Vi ser ofta i mananalyserna att hästarnas binjurar är ”trötta”. Detta på grund av att djuren utsätts för mycket stress vilket påverkar binjurarna negativt. När hästen drabbas av binjuretrötthet har dom i regel också en låg nivå i kroppsvätskorna. Dom har i regel också ett starkt saltsug på grund av saltbrist och hög nivå av kalium.

När man vattnar hästen efter till exempel kraftig ansträngning bör man tänka på att ge salt också för när vätskan ersätts för snabbt utan salt späds mängden salt ut i kroppen. Detta resulterar givetvis i en ännu lägre nivå av salt och kallas dilutional hypernatremi vilket kan orsaka cirkulationskollaps.

Mängden salt i kroppen är beroende av och regleras av ett hormon som heter Aldosteron, som tillverkas i binjurebarken under ledning av ett annat hormon som kallas ACTH  (adrenokortikotropt hormon). ACTH produceras av den främre delen av hypofysen och stimulerar binjurebarken att utsöndra en mängd hormoner inklusive Aldosteron samt kortisol.

Binjurebarken kan själv analysera blodets Kalium- och Natriumbalans och anpassa frisättningen av hormonerna. Aldosteron medverkar till att utsöndringen av Kalium ökar. I allmänhet kommer ett överskott av både Kalium och Natrium i fodret att utsöndras ganska snabbt. Detta effektiva sätt att reglera elektrolytbalansen gör det mycket svårt att ”ladda” kroppen med elektrolyter inför en fysisk prestation.


Njurarna reglerar också Aldosteronet. När det cirkulerande blodet till njurarna minskar ökar hormoninsöndringen av njurhormonet renin vilket innebär att insöndringen av aldosteron ökar så natriumkloridet och vatten kvarhålls i organismen. På så sätt ökar blodmängden och hjärtats minutvolym hålls normal.

Na underskott ökar aldosteron
Na överskott minskar aldosteron
K  underskott minskar aldosteron
K överskott ökar aldosteron
Na underskott torkar ut organismen

Tecken på uttorkning

Bild Sven Lindblom

Det finns flera nivåer av uttorkning hos hästen och flera olika indikationer på det. En grov uppskattning av uttorkning kan man göra genom att klämma ihop en bit av huden på skuldran eller ögonlocket och notera hur snabbt det återgår till normalt igen.

Om hästen inte är uttorkad så är blodflödet normalt i huden och skinnet återgår till normalt direkt. Om det skinn som man klämt ihop inte går tillbaka till det normala indikerar det en farlig nivå av uttorkning.
DOSERING   

Häst 500 kg

Underhållsdos: 2 msk (ca 26 g)

Lätt arbete: 3 msk (ca 40 g)

Medelhårt arbete: 4 msk (ca 53g)

Hårt arbete: 9-10 msk (120-130 g)

Örtsaltet kan blandas I kraftfodret eller blandas ut I ljummet vatten

Bör förvaras torrt och svalt

BESTÄLL HÄR


 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.