onsdag 23 maj 2018

NYPON, FRÅN ROS TILL FRUKTNypon

Från Ros till Frukt

Nyponrosen kan användas som essens för dem som känner resignation inför allt som händer.När man inte själv ser hur man kan förändra sin situation eller har svårt att för att finna några glädjeämnen, de som har givit upp själva livskampen. Många människor och djur med kronisk värk drabbas ofta av resignation. 

Plocka rosenblad och lägg i källvatten, låt dem bestrålas av solen några timmar, sila av bladen och konservera essensen i kolloidalt silvervatten. Tag 10 droppar en till två gånger dagligen.

Essensens inverkan

Förnyar intresset för livet, glädjen och vitaliteten. Ökar intresset för det som händer runtomkring. Se Dr. Bachs Blomessenser.


ORANGE

Nyckelord för den orangea färgen är Glädje
Nu pratar man om polyfenoler vilket är det som ger frukter, bär och grönsaker sin, färg, doft och smak. Polyfenoler har länge varit kända för sin hälsobringande effekter. 

Den orangea färgen associeras med glädje, värme, kreativitet, social talang och entusiasm.

Orange motverkar rädslor, depressioner, otillfredsställelse och är stärkande vid en allmän energiförlust genom att den har en starkt pulserande vibration som ökar vitaliteten.
Orange är kraftfullt vitaliserande och stimulerande när organismen råkat ut för chockpåverkan, t ex genom skador, operationer, benbrott eller annan form av yttre våld.

Orange helar den eteriska kroppen och stimulerar den fysiska kroppen till återhämtning. Kan färgen på nyponen vara en del av förklaring till dess fantastiska läkningsförmåga?

Orange färg stimulerar matsmältningen, motverkar kramper och känslomässiga tarmreaktioner. Den stärker körtelfunktionen, äggstocksfunktionen samt stimulerar mjölkkörtlarnas produktion efter förlossning. Orange stimulerar immunförsvaret och mjältens nedbrytning av vita blodkroppar.

Som en citrusfärg associeras orange med hälsosam mat och en ton av orange som går mot aprikos i köket förstärker glädjen i en måltid bland goda vänner. Kanske orangea lakan kan vara ett bra sätt att minska smärtan, stärka immunsystemet och öka kroppens läkning.
Eller varför inte ett orange täcke till din häst.


Immunsystemet och låggradig inflammation

Vad man inom forskningen har kommit fram till är att låggradig inflammation oftast är orsakad av olika livsstilsval som orsakat en obalans i immunförsvaret. Vad man vet idag är att en låggradig inflammation är skadlig och om den får fortsätta på denna låga men kroniska nivå, under smärttröskeln, kan den driva fram allvarliga sjukdomar som i slutändan orsakar organskador och ytterligare allvarliga sjukdomar uppstår.

Man har sett att den låggradiga inflammationen kan utlösa sjukdomar som i stort sett berör varje system och organ i kroppen: blod, hjärta, nervsystem, immunsystem, lungor, hud, sensoriska organ som syn och hörsel. Även det muskuloskeletala systemet kan påverkas och man utvecklar led- och muskelreumatism. Men även urinvägar, matsmältning samt det endokrina systemet kan påverkas negativt. Man är också medveten om att vacciner kan orsaka låggradig inflammation.


Nordens "apelsiner”

Nyponen är laddade med c-vitaminer - upp till tjugo gånger högre dos än apelsiner. De har dessutom en alldeles unik och egen smak som har uppskattats av folk och fä i alla tider. Alla sorter går att använda. 

Det är ju inte helt lätt att plocka nyponen men det lönar sig verkligen. Att plocka dem själva ger både frisk luft, extra vitamin D och framför allt kontakt med naturen.

Man kan använda helnypon, torka dem på låg temperatur i ugnen. Sedan krossar man dem med en kraftig mixer som klarar kärnorna, då har man ett helnyponpulver.


NYPON

För att följa temat Orange så är universalmedlet Nypon ett utmärkt tillskott att understödja kroppen med när muskler och leder värker och försurningen är ett faktum. Nypon har också använts i alla tider för att stärka kroppens immunsystem och förebygga förkylningar.

Nyponet är i sig holistiskt och innehåller minst 40 hälsobefrämjande ämnen där aminosyror, vitaminer, mineraler, antioxidanter och eteriska oljor ingår. Helnyponet innehåller också flavonoider (vitamin P) som i sig har många hälsobefrämjande egenskaper och det höjer också effekten av C-vitamin. Att nypon innehåller C-vitamin är välkänt men i nyponkärnorna hittar man också essentiella fettsyror från Omega 3 familjen samt en del aminosyror och proteiner.
En annan komponent i nyponet. Galaktolipid, vilket enligt många studier visat sig ha en kraftfull antiinflammatorisk effekt som har varit värdefullt vid artroser. Denna substans har visat sig påverka hastigheten på de vita blodkropparna vilket då kan bidra till att inflammationerna minskar och lederna blir rörligare. Galactolipider hjälper även till att producera kollagen och brosk som skyddar lederna


Nypon innehåller alltså många nyttigheter förutom vitamin C. De innehåller antioxidanter, vitaminerna A-, B6-, E-, K- och P. Bor, järn, kalcium, kisel, magnesium och zink är några av mineralinnehållet.


Vad säger forskningen?

Under de senaste åren har nyponens hälsobringande effekter fått stor spridning. I första hand talar man om ledhälsan för både människor och djur. 

I en studie som gjorts på ett sjukhus i Köpenhamn har man jämförde två varianter av nypon, dels en studie där man tagit bort kärnorna och en med kärnorna kvar. Man ville se om det var skillnad i behandling av artros mellan kärnfria nypon och de med kärnorna kvar. 
Forskarnas slutsats var att det var så gott som likvärdig effekt, man kunde inte efter tre månaders behandling se någon signifikant skillnad. Man gjorde testet på personer som genomgått knäoperationer och man kunde konstatera att de hade mindre knäsmärtor jämfört med en kontrollgrupp.

Studien gjordes på Parker Institut på Fredriksbergs sjukhus i Köpenhamn. Den publicerades i International Journal of Clinical Rheumatology.

Vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, har studier visat att nypon kan hämma onaturlig celldelning.


NYPON + C

Nypon+C är nyponpulver som är extra förstärkt med vitamin C, 
finns i två storlekar, 1,5 kg och 500 g

I vår produkt Nypon+C har vi tillsatt extra C-vitamin i form av natriumaskorbat. C-vitamin utgör ett utmärkt skydd mot miljögifter i form av kemikalier, tungmetaller, besprutningsgifter, tillsatser i maten och luftföroreningar. C-vitamin befrämjar produktionen av antistresshormoner från binjurarna vilket förbrukas i stora mängder när vi utsätts för stress och smärta orsakar också stress på hela systemet. C-vitamin främjar produktionen av interferon som skyddar cellerna mot angrepp vid virusinfektioner. Vitaminet är nödvändigt för att kollagenet skall bildas i bindväven, brist på C-vitamin märks snabbt på huden i form av rynkor, långsam sårläkning och ständiga blåmärken.
Hästar som arbetar hårt blir ofta "slitna" och får reaktioner med ömma muskler och senproblem på grund av försurning från mjölksyran. Det uppstår ofta även inflammationer i muskelfästen på grund av försurningen.

De verksamma substanserna har en skyddande effekt på rörelseapparaten.


Rekommenderat dagligt intag
·         Människa 1 tsk (3 g) dagligen
·         Människa, vid akuta besvär 1 tsk (5 g) två gånger daglligen
·         Hund/Katt, 1 tsk (3 g) dagligen
·         Hund/Katt, 1 tsk (3 g) två gånger dagligen
·         Häst, normalt aktiv 4 skopor (12 g) dagligen

·         Häst, tävlande/hårt tränande 4-6 skopor 3 gånger dagligen


TILL WEBBSHOP

Om du är intresserad av färgernas betydelse kan du läsa om det här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.