torsdag 15 juni 2017

BENTONITLERA

ÄR DET BARA JAG....?
Är det bara jag som funderar på om det verkligen är bra att äta bentonitlera eller ens att ge den till sina hästar?

Så vad är då bentonitlera och varifrån kommer den

Bentonit är ett geologiskt material som kan klassas både som jordart och sedimentär bergart, beroende på sedimentets litifieringsgrad. 
Bentonit har bildats genom sedimentation av vulkanisk aska, och har en hög halt av svällande lermineral, s.k. smektiter, varav det mest kända är mineralet montmorillonit. Montmorillonit består av torkad salt, aluminium, magnesium, kisel, kalium, järn och en del andra substanser.
Från teknisk synpunkt finns i huvudsak tre sorter av bentonit: naturlig natriumbentonit, naturlig kalciumbentonit och natriumaktiverad bentonit. Namnet bentonit kommer från Bentonformationen vid Rock Creek i Wyoming.


Den mesta av leran kommer från länder runt Medelhavet där den brutits i dagbrott och sedan skeppats i bulkfartyg till några få större fabriker i Europa. Bentonit har också fraktats hit från USA och Indien.


Hur fungerar bentonitleraBentonitens främsta egenskaper beror av dess förmåga att binda till sig polära molekyler, t.ex. vatten, vilket medför att bentoniten sväller. Beroende av tillgången på t.ex. vatten blir bentonitleran till en pasta eller till en trögflytande vätska med relativt låg viskositet.
Natriumbentonit sväller mer än kalciumbentonit. Natriumaktivierad kalciumbentonit uppnås genom behandling av kalciumbentonit med natriumsalter. Svällningsförmågan eller bindningsförmågan kan också påverkas genom behandling med polymerer.

Till vad används bentonitlera

Bentonit har länge använts som bindemedel vid tillverkning av t.ex. kulsinter för framställning av järn, men även som viskositetsförhöjare och bindemedel för att få upp borrkax ur djupa borrhål i berg. Vid oljeborrning ger sådan inblandning med bentonit i borrvattnet även möjligheter att förhindra utblåsningar av explosiva gaser.
Bentonit spelar en stor roll vid tätning av vattenförande delar i tunnlar och bergrum och inte minst i slutförvaringen av använt kärnbränsle, i kärnbränsleförvaret kommer SKB att behöva runt 50 000 ton bentonitlera per år som buffertmaterial runt kopparkapslarna och som återfyllningsmaterial i deponeringstunnlarna.

Absorptionsförmågan hos bentonit 
utnyttjas även i kattsand 


Klumpbildande kattsand är oftast gjord av bentonitlera. Kattsanden är omöjlig att återvinna och cirka 30 000 ton bentonit hamnar i soporna. Den ska sorteras som brännbart, men lera brinner inte och ingen energi utvinns och den måste deponeras.

Det här är bentonitlera till häst, den verkar ha samma vätskeabsorberande förmåga som den hos kattsand
Känns som en klump blöt lera i handen

Så varför funderar jag då på vätskeabsorberande 
och klumpbildande bentoitlera

Formade en liten skål av den bentonitlera som man använder till häst och smådjur

Jo, därför att den marknadförs också med otroliga läkande egenskaper. Den är renande för tarmen, stoppar diarre (det förstår jag), binder tungmetaller, DETOX, prostatastärkande, ett undermedel för huden, ja om jag läser rätt finns det inget den inte är bra för. Den används då även i produkter för häst för att främja en bra matsmältning.Men... 

Bentonitlera innehåller också den toxiska metallen aluminium. FDA säger att höga doser orsakar tarmobstruktion och förstoppning. Leran som är vätskeabsroberande kan bilda klumpar i tarmen vilket kan skada tarmslemhinnan. Bentonitlera förhindrar även upptag av näringsämnen.
För att leran inte skall täppa till tarmen och orsaka förstoppning så blandar men i psylliumfrön. Bentonitlera rekommenderas inte till äldre och gravida.
Bentonitlera finns i en del hästprodukter.....!
Nuvarande riktlinjer från livsmedelsverket rekommenderas inte att bentonitlera används för invärtes bruk då mineralinnehållet är väldigt högt.


Så, vad tycker ni ?
Så vad tycker ni, vi består till 70 % av vatten, leran suger upp vatten, var tror ni att det täpper till i våra och djurens kroppar? Är bentonitlera något ni skulle vilja konsumera eller ge era hästar, eller är jag totalt "ute och cyklar"?

Två matskedar rekommendera dagligen till häst (mängden på fatet)
Tillsatt två matskedar vatten till 2 matskedar bentonitlera.


Kolla gärna videon på operationen och se i slutet hur det ser ut 
det som opererats bort ur en kolikhästs tarm.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.