NYCKELN TILL MYSTERIET HÄLSA
I djurriket är det instinkten som driver djuren att
äta. Man kan inte föda upp ett lejon på grönsaker, elefanten äter enbart
vegetabilier andra djurarter som t ex björnen äter blandkost och allt detta är
ingen slump. De följer sin instinkt som är en skyddsmekanism för alla vilda
djur. Som ett resultat har de inga hjärt- och kärlsjukdomar eller cancer. De
dör i ungefär i samma ålder, om de inte dödas, det beror på att deras instinkt
leder dem till rätt matkällor. Även våra tamdjur har sin genetiska kod vilket
man bör ta hänsyn till i utfodringen eftersom människan har dem i sin tjänst
och bör därefter vara medveten om vad deras naturliga födoämnen består av.
FOLKVANDRINGAR
Människans
historia handlar även den om överlevnad, om var vi levde och vad man kunde äta
där. Människan har samma instinkt som djuren och en stark skyddsmekanism, en
medvetenhet och instinkt som egentligen skall leda oss till de rätta
matkällorna. Problemet är att vi blivit sådana ”tamdjur” att vi har slutat
lyssna på kroppen och det behövs mycket lidande för att vi idag skall förändra
våra matvanor.
Men tittar vi tillbaka så har förändringar av
klimat och tillgänglig föda producerat nya blodtyper. Blodtypen är en obruten
sträng som binder oss tillsammans. Varje blodtyp erhåller det genetiska
budskapet från förfädernas diet och det påverkar oss fortfarande. Blodtyper,
geografi och ras vävs samman till en mänsklig identitet. Vår blodtyp är äldre
än raser och etnisk tillhörighet. De ursprungliga olikheterna i blodtyp speglas
på människans förmåga att acklimatisera sig i förändrade levnadsförhållanden.
VÅRA BLODTYPEN
KAN VARA NYCKELN TILL MYSTERIET HÄLSA
Vår
blodtyp kan vara nyckeln till mysteriet hälsa, sjukdom, livslängd, psykisk och
fysisk styrka. Det finns ingen rätt eller fel livsstil eller diet, det finns
bara rätt och fel val att göra baserad på vår individuella genetiska kod. Det finns inte heller två blad eller
snöflingor som är lika, även människor är olika och det är logiskt att tro att
vi inte heller mår bra av samma sorts mat.
Det finns fyra blodtyper hos
människan Typ O, A, B och AB. Varje blodtyp uppstod som ett resultat av den
miljöbetingade förutsättningen att hitta föda.
Den äldsta blodgruppen är Typ O och
representeras av ca 50 % av världens befolkning och är den dominerade blodtypen
än i dag. De första människorna var jägare och köttätare, när vi blev fler som skulle
ha föda började människorna förflytta sig på klotet.
I de nya omgivningarna förändrades
matvanorna. Man kom till områden där det inte fanns kött utan man fick livnära
sig på frukt, rötter, frön, nötter och andra vegetabilier. Det ledde till att
människans matsmältningssystem måste förändras för att hon skulle kunna
överleva på dessa matkällor.
MUTATIONER
Den första mutationen från Typ O var
Typ A och ca 40 % av världens befolkning består av denna typ. Den snabba mutationen
gällde överlevnad.
Den tredje mutationen berodde åter
igen på folkvandringar, Typ B muterade i samklang med klimatiska förändringar,
det i samband med att människan började hålla sig med boskap och deras diet kom
att bestå av kött och mjölk.
Omkring 8 % av världens befolkning
representeras av Typ B.
Den nyaste blodtypen är Typ AB, det
finns lite data om denna blodtyp men man tror att den har uppstått när Typ A
och Typ B blandades. Typ AB är den enda blodgruppen som inte muterat på samma
sätt som dom övriga och medan de andra blodtyperna funnits i tusentals år har
Typ AB bara funnits i ca 2000 år och utgörs av ca 2 % av världens befolkning.
Det genetiska mysteriet hos denna blodgrupp är väldigt komplex. När de andra
blodtyperna evolverade på grund av förändringar hos omgivningen och
tillgängligheten till föda behövde inte Typ AB göra detta. Mutationerna har ju
uppstått på grund av att säkra människans överlevnad och av den anledningen lär
också Typ AB ha uppstått.
ATT ÄTA
ENLIGT SIN BLODTYP
De flesta vill äta rätt men för många av oss blir det
en gissningslek, den ena säger si, andra så och vi har som jag skrev tidigare
glömt att lyssna på oss själva. Jag skall berätta om vad de olika blodtyperna
passar bäst att äta. Det jag skriver om blodtyperna är från amerikansk
forskning och låter enligt min mening väldigt riktigt.
BLODTYP O
Den äldsta och ursprungliga blodgruppen är Typ O. De första människorna var jägare och
köttätare. Typ Os utmärkande drag är deras förmåga att äta köttprotein. De har
starkt immunsystem, tunt blod och stark magsaft, på grund av det kan de metabolisera
nästan all mat. De får inte heller mask och andra parasiter så lätt för de har
utvecklat antikroppar mot det i urtiden.
Rent genetiskt var den starka
magsaften nödvändig för att bryta ner det kraftiga proteinintaget på vilket
våra förfäder livnärde sig. När Typ O äter kött får han i sig alla de
essentiella aminosyror han behöver och han mår bäst av animaliskt protein. Typ
Os tunna blod gör det svårare för plack att byggas upp och fastna på kärlväggarna,
de har i regel inte heller besvär med kolesterol och är inte speciellt
cancerbenägna. Typ O kan metabolisera fler matkällor, som ett resultat av sin
starka magsaft, än någon annan blodgrupp.
Typ O bör ha
mer protein än kolhydrater i den dagliga kosten. Typ O har den största muskelmassan av alla blodtyperna,
de är muskulösa och har lätt att bygga muskler. För Typ O är LCHF kosten
perfekt.
Typ O tål inte någon form av säd,
speciellt inte vetegluten och mjölk.
Proteiner från växtriket, i form av vetegluten (proteinet i säden),
orsakar reumatiska sjukdomar hos Typ O och om de reumatiska anlagen har
aktiverats bör Typ O undvika apelsinjuice, alla mejeriprodukter (utom smör),
vetegluten och potatis. På grund av sin starka magsaft är Typ O benägen för
magsår och de får lättare stroke på grund av sitt tunna blod.
För vegetarianer med denna blodgrupp
är det viktigt att skaffa kunskaper om proteinkomplettering.
BLODTYP A
Den första mutationen från Typ O var Typ A. När Typ A
migrerade till nya områden där det finns litet eller inget kött måste deras
system evolvera för att överleva på källor som var vegetariska. Av den
anledningen passar Typ A allra bäst, av alla blodtyper, som vegetarian. Hos
världens befolkning som till 40 % består av Typ A är endast ca 5 %
vegetarianer.
Typ A har lite magsaft, tjockt blod
och liten muskelmassa och Typ A är i regel långa och smala till sin läggning. Den
vegetariska dieten kräver inte så stark magsaft och en diet på fisk, ris och
grönt te är perfekt för Typ A. De skall
äta mer kolhydrater (långsamma kolhydrater) än protein i den dagliga kosten och
det är en fördel om de essentiella aminosyrorna kommer från vegetariskt protein.
Att vara noga med GI är en fördel för Typ As kosthållning samt att
medelhavskost kan passa blodtypen bra.
Typ As ämnesomsättning är inte
heller anpassad efter sädesslag, dock kan Typ A tåla lite sädesprodukter men dagens
hårt raffinerade vete är problem även för dem. Typ A bör inte dricka mjölk äta
för stora mängder mjölkprodukter och gris- och nötkött. Problem som uppstår när
Typ A äter köttprodukter är hjärt- och kärlsjukdomar samt ökar benägenheter för
att utveckla cancer av den orsaken att den typen av kost inte passar deras
blodenzymer. Det som händer i kroppen med den här typen av föda är att Typ As
redan tjocka blod blir tjockare och att det också kan öka kolesterolvärdena.
Tjockt blod kan leda till högt blodtryck och hjärtproblem samt åderförkalkning.
Kopplat till dessa fakta är det inte så konstigt att Typ A är disponerad för
ovan nämnda sjukdomar.
På grund av sin låga produktion av
magsaft kan Typ A drabbas av perniciös anemi (blodbrist-järnbrist) som är
relaterad till lågt upptag/brist på B12 som också är beroende av magsaften för
att den ska absorberas.
Typ O får
problem med magen av för mycket magsaft och Typ A är disponerad för magproblem
på grund av för lite magsaft.
BLODTYP B
Typ B är den tredje mutationen och
bestod av herdefolk och av den anledningen är de den enda av blodtyperna som
kan äta både kött och dricka mjölk (hit räknas inte den ”mjölk” som kommer från
mejeriet), utan större problem. Typ Bs blod ligger mellan Typ O och Typ A i
tjocklek och efter Typ O är dom de mest muskulära.
Typ B kan äta en varierad kost och
tar upp essentiella aminosyror ur både vegetabilier och animalier.
Blodgrupp B-individer har ett starkt
immunförsvar och ett tåligt matsmältningssystem. De har ett stort urval av födoämnen
att välja mellan, det är alltså enkelt för dem att fylla behovet av vitaminer,
mineraler och aminosyror genom kosten. De är robusta och livskraftiga och har
stora förutsättningar att leva ett långt och produktivt liv. Typ B bör ha lika mängd protein och
kolhydrater i den dagliga kosten.
Typ B bör undvika kyckling och skaldjur
samt vissa bönor och nötter eftersom den typ av födoämnen kan utlösa autoimmuna
sjukdomar som t ex lupusnefrit, MS och kroniskt trötthetssyndrom. De kan också
vara mottagliga för olika typer av hudsjukdomar och det är vanligt att
blodgrupp B-individer har diverse problem med fötterna. Blodgrupp B kan stå
emot sjukdomar som är vanliga idag, t ex cancer eller hjärtbesvär och även om
de drabbas har de goda chanser att överleva.
BLODTYP AB
Typ AB är den nyaste av blodtyperna
och det finns lite data om den. Vad som är känt om Typ AB är att det är den
enda blodtyp med två dominanta gener. Om en förälder med Typ A blandas med Typ
B skulle det naturliga vara att barnet blev endera A eller B, inte AB, trots
det befolkas jorden med 2 % av Typ AB. Sammanslagningen av två dominanta gener
kan betyda ytterligare en anpassning för att försäkra överlevnaden hos
mänskligheten.
Typ AB bör
hålla samma kost som Typ A, alltså en ett lättare protein i form av fisk och
fågel eller en vegetarisk livsföring, de bör få sina essentiella aminosyror
från vegetabilier. Nöt- och
griskött har samma inverkan på denna blodtyp som på Typ A, samt att de bör
undvika den typ av föda som inte är lämplig för Typ B.
Genom statistiken har man funnit att
Typ AB har både Typ A och Typ B´s sjukdomar, men många av Typ ABs kvinnor har
problem i form av stora blödningar, proppar, kramper och migrän i samband med
mens. Typ AB kan lida av hormonella och kemiska obalanser.
Typ AB representerar den yttersta anpassningsförmågan
i det faktum att människan inte längre behöver jaga för att få mat, samt att
både Typ A och Typ B är mer resistenta mot sjukdomar som en gång höll på att
utrota Typ O från jorden enligt historien. Trots att Typ O har ett starkt
immunförsvar är de mer känsliga för sjukdomar som pest, kolera, smittkoppor och
tyfus än de andra blodtyperna. Detta kan bero på att de andra har muterat för
att stå emot dessa typer av sjukdomar.
Ät det du är, det kan betyda att vi skall äta det som
passar vår blodtyp. Det är en intressant tankegång och det enda som händer om
du provar är att du kan må bättre.
Tillsammans med den kost som passar din blodtyp och konstitution så kan det vara bra med ett naturligt kosttillskott. Följ länken så hittar du våra olika kosttillskott.
Hur följer jag bloggen?
SvaraRaderaJag hittade knappen :)
SvaraRaderaEn tanke.. det måste finnas en bakomliggande kraft som påverkar våra husdjur så starkt att det nu förtiden är väldigt vanligt med cancer hos hundar speciellt. Som hundägare börjar man fundera över vad man gett sina djur under årens lopp. Det kan inte vara en slump att så många hundar diagnostiseras med cancer.
SvaraRadera