SPANNMÅL
TILL HÄST - ÄR DET BRA DET?
HAVRE, KORN, VETE, RÅG, RÅGVETE, MAJS O
RIS INGÅR I SPANNMÅLSFAMILJEN
De spannmål
som odlas i Sverige är korn, havre, vete, råg och rågvete. Vete och råg är
framförallt avsedda som livsmedel till människor. All säd innehåller mer eller
mindre stärkelse. Det är ju ofta tal om att spannmål är skadligt att utfodra
hästen med på grund av stärkelseinnehållet. Men är all spannmål lika eller är
någon spannmålsprodukt bättre. Vi får titta på vad spannmål är och innehåller
för att förstå om och hur det orsakar störningar i hästens matsmältning.
VAD ÄR STÄRKELSE
Stärkelse
skapas av de gröna växternas fotosyntes då vatten, koldioxid och solljus
omvandlas till energi (glukos) och syrgas.
För
att kunna lagra sitt överskott av energi omvandlar växterna glukos till stärkelse
vilket då utgör en näringsreserv för den växande plantan.
Glukosenheterna
i stärkelsemolekyler kan vara bundna till varandra på olika sätt
vilket ger upphov till två olika huvudtyper av stärkelse; amylopektin som är
en mycket stor och grenad molekyl och amylos som är en mindre och rak molekyl.
Eftersom
strukturen på stärkelsen är olika i olika spannmålsslag har de också olika
egenskaper och smältbarhet. Till exempel så är den säd som innehåller mest amylopektin
lättare nedbrytbart i tunntarmen eftersom enzymet amylas kan bearbeta det. Den
säd som innehåller mest amylos bryts inte lika lätt ner av enzymet, det är mer
resistent och den stärkelsen går till grovtarmen där det skall tas omhand av
tarmfloran.
Det
finns stärkelser som nästan bara består antingen amylos eller av amylopektin.
Det finns också alla varianter mellan dessa ytterligheter och beroende på
fördelningen får stärkelsen olika egenskaper.
SVÄLLNINGSEGENSKAPER
Stärkelsen
består av granulat och cirka 1/3 av granulatens vikt består av vatten. På grund
av hårdheten i granulaten så är stärkelsen olöslig i kallt vatten. När man
hettar upp stärkelsen förklistras den, sväller, när den tar upp vatten. Man
säger att stärkelsen blir till gelé och för vete är starttemperaturen 56-61
grader C och majs 58-63 graden C. Förtjockningen är beroende på temperatur och
upphettningstid. Genom detta förfarande blir säden med hårda kärnor mer
lättsmält. När man tillverkar hästfoder låter man den kokta säden torka och
stelna.
RESISTENT STÄRKELSE
Resistent
stärkelse bryts ner först i grovtarmen. Baljväxter, potatis, halm, kli och
lignin räknas som resistent stärkelse.
MODIFIERAD STÄRKELSE
Det finns
även en konstgjord stärkelse, så kallad modifierad stärkelse, förädlad
stärkelse eller specialstärkelse vilket är stärkelser som på kemisk,
fysikalisk eller enzymatisk väg har getts speciella egenskaper för att
klara olika typer av tillverkningsprocesser,
lagringsbetingelser eller liknande. Vanligast är modifiering av majs, potatis och vetegluten.
I Sverige är Lantmännen Invest; Reppe AB den största tillverkaren av vetegluten och glukossirap. Reppe AB är det bolag inom koncernen som är starkast i utveckling och som ökar sitt sortiment av stärkelse. Inom Lantmännens koncern finns även Krafft och Doggy.
7 SÄDESSLAG
De sädesslag
som jag kommer att beröra är framför allt korn, havre, majs och ris eftersom de
är de mest använda i kraftfoderblandningar till häst.
HAVRE
I havre med 87 % ts är stärkelse 340
g/kg ts
Havre har
ett relativt lågt stärkelseinnehåll och anses därför vara ett bra kraftfoder
till hästar. Havre innehåller betaglukan, en sorts fibrer som är bildar geler i
vattenlösning, det gör näringsupptaget långsammare och förhindrar snabb
stegring av blodsockret. Betaglukanet sitter närmast under skalet på
sädeskornet men också till en viss del i hela det stärkelserika endospermet som
omsluter groddanlaget.
Hel havre
har ett bra tuggmotstånd och kan dessutom tuggas av hästen utan att behöva
bearbetas först. Kärnan innehåller även en bra blandning av fibrer, fett,
stärkelse och protein. Till skillnad från de andra spannmålen innehåller havren
mer fett och fibrer. Havrens stärkelse har hög tunntarmssmältbarhet. Proteinet
i havren har också den en hög kvalitet dvs. en bra balans på aminosyrorna.
Havre
innehåller relativt mycket fosfor och mindre kalcium. Det är därför positivt
med analys på både grov- och kraftfodret för att se hur balansen ser ut.
Vid
utfodring med hel havre ligger rekommendationen på 150 gram stärkelse per 100 kg kroppsvikt och utfodringstillfälle. Det motsvarar ca 2 kg havre per utfodringstillfälle för en
häst som väger 500 kg. Var alltid noggrann med långsam invänjning för att undvika kolik.
Havre
skiljer sig på flera sätt från andra spannmål genom att den har en mycket låg
glutenhalt. Det gluten som finns i havre innehåller inte den potentiellt skadliga
formen av gluten som finns i vete.
VISSTE NI OM
DE HÄR HÄLSOFÖRDELARNA MED HAVRE
Havre
innehåller biologiskt aktiva ämnen som är värdefull för hästen. Oraffinerade
hela korn är en bra källa till energi och protein med högt näringsvärde av
aminosyror och mineralsalter. Det innehåller mineralerna kobolt, fluor, jod,
fosfor, zink, järn och kisel samt A-, E-, K och B-vitaminerna. Havre innehåller dessutom ganska
mycket av aminosyran tryptofan, vilket behövs för hormonet serotonin.
Havre
innehåller också avenantramider
(AVA) vilka är hälsobefrämjande fenoliska antioxidanter som är unika för havre
och det finns ca 15–20 olika AVA-föreningar. De är havrens egna antioxidanter,
avenantramiderna, som har störst antioxidativ aktivitet och de finns bara i
kärnan. Dessa AVA-föreningar bidrar också till havrens smaklighet.
Havre,
framför allt Matildahavren, innehåller mer fett än våra övriga sädesslag. Med
fettet följer antioxidanter som förhindrar att fettet härsknar. Havre innehåller dessutom proteiner med högt
näringsvärde och har en ovanligt fördelaktig balans mellan fleromättade och
mättade fetter. Havre deltar i bildning av smörsyra i tarmen och bidrar till
normal kolesterolbildning i levern. Havre har fler hälsofördelar och en är att
minskar riskerna för förändringar i hästens insulinnivåer.
Tack vare innehållet av stora mängder aminosyror stimulerar
havre produktionen av lektin i levern och lektin understödjer att levern rensas
på gifter. Lektiner har många uppgifter bland annat deltar de i
immunsystemets funktion. Den
kemiska strukturen på havre är mycket lik ett läkemedel som används i många
asiatiska länder mot olika typer av allergier och för att påskynda sårläkning.
En del hästägare har uppmärksammat att en deras hästar har blivit
"het - hetlevrade" när man inför havre i foderstaten. Eftersom havre
deltar i leverreningen kan det uppstå reaktioner under en period vilka avtar i
takt med att levern blir friskare. Levern behöver ständig avgiftning och detoxa
med havre anses vara effektiv men skonsam.
I Sverige
och Finland växer den bästa havren i världen.
KORN
I korn med 87 % ts är stärkelsen 620 g/kg
ts
Korn har en
tyngre och hårdare kärna med ett högre innehåll av stärkelse men mindre innehåll
av fett jämfört med havre. Kornet har även en lägre proteinkvalitet och betaglukanerna
är generellt lägre än hos havre. Stärkelsen i kornet spjälkas till viss del av
enzymerna i tarmen. Ungefär en tredjedel av stärkelsen passerar direkt till
grovtarmen där den sedan spjälkas av mikrober. Därför bör korn tillvänjas
successivt så att mikrofloran hinner anpassa sig. En snabb ökning av korngivan
kan leda till en störd tarmflora.
Maxgivan per
utfodring av korn rekommenderas till högst 1 kg korn per 500 kilo häst.
Till högpresterande hästar som kräver mer än 1 kilo per 100 kilo levande vikt
bör inte kraftfodret bestå av enbart korn.
VETE, RÅG OCH RÅGVETE
Vete* användas som fodermedel till häst men det är väldigt stärkelserikt och
innehåller 644 g/kg ts.
Vete är
framodlat och förädlat för att främst användas som brödsäd. Kärnorna är små och
hårda vilket gör att de måste, upphettas, malas eller krossas innan utfodring.
Det
vanligaste är att man inom hästsport använder kvarnbipordukter (vetekli,
vetegroddar och vetefodermjöl) i utfodringen. Vete är lyseinfattigt (aminosyra)
och bör därför inte ges till växande unghästar.
I de
industritillverkade pelleterade kraftfodren används vetefodermjöl som bindemedel
tillsammans med någon stärkelsesirap för att hålla ihop produkten. I samband
med pelleteringen hettas foderblandningen upp till minst 80 grader –
temperaturer som innebär en ”säkerhetsspärr” mot t ex salmonellabakterier.
Från SLU
säger man så här: "Vetefodermjöl är mycket finfördelat vilket kan bidra
till störningar i mag- och tarmkanalen".
Ett
forskarlag i Nederländerna har börjat undersöka om även hästar kan reagera på gluten.
De spekulerar i om hästar med inflammatorisk tarmsjukdom skulle kunna vara
glutenintoleranta då symtomen (viktminskning, återkommande kolik, lös avföring,
nedstämdhet, ödem och glanslös hårrem) liknar de hos människor med celiaki.
Under senare år har veterinärerna på hästkliniken på Utrechts universitet sett
en ökning av inflammation i tarmen hos elithästar och då framför allt
dressyrhästar (70 procent av fallen).
*Vete finns i nästan alla kommersiella hästfoder i olika former som vetefodermjöl, vetekli eller annan form.
Det vete som odlas idag är en produkt framställd av 40 års genetisk forskning som syftar till att öka avkastningen per hektar och den värsta gröda som någonsin skapats i ett laboratorium.
Modernt vete innehåller ett unikt protein, gliadin, som kan korsa blodhjärnbarriären och binda till morfinreceptorer i hjärnan. Nationalinstituten för hälsa har märkt dessa polypeptider exorfiner (exogena morfinliknande föreningar). Exorfiner binder och stimulerar morfinreceptorer i hjärnan, vilket gör dem lika beroendeframkallande som narkotiska droger.
En vetekärna innehåller tre delar: bakterie, endosperm och kli. Alla tre komponenterna innehåller gluten, vilket innebär att alla tre komponenter innehåller gliadin, som binder till morfinreceptorer i hjärnan.
Detta kan delvis förklara varför veteprodukter ökar aptiten hos människor, och varför vetet är så svårt att eliminera från kosten
Det finns också en komplext kolhydrat som är unikt för dagens vete som kallas amylopektin A. Vissa forskare har beskrivit det som en superkolhydrat eftersom den har förmågan att öka blodsockret snabbare än andra kolhydrater. Det är mycket lättsmält, vilket kan orsaka en höjning av blodsockret snabbare än socker.
OBS
Upphettat
vetegluten börjar bli farligt vid 100 grader då proteinet, sockret och fettet
börjar klumpa ihop sig och blir då inflammationsverkande. Vid 130 grader bildas
det akrylamid och vid 170-180 grader kommer det till heterocykliska carcinogena
aminer.
Att ge råg
som kraftfoder (det vill säga rågkärnan) kan orsaka problem för en del hästar,
till exempel hudutslag och svullna ben. Råg är dessutom inte lika smakligt för
djur som de övriga spannmålen är. Stärkelseinnehållet är ca 600 g/kg ts.
Hybriden
Rågvete är ett relativt nytt sädesslag som har ökat markant vilket man
tillskriver en ihärdig växtförädling som börjar ge resultat. Hybriden har
blivit vanligare som djurfoder på senare år. Innehållet av lysin är något lägre
i rågvete än för korn och havre men något högre i jämförelse med vete och råg. Rågvete
är det som innehåller mest stärkelse, 675 g stärkelse/kg ts.
MAJS
I majs är stärkelseinnehållet 720 g/kg ts
Majs odlas inte i några större mängder till kärnmognad i Sverige och är därför till största
delen ett importerat fodermedel och ingår också mycket ofta i olika importerade
foderblandningar. Av den majs som odlas ensileras hela plantan.
Majs karakteriseras alltså av mycket högt stärkelseinnehåll, lågt
protein- och lågt lysininnehåll.
I USA fodras det mycket med majs, även till unghästar och
ges då i kombination med Lusern på grund av att den innehåller så små mängder protein.
En annan
biprodukt i fodersammanhang är majsglutenmjöl som har högre proteinhalt än sojamjöl.
Det vanligaste är att man kokar, valsar eller poppar majs.
Efter det att majs är poppat och förvandlad till popcorn
eller valsad till cornflakes skall den ha en ökad smältbarhet av stärkelse och
det skall vara bättre för hästen anser man.
Själv ser jag ingen fördel med att fodra med importerad majs i stället
för att fodra med svensk odlad havre. Majs tillhör också en av de mest
genmodifierade grödorna i världen.
RIS
I riskli är stärkelsen
78 g/kg
Det är skalet från ris, riskli, man använder till hästfoder. Det finns omkring 20 olika arter och tusentals olika sorter av ris. Vissa
sorter odlas på åkermark och kallas för bergris, och vissa sorter odlas på
vattendränkt mark och kallas sumpris.
Riskli innehåller lite protein, mycket fett och resistent stärkelse,
därav det låga stärkelsevärdet. Resistent stärkelse höjer inte blodsockret som
majs gör, men den här typen av stärkelse bryts inte ner i tunntarmen utan går
oavkortad till grovtarmen och kan där ställa till stor oreda i grovtarmens
bakterieflora.
Riskli innehåller mycket fett och i foderstaten orsakar det försämrad
prestationsförmåga hos högpresterande hästar och ytterligare besvär i
matsmältningen eftersom hästens normala födoämnen inte är feta. En annan sak
som kan verka oroande är den höga mängden av fettsyran omega 6 och som är inflammationsframkallande.
Det finns även ett ämne i riskli som heter gamma oryzanol som har en
steroid funktion och som gör att riskli klassas som doping i vissa EU länder.
Som med all säd får man vara uppmärksam på mikroorganismer i form av
mögel, det har förekommit förhöjda aflatoxinvärden i viss importerad ris.
Risbaserade produkter innehåller också betydande mängder oorganisk
arsenik och av den orsaken borde det inte användas som djurfoder. Arsenik som intas med foder verkar i
kroppen genom att blockera de enzymer som används för cellernas
kraftförsörjning vilket leder till att kapillärerna i tarmslemhinnan förlamas med
buksmärtor som följd.
Finns det då någon bra orsak till att fodra hästar med risskal? Nej, jag
kan inte hitta någon!
KAN HÄSTEN FÅ FÖR MYCKET STÄRKELSE? JA DET KAN DEN!
I naturen
äter inte hästen mycket stärkelse utan är anpassad till en fiberrik och
stärkelsefattig diet. I grovfodret, gräset, finns fibrer och sockerarter. När
hästen fodras med spannmål ges enbart gräsets frö (kärnan) vilket kan orsaka
störningar i tarmarna genom att det, vid stor spannmålsutfodring, inte hinner
med att bryta ner och spjälka stärkelsen. Kraftfoder ska inte ges i onödan utan bara till hästar som inte får i sig energin via grovfodret. Grovfodret är viktigare än kraftfodret och grovfoder ges alltid före kraftfoder.
För att
hästen skall kunna bryta ner stärkelse används enzymet amylas som finns i tunntarmen
men hästar har inte så stor produktion av just det enzymet beroende på att den
är just grovfoderätare.
Mängden
stärkelse skiljer sig mycket mellan de olika spannmålen; Havre innehåller ca
340 g-, Korn ca 550 g-, Rågvete 675 g- och Majs ca 720 g/kg ts.
Det är på
grund av dessa skillnader som havre kan utfodras obehandlad men att det alltid
rekommenderas att korn och majs behandlas (t.ex. värmebehandling eller
förgroning, enbart krossning hjälper inte) innan utfodring så stärkelsen blir
mer nedbrytbar för hästen.
Det som händer med
den kokta spannmålen är att enzymerna inaktiveras vid temperaturer över 40° C.
Så den ”råkostdiet” som ar biologiskt naturligt för hästen innehåller enzymer
som ar nödvändiga för att smälta maten eftersom de frigör vitaminer, mineraler
och aminosyror, de är borta ur den kokta maten.
Fibrer jäses
till största delen i grovtarmen medan stärkelse bryts ner till största delen i
tunntarmen Om hästen utfodras med stora mängder koncentrat kan det medföra
smärtsamma skador i tarmarna med kolik och fång som följd. Hästar som utfodrats
med stora mängder stärkelse har visat en ökad mängd sjukdomsframkallande
bakterier i tarmen som i sin tur orsakar försurning som orsakar inflammationsprocesser vilket i sin tur orsakar en kaskad av olika sjukdomssymptom..
RÄTT GROVFODER TILL RÄTT HÄST VID RÄTT TILLFÄLLE
Ett
riktvärde för ett bra grovfoder oavsett sort är en sockerhalt på runt 10 %,
eller mindre. Grässorter som vildhästar äter ligger i genomsnitt på 9-12 % visade en
undersökning som gjorts i USA.
Olika
hästkategorier har naturligtvis olika näringsbehov och kravet på
näringsinnehåll i grovfodret beror på vilken häst det är avsett för.
Om man vill "bränna ut" sin duktiga tävlingshäst fort så ger man mycket av ovanstående stärkelserika kraftfoder, eller ännu hellre koncentrera det i kokt form med en massa stärkelsesirap från det "industriella köket" och så minskar man grovfodergivan.
En riktigt stark häst kan klara det ett par år men de flesta dukar under efter en säsong. Har dom ett avelsvärde så går dom till aveln, har dom någorlunda tur kan dom bli någons ridhäst annars blir det slakt om dom inte ramlar ihop och dör på tävlingsbanan först.
UPPDATERING AV MATSMÄLTNINGSORGANEN
MAGEN
Magens
körtlar producerar magsaft tjugofyra timmar om dygnet som en del i
matsmältningsprocessen - även när hästen inte äter. Om hästen utfodras med
för
koncentrerat
foder fyller den sitt näringsbehov fortare än den är ”programmerad” att göra.
Det beror att hästar i vilt tillstånd betar 16-18 timmar per dygn och deras
födoämnen är magra. Hästens mage är relativt liten och rymmer mellan 8 - 15
liter.
Hästens
saliv innehåller bikarbonat vilket neutraliserar magsyran när hästen äter. När
hästen slutat äta sjunker pH värdet igen. Om hästen inte äter under ett dygn
sjunker pH värdet ner till 1,6. Om hästen har fri tillgång till hö under
dygnets 24 timmar ligger pH värdet på 3,1. Fodret stannar i magen mellan 1-6
timmar. Hö stannar några få timmar innan det går till grovtarmen för
att jäsa. Pellets, mysli och säd stannar i magen cirka 6 timmar.
I hela
hästens mage har man funnit bakterier av bland annat Lactobaciller av olika
arter och streptokocker närvarande i den sekretionsfria delen av magsäcken.
TUNNTARMEN
Passagehastigheten
genom tunntarmen är snabb och en del av födan kan nå blindtarmen redan efter 45
minuter
I tunntarmen
höjs pH-värdet med hjälp av bukspott och galla. Här tas näring upp genom
spjälkning. Hästar har ganska låg grad av enzymet amylas som bryter ner
stärkelse. Det gör att man måste vara försiktig med att ge för
mycket stärkelserikt foder på en gång, det som inte hinner brytas ner
fortsätter till grovtarmen och stör processen där.
Ur
tunntarmsinnehållet hos hästen har man funnit en bakterieflora som mest
domineras av laktobaciller, enterobakterier, enterokocker, streptokocker samt
laktatutnyttjande bakterier.
Till
skillnad från magsäcken där laktobaciller är mest framträdande är streptokocker
den mest vanliga bakteriegruppen i tunntarmen och det kan vara relaterat till
det neutrala pH i tunntarmen vilket gynnar streptokockers tillväxt.
LEVERN
Mage, pankreas och lever
Levern
behöver få lite extra utrymme här eftersom den har en så speciell funktion i
matsmältningen. Organet är ett av kroppens största och upptar omkring 1,5 % av
hästens vikt. Den ligger i bukhålans främre del innanför revbenen och till
höger om mittlinjen direkt under diafragman.
Den används
i matsmältningen för att utsöndra galla som i sin tur behövs för att finfördela
fetterna. Samtidigt är levern en del av utsöndringsapparaten genom att den
renar allt blod från tarmen samtidigt som den omvandlar energi från födoämnena.
Levern fungerar också som en lagringsplats för näringsämnen. Levern har intimt
samarbete med immunförsvaret samt har faktorer som påverkar blodkoagulationen.
Levern har
stor kapacitet vilket gör att den fungerar till en viss punkt även när den är
belastad. Leverstörning innebär också att många vitaminer och mineraler inte
kan absorberas och en vanlig brist är zink.
Det är många
som inte vet vilka symptom som kan uppstå vid leverbelastning och här är några
Levern har
inte några nerver kopplade till sig och är alltså okänslig för smärta. Däremot
kan den ge ett obehagligt tryck under revbensbågen på höger sida och hästen kan
då reagera när jorden dras åt eller blir stelare på höger sida av kroppen.
Hästen kan också få gallor.
Ett
annat vanligt symptom är trötthet. Många tror att deras hästar är lata eller
man säger att den inte orkar. En häst med belastad lever blir trött,
ouppmärksam och får beteendeförändringar då giftiga
nedbrytningsprodukter passerar blod/hjärnbarriären och hamnat i hjärnan – hos
människor kallas det ”leverförvirring”.
Försämrad aptit och avmagring kan man se vid kroniska
leverskador och en plötslig viktminskning kan hos hästar riskera att utlösa
fettlever
Gul- eller
brunfärgning av ögonvitorna kan uppstå när leverfunktionen är nedsatt, det
leder till minskad förmågan att återabsorbera gallsyror vilket då följer med
det cirkulerande blodet och kan då även orsaka gulsot.
Känslighet för
solljus, överkänslighet i huden med olika hudåkommor som följd, ögoninflammation, neuralgi som kan visa sig som balansstörningar och huvudvärk som kan
visa sig genom att hästen vill trycka huvudet mot väggen.
Förhöjda
leverenzymvärden visar sig vid intag av mykotoxiner (mögel), mask, antibiotika
och kortisonbehandling.
Njursvikt
kan ibland ses som en allvarlig komplikation i vissa fall av akut leversjukdom.
Eftersom levern har en mycket stor kapacitet så behöver inte fettlever påverka allmäntillståndet nämnvärt till att börja med. Om den störning som gett
fettlever inte åtgärdas kommer fettlevern övergå till att bli en skrumplever och
leverns funktion försämras då kraftigt.
OBS, så här säger Cecilia Lönnell, leg. vet.
"Viktigt att
tänka på: Om du valt att anlita en alternativbehandlare av något slag som då
skulle hävda att hästen har leverproblem, så ska det omedelbart
följas upp av en veterinär som kan avfärda eller bekräfta den misstanken. Att
försena en veterinärbehandling är ett brott mot djurskyddslagen".
Min kommentar till det är att levern har, i många fall, redan fått ohjälpliga skador innan man då ser det på ett blodprov eller biopsi hos veterinären När det väl visar sig vid klinikbesök och provtagning hos veterinär har det i regel gått så långt att hästen fått fettlever och livet inte går att rädda.
Jag kan i
alla fall säga så mycket som att Mariatistel - Silybium marianum - har en
leverskyddande effekt genom att underlätta för återbildning av leverceller.
GROVTARMEN
Grovtarmen
(med blindtarmen (jäsningskammaren, som är den grova delen)) med anus längst ut
till höger
Hästens mag-
och tarmkanal är full av mikrober som effektivt jäser de näringskomponenter
från de stora fibermängder som finns i hästens naturliga diet. Antalet mikrober
är ofattbart högt, en droppe tarminnehåll från hästen kan potentiellt innehålla
en miljard bakterier.
Mikroberna
är mycket viktiga för hästens näringsupptag. Med rätt utfodring och en balans i det mikrobiella
ekosystemet kan man förebygga utfodringsrelaterade sjukdomar. Om det uppstår feljäsning
på grund av att stärkelse läcker ut från tunntarmen till grovtarmen så kan
populationen av de mjölksyraproducerande stammarna växa i antal och orsaka att grovtarmen
blir en trivsam miljö för de patogena bakteriestammarna. Genom det så påverkas
tarmens pH i sur riktning, ett normalt pH i hästen tarm är 6,5.
Tarmstudier
på häst har visat att när man gav hästen stora kraftfodergivor i form av
pellets har pH värdet sjunkit ända ner till 5,9. Hur tolerant hästen är för
förändringar i pH-värdet innan problemen börjar kan vara mycket individuellt.
Man har sett
att när hästar fodrats med bara tidigt skördat gräs har pH i tjocktarmen
varierat mellan 6,7 – 6,9 och koncentrationen av mjölksyra i tarmen var under
detektionsgränsen. Alltså, tidigt skördat gräs med högt sockerinnehåll innebär
ingen försurning eller försämring av tarmmiljön, tvärtom! Sammanfattningsvis
har socker från grovfoder och stärkelse från kraftfoder inte samma påverkan på
miljön i tarmen. Stärkelserika kraftfoder ger en försämrad tarmmiljö efter
utfodring vilket sockerrikt gräs inte gör.
Man bör även
ha i åtanke att tarmfloran varierar mellan årstider och olika grovfoder.
VAD KAN MAN SJÄLV GÖRA FÖR ATT UNDERSTÖDJA VID EN OBALANS
Det första
som bör göras om hästen har utvecklat mag- och tarmstörningar är att fodra
hästen med biologisk anpassad rå föda. Det betyder friskt rent vatten, bete och
torrt hö.
Om hästen
behöver ett kraftfodertillskott när den blivit frisk och skall jobbas hårt så ger man hel havre, till att börja med i små givor.
För att
understödja ett snabbare tillfrisknande så kan ge hästen en kur med Gastrofor,
Colofor och Equifilier, då har man täckt upp hela matsmältningskanalen.
Produkterna
används till en kur som pågår 125 dagar till en häst. Med rätt utfodring borde
hästen vara kurerad då. Priset för denna kur är ca 16 kr/dag till en häst.
MINESYL
Hink om 4 kg
Vi
rekommenderar alltid Minesyl som en bas för att understödja hästens naturliga
upptag av vitaminer och mineraler. Stor biotillgänglighet.
Minesyl kan man
ge året runt eftersom den fungerar som en katalysator i ämnesomsättningen.
EN STUDIE OM NÄRINGSINNEHÅLLET I POPPAT VETE OCH MAJS
Alla bilder kan förstoras om du klickar på dem. Studien går också att öppna i ett nytt fönster för att få bra storlek på texten.
Källa:
Lyckeby Starch AB, Idétidskriften C, SLU, Råvarumarknaden, Kurera, Battilana et
al (2001). ”Mechanism of action”. Eur J of Clin Nutr 55 (327). Hälsoeffekter av
GM majs En litteraturstudie av hälsoeffekter hos NK603, ett GM majs med
tolerans mot glyfosat Erika Hellström, Allt om vetenskap, Livsmedelsverket,
Planck och Rundgren. Jansson, 2001. Professor Stig Bingmark, Safergrass, Karolinska
Universitetssjukhuset och Lantmännen Invest AB.
.