VALLFODER TILL OLIKA DJURKATEGORIER
OCH
VALLENS BETYDELSE SOM FODER
Betande kor |
Vallfoder,
dvs. klöver, lusern, och örter av olika slag inblandat i våra gräsdominerade
odlingsmarker är det i särklass vanligaste fodret som odlas i Sverige.
Slåttervall
och bete omfattar tillsammans 53 % av vår jordbruksmark. I figur 1 ser man att
en stor del av övrig mark också utgörs av foderodling. Man kan konstatera att
djuren har stor betydelse för det svenska lantbruket och det öppna landskapet.
På ca
hälften av Sveriges jordbruksmark odlas vall och ca 75 % av jordbruksmarken
används till foderodling (SCB, 2013). Sverige är inte exceptionellt i detta
avseende. Globalt odlas foder på 70 % av all jordbruksmark varav hälften är
vall. Man räknar med att 60 % av all biomassa som odlas konsumeras av djur.
Häst på naturbete |
De djur
som framförallt äter foder från vall i Sverige är de idisslande mjölkkorna,
kvigorna, dikorna, köttdjuren, fåren och getterna samt de icke idisslande
gräsätarna, hästarna.
De senare står för en betydande del av konsumtionen.
Uppskattningar gör gällande att Sveriges 362 700 hästar konsumerar ca 1 ha var
av slåtter och betesvall (Müller, 2013), vilket motsvarar ca 25 % av all sådan
areal.
Även om
vallfoder är det vanligaste och mest betydelsefulla fodermedlet till våra
idisslare och hästar så är det dock inte oersättligt. På många andra platser på
jorden producerar man både mjölk och kött med andra fiberkällor som basföda.
Majsensilage och helsädesensilage är mycket vanligt.
Även foderstater baserade på restprodukter
från sockertillverkning praktiseras med framgång på många håll. Det är
emellertid ofrånkomligt att vallen utgör den naturliga basen där våra gräsätare
under evolutionens gång har anpassat sig till lite olika nischer.
De idisslande djuren har specialiserat sig på
gräs och örter som är relativt lättsmält. Det de tar hjälp av bakterier och
andra mikroorganismer i vommen för att smälta och utnyttja både energi och
protein ur växterna på ett sätt som de enkelmagade gräsätarna inte är lika bra
på.
Getter |
Ju mindre
idisslaren är desto mer specialiserad på lättsmält foder tycks den vara. Får
och getter betar mer selektivt än kor och sorterar ut och äter det mest
lättsmälta.
Zebror och idisslare |
Det
klassiska exemplet är att se hur olika växtätare klarar sig under torrtiden på
den torra savannen där gräset har passerat alla utvecklingsstadier och är
nästan som gräsfröhalm, så kallat standing hay. Tamboskapen och de vilda
idisslarna magrar av och har svårt att överleva torrperioden trots att gräset
står högt och tätt.
Zebror
däremot, som är hästdjur och inte idisslare, lever på samma foder och är feta
och välmående hela torrsäsongen på savannen. Det grova förvedade gräset stoppar
upp i idisslarnas vom och måste idisslas flera gånger och innan det passerar
vommen kan inte djuret äta mer.
Hästdjur som endast har tillgång till grovt
förvedat gräs med låg smältbarhet (och därmed lågt energivärde) kompenserar
detta med att istället äta mer.
De kan
visserligen ta ut mindre energi från varje kg gräs än vad idisslaren kan, men
de kan äta obegränsad mängd medan idisslaren svälter samtidigt som hon står upp
till knäna i foder.
Exemplet är en tydlig illustration till att
hästens nisch är att kunna leva på grovt foder med låg smältbarhet och
idisslaren har utvecklats för att äta ett mer lättsmält foder.
ANPASSA
KVALITETEN TILL DJURET
Vallfoder |
Vi kan
använda kunskapen om olika djurarters behov och möjlighet att utnyttja olika
kvaliteter av vallfoder. Även inom djurart kan vi styra olika kvaliteter av
vallfoder till olika djurkategorier. Det starkaste styrmedlet vi har för att
variera vallfodrets kvalitet, framför allt när det gäller fiberns smältbarhet,
är skördetidpunkten där en senare skörd medför ett mer svårsmält foder med
lägre energivärde och proteinhalt.
Olika
gräsarter och val av baljväxter ger möjlighet att påverka hastigheten med vilken
fibersmältbarheten sjunker medan kvävegödsling av gräset eller ökande
baljväxtandel kan öka proteinhalten.
Gotlandsruss |
Djur med
hög förmåga till foderintag och samtidigt lågt behov av energiintag bör ges
vallfoder som är sent skördat.
Det ger
den trefaldiga fördelen att:
1) inte ge
feta djur,
2) djuren
kan utfodras med fri tilldelning och det
3) är
vanligen det billigaste fodret att producera.
Det är
därför givet att till djur som i princip bara har underhållbehov, t.ex. hästar
som inte tävlar eller arbetar och lågdräktiga di- och mjölkkor, lämpar sig ett
sent skördat vallfoder med låg smältbarhet.
Till
mjölkkor under en stor del av medel- och låglaktation, till kvigor och stutar
samt till icke digivande tackor lämpar sig ett vallfoder med medelhög
smältbarhet. Till de
högmjölkande korna och till lamm och köttdjur med hög tillväxt passar ett
tidigt skördat vallfoder med hög smältbarhet, högt energivärde och hög
proteinhalt bäst.
Dessa
riktlinjer är väl kända och allmänt accepterade.
R.
Spörndly SLU, Institutionen för husdjurens utfodring och vård, Uppsala
Korrespondens: rolf.sporndly@slu.se
Det du läser här är bara ett mycket kort utdrag ur "Vallkonferens 2014".
Kombinera gärna, ett för hästen anpassat grovfoder, med Minesyl