DEGENERERAD
LEVER HOS BÅDE OSS OCH VÅRA HUSDJUR
Det är dags
att göra en uppdatering om leverns funktion igen. När jag gör analyser så finns
det nästan inget av djuren eller människor vilka jag analyserar som har en frisk lever!
Levern har
många uppgifter och en av dom är att filtrera bort toxiner från blodet. Levern
är organismens överlägset största körtel och den filtrerar över 600 liter blod
(på en människa) varje dygn. Den framställer ämnen för nedbrytning av
inträngande virus och bakterier, bryter ner mjölksyra, avgiftar skadliga ämnen
från kemikalier. Levern bildar bl a enzymer (Q10), lecitin, kolesterol och
blodalbumin. Levern lagrar järn, koppar och spårämnen och de fettlösliga
vitaminerna. Det kan ju vara av intresse att veta att de stora doser vitamin D
som rekommenderas inte gör någon nytta om levern inte kan bilda enzymer som kan
aktivera det.
Även den industrialiserande maten belastar levern mer än
någonsin. Vad är det som orsakar denna ”sjukaleverepidemi” kan man ju undra. Enligt
min erfarenhet finns ingen annan förklaring än att det är kopplat till våra födoämnen, djurens
utfodring, kemisk behandling, mekanisk behandling och livsmiljö!
Vi pratar ju
om att växterna tar upp mineralämnen från jorden, men växtens rötter tar även
upp föroreningar från jorden och vissa växter mer än andra.
Vissa ämnen
som används i jordbruket förorenar jorden och kan gå ut i grundvattnet. Andra
ämnen som tungmetaller och luftföroreningar hamnar i naturen och följer med ner
i markerna när det regnar. De här är toxiska ämnen som växtens rötter suger upp
till bladverket där det lagras i bladens vävnader. Växter och träd fungerar som
luftrenare och många har förmåga att frigöra metaller och andra ämnen från
jordkolloiderna, för att i nästa steg kunna absorbera dem.
Det är inte
alls ovanligt att jag blir ifrågasatt när jag säger att man bör avgifta
hästarna med jämna mellanrum. "Min häst går på bete, äter bara hö/hösilage
och inget annat så hur skulle den kunna få i sig de där ämnena som du talar om,
varför skulle han behöva avgiftas och är det vetenskapligt bevisat att hästar
behöver avgiftas" är några av argumenten.
Men, om man
tänker efter, hästarna äter växter, örter, bark, grenar, ja de är växtätare. Så
hur kan det komma sig att hästar blir sjuka av att äta vad naturen ger? Kan det
vara så att åkermarken blir mer och mer förgiftad, att det som odlas på
åkermarken suger upp toxiska ämnen vi rötterna. Kan det vara så att det färska
gräset fortfarande innehåller mycket toxiska ämnen? När man torkar gräset så
avdunstar mycket av gifterna? Stannar det mer toxiner kvar i silage/hösilage
som ju inte fått torka på samma sätt? Ja det är några frågetecken kring det här.
TÅL DJUREN
FODER FRÅN DET INDUSTRIELLA KÖKET?
Nej, det gör
dom oftast inte! Orsakerna som jag ser det är den ”kokkonst” som bedrivs i de
industriella köken. Människan är den enda art i världen som värmer upp sin mat,
alla andra arter äter den rå, så även hästen! Kokt mat till hästen, i reklamen
säger man, har genomgått en ”Unik Kokningsprocess”, eller är ”Microniserad”
(upphettad) eller Hydrotermisk (kokt i vatten). Det enda unika, som vi ser det,
är väl att hästarna och de övriga djuren har börjat få ”kokt mat”. Det som
händer med den kokta spannmålen är att enzymerna inaktiveras vid temperaturer
över 40° C. Så den ”råkostdiet” som är biologiskt naturligt för djuren
innehåller enzymer som ar nödvändiga för att smälta maten, och de frigör
vitaminer, mineraler och aminosyror och det är borta ur den kokta maten.
När det gäller hund- och kattmat får läsa
noggrant på innehållsförteckningar och det man inte begriper får man GOOGLA
eller fråga tillverkaren. Oftast kan man inte få reda på råvarornas ursprung, på
majs t ex kan vara väldigt svårt att få ursprungsland. ”Köttet” som deklareras
kan vara allt man kan tänka sig, eller inte ens kan tänka sig, från ett djur. Se länk under bilden.
Färdigfodren
innehåller ofta så kallad modifierad stärkelse. Modifierad stärkelse används
som förtjocknings- och stabiliseringsmedel i olika produkter. Stärkelsen kan
komma från olika källor såsom potatis, majs, tapioka och ris, men även från
vete.
De flesta
pelleterade fodren innehåller vetefodermjöl (vetegluten) som tillsammans med
olja klistrar ihop pellets.
Djurstudier
har visat att just fruktos stimulerar nyproduktion av fett, Fruktos kan ge
fettlever genom att levercellerna blåses upp som ballonger och sprängs och
detta kan inte kroppen reparera själv.
För att inte
tala om all olja som tillsätts och kvalitén på densamma. Utfodring med olja
orsakar degeneration i levern hos många djurslag. Det
står oftast inget om vad det är för olja man använder. Om det är majs- eller
sojaolja så är de dom mest besprutade och genmanipulerade som finns. Kanske är
det återvunnen högförädlad vegetabiliska specialfetter och palmolja – jag vet
inte.
För häst är
fett och olja ett främmande ämne eftersom deras naturliga foder, gräs,
innehåller 2 – 3 % fett. En produkt på marknaden är olja i pulverform,
tillverkad på vegetabiliska oljor som har gjorts vattenlöslig och har gått
igenom ”en mycket komplicerad vetenskaplig process” men trots det så får
hästarna kraftig leverbelastning med diverse symptom som följd!
Mögel kan
förekomma i både foder, även det pelleterade, samt i den miljö djuren vistas.
Mögel
orsakar ett brett spektrum av sjukdomar. Mögelsporernas egenskaper som allergener,
deras benägenhet för kolonisation av hålrum och invasion av blodkärl, ger
speciella problem och leverbelastning.
På grund av
felutfodring så får djuren allehanda symptom som man ofta behandlar på kemisk
väg. Metacam och Fenylbutazon hör till de mest förskrivna läkemedlen på häst.
Preparaten ingår i gruppen NSAID och har inflammationsdämpande, smärtlindrande
och febernedsättande verkningar. NSAID
återfinns framförallt i plasma och
en större del utsöndras via gallan medan urinen endast innehåller spår av den ursprungliga
substansen. Typiska NSAID biverkningar såsom minskad aptit, kräkningar,
diarré, blod i avföringen, förhöjda
leverenzymvärden, magsår och njursvikt har
rapporterats.
Man sprutar
lederna med kortison när hästen blivit halt, bara det ger ger kraftig
leverbelastning. Överdosering vid kemisk avmaskning är vanlig på grund av att
maskmedlen lagras i fettcellerna, varifrån det långsamt frisätts och bryts ner
i levern till mindre fettlösliga metaboliteter genom oxidativ biotransformering.
Den aktiva substansen utsöndras i huvudsak via gallan och avföringen. Det tar
cirka 3 månader för en FRISK lever att bryta ner och utsöndra
avmaskningsmedlet.
Veterinär Dr Christina Chambreau säger: "Sedan jag blev en praktiserande
veterinär kan jag säga att det inte finns någon sjukdom som jag inte har
kopplat till vacciner hos vissa djur. Beteendestörningar, astma, autoimmuna
sjukdomar, cancer och tumörer, hudsjukdomar, demodex (hårsäckskvalster),
sköldkörtelsjukdomar, DM (diabetes), DI (binjuresjukdomar),
Addisons, Cushing, allergier, hjärtmuskelinflammation, hältor,
analkörtelstörningar, leversjukdomar, bukspottkörtelsjukdomar, IBD (inflammerad
grovtarm), UTI (urinvägsinfektion), akut njursvikt med många fler. Jag skulle
säga att vaccinerna, på grund av att de skall ges så ofta som man börjat göra
under de senaste decennierna, är den främsta orsaken till sjukdom hos våra djur”.
|
bilden visar hur bindvävslagren ligger. |
Till och med
fasciabehandling med maskiner kan frigöra så mycket toxiner från bindväven så
levern belastas ytterligare. Fascian får ofta fungera som lagringsplats för
toxiner som reningsverken inte klarat av att bryta ner. När man skakar loss
fascian väldigt kraftfullt följer toxinerna med vätskorna och hamnar sålunda
tillbaka i levern och orsakar ytterligare skador.
VAD STÄDAR OCH SKYDDAR LEVERN
Vi vet att vår lever är mycket hårt arbetande organ. Den rengör blodet, fungerar som
ett filter till förmån för hela organismen.
HAVRE
Ett av de enklaste och mycket effektiva sätten att göra det på är att rengöra
levern med havre.
Havre är mycket användbart eftersom det innehåller ett stort antal vitaminer,
såsom B1, B2, B6, samt mineraler vilka är nödvändiga för kroppen som kalium,
magnesium, fosfor, jod, zink, kisel, krom, fluor med flera.
Havre innehåller även idealiska proportioner av fett, kolhydrater och protein
vilket även gör den utmärkt som näringskälla.
Att rengöra levern med havre
Jo, man kan göra havreavkok genom att i en liter vatten tillsätta 2,5 dl havre.
Oskalad havre är att föredra. Koka på låg värme till den ursprungliga mängden
vatten halverats. Sila av havren och tillsätt lite honung om så önskas. Fördela
drycken under dagen.
Som levermedel kan man även använda den som profylax eller som behandling under
en månad.
MASKROS
Om maskrosen
hade varit känd under antiken skulle den sannolikt också ha uppträtt i
litteraturen; före år 1400 omnämns den emellertid inte av någon botaniker eller
läkare. Hieronymus Bock uppgav 1546 att maskrosen är urindrivande;
Tabernaemontanus, en tysk apotekare och läkare som verkade på 1500-talet,
betraktade maskrosen som ett oöverträffat sårmedel. Maskrosen - såväl roten som
bladen - kom tidigt in i farmakopéerna, och örten används fortfarande inom
folkmedicinen vid allehanda sjukdomar och besvär.
Dess goda
anseende är inte oförtjänt, ty kliniska prov har visat att den befordrar
gallsekretionen och verkar urindrivande, det franska namnet pissenlit,
sängvätare, anspelar helt oförblommerat på denna egenskap.
Till de åkommor som
maskros använts mot i folkmedicinen hör lever- och gallbesvär och kroniska
eksem; dessutom har den brukats som blodrenande och magstärkande medel.
Maskrosens
unga blad kan anrättas till en välsmakande sallad. Roten rostades förr för att
användas som kaffesurrogat.
Örten har även tillskrivits magiska krafter - man
hängde upp den som skydd mot häxor och troll.
Medicinsk
verkan: Roten är urin-, bukspott- och galldrivande samt milt laxerande.
Aptitstimulerande, antireumatisk effekt.
Örttinktur
100 g blad och rot finfördelas
5 dl 40 % sprit
(en del ört och 5 delar alkohol)
Rör om så örten är täckt av spriten.
Rör varannan dag i 14 dagar
Sila i en saftduk och tappa upp på flaskor
20 droppar i vatten
MARIATISTEL
Mariatisteln
hör hemma i Medelhavsområdet och Orienten; i vårt land förekommer den endast
odlad som prydnadsväxt, men den kan även någon gång påträffas förvildad.
Sitt namn
har den fått av de iögonfallande vita strimmorna på bladen, som enligt legenden
härrör från några droppar mjölk som föll från Jungfru Marias bröst när hon
skulle rädda Jesus undan Herodes förföljelser.
Sedan
gammalt är mariatisteln känd som köksväxt. Av de späda bladen kan man bereda en
sallad; rötterna och blomkorgarna kan ätas kokta i vatten - i Frankrike kallas
örten ibland vild kronärtskocka.
Hackad
tjänar den på sina håll som kreatursfoder, och fröna är omtyckta av fåglarna.
Mariatisteln användes tidigt av läkarna. Dioskorides ansåg den verksam bl.a.
som kräkmedel, och örten har även ansetts kunna bota eller lindra hjärt- och cirkulationsbesvär.
Frukterna har använts mot håll, mjält- och leverbesvär.
Vissa av de
verksamma ämnena i örten tycks ha en gynnsam inverkan vid förgiftningar och
kunna skydda levern.
Förekomst:
Växer på torra ställen vid vägkanter och på avfallsplatser i hela
Medelhavsområdet. I Mellaneuropa liksom i Sverige blott sällsynt, förvildad och
kultiverad i trädgårdar.
Kännetecken:
En grov, 30-150 cm hög tistel. Tvåårig. Stjälk upprätt och ogrenad, något
hårig. Blad stora och blanka med vita nerver, flikiga, taggtandade i kanterna.
Blommor rödvioletta (juli-augusti), rörlika, i ofta ensamma halvklotformiga
korgar omgivna av vassa holkfjäll.
Frukter
svarta, glänsande eller med gula fläckar upptill med gula fjädertofsar. Rot
spolformig, tjock. Luktlös. Smak liknande kronärtskockans.
Använda
växtdelar: Blad, frukter. Innehållsämnen: Flera flavonoider, främst silymarin,
uppbyggt av dihydroquercitin och koniferylalkohol.
Eterisk
olja, histamin, tyramin
Medicinsk
verkan: Stimulerar produktion och sekretion av galla. Silymarin har
leverskyddande effekt.
Mariatisteltinktur
100 g
Mariatistelfrön
Mixa fröna
(magic bullit är bäst)
5 dl 40 % sprit
(en del ört
och 5 delar alkohol)
Rör om så
fröna är täckta av spriten.
Rör varannan
dag i 14 dagar
Sila i en saftduk
och tappa upp på flaskor
20 droppar i
vatten
HH 14
HH 14 100 ml innehåller Maskros och Mariatistel
HOMEOPATISKA MEDEL
ReVet 5 och R 7 innehåller bl a mariatistel
R 7 Indikerade
för organiska och funktionella besvär av lever och gallblåsan, hepatopati
(leverdysfunktion på grund av venös stockning), gulsot, gallblåsinflammation,
calculi (stenar), ascites (vätska i buken som ofta orsakas av skrumplever),
kolangit (infektion i gallfången), hepatit (leverinflammation), svullnad i
buken, aptitlöshet, bitter smak i munnen, flatulens (uppkört), förstoppning,
trötthet efter måltid, irritation, hypokondri (onormal kronisk ångest om
hälsa). Leversjukdom kan orsaka humörförändringar och trötthet.
ReVet 5 Indikation:
Lever skydd. Förgiftning, ännu inte avgiftade tillstånd,
bukspottkörlsjukdomar, leversjukdomar, foderberusning, matsmältningsbesvär,
störning av matsmältningen.
Köp här