JÄST TILL HÄST – ÄR DET BRA DET?
Vi får
många frågor kring det här med att ge hästarna jäst, vilka olika sorter det är,
om någon av dem är bättre för hästen än någon annan. Vi har ju vår egen
uppfattning om att utfodra med jäst, hästen är av naturen en grovtarmsjäsare
och vi upplever att det skapar mer problem än det är till nytta att utfodra med
jäst. Jag tänkte här klargöra lite om olika typer av jäst eftersom det ofta är
vad frågorna handlar om.
Jäst är svamp,
men tillhör det djur eller växtriket?
Forskarna funderade länge men kom fram till att det är en egen art. Svamp
saknar det gröna ämnet klorofyll som växterna har för att tillverka sin egen
näring. Eftersom svamparna saknar klorofyll måste de skaffa sig näring precis
som djuren, men de äter inte som djuren, i stället suger de upp näring ur marken eller från den plats som de lever
på. Svamparna är alltså inte som växter och inte som djur, därför sorteras
de in i en egen grupp.
Levande
jäst
Ett paket jäst består enbart av jästceller, Saccharomyces cerevisiae, och vatten. Jäst är en encellig svamp som i mer detalj består av protein, kolhydrater, fett, mineralämnen och B-vitaminer. Det mesta av proteinet utgörs av enzymer, som är avgörande för jäsningsproceduren.
Ett paket jäst består enbart av jästceller, Saccharomyces cerevisiae, och vatten. Jäst är en encellig svamp som i mer detalj består av protein, kolhydrater, fett, mineralämnen och B-vitaminer. Det mesta av proteinet utgörs av enzymer, som är avgörande för jäsningsproceduren.
Encelliga organismer, dit jäst alltså hör, har en mycket intensiv ämnesomsättning och tillväxt. Det är därför som jästcellen kan föröka sig så snabbt. Varje jästcell kan knoppa av 20-30 nya identiskt lika celler, som i sin tur knoppar av lika många nya, och så vidare. Vid goda förhållanden kan en ”startkultur” på 10 MILLIGRAM VÄXA TILL 150 TON PÅ EN VECKA!!! I rätt miljö jäser det alltså ordentligt, miljön i tarmen är som gjord för jäsning. 38* har vi när vi skall jäsa deg så det är perfekt temperatur i tarmen.
Hur
funkar det?
Det som
påverkar och avgör jästens tillväxt är tillgången på näring och SYRE, samt
vilken temperatur jästkulturen har. Genom att sänka temperaturen avtar
aktiviteten, vilket är anledningen till att färdig jäst förvaras i kyla.
När temperaturen höjs på nytt, när jästen löses i degspadet (TARMVÄLLINGEN),
aktiveras cellerna igen. Under själva bakningen stiger
temperaturen kraftigt i brödet och vid 50 graders värme dör
jästen.
Bakjäst ingår i hästens "nya" foderstat och när syret tar slut omkring jästen bildas i etanol och hästens grovtarmsjäsning får funktionen av en "hembränningsapparat"!
"Avdödad
jäst"
Under
pelleteringsprocessen (upphettat över 50 grader) blir levande jästceller
avdödade. Då säger man att den enbart används för att höja proteinvärdet och
för B-vitaminernas skull. Men B vitaminer är också värmekänsliga så hur
förklaras det?
I en del
produkter har jästen under tillverkningen gjorts termostabil (värmestabil), så
att de levande jästcellerna klarar pelletering (hur nu det går till?).
Annan foderjäst
En del foderjäst har man blandar i vetefodermjöl (vetegluten) till
största delen!
Bryggerijäst
Bryggerijäst är en av de vanligaste foderråvarorna som används som tillskott. Bryggerijäst är en restprodukt och råvara från tillverkning av öl. De levande jästmikroberna kokas för att avdödas innan torkning och säckning. Rik på protein, alltså enymer som är viktig för själva jäsningsprocessen.
Bryggerijäst är en av de vanligaste foderråvarorna som används som tillskott. Bryggerijäst är en restprodukt och råvara från tillverkning av öl. De levande jästmikroberna kokas för att avdödas innan torkning och säckning. Rik på protein, alltså enymer som är viktig för själva jäsningsprocessen.
Yea-Sacc – 1026
Saccharomyces cerevisiae, patenterad jästsvamp av det amerikanska företaget Alltec
Yea-Sacc är en jästkultur som bygger på en egenutvecklad stam av Saccharomyces cerevisiae, en jäststam som särskilt valts för dess påverkan på djurprestanda. Man säger att Yea-Sacc är mer koncentrerat än vanlig bakjäst, 10 gram yea-sacc motsvarar 0,5 kg bakjäst.
SÅ HAR DÅ
HÄSTEN BLIVIT MATAD MED EN MASSA JÄST – VAD BLIR FÖLJDEN AV DET DÅ?
Svampinfektion på huden
Vad hästägaren,
som fodrar med jäst, tycker sig se är att hästen blir så bra i magen, den har t
ex ingen lös avföring längre. Det som egentligen händer är att jästen startar
en onormal jäsning av fodret vilket orsakar en skadad tarmslemhinna. Den här
typen av jäsning påverkar pH värdet till att bli mycket surt och de goda
tarmbakterierna blir färre och de farliga tarmbakterierna kan föröka sig. I
slutändan orsakar det här förloppen LGS (leaking gut syndrom), alltså, det
läcker ut toxiska ämnen via slemhinnorna och ut i blodomloppet.
Blodet, som skall
renas i lever och njurar, hinner till slut inte med att ta hand om alla toxiner
som transporteras dit utan de följer med
blodet flera varv runt i kroppen och måste till slut lagras någonstans. Det
blir oftast i muskler, bindväv, hud och hovar. Immunförsvaret blir försvagat
och hästen får en massa olika sjukdomssymptom som man inte kopplar samman med
utfodring av jäst (hästen blev ju bra i magen).
CANDIDA
…och så har
vi jästsvampar
tillhörande Candida-släktet vilka ingår i kroppens normala flora. Candida har
till uppgift att se till så oönskade bakterier inte får fäste och kan skada
tarmfloran. När candidans normala näringsämnen tar slut så förökar sig candidan
(knoppar av sig) och tränger ut i kroppen via den skadade slemhinnan ut i
blodomloppet och livnär sig då på det socker som egentligen skall transporteras
till cellerna, candidasvampen livnär sig på socker. Det här förloppet orsakar i
sin tur en stor påfrestning på hästens allmänntillstånd och immunförsvar och
den kan börja utveckla olika sjukdomssymptom och allergier.
Några
exempel på vad jästsvampinfektioner kan orsaka
Mugg,
strålröta, svampangrepp på huden som kan ses som missfärgningar, svamp i
öronen, svamp i mjölkgångar hos stoet, mugg är bara några få symptom som kan
uppstå på grund av att man börjar ge hästar jäst.
Om ni läser om hästens avgiftningsorgan i ett tidigare inlägg kanske det också kan ge en inblick i sjukdomssymptom orsakad av att de toxiska ämnena inte lämnar kroppen.
JAG FÖLJER FORSKNING OCH DET HÄR ÄR EN STUDIE SOM JAG HAR LÄST OCH ÖVERSATT
”Hästar präglas av en mycket hög förekomst av svampinfektioner i jämförelse med de flesta andra djurarter. Hästarna är mycket mottagliga för infektioner som orsakas av jästliknande svampar men som inte behöver visa sig direkt utan är beroende av hur den inre och yttre miljöns omständigheter förändras.
Detta leder till svåra svampinfektioner hos djurens organ ofta med akuta infektionsformer. De drabbade djuren kan också överföra vilande patogener mellan individer och arter.
”Hästar präglas av en mycket hög förekomst av svampinfektioner i jämförelse med de flesta andra djurarter. Hästarna är mycket mottagliga för infektioner som orsakas av jästliknande svampar men som inte behöver visa sig direkt utan är beroende av hur den inre och yttre miljöns omständigheter förändras.
Detta leder till svåra svampinfektioner hos djurens organ ofta med akuta infektionsformer. De drabbade djuren kan också överföra vilande patogener mellan individer och arter.
Syftet med denna studie var att identifiera jästliknande svampar och jäst som koloniserar munhålan hos friska hästar och bestämmer de faktorer som påverkar frekvensen av patogenisolering.
Det noterades att hästarnas ålder påverkat frekvensen av isolerande svampar och artens mångfald av erhållet isolat. Det taxonomiska spektret av svampar varierade också beroende på säsongen (på hösten: 37 arter, på våren: 8 arter).
Det noterades att hästarnas ålder påverkat frekvensen av isolerande svampar och artens mångfald av erhållet isolat. Det taxonomiska spektret av svampar varierade också beroende på säsongen (på hösten: 37 arter, på våren: 8 arter).
Resultaten av experimentet indikerar att svampar som koloniserar slemhinnan och huden hos djur har ett brett taxonomiskt spektrum. De främsta svamparna var medlemmar i släktet Candida, representerat av 12 arter och Saccharomyces, representerade av 5 arter. De mest isolerade arterna var: Candida krusei (49 isolater) och Saccharomyces cerevisiae (40 isolater). Många arter har isolerats från hästar för första gången, vilket tyder på brist på forskning inom detta område och behovet av rutinmässiga observationer av stallens mykologiska miljö”.
Min reflektion på just den här studien har varit om man kan dra slutsatsen att när hästen fodras med bakjäst (Saccharomyces cerevisiae) eller andra jästa produkter (dit räknar jag även ensilage), som ges via munnen påverkas slemhinnorna vilket banar väg för andra sjukdomsframkallande svampar att slå rot. Munnen är första anhalten av matsmältningskanalen.
MEDEL SOM UNDERSTÖDJER EN FRISK MAGE OCH TARM
Colofor och Gastrofor finns även i hink om 4 kg
Köp här
TARMKANALEN – HÄSTENS JÄSNINGSKAMMARE
Den består av BLINDTARM 25-35 l utgör tillsammans med STORA KOLON 3/4 av hela mag-/tarmkanalen och som är hästens JÄSNINGSKAMMARE för mikrobiell foder nedbrytning.
Mikroorganismerna: Flera miljarder/gram tarminnehåll. Olika bakterier är specialiserade på olika foder komponenter eller nedbrytningsprodukter.
I en studie av Costa et al. (2012) analyserades den fekala mikrobiotan från sex friska hästar och tio hästar med kolik.
Mikrofloran skiljde sig mellan hästgrupperna. Hos friska hästar dominerades sammansättningen av divisionerna Firmicutes (68 %), Bacteroidetes (14 %) och Proteobacteria (10 %).
Hos hästarna med kolik fann man däremot att sammansättningen dominerades av Bacteroidetes (40 %) följt av Firmicutes (30 %) och Proteobacteria (18%).
Den mikrobiella mångfalden i hästens träck är generellt sett dåligt känd men en studie har visat att sammansättningen tenderar till att vara olik och mer komplex än i colon eller ceacum (Sadet-Bourgeteau & Julliand, 2010).
Kolik
Kolikum 500 g - Bra förstahjälpen vid symptom på kolik
Kolik är ett samlingsnamn för ”ont i magen” hos hästen. Eftersom hästen har liten mage och långa tarmar är dom extra känslig för störningar och kolik drabbar hästen oftare än andra husdjur.
Vanliga orsaker till kolik
Den vanligaste orsaken till kolik är foderrelaterad. Mögligt foder, foderjäst, jästextrakt, jäst hösilage och dylikt försämrar den naturliga grovtarmsjäsningen.
Hej!
SvaraRaderaMycket intressant läsning. Jag undrar var man kan hitta vetenskapliga artiklar som stödjer detta och där man kan läsa vidare om det?
Mvh Mathilda Månsson
Hej Mathilda
SvaraRaderaDu hittar nog inte några vetenskapliga artiklar som stödjer mina tankar och teorier.
Men du kan ju alltid googla och se.
/Elisabeth
Hej! Hur gör en för att återställa balansen om en givit bakjäst?
SvaraRadera