ATT
LÄKA PANKREAS
INSULIN
OCH GLUKAGON
Diabetes
beror på att pankreas inte fungerar som den skall.
Pankreas
reglerar blodsockret och är ett fantastiskt organ. För att förstå pankreas
egentliga funktion måste vi gå tillbaka till våra förfäder, även när det gäller
djuren.
Vårkänslor
och höst- och vinterkänslor
För att våra förfäder skulle överleva vinter och svält var pankreas det kroppsorgan som tog dem genom vintern genom att den ökade bildning av hormonet insulin.
Man kan
kalla det att pankreas fick höst- och vinterkänslor, vilket då innebar att kroppen
började lagra energi inför vintern.
Det är ett mycket
energisparande tillstånd när pankreas producerar insulin. Om inte det här hade
fungerat skulle våra förfäder inte överlevt vintern.
När vintern
var över ändrade pankreas sitt tillstånd till vårkänslor vilket betyder att
insulinnivån sjunker och istället producerar pankreas ett annat hormon nämligen
glukagon. Detta hormon ökar metabolismen för att förbränna energin som inte
behövs när vintern är slut. När pankreas har fått vårkänslor ökar
fettförbränningen och allt överflödigt fett försvinner.
Detta är väl
inte så svårt att förstå.
Höst och
vår ändrar pankreas sin hormonproduktion.
När kroppen
hela tiden producerar insulin så skadas pankreas och produktionen minskar och man
utvecklar diabetes. Man kan även bli insulinresistent vilket betyder att det produceras
insulin men det går inte in i cellerna och förbränner alltså inte fett. Vi
utvecklar fetma.
När blodet
blir sött skadar det blodkärlens väggar vilket orsakar att plack fastnar efter
kärlväggarna. Det i sin tur leder till att blodproppar bildas och kan orsaka
stroke, sött blod orsakar att nervcellerna dör, vi utvecklar artrit,
ryggproblem samt ögonpåverkan med glaukom och synnedsättningar. Även
njursjukdomar, trötthet, huvudvärk, sömnproblem eftersom man måste upp och
kissa flera gånger under natten orsakas av en sjuk pankreasbh4§1. Hudsjukdomar
på grund av dålig cirkulation, sprickor i händer och fötter, fotsvamp, bensår
och även amputation kan bli en följd av den dåliga cirkulationen.
Allt det här
händer därför att pankreas haft höst -och vinterkänslor och producerat insulin under
lång tid.
Pankreas bör
nu i stället få vårkänslor och producera glukagon
Våra
förfäder hade bara tillgång till säsongsbetonade födoämnen som frukter, grönsaker
och kött. Det fanns inte socker, pizza, bröd och andra så kallade snabba
kolhydrater och därför ökade inte insulinproduktionen.
När vi idag
äter en massa kolhydrater säger vi till pankreas att ”vintern är på väg” och
att kroppen måste spara energi. Genom att vi äter så mycket kolhydrater som t
ex pasta, potatis och ris hela tiden så har pankreas stannat i höstkänslorna
vilket innebär att den producerar insulin hela tiden utan att ta paus.
Så att år
efter år har den överproducerat insulin vilket leder till att den skadas. Den
kommer inte att sluta fungera utan fortsätter att arbeta men den blir stressad
och utarbetad.
Hur läker
man pankreas
När pankreas
har vårkänslor kommer den att göra arbetet så vad vi behöver göra är att stimulera
säsongsfunktionerna genom att tillsätta några extra matvaror i den dagliga
rutinen. Man måste ”kickstarta” produktionen av glukagon så det sänker
blodsockret på naturligt sätt. Vi bör ta en paus från den ”vanliga” maten som
vi vet triggar igång insulinproduktionen och då svänger pankreas till vårkänslor av sig
själv, den säger: Jag klarade vintern och behöver inte extra vikt längre.
Så i stället
för att hela tiden producera insulin börjar den nu producera glukagon och förändrar
metabolismen vilket leder till att blodsockret är stabilt.
Detta
innebär att pankreas får vila från insulinproduktionen och gå över från att
lagra fett till att förbränna fett. När pankreas har vårkänslor startar
kroppens läkning och många krämpor försvinner.
Forskningen visar
att glukagon i cellerna säger till lever och muskler att omvandla glukagon till
glukos och sedan frigöra det i kroppen så cellerna kan använda det som energi.
När man förbrukar glukos blir blodsockret naturligt. Man har stirrat sig blind
på insulin när glukagon är den felande länken för helande och att läka ut
diabetes.
Man vet inom
sjukvården att om man injicerar glukagon till en medvetslös patient som fått
blodsockerfall så kvicknar den till.
VAD ÄR INSULINRESISTENS?
En genomgående svaghet hos personer med
övervikt är en höjd insulinnivå i blodet (hyperinsulinism), också i fastande
tillstånd. Det är detsamma som vi ser hos typ 2 diabetiker (åldersdiabetes). Ca
80 % av typ 2 diabetikerna är överviktiga.
Insulinet är mycket förhöjt hos personer med mycket fett
runt magen och midjan.
Närmare 75 % av alla överviktiga har
förhöjd insulinproduktion. Förhöjd insulinnivå är till och med mätt hos 5 - 6
år gamla överviktiga barn. Man tror det
är genetiska orsaker till hyperinsulinism, det vill säga disponerade individer
är mycket känsliga för intag av kolhydrater. Stadigt förhöjd
insulinproduktion leder till att kroppen reagerar med att producera mer, för
att klara jobbet. Tillståndet kallas också "insulinresistens".
Insulinproduktionen ökar ytterligare och parallellt med kroppsvikten. Felaktig
kosthållning i samband med för lite fysisk aktivitet ökar insulinproduktionen
och förvärrar verkningarna av den.
KOST OCH MOTION
Många har tidigare hävdat att det är
övervikten som lett till förhöjt insulin. Det är emellertid helt klart att
insulinresistens är ett medfött tillstånd som gradvis förvärras vid felaktigt
kostintag och för lite motion. Människor med ärftlig insulinresistens har
felaktiga reaktioner på kolhydratintag, som leder till gradvis högre
insulinnivåer och ökad kroppsvikt. Dessa människor utvecklar fort
"kolhydrat allergi" med sitt sötsug, stora intag av
stärkelse/kolhydrater och snabbmat.
Insulin produceras i bukspottkörteln
och är ett hormon med flera roller. Den kanske viktigaste funktionen är att
sörja för att blodsockret tas upp av kroppens celler och bli använda som
energi, eller lagrat som glykogen i muskler och lever, eller som fett i
fettcellerna, för att användas vid senare tillfällen. När blodsockret stiger
efter en måltid ökas utsöndringen av
insulin i blodet. Insulinet ser till att
blodsockret tas upp av cellerna och försvinner ur blodet. Normalt klarar
kroppen av att hålla blodsockernivån relativt stabilt under dygnet. Hjärnan är
helt beroende å en normal och stabil blodsockernivå för att fungera normalt.
Andra viktiga funktioner är glukagon
och leptin. Glukagon produceras också i bukspottkörteln och har en motsatt
verkan mot insulin. Intag av protein stimulerar glukagonproduktionen. Ökat
glukagon medför lägre insulinproduktion, mindre fettlagring och ökad
fettförbränning. Vi kan därmed välja olika matvaror för att skapa en balans
mellan insulin- och glukagonproduktionen som motverkar viktökning.
FETTCELLER
Leptin är ett nyuppdagat hormon som
produceras av fettcellerna. Ju mer fett vi lagrar, ju mer leptin lagrar
cellerna. Leptin ger normalt signaler till aptitcentrum i hypotalamus och
aptiten minskar. Överviktiga personer har emellertid för mycket leptin i blodet
och inte mindre som man tidigare trott. Det ser ut som om verkningarna av
leptin är utslaget så länge som insulinnivån samtidigt är förhöjd. Denna
obalans påverkar kroppens aptitreglering. Överviktiga människor dras därmed
till söta och kolhydratrika matvaror.
Cholecystokinin (CKK) är ett hormon som
skiljs ut efter intag av protein eller
fett. Detta hormon ger signal till hjärnan som skapar mättnadskänsla, men ger
ingen signal när vi äter kolhydrater som t ex socker, stärkelse och liknande. Detta
innebär att protein- och fetthaltiga matvaror har en mer mättande effekt än
kolhydrater. Fibrer från grönsaker och frukt ökar också mättnadskänslan på en
annan nivå och det bidrar till att dessa matvaror också ger mättnadskänsla.
DETTA HÄNDER NÄR MAN ÄTER SNABBA KOLHYDRATER!
Har man förhöjt insulin i blodet i
fastande tillstånd får man ytterligare ökning efter att ha ätit kolhydrater.
Desto mer raffinerade kolhydrater man äter (socker, bröt, vitt ris, potatis)
desto fortare blir det upptaget och desto fortare stiger blodsockret och ju
kraftigare ökar insulinet. Kroppen klarar inte av att förbruka denna
energimängd tillräckligt fort och lagrar energin i form at fett.
Insulinstegringen för dessutom med sig att blodsockret sjunker under det
normala mellan en halv och en timme efter en måltid med dåliga kolhydrater.
Lågt blodsocker upplevs som nervositet, rastlöshet, onormal trötthet,
koncentrationssvårigheter och sömnsvårigheter.
Detta förklarar varför en del människor
kan äta vad som helst utan att öka i vikt och varför andra utvecklar övervikt. En människa med hyperinsulinism är
genetiskt disponerad för att lagra större delen av maten som fett.
Människor med hög insulinnivå bör välja matvaror som inte leder till snabb
blodsockerstegring och ytterligare påskynda insulinökning. Detta gäller också
typ 2 diabetiker (som ofta är överviktiga).
GLYKEMISKT INDEX (GI)
För att kartlägga vilka matvaror som är
bättre har man sammanställt hur högt och i hur lång tid blodsockret stiger
efter intag av olika matvaror. "Normala" personer fick 50 gram kolhydrater i olika
matvaror, alltså 50 gram
socker eller 50 gram
kolhydrater genom potatis, bröd, morötter osv. Under försöket har personerna
ätit en matvara åt gången. Druvsocker gavs till alla 100. Alla andra matvarorna
är sammanslaget med druvsockret och fått ett högre eller lägre tal. Skalan kallas "glykemisk index". Ju
högre talet är, ju större är blodsocker- och insulinstegringen och ju mer ökar
man i vikt.
Äter man matvaror med lågt glykemisk
index blir blodsockerstergingen lägre, det produceras mindre insulin och lagras
mindre fett. Det är emellertid inte vanligt att äta en och en matvara. Slår man
samman de olika ingredienserna i en måltid på en helhetsbild kan måltidens
glykemiska index ändå hållas på en låg nivå.
Äter man t ex en liten mängd potatis (glykemisk index 70) tillsammans
med grönsaker som zucchini, tomater, brokkoli (glykemisk index under 15) och
protein (fisk, kyckling, kött mm) blir måltidens glykemiska index lägre än om man bara åt potatis.
För att äta
rätt bör man avprogrammera sinnet och se igenom matindustrins lögner.
Matindustrin
är mer manipulativ och oetisk än tobaksindustrin någonsin var. Här gör man allt
man kan för att öka sin omsättning utan tanke på hur det påverkar individen i
form av socialt liv och hälsa.
Industrimaten
är totalt utan näring och i stället fullproppat med socker. Man använder minst
femtio olika namn på socker, för att nämna några är sorbitol, dextros, fruktos
mannitol, xylitol, isomalt, laktitol, erytritol, maltitol och polyglycitolsirap.
De är så kallade sockeralkoholer och som räknas som livsmedelstillsatser.
Genom att
äta dessa ämnen blir du mer hungrig och mer matberoende. Allt detta socker i
maten minskar kraften hos oss och i stället manipulerar det kroppskemin. Detta
förlopp har industrin studerat till fullo, dom vet att kroppen kräver mer
socker efter varje gång du äter det.
På 1960-tlet
betalade sockerindustrin forskare för att skylla övervikt på fettkonsumtionen
enligt The American Medical Association. I och med det kunde man tillverka lowfat
produkter som i stället var fyllda med socker.
Kan ju även
nämna fruktjuicer, en väldigt lyckad kampanj som matindustrin sålde som en
hälsodrink till frukost, ”det är ju frukt” så det är väl nyttigt trodde man. I
de flesta fall är dessa juicer sockerrikare än coca cola.
Frukostflingor,
inte att förglömma, sockerfyllda flingor som gör dig jättehungrig vid lunch och
orsakar att du kräver mer socker.
Om din
diabetesläkare säger att det är ditt eget fel att du har diabetes så är inte
det riktig sanningsenligt. Det är de företag som spenderar billions av dollar
varje dag för att hjärntvätta samhället som är den stora orsaken.
VI OCH VÅRA HUSDJUR
Äter man matvaror med lågt
glykemisk index, slipper man viktökning. Det blir inte heller nödvändigt att
kontrollera mängden man äter utan man kan äta tills man blir mätt (helst inte
övermätt). Protein och fett ökar inte
insulinproduktionen direkt. Ett högt intag av fett är likväl ohälsosamt och kan
medföra viktökning. Det är ändå viktigt att undvika kombinationer av fett och
matvaror med högt glykemiskt index (t ex baguette med hårdost). I detta fall
höjer det insulinet som styr cellernas upptag av fett. Ju mindre insulin i
blodet, ju lägre fettupptag.
Källa
Dr. Fedon Alexander Lindberg
Se även
Varför blir vissa hästar feta
Hästens foder
Hundmat
Kattmat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.