Majs
Majsfodermjöl har visat
sig innehålla höga halter mykotoxin som aflatoxin, zearalenone och deoxynivalenol. Majs skördas ofta med hög fuktighet och är också det
sädesslag som oftast drabbas av fumonisiner.
Bete, hö och halm
Betesmarker består ofta
av olika gräs och baljväxter som växer tillsammans naturligt eller odlat. Flera
mykotoxin som kan skada betande djur kan bildas på eller i dessa växter.
Särskilt rajgräs, rörsvingel (ett högt gräs) och rödklöver förknippas med endogena
mögeltoxiner som kan leda till mykotoxikos hos hästar och idisslare. För att undvika förgiftningar och få
en god beteshållning är det viktigt att undvika dessa växter. Grödan från
vallen kan även torkas och utfodras till hästar året runt. Torkning av hö med
hygieniskt god kvalitet är dock mycket väderberoende och kan försvåras om
sommaren är regnig. Mögelangrepp på hö var mycket vanligt vid en undersökning
i England och Aspergillus fumigatus, Actinomyceter och
Penicillium spp. förknippas med mögligt och varmgånget hö. Hö
från äldre gräsvall kan innehålla höga halter av zearalenon och möglet i sig kan också ställa till skada, bland annat på luftvägarna.
En kontaminationskälla
som ofta förbises är den halm som ges som bäddmaterial. Kontamination via
bädden kan ge upphov till förgiftningar via inhalation eller hudkontakt. Vissa hästar äter också varierande mängd av bädden. Om både
det ordinarie fodret och bädden är kontaminerat av mykotoxin kan hästarna få i
sig ännu högre nivåer vilket leder till en ökad risk för förgiftning, dessutom
kan kombinerade effekter av olika mykotoxin uppstå. I halm av
vete och havre förekommer DON och halm kan även infekteras av
stachyobtrystoxiner.
Mykotoxinförgiftning i endera slaget kommer att försämra
djurets prestation, och negativt påverka dess hälsostatus. Symtomen på de kroniska och subkroniska
förgiftningarna kan dock vara svåra att koppla ihop med mykotoxinintag och det
är först när en foderanalys utförs som sjukdomsorsaken kan fastställas. Det är
därför viktigt med en allmän vetskap om förekomsten av mykotoxiner; vilka
risker som finns och vilka foder som är värst utsatta för kontaminering.
Ensilage
Lagring av vallfoder
sker numer ofta i form av ensilage. Ensileringsmetoden innebär att fodret
konserveras genom en anaerob jäsning (fermentation). Jäsningsprocessen är
mindre väderberoende än torkningen av hö, därför lämpar den sig bra i
tempererade länder som Sverige. Ensilering kan bland annat ske i
olika typer av silos eller i plastbalar, som är vanligt bland hästägare.
Anaeroba förhållanden är viktiga under lagringen av ensilaget, då vattenhalten
i gräset är hög. Ibland används tillsatsmedel som melass,
syra eller laktobakterier för att minska risken för felfermentation och hindra
ovälkomna mikroorganismer. Om luft kommer in i balen, till exempel vid ett
oupptäckt hål, för lös packning av materialet, eller om balen inte utfodras
tillräckligt snabbt blir ensilaget snabbt mögelinfekterat.
Fusarium och Penicillium roqueforti är de främsta mögel som i sådana
förhållanden växer på ensilaget. Ett av de vanligast förekommande mykotoxinerna
på ensilage är DON*, och Roquefortin C är också vanligt.
Immunotoxiska effekter på hästar
Toxiska effekter kan i regel uppstå på två olika sätt när ett
mykotoxin eller annat skadligt ämne når immunförsvaret. I det första fallet kan
en funktion i immunförsvaret försämras eller helt slås ut och följden av det
blir en ökad mottaglighet för andra infektioner. Immunosuppression av det här
slaget är vanligt i samband med intag av låga doser av trichotecenener under en
längre tid. I det andra fallet stimuleras
immunförsvaret istället av det okända ämnet vilket kan leda till överkänslighet
eller en autoimmun sjukdom.
Njursvikt kan även
uppstå till följd av överproduktion av antikropparna IgA*. I en studie testades
immunotoxiska effekter av Ochratoxin A på råttor. De mest signifikanta fynden
var njurskador men man fann även en viss minskning i antal leukocyter samt en
försämring av makrofagernas bakteriolytiska kapacitet. Både akuta och kroniska
mykotoxinförgiftningar kan påverka immunförsvaret. Aflatoxin kan också
påverka immunförsvaret hos unga djur genom överföring från modern under
dräktigheten eller via mjölken.
Prestation och foderkonsumtion
Man studerade påverkan på foderintag, immunoglobulin och hematologi när hästar
utfodrades med naturligt fusariumkontaminerad spannmål. Hos alla hästar
minskade foderintaget signifikant. Försöket pågick dock bara i 21 dagar och
ingen viktminskning registrerades. Man fann också en ökning i enzymet
γ-glutamyltransferas (GGT); vilket indikerar en viss effekt på levern.
I en
uppföljande studie motionerades hästarna regelbundet under försöket. Resultaten var liknande; även denna gång märktes ett minskat
foderintag som nu även ledde till viss viktnedgång. På den fysiska prestationen
märktes dock ingen försämring på den korta tiden som försöket utfördes. Troligt
är att trichotecenerna genom att påverka proteinsyntesen i levern ändrar nervtransmittorsubstanserna tryptofan- och seratoninnivåerna i hjärnan vilket kan leda till minskad aptit,
utmattning och försämrad muskelkoordination.
Dock är
det möjligt att hästar är okänsliga för trichotecenen DON; varken minskat
foderintag, inflammationer i tarmen, eller påverkan på immunförsvaret kunde
observeras i en studie när fem hästar utfodrades med
DON-kontaminerat korn i 40 dagar. Hästarna tycktes till och med öka i hull och
kondition.
Idisslare är också
relativt okänsliga för toxinet tack vare vommikrobernas avgiftande effekt.
Eventuellt finns alltså liknande effekter hos hästar som förklarar dessa
resultat.
Sjukdomar
Sjukdomen Leukoencephalomalasi (LEM) är en väl dokumenterad form av mykotoxikos
som drabbar hästar, troligen också den mest dramatiska. LEM har
uppmärksammats sen mitten på 1800-talet och har länge förknippats med majsfoder
kontaminerat med Fusarium och på senare tid med Fumonisin B 1. Sjukdomen karaktäriseras av akuta neurologiska symtom som ataxi,
förlamning, apati, hypersensitivitet samt plötsliga dödsfall. De främsta patologiska kännetecknen är hjärnblödningar och
nekroser i hjärnans vita substans, vilket har lett till att sjukdomen i folkmun
kallas för hole in the head-disease. I ett försök visades att även levern påverkas av effekterna från FB 1, och att
dödligheten hos drabbade hästar är hög.
Var
försiktig med falska besparingar på foderkostnader.
Att försöka
spara pengar genom att köpa billigare, lågkvalitativt foder kan leda till
större problem och ökade kostnader på lång sikt. Kvalitativt foder är avgörande
för att upprätthålla djurens hälsa, tillväxt och produktivitet. Billigare
foderalternativ kan vara näringsmässigt obalanserade eller till och med
kontaminerade, vilket kan leda till hälsoproblem som är dyra att behandla. Det
är viktigt att alltid välja foder av hög kvalitet för att säkerställa att
djuren får den näring de behöver och för att undvika potentiella problem som
kan bli kostsamma i framtiden.
Många
hästar, särskilt de som är i träning, unghästar, avelshingstar och ston,
behöver extra kalorier i form av kraftfoder. I det nuvarande ekonomiska
klimatet, med stigande kostnader och inflation, kan det vara frestande att
välja billigare foderalternativ. Men i verkligheten kan detta vara en falsk
besparing.
Destilleringsprodukter
När du
väljer foder för att säkerställa att du får bästa valuta för pengarna och att
din häst får de nödvändiga näringsämnen den behöver, finns det flera faktorer
att tänka på.
De
vanligaste biprodukterna som används är destillerad spannmål. Destillerad säd är det som återstår efter
jästfermentering av spannmål som används för att producera alkohol.
Efter att
alkoholen har extraherats, kvarstår en restprodukt som fortfarande innehåller
näringsämnen, särskilt protein och fibrer, även om vissa essentiella
näringsämnen kan vara i lägre halter. Destillerad säd används ofta som foder,
inklusive i hästfoder, men dess näringsvärde kan variera beroende på vilken typ
av spannmål som har använts och hur fermenteringsprocessen har gått till. Den
kvarvarande spannmålen torkas och används i foderindustrin som en proteinkälla.
Destillerad
säd kan dock vara höga på mykotoxiner, som är giftiga kemikalier producerade av
svampar i vissa grödor, inklusive majs.
Dessutom,
trots att de används som en proteinkälla, är destillerad säd vanligtvis låga i
lysin. Lysin är en av de första begränsande aminosyrorna och utgör en mycket
viktig del av hästens diet. Hästar i arbete, dräktiga ston och unghästar har
alla ökade krav på lysin.
*DON bildas av fusariumarter i framför allt vete, rågvete och havre Fusariumarterna som bildar DON är fältsvampar, vilket innebär att de infekterar växterna medan de växer och de trivs när det är fuktigt och varmt under blomning.
*Immunglobulin A (IgA), ett av de fem primära immunglobulinerna, det spelar en central roll i slemhinnehomeostas i mag- och tarmkanalen, andnings- och genitalierna och urinorganen och fungerar som den dominerande immunitetens antikropp i denna roll.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.