Vitamin D är nyckeln till
kroppens försvar
MEDICIN: En rad
upptäckter visar nu att D-vitamin är avgörande för hälsan. Cancer, diabetes,
MS, depression och barnlöshet kan uppkomma som en följd av brist på D-vitamin.
Nyligen har forskare upptäckt att immunförsvaret inte kan aktiveras utan
D-vitamin. Därmed har vitaminet tre centrala funktioner: reglering av
immunförsvaret, reglering av cellväxten och reglering av hormonbalanser.
Solen kan
skapa det, och fet fisk har det i sig, men vi får i oss alldeles, alldeles för
lite. D-vitamin är en bristvara för de flesta människor på norra halvklotet.
Över hälften av den brittiska och amerikanska befolkningen har för låga nivåer
av D-vitamin, och mer än tio procent lider av uttalad D-vitaminbrist. I Sverige
har en majoritet av befolkningen för låg nivå av D-vitamin, i varje fall under
vinterhalvåret. Det är inte bra, för forskarna har efterhand funnit tungt
vägande bevis för ett samband mellan D-vitaminbrist och risk för många
sjukdomar och sjukdomstillstånd.
De
senaste åren har en lång rad studier fått forskarna att spärra upp ögonen.
D-vitamin har visat sig ge ett väsentligt skydd mot allt från cancer till
infertilitet och psykisk sjukdom. Nyligen fick forskare vid Köpenhamns
universitet helt avgörande insikter i hur vitaminet kan skydda oss mot sjukdom.
Forskarna, med professor Carsten Geisler i spetsen, påvisade i en uppmärksammad
undersökning att D-vitamin är essentiellt för immunförsvarets fronttrupp,
T-cellerna.
Gen måste slås på med vitamin
Under
lugna förhållanden simmar cellerna runt i blodet i ett passivt tillstånd av
dvala, men så snart en inaktiv T-cell upptäcker en främmande kropp, fäller den
ut en signalantenn för att bli aktiverad. Forskarna fann att en av de första
antenner som T-cellen öppnar är en D-vitaminreceptor som binder D-vitaminet för
att därmed slå på en viss gen, som väcker T-cellerna. Finns inte D-vitaminet i
blodet, kommer T-cellen aldrig i gång.
”Det var
en nyhet för oss att den gen som väcker T-cellerna ur deras dvala slås på,
enbart när D-vitaminet är närvarande i vissa mängder”, berättar Geisler.
D-vitaminet
fungerar alltså som ett slags batteri för T-cellerna och är en förutsättning
för att de skall kunna mobilisera ett angrepp. Denna nya insikt fogar ännu en
pusselbit till bilden av hur D-vitaminet verkar i vår kropp. Vitaminet bidrar
också till att dämpa immunförsvaret, så att det inte löper amok, vilket kan
leda till autoimmuna sjukdomar. De senaste åren har visat att vitaminet också
kan hjälpa till att skydda mot både typ 1- och typ 2-diabetes, cancer, MS och
psykiska sjukdomar som schizofreni och depression.
Det
verkar inte finnas någon ände på D-vitaminets positiva egenskaper, men om det
nu närmast är en mirakelmolekyl, som är involverad i så många allsidiga och
livsviktiga funktioner, varför går då minst hälften av oss runt med för lite
D-vitamin i blodet? Forskarna menar att den märkbara ökningen i D-vitaminbrist
under de senaste åren delvis kan hänga ihop med de många varningarna för
solstrålningen. För mycket sol kan orsaka hudcancer, men samtidigt tyder alltså
mycket paradoxalt nog på att vi får för lite sol.
Solen är den bästa källan till D-vitamin
D-vitaminbrist
är dock ett problem framför allt på vintern, för solljus är den suveränt
största källan till D-vitamin. På sommaren räcker 20 minuters vistelse i solen
varje dag för att ladda D-vitamindepåerna helt, och det motsvarar en dos på 250
mikrogram. För att uppnå samma mängd från andra källor än solen skulle man
varje dag behöva få i sig ett kilo lax eller 50 glas mjölk.
Kan man
då få för mycket D-vitamin? Några undersökningar har visat att det för en frisk
person krävs dagliga intag på över 1 000 mikrogram, innan det vållar
kräkningar, huvudvärk eller hjärtproblem, men det behövs fler undersökningar
som kan kartlägga möjliga biverkningar vid längre tids intag, och därför är
myndigheterna försiktiga med sina rekommendationer.
De många
bevisen för D-vitaminets gynnsamma effekter har dock fått flera forskare att
kräva en högre rekommenderad dos av vitaminet som kosttillskott. Carsten
Geisler menar att man bör vara uppmärksam på befolkningens generella brist på
D-vitamin.
”Vi vet
ännu inte vad den optimala koncentrationen av D-vitamin i blodet är – alltså
vilken mängd som behövs för att skydda oss maximalt mot infektioner och
sjukdomar, men även friska personer kan ha nytta av ett förebyggande
D-vitamintillskott”, säger han.
Livsmedelsverket har höjt den rekommenderade dagliga dosen från 7,5 mikrogram till 20 mikrogram.
Livsmedelsverket har höjt den rekommenderade dagliga dosen från 7,5 mikrogram till 20 mikrogram.
Min kommentar:
Det kommer
ju nya studier om vitamin D som du ser här ovan, här under är några studier
från Karolinska från 2007.
Som med allt
annat så bör ju kroppen fungera på alla plan för att man skall kunna
tillgodogöra sig näringsämnen. T ex måste levern fungera för att lagra
vitaminer och det skall vara en balans med mineraler också. Studierna som
gjorts visar ju enbart om D vitamin och riktigt så fungerar det inte i kroppen
så man kan skilja ur endast ett ämne och dra slutsatser att det skall fungera. Maximal
tillförsel av vitamin D genom kosten tillsammans med tillskott gör inte någon
nytta om lever och njurar inte aktiverar vitaminet i en enzymatisk process.
Mjölk med syntetiskt vitamin D, alltså praktisk taget all mjölk i affärerna kan
utarma kroppen på magnesium.
Källa: Finns nästan
uteslutande i animaliska livsmedel, hälleflundraleverolja, fisk, lever, äggula och berikade mejeriprodukter.
Solljus är viktigt för att bilda D2 och exponering av ca 30 % av kroppen under
15 minuter om dagen är tillräckligt.
Studier från Karolinska Institutet
D-vitamin
absorberas i tunntarmen, förs via lymfan till levern för lagring.
Funktion:
Vitamin D är ett prohormon och deltar i regleringen av kalcium och
fosfatvärdena i blodet genom ökat upptag av kalcium och fosfat från tarmen, fri
sättning av kalcium från skelettet och ökad återresorption av fosfor och i viss
mån kalcium i njurarna.
Eftersom D-vitamin
är fettlöslig har kroppens svårt att reglera utsöndringen vid ett för stort
intag. Toxiska symptom är skador i form av förkalkning av vävnader och organ i
t ex lungor och njurar.
Docent Anders Kallner vid Karolinska Institutet rekommenderar 50 - 100 mikrogram eller 2000 - 4000 IE dagligen.
Källa Karolinska Institutet Näringsfysiologi 2007.
Saxat ur
Veterinärmagazinet nr 2, 2016
VITAMIN D
FÖRBÄTTRAR FERTILITETEN
Kopplingen
mellan D-vitamin och fertilitet har förförsta gången bevisats hos vilda djur.
Forskare vid universitetet i Edinburgh har undersökt D-vitaminhalten hos vilt
levande soyafår på ögruppen St. Kilda i yttre Hebriderna. Genom att ta blodprov
från tackorna och leta efter en specifik markör kopplad till D-vitaminet kunde
forskarna jämföra D-vitaminhalten under sensommaren med antalet födda lamm nästkommande
vår. Det visade sig att ju högre D-vitaminhalt fåren hade desto fler lamm fick
de.
Resultatet stärker
tidigare laboratorieundersökningar som har visat kopplingar hos människor. Att
mäta D-vitaminhalten hos människor är svårt eftersom exponeringen för solljus
och olika näringskällor varierar kraftig mellan individer. Vilda får på en
isolerad ögrupp utgör ett mycket bättre forskningsunderlag. Slutsatsen är att
hög D-vitaminproduktion – och i förlängningen exponering för solljus – har en
klar evolutionär fördel.
Källa:
University of Edinburgh.
Vitamin D för vuxen och barn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.