måndag 6 april 2015

NYCKELN TILL MYSTERIET HÄLSA

NYCKELN TILL MYSTERIET HÄLSAI djurriket är det instinkten som driver djuren att äta. Man kan inte föda upp ett lejon på grönsaker, elefanten äter enbart vegetabilier andra djurarter som t ex björnen äter blandkost och allt detta är ingen slump. De följer sin instinkt som är en skyddsmekanism för alla vilda djur. Som ett resultat har de inga hjärt- och kärlsjukdomar eller cancer. De dör i ungefär i samma ålder, om de inte dödas, det beror på att deras instinkt leder dem till rätt matkällor. Även våra tamdjur har sin genetiska kod vilket man bör ta hänsyn till i utfodringen eftersom människan har dem i sin tjänst och bör därefter vara medveten om vad deras naturliga födoämnen består av.


FOLKVANDRINGAR
Människans historia handlar även den om överlevnad, om var vi levde och vad man kunde äta där. Människan har samma instinkt som djuren och en stark skyddsmekanism, en medvetenhet och instinkt som egentligen skall leda oss till de rätta matkällorna. Problemet är att vi blivit sådana ”tamdjur” att vi har slutat lyssna på kroppen och det behövs mycket lidande för att vi idag skall förändra våra matvanor.

Men tittar vi tillbaka så har förändringar av klimat och tillgänglig föda producerat nya blodtyper. Blodtypen är en obruten sträng som binder oss tillsammans. Varje blodtyp erhåller det genetiska budskapet från förfädernas diet och det påverkar oss fortfarande. Blodtyper, geografi och ras vävs samman till en mänsklig identitet. Vår blodtyp är äldre än raser och etnisk tillhörighet. De ursprungliga olikheterna i blodtyp speglas på människans förmåga att acklimatisera sig i förändrade levnadsförhållanden.


VÅRA BLODTYPEN KAN VARA NYCKELN TILL MYSTERIET HÄLSA
Vår blodtyp kan vara nyckeln till mysteriet hälsa, sjukdom, livslängd, psykisk och fysisk styrka. Det finns ingen rätt eller fel livsstil eller diet, det finns bara rätt och fel val att göra baserad på vår individuella genetiska kod. Det finns inte heller två blad eller snöflingor som är lika, även människor är olika och det är logiskt att tro att vi inte heller mår bra av samma sorts mat.

Det finns fyra blodtyper hos människan Typ O, A, B och AB. Varje blodtyp uppstod som ett resultat av den miljöbetingade förutsättningen att hitta föda.

Den äldsta blodgruppen är Typ O och representeras av ca 50 % av världens befolkning och är den dominerade blodtypen än i dag. De första människorna var jägare och köttätare, när vi blev fler som skulle ha föda började människorna förflytta sig på klotet.

I de nya omgivningarna förändrades matvanorna. Man kom till områden där det inte fanns kött utan man fick livnära sig på frukt, rötter, frön, nötter och andra vegetabilier. Det ledde till att människans matsmältningssystem måste förändras för att hon skulle kunna överleva på dessa matkällor.


MUTATIONER
Den första mutationen från Typ O var Typ A och ca 40 % av världens befolkning består av denna typ. Den snabba mutationen gällde överlevnad.

Den tredje mutationen berodde åter igen på folkvandringar, Typ B muterade i samklang med klimatiska förändringar, det i samband med att människan började hålla sig med boskap och deras diet kom att bestå av kött och mjölk.
Omkring 8 % av världens befolkning representeras av Typ B.

Den nyaste blodtypen är Typ AB, det finns lite data om denna blodtyp men man tror att den har uppstått när Typ A och Typ B blandades. Typ AB är den enda blodgruppen som inte muterat på samma sätt som dom övriga och medan de andra blodtyperna funnits i tusentals år har Typ AB bara funnits i ca 2000 år och utgörs av ca 2 % av världens befolkning. Det genetiska mysteriet hos denna blodgrupp är väldigt komplex. När de andra blodtyperna evolverade på grund av förändringar hos omgivningen och tillgängligheten till föda behövde inte Typ AB göra detta. Mutationerna har ju uppstått på grund av att säkra människans överlevnad och av den anledningen lär också Typ AB ha uppstått.


ATT ÄTA ENLIGT SIN BLODTYP
De flesta vill äta rätt men för många av oss blir det en gissningslek, den ena säger si, andra så och vi har som jag skrev tidigare glömt att lyssna på oss själva. Jag skall berätta om vad de olika blodtyperna passar bäst att äta. Det jag skriver om blodtyperna är från amerikansk forskning och låter enligt min mening väldigt riktigt.


BLODTYP ODen äldsta och ursprungliga blodgruppen är Typ O. De första människorna var jägare och köttätare. Typ Os utmärkande drag är deras förmåga att äta köttprotein. De har starkt immunsystem, tunt blod och stark magsaft, på grund av det kan de metabolisera nästan all mat. De får inte heller mask och andra parasiter så lätt för de har utvecklat antikroppar mot det i urtiden.
Rent genetiskt var den starka magsaften nödvändig för att bryta ner det kraftiga proteinintaget på vilket våra förfäder livnärde sig. När Typ O äter kött får han i sig alla de essentiella aminosyror han behöver och han mår bäst av animaliskt protein. Typ Os tunna blod gör det svårare för plack att byggas upp och fastna på kärlväggarna, de har i regel inte heller besvär med kolesterol och är inte speciellt cancerbenägna. Typ O kan metabolisera fler matkällor, som ett resultat av sin starka magsaft, än någon annan blodgrupp.

Typ O bör ha mer protein än kolhydrater i den dagliga kosten. Typ O har den största muskelmassan av alla blodtyperna, de är muskulösa och har lätt att bygga muskler. För Typ O är LCHF kosten perfekt.

Typ O tål inte någon form av säd, speciellt inte vetegluten och mjölk.  Proteiner från växtriket, i form av vetegluten (proteinet i säden), orsakar reumatiska sjukdomar hos Typ O och om de reumatiska anlagen har aktiverats bör Typ O undvika apelsinjuice, alla mejeriprodukter (utom smör), vetegluten och potatis. På grund av sin starka magsaft är Typ O benägen för magsår och de får lättare stroke på grund av sitt tunna blod.

För vegetarianer med denna blodgrupp är det viktigt att skaffa kunskaper om proteinkomplettering.


BLODTYP ADen första mutationen från Typ O var Typ A. När Typ A migrerade till nya områden där det finns litet eller inget kött måste deras system evolvera för att överleva på källor som var vegetariska. Av den anledningen passar Typ A allra bäst, av alla blodtyper, som vegetarian. Hos världens befolkning som till 40 % består av Typ A är endast ca 5 % vegetarianer.

Typ A har lite magsaft, tjockt blod och liten muskelmassa och Typ A är i regel långa och smala till sin läggning. Den vegetariska dieten kräver inte så stark magsaft och en diet på fisk, ris och grönt te är perfekt för Typ A. De skall äta mer kolhydrater (långsamma kolhydrater) än protein i den dagliga kosten och det är en fördel om de essentiella aminosyrorna kommer från vegetariskt protein. Att vara noga med GI är en fördel för Typ As kosthållning samt att medelhavskost kan passa blodtypen bra.

Typ As ämnesomsättning är inte heller anpassad efter sädesslag, dock kan Typ A tåla lite sädesprodukter men dagens hårt raffinerade vete är problem även för dem. Typ A bör inte dricka mjölk äta för stora mängder mjölkprodukter och gris- och nötkött. Problem som uppstår när Typ A äter köttprodukter är hjärt- och kärlsjukdomar samt ökar benägenheter för att utveckla cancer av den orsaken att den typen av kost inte passar deras blodenzymer. Det som händer i kroppen med den här typen av föda är att Typ As redan tjocka blod blir tjockare och att det också kan öka kolesterolvärdena. Tjockt blod kan leda till högt blodtryck och hjärtproblem samt åderförkalkning. Kopplat till dessa fakta är det inte så konstigt att Typ A är disponerad för ovan nämnda sjukdomar.

På grund av sin låga produktion av magsaft kan Typ A drabbas av perniciös anemi (blodbrist-järnbrist) som är relaterad till lågt upptag/brist på B12 som också är beroende av magsaften för att den ska absorberas.

Typ O får problem med magen av för mycket magsaft och Typ A är disponerad för magproblem på grund av för lite magsaft.


BLODTYP BTyp B är den tredje mutationen och bestod av herdefolk och av den anledningen är de den enda av blodtyperna som kan äta både kött och dricka mjölk (hit räknas inte den ”mjölk” som kommer från mejeriet), utan större problem. Typ Bs blod ligger mellan Typ O och Typ A i tjocklek och efter Typ O är dom de mest muskulära.
Typ B kan äta en varierad kost och tar upp essentiella aminosyror ur både vegetabilier och animalier.

Blodgrupp B-individer har ett starkt immunförsvar och ett tåligt matsmältningssystem. De har ett stort urval av födoämnen att välja mellan, det är alltså enkelt för dem att fylla behovet av vitaminer, mineraler och aminosyror genom kosten. De är robusta och livskraftiga och har stora förutsättningar att leva ett långt och produktivt liv. Typ B bör ha lika mängd protein och kolhydrater i den dagliga kosten.

Typ B bör undvika kyckling och skaldjur samt vissa bönor och nötter eftersom den typ av födoämnen kan utlösa autoimmuna sjukdomar som t ex lupusnefrit, MS och kroniskt trötthetssyndrom. De kan också vara mottagliga för olika typer av hudsjukdomar och det är vanligt att blodgrupp B-individer har diverse problem med fötterna. Blodgrupp B kan stå emot sjukdomar som är vanliga idag, t ex cancer eller hjärtbesvär och även om de drabbas har de goda chanser att överleva.


BLODTYP ABTyp AB är den nyaste av blodtyperna och det finns lite data om den. Vad som är känt om Typ AB är att det är den enda blodtyp med två dominanta gener. Om en förälder med Typ A blandas med Typ B skulle det naturliga vara att barnet blev endera A eller B, inte AB, trots det befolkas jorden med 2 % av Typ AB. Sammanslagningen av två dominanta gener kan betyda ytterligare en anpassning för att försäkra överlevnaden hos mänskligheten.

Typ AB bör hålla samma kost som Typ A, alltså en ett lättare protein i form av fisk och fågel eller en vegetarisk livsföring, de bör få sina essentiella aminosyror från vegetabilier. Nöt- och griskött har samma inverkan på denna blodtyp som på Typ A, samt att de bör undvika den typ av föda som inte är lämplig för Typ B.

Genom statistiken har man funnit att Typ AB har både Typ A och Typ B´s sjukdomar, men många av Typ ABs kvinnor har problem i form av stora blödningar, proppar, kramper och migrän i samband med mens. Typ AB kan lida av hormonella och kemiska obalanser.

Typ AB representerar den yttersta anpassningsförmågan i det faktum att människan inte längre behöver jaga för att få mat, samt att både Typ A och Typ B är mer resistenta mot sjukdomar som en gång höll på att utrota Typ O från jorden enligt historien. Trots att Typ O har ett starkt immunförsvar är de mer känsliga för sjukdomar som pest, kolera, smittkoppor och tyfus än de andra blodtyperna. Detta kan bero på att de andra har muterat för att stå emot dessa typer av sjukdomar.

Ät det du är, det kan betyda att vi skall äta det som passar vår blodtyp. Det är en intressant tankegång och det enda som händer om du provar är att du kan må bättre.


Tillsammans med den kost som passar din blodtyp och konstitution så kan det vara bra med ett naturligt kosttillskott.  Följ länken så hittar du våra olika kosttillskott.
              
                                                     


3 kommentarer:

  1. En tanke.. det måste finnas en bakomliggande kraft som påverkar våra husdjur så starkt att det nu förtiden är väldigt vanligt med cancer hos hundar speciellt. Som hundägare börjar man fundera över vad man gett sina djur under årens lopp. Det kan inte vara en slump att så många hundar diagnostiseras med cancer.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.