måndag 30 september 2024

SESAMOIDITIS

 SESAMOIDITIS ELLER BONE BRUSING

Super Saver

1 Maj 2010 vann den 3 åriga Super Saver Kentucky Derby med 2 ½ längd. Tre lopp senare, den 28 Augusti slutade hästen 10;a i Travers slagen med över 7 längder. Vad hände den talangfulla unghästen på mindre än fyra månader.


Super Saver visade inga tecken på hälta, inte några hjälpsteg eller problem med rörelsemönstret utan gjorde bra träningsjobb och uppträdde som han alltid gjort, det syntes absolut inget fel med hästen.

Ändå, var det ju något som hade påverkat hästens form och för att undersöka vad som hänt sände man honom till Rood and Riddle Equine Hospital in Lexington, Kenrucky.


Dr. Larry Bramlage undersökte hästen och gjorde en ”ben scan”.

Dr. Bramlage ställde diagnosen ”bone bruising” i alla fyra kotorna och ordinerade minst 60 dagars vila. Super Saver är ett typiskt exempel på hur svårt det kan vara även för en erfaren tränare och för veterinärer att känna igen symptomen på bone bruising.



Mind Your Face
Skadan läkte ut och hästen vann Prix de l'Union de la Presse Hippique på Vincennes 2017


Det är inte bara galoppörer som drabbas utan även travare


2015 stod Mind Your Face ensam på sex V75-segrar men där tog det stopp, hästen försvann från banorna. Efter ett träningsjobb blev hästen helt plötsligt mycket halt. Men när veterinären fick titta på honom så hade det värsta försvunnit och han hittade inte vad som var fel.


Faktum är att det krävdes en rad undersökningar innan man fann orsaken säger veterinären.

Det var inte förrän vi magnetröntgade hästen som vi såg att han drabbats av en form av stressfraktur i ett kotsenben. Det kallas för "bone bruise" och är omöjligt att upptäcka med vanlig röntgen eftersom skadan sitter under benhinnan.


Femåriga stjärnstoet Jiggy Jog har under sin karriär sprungit in hisnande 3,1 miljoner dollar eller med aktuell växelkurs över 32 miljoner svenska kronor. Detta gör henne till det mest framgångsrika svenskfödda stoet genom alla tider.

Därför togs beslutet
Efter senaste loppet upptäcktes det att något inte stod rätt till med Jiggy Jog.
Hästen hade en svullnad som också var det som resulterade i beslutet att sätta stopp för karriären.
– Hon är inte halt och har inte ont, men blev lite tjock vid karleden. Veterinärerna som tittade på svullnaden såg att en sena var ansträngd. Den sitter mellan kotan och hoven för att stabilisera kotbenet och läkningsprocessen är lång. Därför kom vi överens om att hon slutar tävla. Det var inte säkert att skadan hade varit läkt till nästa år om vi skulle valt att vänta ut den, säger hästens tränaren.
Tränaren säger vidare att jag hade aldrig hört talas om den skadan tidigare. Galoppörer kan tydligen råka ut för det, men det är väldigt sällsynt bland varmblodiga travare. Den ena veterinären hade aldrig varit med om det, den andra en gång förut. Det känns väldigt synd att hon behöver sluta på grund av en så ovanlig skada. Hon är frisk och fräsch i övrigt och inte alls sliten i knäna som hästar som tävlat hårt annars kan vara, fortsätter tränaren.


VAD ÄR BONE BRUSING och SESAMOIDITIS?



Sesambenen ligger inbäddat i ligament och ligger på baksidan av kotan men även vid knäna.


SESAMOIDITIS HOS TÄVLINGSATLETEN

Sesamoiditis beskriver en inflammation i sesambenet på baksidan av kotorna.


Sesambenet (kotsenbenen) har en liknande funktion som navikulärbenet (strålbenet). De fungerar som "remskivor" för de upphängande ligamentet när det passerar över baksidan av kotan.

Inflammationerna är mest vanlig hos galopp-, trav och hopphästar där det blir hög belastning och överböjning av kotleden vilket leder till att kotbensligamenten går sönder och en inre stress på benet leder till inflammation. Båda frambenen är vanligtvis drabbade men kan drabba alla fyra kotorna.


Ett nedslag i tävlingstempo uppskattas belastningen på hoven uppgå till ca 1 500 kg.

De mittre sesambenen hos hästen är två små ben som sitter vid basen av skenbenet på baksidan av kotan och stödjer leden i rörelsen framåt. De är kritiska komponenter i den upphängningsapparat och de upphängda ligamenten kommer från botten av carpus (knäleden) eller tarsus (hasen) och löper ner på baksidan och förhindrar en sträckning i leden när benet bär full vikt, ett nedslag i tävlingstempo uppskattas belastningen på hoven uppgå till ca 1 500 kg.


Överviktiga unga tävlingshästar, vanligtvis ston och hästar med långa karleder och låga trakter verkar vara mer belägna att utveckla inflammationer.


Det spelar ingen roll vad man kallar det för namn, sesamoiditis eller bonebruice, inflammation i sesambenet och dess ligament orsakar smärta, som i sin tur orsakar hälta och/eller nedsatt kapacitet. Detta händer av den orsaken att benet inte kan utstå stressen från träning och tävling. Bome bruise kan också förenklat beskrivas som steget innan en fraktur uppstår i skelettet.


En definitiv diagnos av inflammation i sesambenet görs genom att röntga kotorna och sesambenet. Om diagnosen baserad på röntgen är ställd är det också viktigt att göra ultraljud på ligamenten och för att kunna avgöra skadans omfattning.

Bone bruising* är den mest vanliga orsaken till hälta och nedsatt tävlingskondition hos fullbloden enligt Mike Ross, DVM och professor, kirurg och Direktör på Nuclear Medicine på University of Pennsylvanhia´s New Bolon Center. – Den finns ingen riktigt bra svensk term för den här skadan, men bonebruise heter det på engelska. Det handlar om en kompression. Det blir en stressreaktion i benet, och en vätskeansamling som gör ordentligt ont,


Bone bruising är ett tillstånd med många namn som t ex condylar sclerosis, subchondral bone modeling or remodeling, och maladaptive bone remodeling. Trots det allmänna uttrycket ”bone bruising” säger Ross att det inte är det bästa namnet på tillståndet. ”Även om uttrycket ”bone bruising” kan vara en bra beskrivande term är det viktigt att veta att tillståndet hos hästen har ett långt namn som beskriver en kronisk process orsakad av upprepad stress på skenbenet (cannon bone) på den i botten liggande kotleden” säger Ross.


De flesta hästägare känner till vad ledbrosk är, det är vävnaden i kotleden som botten delen av skenbenet vilar mot. Det som ligger direkt under ledbrosket finns ett lager med ben som kallas ”subchondral bone”. Det är det lagret som bryts ner och återbildas som en reaktion på träning och tävling. 


Subchondoal benet kan anpassas till träning och tävling på två sätt.

1. Återställa det existerande subchondral benet med ny, starkare ben som har förmågan att stå emot den enorma kraften i nedslaget vid träning och tävling.

2. Återställa det existerande subchondral benet med ny, förhårdnad, eller, inflammerat ben. Förhårdnat ben är tätt men sprött och bräckligt och om man jämför med friskt ben har det ingen bra absorberande förmåga att ta stå emot kraften som genereras genom träning och tävling som ett normalt subchondral ben gör.


Om inte hästen får nog med tid på sig att låta det nya benet formas, återsätllas och bli starkt då blir benet hårt, sprött, inflamerat och sårigt.


Det spelar ingen roll vad man kallar det för namn, bone bruising orsakar smärta, som i sin tur orsakar hälta och/eller nedsatt kapacitet. Det händer därför att benet inte kan utstå stressen från träning och tävling.


Varför kotlederna?

Om man skulle vara tvungen välja vilket ben som är det mest viktiga i tävlingshästens kropp, då är det skenbenet (cannon bone).


KAN DET DRABBA IDROTTSMÄN OCKSÅ? 

JAVISST!

Fredrik Ljungberg.  Människans fot jämfört med hästens. Där ser man vid stortåleden var benet ligger vid stortåleden.

I England har ”metatarsal” blivit ett skällsord och brittisk press skriver om mellanfotsbenets förbannelse.

I Sverige tvingas vi från och med nu lära oss – ”bonebruise”.

Fredrik Ljungbergs fotledsskada kan tvinga Arsenal-stjärnan att spela med smärta i VM.

– Han har spelat med de här besvären en tid och det är en fråga om hur mycket smärta man tål, säger förbundskaptenen Lasse Lagerbäck.

Den fotledsskada som mittfältaren dragits med sedan april vägrar att läka.

– Det är ingen fara när han inte spelar, men han har ont när han ska springa, träna och belasta foten. Det enda sättet att få det att bli bättre är att köra honom lite lugnt, säger landslagsläkaren Anders Valentin.

Nytagna röntgenbilder visar en tydlig vätskesamling i Ljungbergs högerfot.

– Den finns ingen riktigt bra svensk term för den här skadan, men bonebruise heter det på engelska. Det handlar om en kompression. Det blir en stressreaktion i benet, och en vätskeansamling som gör ordentligt ont, säger Valentin till sportbladet.se.

Bästa, och enda, medicinen – vila. 

”Det är en fråga om hur mycket smärta man tål” (aftonbladet.se)  Publicerad 2006-05-02

Ja, det finns hjälp att få även för människor, kontakta oss för rådgivning.


KALFOSMIN


Kalfosmin 2 kg

Kalfosmin är en produkt som är framtagen för att stärka fölens och unghästens uppbyggnad, skelett, leder och nerver. Ges även till stoet under den sista månadens dräktighet. Men man börjar ge tillskottet tidigare om man vet att grovfodret är undermåligt. Kan också ges till tävlande hästar för att stärka senor och ligament.

Kalfosmin kan också användas som ett komplement till Minesyl.



Sammansättning: Laktos, Calcium phosfat, Magnesium fosfat

Tillsatser: Calcium fluor, Ferrum fosfat, Silicea, Zink, Koppar, Bor, Betakaroten, D-alfa tocoferol, Natriumaskorbat och Boswelia.


Köp här


Läs mer om Kalfosmin här



PÄLSoHOV


PälsoHov 1,8 kg

Päls o Hov är också bra att kombinera med Kalfosmin genom att det understödjer och främjar uppbyggnaden av hoven och förbättra dess kvalitet.


Sammansättning: Laktos, Biotin (B8), Zink, Kisel och L-metionin, ämnen som är kända för att motverka oxidationsprocesser (oxidativ stress är tippad som den ledande orsaken till alla sjukdomssymptom).


Köp här


Läs mer om PälsoHov här


MINESYL


Minesyl 4 kg

Glöm inte vikten av ett bra torrt hö som passar den typ av häst man har. 
Även om höet inte är perfekt fungerar Minesyl som en katalysator i näringsupptaget, vilket kanske kan vara svårt att förstå, men de verksamma beståndsdelarna i Minesyl är negativt laddade och tarmens väggar är positivt laddade. 
Det här leder till att en magnetisk dragningskraft koncentrerar de viktiga näringsämnena till tarmväggarna och därifrån ut till cellerna och ökar upptagningsförmågan av fodrets näringsämnen avsevärt. 
Det innebär att de cirka 90 olika näringsämnena som växterna själva framställer och som förekommer i stråfoder kan tas upp och assimileras av kroppens celler med en betydligt högre verkningsgrad.
Minesyl kan användas året runt som fodertillskott.

Köp här


Läs mer om Minesyl här


Alla Homeopathusets produkter för häst kan utan problem kombineras.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.