Hösilage, Ensilage – Ett tillverkat grovfoder
Återkommande
frågor till oss
Varför får min häst - diarré, fång, klåda, eksem, nässelutslag, samlar vätska, får fettnacke, blir sjuk av insektsbett, tål inte pellets - när den får inplastat grovfoder?
Ja vad är då inplastat grovfoder och varför reagerar hästarna på det med olika symptom?
Fermentering, eller syrning, innebär att råvaror som grönmassa konserveras och förädlas med hjälp av mikroorganismer. I en kontrollerad process får råvaran jäsa, och kolhydrater omvandlas till bland annat mjölksyra, vilket förändrar både smak, doft och konsistens.
Syrning är en biologisk konserveringsmetod som används för att förlänga hållbarheten av grönmassan. Den kallas även fermentering eller mjölksyrajäsning eftersom mjölksyrabakterier på grönmassan omvandlar, fermenterar, kolhydrater till bland annat mjölksyra som i sin tur gör det blir syrligt. Fermenterat foder innehåller höga mängder histaminer.
OM
HISTAMIN
De typiska symtomen vid hösnuva och nässelutslag beror i hög grad på att histamin vidgar blodkärlen och ökar vätskepassagen från kärlen ut i den omgivande vävnaden. I luftrören bidrar histaminet till luftrörssammandragning, slembildning och slemhinnesvullnad. Resultatet från dessa grundläggande studierna kommer att vara underlag för fortsatta kliniska studier för att utvärdera om antihistaminer kan lindra allergiska sjukdomar på häst. Stiftelsen Hästforskning
Så i vanlig ordning vill man ta fram läkemedel som typ antihistamin i stället för att undanröja orsaken till symptomen. Undersökningarna har inte lett till att man fått fram något bra antihistamin till häst ännu (min kommentar).
Histamin är kroppseget hormon, men tillförs också kroppen via foder.
Histamin bildas framförallt i en del vita blodkroppar* från aminosyran histidin, som omvandlas till histamin genom en process (HDC**).
Kombinationen av vitablodkroppar och allergiska reaktioner beror på tillgängligt histidin och reaktioner som kan leda till ökad allergi (HDC-aktivitet). Sådana reaktioner innefattar DNA-metylering***, oxidativ stress, förändrade hormonvärden med mera.
När histamin insöndrats i blodet når det sina målceller där det binder via histaminreceptorer.
Receptorerna finns på cellytorna i målorganen, i centrala nervsystemet och i kroppsvävnader.
H1 reglerar genomsläppligheten i blodkärl, glatt muskulatur och hjärnans muskulatursockersyntes.
Glatt muskulatur påverkas av histamin bland annat i form av kontraktion i andningsorganen.
Vid allergier utsöndras histamin från mastcellerna, när mastcellerna reagerar på antigener (allergiframkallande ämnen). I det sammanhanget orsakar histamin rinnsnuva, hudutslag, svullnader, andnöd med mera.
**Adenylatcyklas är ett enzym som är involverat bland annat i intracellulär signalering (inuti cellen). Det aktiveras eller inhiberas bland annat av G-proteiner som frigörs.
Histaminet gör att blodkärlen utvidgar sig och slemhinnan svullnar upp. Ögonen börjar rinna och klia, och nosen rinner och kliar. Histaminet kan också orsaka nässelutslag eller att luftvägarna drar ihop sig, vilket kan leda till astmasymtom. Men reaktionen stannar inte där eftersom histamin kan färdas med blodet och orsaka symtom i andra delar av kroppen. Histamin är dock inte bara problematiskt, faktum är att histamin är helt nödvändigt för att kroppen ska fungera.
Histamin är
nämligen en viktig budbärare och som får olika typer av celler att svara på
olika sätt. Det har en roll i inflammation, allergi, nedbrytning av protein och
sömn regerande neurotransmittor.
Histamin finns i hela kroppen och särskilt i lungor, hud, blodkärl och mag-tarmkanalen. I dessa organ finns så kallade mastceller som lagrar histamin.
Histamin har alltså viktiga funktioner för immunförsvar och matsmältning, men det kan också orsaka problem. Vid framför allt försämrad mag- och tarmhälsa kan mängden histamin successivt öka och orsaka symtom. Det kallas histaminintolerans och symtomen kan skilja sig från individ till individ.
Det finns två huvudsakliga vägar till histaminintolerans: För stor produktion av histamin i kroppen – det kan vara kroppsegen produktion eller produktion orsakad av tarmfloran, eller en oförmåga att bryta ner histamin.
Bäst, om möjligt att ge hästarna torrt grovfoder och hel havre, det innehåller minst med histaminer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.