ÖRToSALT
Nytt hos Homeopathuset
Himalayasalt är ett naturligt mineralrikt och obearbetat salt. Vi har berikat saltet med brännässla och persilja. Det är två örter som är understödjande för de inre sekretoriska organen och njurarna. Produkten är framtagen särskilt med tanke på hästarnas behov av salt och hästar som tränas och svettas mycket.
Himalayasalt - Ett
natursalt
Himalayasalt är från saltgruvorna i Himalaya, där det bryts från bergsväggarna för att sedan krossas och siktas.
Himalayasalt är alltså utvunna mineraler från deponerade bergarter. Det är ett naturligt mineralrikt och obearbetat salt som innehåller spårämnen och mineraler. Det är speciellt rikt på magnesium. Saltet har en lätt rosa färg vilket beror på järnhalten i de berg där det bryts.
Saltet utvinns från platser där det tidigare funnits vatten och har torkats i solen. Himalayasalt är fritt från föroreningar och kemikalier.
Himalayasaltet består av ungefär 98 procent natriumklorid och två procent andra mineraler. Det innehåller makromineraler som till exempel kalcium och fosfor samt spårämnen som zink och selen.
Genomsnittligt mineralinnehåll / kg himalayasalt: Natriumklorid 970 g/kg, Kalcium 2290 mg/kg, Kalium 2140 mg/kg, Magnesium 998 mg/kg, Kisel 183 mg/kg, Järn 33,4 mg/kg, Zink 4,46 mg/kg, Mangan 1,52 mg/kg, Fosfor 1,49 mg/kg
Torkad Brännässla -
Fylld av naturens nyttigheter
Nässlan är
basisk och kan med fördel användas vid gikt och reumatiska besvär. Nässlan är
verksam för djur som är stela i lederna och muskler. Brännässlan är också stärkande
för blodbilden.
Forskningen visar nässlans goda effekt på njurarna, Som ett verksamt diuretika (vätskedrivande) stimuleras urinering varvid uppkomst av njursten kan motverkas. Man bör tänka på att tillgodose vätskebehovet.
Nässlor genomsnittligt innehåll / 100 g Fosfor 126 mg, Järn 10 mg, Kalcium 490 mg Kalium 640 mg, Magnesium 86 mg, Natrium 116 mg, Selen 0.5 µg, Zink 1.7 mg, Beta-Karoten 2400 µg, Folat 194 µg, Niacin 0,8 mg, Tiamin 0,2 mg, B6 0,28 mg, Vitamin C 175 mg, Vitamin E 64 mg
Torkad Persilja - Njurarnas bästa vän
Persilja påskyndar
hästens inre sekretoriska organ som t ex njurarna genom att aktivera dem att
öka urinproduktionen. Den stödjer ämnesomsättningen och blodsockerbalansen.
Persilja är
rik på karotener och vitamin C. Persilja gör det enkelt att komplettera en hästs vitamin
A-behov.
Så varför persilja? Växten innehåller antioxidanter samt flera olika mineraler som järn, kalcium och fosfor. Dessa ämnen bidrar till att till exempel fett, som kan vara ogynnsamt för njurarnas funktion, enklare bryts ner.
Persilja genomsnittligt innehåll / 100 g Fosfor 71 mg, Jod 6 µg, Järn 3.6 mg, Kalcium 340 mg, Kalium 710 mg, Magnesium 25 mg, Natrium 34 mg, Selen 0.5 µg, Zink 1.5 mg, Betakaroten 5ug, Folat 183 ug, Niacin 2,1 mg, Vitamin A 467 ug, Tiamin 0,12 mg
Elektrolytbalansen
Om hästen är
uttorkad med 5 % så ser ögonen insjunkna ut, hudens elasticitet har försvunnit
och hästen verkar svag och slö.
Måttlig uttorkning med lätt minskning av det cirkulerande blodet orsakas av låga värden på kroppssalterna natriumklorid och kalium i blodet och då triggas inte törstimpulsen igång.
Genom att inte dricka förvärras uttorkningen. Bara för att hästen inte vill dricka betyder det inte att den inte behöver vätska utan det kan vara på gränsen till en allvarlig elektrolytobalans och då kan den vara i behov av omedelbar intravenös vätske- och elektrolytersättning.
En
travhäst kan förlora upp till 7 – 8 liter varje timme…
En trav-
eller galopphäst kan en het dag förlora upp till 7 - 8 liter vätska på en 1 600
metersbana och en het och fuktig tävlingsdag kan även en måttlig vätskeförlust
sätta ner konditionen.
Hos en
överhettad häst som plötsligt slutar jobba kan det uppstå blodansamlingar i
musklerna, dessa ansamlingar orsakar stopp i det cirkulerande blodet vilket
bidrar till tilltagande uttorkning. Om en utmattad häst vägrar att röra sig så
får man massera de stora muskelgrupperna i samma rytm som hjärtslagen vilket
kan hjälpa det cirkulerande blodet genom musklerna.
Därför behöver en utmattad kropp salt
När man vattnar hästen efter till exempel kraftig ansträngning bör man tänka på att ge salt också för när vätskan ersätts för snabbt utan salt späds mängden salt ut i kroppen. Detta resulterar givetvis i en ännu lägre nivå av salt och kallas dilutional hypernatremi vilket kan orsaka cirkulationskollaps.
Mängden salt i kroppen är beroende av och regleras av ett hormon som heter Aldosteron, som tillverkas i binjurebarken under ledning av ett annat hormon som kallas ACTH (adrenokortikotropt hormon). ACTH produceras av den främre delen av hypofysen och stimulerar binjurebarken att utsöndra en mängd hormoner inklusive Aldosteron samt kortisol.
Binjurebarken kan själv analysera blodets Kalium- och Natriumbalans och anpassa frisättningen av hormonerna. Aldosteron medverkar till att utsöndringen av Kalium ökar. I allmänhet kommer ett överskott av både Kalium och Natrium i fodret att utsöndras ganska snabbt. Detta effektiva sätt att reglera elektrolytbalansen gör det mycket svårt att ”ladda” kroppen med elektrolyter inför en fysisk prestation.
Njurarna reglerar också Aldosteronet. När det cirkulerande blodet till njurarna minskar ökar hormoninsöndringen av njurhormonet renin vilket innebär att insöndringen av aldosteron ökar så natriumkloridet och vatten kvarhålls i organismen. På så sätt ökar blodmängden och hjärtats minutvolym hålls normal.
Na överskott minskar aldosteron
K underskott minskar aldosteron
K överskott ökar aldosteron
Na underskott torkar ut organismen
Tecken på uttorkning
Det finns flera nivåer av uttorkning hos hästen och flera olika indikationer på det. En grov uppskattning av uttorkning kan man göra genom att klämma ihop en bit av huden på skuldran eller ögonlocket och notera hur snabbt det återgår till normalt igen.
Om hästen inte är uttorkad så är blodflödet normalt i huden och skinnet återgår till normalt direkt. Om det skinn som man klämt ihop inte går tillbaka till det normala indikerar det en farlig nivå av uttorkning.DOSERING
Häst 500 kg
Underhållsdos: 2 msk (ca 26 g)
Lätt arbete: 3 msk (ca 40 g)
Medelhårt arbete: 4 msk (ca 53g)
Hårt arbete: 9-10 msk (120-130 g)
Örtsaltet kan blandas I kraftfodret eller blandas ut I ljummet vatten
Bör förvaras torrt och svalt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.