söndag 24 november 2019

GIKT


VAD ÄR GIKT OCH VAD ORSAKAS TILLSTÅNDET AV


Förklaring till gikt, utvecklad gikt och utläkt gikt. 

Gikt, Artritis Urica, är en mycket smärtsam form av artrit som orsakas av att det samlas urinsyra i blodet. Urinsyran är ett resultat av sönderdelningen av ämnen som kallas puriner. Puriner är en form av kväveföreningar och finns i kroppens alla vävnader. Puriner finns även i livsmedel/foder som bönor, ärtor och linser samt köttextrakt men även andra proteinrika livsmedel.


Det danska konsumentprogrammet Madmagasinet har med hjälp av Köpenhamns universitet undersökt innehållet i buljongtärningar från olika tillverkare och funnit att köttextrakt endast utgör ett fåtal procent hos de flesta tillverkare. Fettet från kött byts istället ut mot palmfett och umamismaken ersätts av smakförstärkare, medan mer än hälften av tärningen oftast utgörs av salt. ”Köttfärgen” i sin tur kommer från karamelliserat socker. Tillsammans utgör salt, palmfett och smakförstärkare nästan hela 90 procent av tärningen.

Vid höga halter kan de bilda kristaller som inflammerar lederna. Friska njurar filtrerar ut urinsyran som finns i blodet via urinen.
Om njurarna av någon orsak inte hinner med så ansamlas syran huvudsakligen i bindväven (fascian) som man också kan säga är kroppens sopstation. Bindväven skyddar de inre vitala organen från att komma till skada och i bindvävnaden gör toxinerna minst skada men gör mest ont.  Vi vet definitivt att något blivit fel när det gör ont någonstans.
Blir det mer syra kvar i kroppen än den kan neutralisera och utsöndra så fastnar alltså urinsyran i form av små kristaller där cirkulationen är sämst och det är ofta kring lederna.

Vid upplagring av de försurande syrorna frigörs kalcium när kroppen försöker neutralisera dem vilket i sin tur kan orsaka urkalkning.

Urinsyrekristaller kring en led, internetbild
Gikt kan alltså orsaka ledinflammationer genom att det bildas kristaller av urinsyran i leden. Kristallerna blir som vassa nålar och orsakar kraftig smärta där dessa kristaller fastnar. Urinsyrekristallerna sätter sig oftast i fötterna (gikt i stortån), hälarna (hälsporre), fotleder, handleder och armbågar. Symptom är svullna och ömmande leder som med tiden blir allt stelare och orörligare. Urinsyra kan även orsaka symptom som fibromyalgi, reumatism, vandrande smärtor och njursten.


DET FINNS FLERA ORSAKEN TILL ANSAMLING AV URINSYRA

Livsmedel som innehåller fruktos, internetbild
En amerikansk studie, publicerad i BMJ (British Medical Journal) visar att ett högt fruktosintag ökar risken för gikt. Fruktos ingår som sötningsmedel i bland annat läskedrycker och bland dem som konsumerade mer än två läsk per dag ökade risken för utveckling av gikt med 85 procent jämfört med dem som konsumerade mindre än en läsk i månaden. Ett tydligt dosrelaterat samband bekräftades, d.v.s. ju högre konsumtion av fruktos, desto större risk för gikt.


VAD ÄR FRUKTOS?

High Fructos Corn Syrup HFCS, internetbild
Fruktos är en sockerart som finns naturligt i vissa livsmedel, exempelvis i frukt och honung.
Men fruktos kan också gömma sig bakom en rad beteckningar och här är några: Fructose, HFCS, (high fructose corn syrup) tillverkat av majs)), HFS (high fructos syrup) tillverat av annan stärkelse)), E1442, juicekoncentrat, modifierad majsstärkelse och fruktsocker.
Fruktos är en vanlig ingrediens i det industriella köket och även i industriellt tillverkade djurfoder. Djurstudier har visat att just fruktos stimulerar nyproduktion av fett, blodtrycksförändringar och insulinresistens. Liknande korttidsstudier på människor har bekräftat liknande förändringar.
Fruktos kan ge fettlever med samma skador som hos en alkoholist. Levercellerna blåses upp som ballonger och sprängs och detta kan inte kroppen reparera själv.
En amerikansk studie som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Journal of Nutrition visar att fruktos omvandlas extremt lätt till fett. "Kroppen gör fett av fruktos väldigt fort" säger Elisabeth Parks som lett studien.

Fabrikanterna har kommit på att de kan ändra namnet på HFCS. Det har tydligen blivit HFCS90, med 90 procent fruktos i stället för 55. De kan också kalla den ‘Natural sweetener’.

”Fruktos är vad jag ger råttorna i labbet för att de ska bli feta, få diabetes, höga blodfetter, njurproblem och högt blodtryck”, säger sockerforskaren Tore Persson vid Karolinska institutet.


HÄST

Hasled på häst, internetbild
Hästar kan drabbas av gikt likväl och hos hästen orsakar urinsyrekristallerna pålagringar, kraftig smärta och inflammation i framför allt de små lederna och vanligt är att pålagringarna lägger sig i hasen och då kallas det för spatt. Men även hovarna drabbas och ofta så kallas det fång som har blivit ett samlingsnamn för hovinflammation oberoende av vad symptomet orsakas av.Foderrelaterad fång nämns ibland som hästens motsvarighet till gikt, genom sin koppling mellan kost och ledproblem. Ömhet i musklerna på grund av att syrorna samlas i bindväven är mycket vanligt hos hästar.
När det gäller hästar så pratar man idag, lustigt nog, om att orsaken till fång bland annat anses bero på ökad utfodring med fruktos. Man har ju även sett att fång kan utlösas genom att spruta fruktos i blodet på hästar.

Mycket beror på konstitutionen och hur organsystemen arbetar, om det är en häst som lätt får belastning på njurarna bör man se över utfodring med extra protein eftersom det orsakar försurningar och syrorna kan orsaka pålagringar.


FÖR STOR UTFODRING MED PROTEINRIKA ÄMNEN KAN ORSAKA GIKT


Foderärtor, internetbild
Kan kvaliteten på grovfodrets protein ha någon betydelse i sammanhanget? Ja, fodrar man hästen med ett grovfoder som innehåller undermåligt protein som i sin tur ofta orsakas av kvävegödsling kan det skapa en mängd hälsoproblem bland annat njurbelastning. Fodrar man därtill med bönor, ärtor o.d. så ökar problemet för njurarna att kunna utsöndra urinsyrorna.


HUND OCH KATT DRABBAS OCKSÅ

Hund och katt drabbas också, internetbild

Gikt eller artrit är ett vanligt symptom hos äldre djur. Man kanske inte ser så mycket av symptomet till att börja med. Det kanske dröjer ett par år innan det gått så långt så man lägger märke till att katten till exempel inte kan hoppa upp på bänken eller klättra i träd, blir trött, sover mer och rör sig mindre. Man kanske inte lägger så stor vikt vid att hunden börjar gå långsamt, att den kan visa stelhet när den skall hoppa in i bilen, eller haltar till när den går.
Orsaken hos våra husdjur är oftast densamma som för oss människor, foderrelaterad. Visst kan det röra sig om ärftlighet eller vara en rasdefekt men det kanske aldrig behövt bryta ut om man fodrar djuren med för rasen biologiskt anpassat foder i stället för det industrifoder som oftast används. Övervikt är även det ett vanligt problem som verkar utlösande för att inflammationer skall uppstå lättare och igen; rätt foder är en grundförutsättning för att djuren skall vara friska.

När det väl har utvecklats en inflammation i leden och den inte blir rätt omhändertagen börjar brosket i leden brytas ner och det uppstår en ond cirkel och blir betydligt svårare att förhindra rörlighet och ytterligare skador i leden. Det bästa sättet att behandla gikt är att förebygga så att det inte utvecklas.


FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER
Nässla i form av ört, som örtte och homeopatiskt Uritca Urens
Brännässla är ett ört som man med stor framgång behandlat gikt med. Om man har en reumatisk läggning, allergier och njursten/njurgrus kan det vara av värde att dricka nässelte.
Brännässlan är milt urindrivande och kan lindra fång och sommareksem.
Brännässlan tillhör de mest näringsrika växterna och innehåller rikligt med järn och vitamin C. 
Nässlan är basbildande och kan med fördel användas vid gikt och reumatiska besvär. Även till vissa hudbesvär som t ex nässelutslag och lättare brännsår kan den användas. Nässlan är också verksam för djuren som är stela i leder och muskler.
Man kan kombinera nässlan med njurmedel för att förstärka effekten. Bra för smådjur är ReVet 19, för människor R 64 och till hästar Renefor. 

Askorbinsyra 1 kg och 200 g
Man har också konstaterat att vitamin C fungerar utmärkt som förebyggande samt att vitaminet är verksamt när det brutit ut ett giktanfall. Ta ½ - 1 tesked natriumaskorbat eller om man tål det för magen, askorbinsyra i ett glas vatten dagligen i förebyggande om man har anlag för att utveckla gikt.
Beställ Här

Nypon är antiinflammatiorska och fungerar bra vid alla reumatiska sjukdomar.

Om man behöver smärtlindrande så fungerar Arnimin bra för människor, ReVet 25 för djur och Cirkulafor för häst.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.