lördag 29 december 2012

DJURFODER ELLER AVFALLDJURFODER ELLER AVFALL


Visst förtjänar dom det bästa...


Nästa gång du köper hundmat och kattmat i din affär, ta ett steg tillbaka och titta! Vad du ser är en oerhört stor marknad där konkurrensen är stenhårt mellan de olika tillverkarna. I den hårda kampen om marknadsandelar får kvalitet och riktig näring ofta stå tillbaka för ekonomiska vinster eftersom man hela tiden letar efter billiga råvaror och efter kemiska tillsatser som gör fodret tilltalande i färg, smak och konsistens. Tillverkare är mycket uppfinningsrika på att "koka ihop" recept med billiga råvaror från utdömda delar av djur som inte får användas till människoföda.

Djurfodren består av animaliska biprodukter som behandlas till "framställda produkter". Vanligtvis kommer biprodukterna högt upp på listen, vilket innebär att dom utgör en stor del av proteininnehållet i produkten. Den här typen av köttbiprodukter hydroliseras för att göra det mer lättsmält. Sedan gör man en produkt som luktar och smakar bra samt ser bra ut, lukt och smak för djuren, lukt och utseendet för ägaren. Tekniken att göra om avfall är mycket avancerad  Slutligen skriver reklamfolk etiketter och broschyrer som döljer mer än de informerar.

Animaliska biprodukter enligt SJV
Animaliska biprodukter är sådant från djurriket som inte är livsmedel och som ännu inte bearbetats eller behandlats till framställda produkter. Exempel på animaliska biprodukter är döda djur och biprodukter från slaktade djur som inte är avsedda som livsmedel, samt naturgödsel. Av animaliska biprodukter kan utvinnas till exempel kött- och benmjöl, fett och gelatin avsett för foder eller tekniskt bruk. Sällskapsdjursfoder och organiska gödningsmedel tillverkas ofta av animaliska biprodukter, och kosmetika och medicintekniska produkter innehåller också ofta produkter av detta slag.

Framställda produkter
Framställda produkter är produkter som tillverkats genom en eller flera behandlingar, omvandlingar eller steg i bearbetningen av animaliska biprodukter. *Exempel på framställda produkter är bearbetat sällskapsdjursfoder, olika typer av organiska gödningsmedel och garvade hudar.

Anläggning för lagring av framställda produkter
En lagringsanläggning för framställda produkter är en anläggning där till exempel fiskmjöl, köttmjöl eller bearbetad naturgödsel lagras i väntan på slutanvändning. Framställda produkter är produkter som framställts genom en eller flera behandlingar, omvandlingar eller steg i bearbetningen av animaliska biprodukter. Anläggningar som redan är godkända som tillverkare av foder behöver inte något ytterligare godkännande om inte lagret ligger på en helt annan plats än fodertillverkningen.

Anläggning som tillverkar sällskapsdjursfoder 
En anläggning som tillverkar sällskapsdjursfoder av obearbetade animaliska biprodukter som till exempel slaktbiprodukter eller fiskrens. Det finns fem olika typer av anläggningar:
 • tillverkning av bearbetat sällskapsdjursfoder
 • tillverkning av tuggartiklar
 • tillverkning av obearbetat sällskapsdjursfoder
 • tillverkning av konserver
 • tillverkning av aromatiska inälvsprodukter
ETT KEMISKT KALAS
*Några axplock på framställda produkter som används i sällskapsdjursfoder
Ris, majs, vegetabiliskt protein, betmassa, cellulosa, torkad kyckling i form av mjöl, köttmjöl, torkat fjäderfäprotein, kalkon, torkad lax - i form av köttmjöl, fjäderfäolja, fjäderfäsås, laxolja, torkade hela ägg, animaliskt fett, fiskolja, torkat griskött, grevar (torkade) proteinhaltiga rester av nedsmält djurfett, animaliskt protein (hydroliserat), kycklinglever sillprotein, torkad fågel, animaliskt fett, torkat fläskköttsprotein, hydrolyserat animaliskt protein, fiskolja, äggpulver, skaldjurshydrolysat (innehåller glukosamin), taurin, hydrolysat från brosk, fågelmjöl, hydrolyserat fågelprotein, fågelfett, digestive (inälvor), kycklingdigestiv (inälvor), laxolja, fjäderfähydrolysat, jäst, fröoljor, FOS, MOS, alger, citronsyra, äpplen, potatis i olika former, örter, annan frukt, vetegluten, näbbar, klövar, horn och sjuda delar mm.

Hydroliserat protein
Att något är hydrolyserat betyder att det är sönderdelat med hjälp av vatten. Hydrolys är en kemisk process där man använder enzymer, saltsyra, kokning eller jäsning för att på så sätt bryta ner proteinet, som kan vara vad som helst, till mindre beståndsdelar. Proteinet är totalt nedbrutet och man kan säga att det inte innehåller något protein från källan men det är ändå protein; ett billigt sätt att höja proteinvärdet på fodret.

Ägg
I de flesta husdjursfoder finns äggpulver. Man har konstaterat att ägg där ruvning påbörjats (kycklingembryon, bakterier, rester av äggskal och hönsgödsel), samt rester av cancermisstänkta meciciner, nämligen sådana som tillhör gruppen Furacolidon (mot coccidios - en hönstarmsjukdom) och Nikarbacingruppen (mot fjäderfäpest), som i massuppfödningen hällts i hönsens foder kan hittas i den slutliga produkten.

*Utvalda, lättsmälta proteiner med högt biologiskt värde i en naturlig och organisk form gör dem mer biologiskt tillgängliga säger fabrikenterna.

Vitamin- och mineralmix.

Tekniska tillsatser:
Antioxidanter, EG-tillsatser, konserveringsmedel, BHA, BHT, Etoxyquin, mm.
Idag behöver fodertillverkare inte ange de kemikalier som råvaruleverantören använt sig av. På förpackningen står det ofta bara om de själva har tillsatt någon substans. Det är tillåtet att tillsätta konserveringsmedel i hund och kattmat som enbart får finnas i ytterst små mängder i människoföda på grund av mycket stora hälsorisker.

Födoämnesallergi
Födoämnesallergi drabbar inte bara oss människor utan även våra husdjur; hästar, hundar och katter. Vi påverkas av marknadsföringen när det gäller djurfoder och djuren blir bara sjukare och sjukare. Om det pelleterade foder vi köper till våra husdjur vore så bra som reklamen säger så kan man undra varför medellivslängden på husdjuren blir kortare och kortare. De drabbas av allehanda välfärdssjukdomar precis som människan.

I dagens högt utvecklade och moderna samhälle borde kunskapen om vad människor och djur skall äta också vara högt utvecklad, i stället låter vi oss lura att köpa produkter som utlovas innehålla ”allt i rätta proportioner”. Man kan ju undra hur vi och våra djur överlevt innan den fabrikstillverkade kokkonsten uppfanns.

Allergihitlistan
 • Nötköttbiprodukter och bearbetat nötköttprotein.         
 • Mjölk och mejeriprodukter.
 • Jäst, foder med jästinnehåll.                                         
 • Majs och majsoljor.                                 
 • Fläsk i varje form.
 • Kyckling och kalkon fodrade med en kemisk mix
 • Ägg - hela eller torkade.
 • Fiskmjöl, fiskolja.
 • Vetegluten, vetebiprodukter, vetegroddsolja.
"Nötkött"
Kött förekommer i många skepnader och former, och det är den värsta av alla produkter, med bred marginal, som ger allergier. Kött är ju kött tror man! Stekar och rostbiff, vad menas med skepnad och former? Förmodligen serverar inte många sina djur prima utskuren biff. Det är mer troligt att du ger dem komersiella skapelser, som innehåller utdömda delar från djuret och biprodukter.  Det är de typiska formerna av kött som används vid tillverkning av torrfoder, halvtorra foder och burkmat, men även belöningsgodis och tuggben i olika former, även köttmjöl och benmjöl kommer från samma källa.  Om din hund är allerigsk mot bearbetat koprotein, är diabetiker och står på insulin som kommer från kor kan det innebära att hunden får en allergisk reaktion från insulinet och samma sak om hunden får sköldkörtelhormon som kommer från kor. Man får även se upp med pälsförbättringsmedel som innehåller produkter från kor.

Några Symptom
 • Klåda, eksem, svamp mellan tårna
 • Hotspots med rött kött
 • Tappar den päls
 • Beteendestörningar
 • Epilepsi
 • Kroniska luftvägsinfektioner
 • Förstoppning, diarré, analsäcksinflammation
 • Kronisk hepatit, kronisk pankreatit
 • Nedsatt leverfunktion
 • Diabetes
 • Sköldkörtelsjukdomar
 • Njur och blåslidande, njursvikt
 • Kräks hunden
 • Magrar hunden
 • Enzymbrist (trypzin) som visar sig i form av att djuret äter sin egen avföring
 • Vitamin och mineralbrist
 • Sjukdomar i gentialierna
 • Ögonsjukdomar
 • Ökad risk för parasitangrepp
 • Har tiken besvärliga löpningar
 • Har hanhunden fertilitetsproblem
Är då svenska hel hund- och kattfoder riskfria?
Ja det vet enbart fodertillverkarna själva. På grund av sekretessen kring djurfoder, (för deras ekonomiska intressen) kan man ju inte få en riktig innehållsförteckning.  Otaliga rapporter angående hundfoder kommer årligen, men ingen verkar bry sig. Man köper oftast det som marknadsförs bäst och är lämpligast att utfodrar med, sedan funderar man på vad det är för fel på djuren som får den ena sjukdomen efter den andra, eller ligger och slickar tassarna oavbrutet. De flesta människor vill ge sina husdjur foder som är lätt att servera. Att ge husdjuren den här typen av foder kan kosta mer i längden i form av dyra veterinärräkningar än att ta det besväret och laga djurens mat själv från tjänliga råvaror.

Studier
Hundar som enbart får fabrikstillverkat foder dör i regel 5 år tidigare än hundar som får hemlagat foder. Det har den australiensiske veterinären Ian Billinghurst konstaterat efter att genom studier kunnat notera en en ökning av sjukdomar hos hundar. Den ökning av svåra sjukdomar som Billinghurst konstaterade är cancer, reumatisk, lever och njussvikt och det hos relativt unga djur. När han rådde hundägaren att överge det fabriikstillverkade fodret och ge hemlagat foder förbättrades deras hälsa dramatiskt.


Studiern om Pottengers katter

                                        https://www.youtube.com/watch?v=wGlSK39ZnCw

 Det är en mycket sevärd studie om hur flera generationer katter förändrades på grund av dåligt foder. I en studie var det en grupp katter som utfodrades med två tredjedelar rått kött, en tredjedel av opastöriserad mjölk och torskleverolja,

Den andra gruppen fodrades med en diet på två tredjedelar kokt kött, en tredjedel opastöriserad mjölk och torskleverolja.

Katterna som matas en rå köttdiet var friska medan katterna matades den kokta köttdiet utvecklat olika hälsoproblem.

I slutet av den första generationen började katterna att utveckla degenerativa sjukdomar och blev ganska lat. I slutet av den andra generationen hade katterna utvecklat degenerativa sjukdomar i mitten av livet och började förlora sin samordning.

I slutet av den tredje generationen katterna hade utvecklat degenerativa sjukdomar mycket tidigt i livet och en del är födda blinda och svag och hade en mycket kortare livslängd. Många av de tredje generationens katter kunde inte ens producera avkomma.

Det fanns ett överflöd av parasiter och ohyra medan hudsjukdomar och allergier ökat från en förekomst av fem procent i normala katter till över 90 procent i den tredje generationen av bristfälliga katter.

Kattungar i den tredje generationen överlevde till sex månader. Skelettet blev mjuk och följsamt och katterna led av negativa personlighetsförändringar. Hanar blev foglig medan honorna blev mer aggressiv. Katterna led från de flesta degenerativa sjukdomar som uppstått inom humanmedicinen och dog ut helt av den fjärde generationen. 

VET DU HUR MYCKET SOCKER DITT FÄRDIGFODER INNEHÅLLER??


Här får du en ide om sockerinnehåll i de färdiga industritillverkade hundfodren och hur du själv kan räkna ut innehåll av socker i det färdigfoder du använder.


NÄRINGSBALANS

Fodertillskott för din hund och katt 500 g2 kommentarer:

 1. Googlade grevar som fanns ett av kattfoderna jag tittade på och då hittade jag hit.. Har en 13-årig katt med njursvikt o har nu det under kontroll med njurfoder men när jag kollar på innehållsförteckningen blir jag fundersam. Njursjuk katt ska ju ha mindre protein men när majs kommer som första ingrediens o sen majsprotein ett annat spannmål som första ett tredje med ris som första ingrediens. Nu pratar vi om specialfoder för njursjuk katt de är inte billiga, ngn över 100 kr kilot. Vet inte hur jag ska tänka!.

  SvaraRadera
 2. Min uppfattning är att de så kallade specialfodren är lika dåliga som vilket färdigfoder som helst bara dyrare.
  Kattor äter så gott som enbart protein och om du ger din katt rått obehandlat kött så är det bättre för organhälsan än något annat. Du kan ju behandla kattens njurar med ett homeopatiskt medel, till exempel Dr. Reckeweg veterinärmedel ReVet 18 för att understödja njurarna.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.