MIKROBER
översatt från en föreläsning
av Dr. Steven Gundry
Kroppen är
uppbyggd av celler, för varje cell i kroppen har vi 9 mikrober som inte är
mänskliga. Det innebär ca 25 triljoner mikrober för att vara exakt. Dessa
mikrober är lika viktiga för vår överlevnad som våra egna celler - vi kan
alltså inte överleva utan dessa mikrober. De hjälper oss mot infektioner och
luftburna sjukdomar och det viktigaste av allt, de hjälper oss att metabolisera
den mat vi äter.
De första
mikroberna får vi från mamman vid naturlig förlossning. Barn som förlöses med
kejsarsnitt, som inte har de här första bakterierna, blir lättare sjuka de
första sex månaderna av sin levnad på grund av att de inte har detta naturliga
skydd från födseln.
Bara för
att mikroberna är främmande betyder inte at de är en mindre betydelsefull del
av oss. Det är bara de ca sista 10 åren som man har börjat studera dem och
deras funktion i kroppen. Man vet nu att den största delen av mikroberna finns
i matsmältningskanalen där de har till uppgift att metabolisera födoämnen. Men
för att överleva måste de själva äta av den mat vi äter.
Mikroberna
skickar meddelanden till hjärnan genom att använda kroppens egna hormoner och
kommunicera direkt med neocortex*.
När de pratar lyssnar hjärnan!! Det betyder att hjärnan, genom mikroberna, vet
vad som händer i matsmältningskanalen, den vet vad vi har ätit, hur maten
bearbetades och vilken mat vi behöver mer av.
EKO
-SYSTEMET
Man kan
jämföra mikroberna med regnskogen - det finns ett enormt EKO-system. Detsamma
finns alltså i matsmältningskanalen också. Mikroberna vet vikten av att hålla
vårt inre EKO-system friskt vilket innebär att hela kroppen håller sig frisk.
Så när mikrofloran pratar lyssnar hjärnan väldigt noga.
Nåväl, saker
kan bli farligt fel. Om man får antibiotika som barn eller tagit det under de
senaste två åren så är detta det största gissel som kan drbba oss. Vi vet att
antibiotika inte bara dödar infektioner (bakterier), utan en enda omgång kan
slå ut hela EKO-systemet och de goda bakterierna likväl.
En vecka
med antibiotika så är hela EKO-systemet förstör och det tar minst två år att
reparera. Även om man aldrig ätit antibiotika så kan det uppstå samma typ av
problem om man äter kött regelbundet där djuren utfodras med antibiotika. Man
har genom studier sett att antibiotikan passerar över till människan när vi
konsumerar delar från antibiotikauppfödda eller antibiotikabehandlade djur.
Varje gång vi äter kött från djur som inte är ekologiskt uppfödda får vi alltså
en låg dos av antibiotika. Detta kan orsaka förödelse bland våra mikrober.
Om
man använt sötningsmedel som t ex sukralos*
i kaffet, eller ätit födoämnen som innehåller sötningsmedlet sukralos under de
sista sex månaderna så har studier på Duke University (2008) visat att en påse
Splenda (sukralos) dödat 50 % av mikrofloran i matsmältningskanalen. Sukralos
är det vanligaste sötningsmedlet i många dietdrycker. Det blir som att svälja
en bomb som dödar EKO-systemet.
Idag vet man genom den forskning som bedrivs att ett friskt EKO-system är
extremt viktigt för hälsan men även för en hälsosam vikt.
HELIOBACTER
PYLORI OCH GHRELIN
Det finns
en vänlig mikrob som heter H. pylori* och denna mikrob kommunicerar direkt med
hjärnan om ett specifikt ämne - nämligen vår vikt. Det finns ett peptidhormon
som heter Ghrelin* och som är vårt hungerhormon. Det hormonet berättar för hjärnan att vi är
hungrig. På morgonen när vi vaknar och vill ha frukost är det för att hormonets
nivå är högt. När man ätit sjukner nivån på hormonet och det som ger signal att
sänka hormonnivån är just H. pylori.
I dagens
samhälle har inte alla människor mikroben H. pylori i sin mikrobiella flora.
Faktum är att mindre än 6 % av de Amerikanska barnen testar positivt för detta.
Dessa H. Pylori har dödats av antibiotika. Fram tills att barnen fyllt femton
år har de ätit en hel del kurer av antibiotika och det kan ligga till grund för
den fetmaepidemi som brutit ut hos barn.
Det finns
alltså en generation av barn som har växt upp utan H. pylori. När hormonet
Ghrelin är utom kontroll känner man sig aldrig mätt utan känner sig hungrig
längre och äter mer än man behöver. Det finns idag klara bevis genom forskning
att de goda mikroberna reglerar vikten.
SKADLIGA
MIKROORGANISMER
I
matsmältningskanalen finns det också skadliga mikrober som består av jäst,
svamp, mögel och bakterier. Den dåliga mikroben man kanske känner till mest är
candida, en jästsvamp. Nu är det helt normalt att även ha lite av de dåliga
mikroberna i matsmältningskanalen. Det är så EKO-systemet jobbar och normalt
sett håller de bra mikroberna det hela under kontroll.
Men när
hela EKO-systemet blir utslaget med t ex antibiotika och sötningsmedel så kan
de skadliga mikroberna föröka sig helt utan kontroll och det dröjer inte länge
förrän vi har fler skadliga än nyttiga mikrober. Kan detta fenomen då påverka
vikten?
Om vi har metaboliska problem så är
det matsmältningsorganen som skriker HJÄLP.
VIKTEN
Ja, helt
klart kan de skadliga mikroberna påverka vikten. De skadliga mikroberna kan
också sända signal till hjärnan bland annat genom påverkan på vagusnerven* som är kontakt mellan
hjärnan och matsmältningskanalen. De
skadliga mikroberna sänder signaler till hjärnan om att vi skall äta sådan
"mat" som dom vill ha och den typ av mat de skadliga mikroberna vill
ha är SOCKER! Alltså raffinerade kolhydrater, raffinerad och processad mat och
kemiskt framställt fett, med andra ord den typ av mat som gör oss överviktiga.
De signaler som de skadliga mikroberna sänder till hjärnan är otroligt
kraftfulla. De skadliga mikroberna kräver att vi äter den mat de begär och vi äter
MER än vi tänkt oss och av saker vi INTE tänkt oss alls, vi kan inte stå emot
suget efter junk food. Den här typen av mikrober vill inte ha grönsaker,
hälsosamt protein eller nyttigt fett utan just "junk food"!
Forskning
från UC San Francisco, Arizona State University och University of New Mexico är
alla överens om att mikrober påverkar människans matvanor och val av födoämnen
som är till fördel för den typ av mikrober de har i sin matsmältningskanal och
vilken mat mikroberna växer bäst av.
Det budskap de skadliga organismerna skickar till hjärnan är oemotståndligt och ju mer ”junk food” de får desto mer krävande blir dom. Socker, godis, friterat, snabbmat, pizza, efterrätter, pasta, läsk – kom ihåg att det finns en triljon av de skadliga mikroberna i tarmarna och det här är vad de vill ha och de är manipulativa.
Naturligtvis,
ju fler skadliga mikroorganismer vi har desto fler avkommor får dom och när dom
växt okontrollerat så sprider dom sig till andra områden på kroppen vilket kan
ge symptom som svampinfektion var som helst på kroppen, hud problem, gaser och
uppkördhet, dålig matsmältning och sist men inte minst - viktökning.
Det finns
speciellt en skadlig mikroorganism som är kopplad till viktökning och den
kallas Methanobrevibacter smithii*
Detta är en skadlig mikroorganism kopplad till viktökning. Studier har visat
att överviktiga har fler Methanobrevibacter smithii i sina tarmar och människor
som hade mest av dessa hade mest med kroppsfett.
RÄTT
MAT ÅT DE NYTTIGA MIKROBERNA
Det gäller
att ge de nyttiga mikroberna rätt sorts mat och som samtidig svälter ut de
skadliga mikroberna. När man har övervägande av de goda mikroberna förlorar man
vikt genom att man inte är sugen på den typ av mat som de skadliga mikroberna
lever och förökar sig av. Likaså minskar man förekomsten av låggradig
inflammation i kroppen.
Superfood
för de nyttiga mikroberna kallas PREBIOTIKA* och gör att den nyttiga
populationen ökar i antal och maten vi äter metaboliseras korrekt.
Även om nu
de nyttiga organismerna skulle vara färre till antalet än normalt till att
börja med så finns de i systemet och förmodligen så svälter de också, men de
finns där. Bara dom får lite mat kommer dom att utföra underverk. De ger mer energi, understödja immunförsvaret, ger en bra
tarmhälsa och en frisk hud. Så fort de
nyttiga mikroberna får den mat de behöver så skickas bud till hjärnan och då
kommer vi att äta mer bra mat. Hälften av den prebiotiska maten skall göda de
nyttiga mikroberna och hälften skall svälta de skadliga. Prebiotika göder
bifidobakterierna vilka är de mest viktiga av de nyttiga mikroberna. Människor
med IBS har lågt antal av bifidusbakterier.
De nyttiga
mikroberna är lätta att manipulera med prebiotika. Prebiotika skall inte förväxlas
med probiotika* som är nyttiga tarmbakterier. De man tillför genom tillskott är
egentligen inte våra egna och inte på långt när så fördelaktiga som den egna
populationen. De spenderar ett par veckor i tarmarna sen försvinner de eftersom
det inte finns något för dem att äta. Så att äta tillskott av probiotika är som
att plantera blommor och sen inte ge dem näring och vatten.
VAD
ÄR DÅ PREBIOTISK MAT
Kefir, Surkål,
Oliver, Mörk choklad, Purjolök, Lök och vitlök men även i andra råvaror inom
samma släkte, Sparris, Gröna Bananer, Jordärtskocka, Senapskål - även känt som rocula.
Generellt
är där mer prebiotika i rå och omogen frukt och grönsaker än vad där är i
tillagad och mogen. En grön banan innehåller till exempel mer prebiotika i form
av vattenlösliga fibrer än en fullt mogen banan.
Prebiotika och probiotika samarbetar för en friskare
tarmflora och hälsa. En fiberrik växtbaserad kost kombinerad med mjölksyrade
grönsaker och syrade mjölkprodukter ger en mycket god grund för en frisk
tarmflora. Denna kombination av prebiotika och probiotika bidrar till att hålla
tarmen frisk.
LEKTINER
Tesen om
vissa lektiners* negativa inverkan
på vår hälsa drivs hårt av läkaren Steven Gundry som skrivit boken “The Plant
paradox” med undertiteln The hidden dangers in healthy foods that cause disease
and weight gain.
Steven
Gundry förklarar att lektiner kan ha en negativ inverkan på nutidsmänniskans
hälsa med att vår tarmflora sedan urminnes tider anpassat sig till en viss diet
och därför klarar vissa lektiner som de i nötter, frön, frukt, fisk och
skaldjur bättre än andra.
Vi är inte
skapta att äta spannmål som är en gräsväxt och bönor som bättre tåls av andra,
främst betande arter. Dessa växter har helt andra lektiner förklarar han, som
dessa arter utvecklats att tåla. Medan de är relativt nya för oss människor som
bara haft dem i vår kost de senaste tusen åren, sedan vi började bruka jorden.
Han rekommenderar därför att vi äter sådant som människan historiskt sett ätit
under lång tid, då vår tolerans för lektinerna i dessa livsmedel av
evolutionära skäl borde vara större. . Problemet med oss människor är också att
vi äter av ett fåtal sädesslag i större mängder som t ex vetegluten vilket idag
finns dolt i många fabrikstillverkade och processade matvaror.
Enligt
Dr. Steven Gundry bör vi inte äta
Spannmål
som framför allt vete och vetemjöl inte heller glutenfritt, bönor, cashewnötter och jordnötter (jordnötter kan orsaka tarmcancer hos män),tomater, aubergine,
paprika, potatis och gojibär och quinoa
Dr. Gundry
hävdar vidare att en genmutation för 2 000 år sedan har gjort att kor numera
producerar det lektinliknande proteinet Kasein A1, Då dessa kor enligt Dr. Gundry
föredras av mjölkindustrin för att de är friskare och producerar mer mjölk
innebär det att många mejeriprodukter är skadliga för hälsan. Han tror dessutom
att många som tror sig vara laktosintoleranta egentligen har en reaktion på
detta protein. Dock ska södra Europa fortfarande använda de kor som producerar
det normala kaseinet – kasein-2 – och många tros därför tåla
mejeriprodukter från länder som Frankrike, Italien och Schweiz bättre.
Dr.
Steven Gundry rekommenderar oss att äta mer av
Bladgrönsaker,
broccoli, blomkål, ruccola och kronärtskockor, sötpotatis, selleri, lök,
sparris, vitlök, endiver, avokado, svamp, oliver, extra virgin olivolja, mörk
chollad, valnötter, pistagenötter, mandel och kaffe
LEKTINER,
BLODTYPER OCH MAT
Amerikanen
Peter J. D´Adamo som ligger bakom blodgruppsdieten* menar att blodgruppen
speglar din inre kemi. Den blodgrupp du tillhör bestämmer också på vilket sätt
du tar upp näringen ur maten och hur din kropp hanterar stress och vad du bör
äta föra att må bra och behålla hälsan. Människan har anpassat sig till olika
sorters kost genom tiderna. Folkvandringar, tillgång på föda och
klimatförändringar har påverkat den genetiska nedärvda koden menar D´Adamo och
har identifierat olika gentyper. Livsmedel vi äter innehåller lektiner, en typ
av proteiner som kan binda sig till specifika kolhydrater och
blodgruppsmolekyler. D´Adamos teori är att vår blodgrupp avgör vilka lektiner
kroppen tolererar, alternativt vilka skadliga konsekvenser maten får i vårt
blodomlopp. Han menar att lektinerna kan klumpa ihop blodet och skapa ohälsa på
sikt eftersom vi inte är ämnade för vissa födoämnen.
ORDFÖRKLARING
*Neocortex
Neocortex
kan ses som den ”tänkande” delen av vår hjärna.
Denna del
av hjärnan står för logik, resonerande och förmågan att utvärdera alternativ
och möjligheter. Med andra ord – det är här som dina ”tankar” äger rum.
Neocortex utgör vad vi kallar för stora hjärnan.
*Sukralos, E 955, är ett sötningsmedel vars egenskaper
gör att det kan användas i flera olika typer av livsmedel. Det har stor
sötningseffekt, är stabilt och tål uppvärmning. Sukralos får exempelvis användas i läsk,
desserter och konfektyrer. Sukralos är ett modifierat socker
(baserat på sackaros).
*Utsöndring
av Helicobacter pylori åtföljs av en rad metaboliska och hormonella
förändringar i kroppen. Viktökning efter att man "utrotat" H. pylori
är ett dåligt förstått fenomen och är sannolikt resultatet av en interaktion
mellan flera faktorer.
*Ghrelin,
ett peptidhormon som utsöndras av magen, är inblandat i reglering av matintag
och aptit och kan utgöra en del av dessa förändringar i vikt.
Även om
flera observationsstudier har visat att H. pyloriinfektion undertrycker
cirkulerande ghrelinnivåer, har det ännu inte visat sig att ghrelinnivåerna
ökar efter utrotning av H. pylori.
Å andra sidan ökar magens utsöndring av
ghrelin, som också undertrycks av H. pylori, tydligt efter ”utrotning”.
Man känner
också Heliobakter pylori som orsak till magsår och behandling med antibiotika
tar död på mikroben.
En Svensk
forskare Elisabet Jerlhag Holm gjorde en avhandling 2007. I avhandlingen visade
Elisabet att hormonet ghrelin, som fram till dess bara ansetts ha betydelse för
vår aptit, också aktiverar belöningssystemet. I fortsatta studier visade
forskargruppen för första gången att alkohol upplevs som mindre belönande och
att möss konsumerar mindre alkohol om man blockerar effekterna av det
aptitstimulerande hormonet ghrelin.
*Nervus
vagus, eller Vagusnerven som den kallas i dagligt tal är den tionde kranialnerven,
den är människokroppens längsta kranialnerv och utgår ifrån den förlängda märgen i hjärnstammen.
Vagusnerven
består av cirka 80 000 nervtrådar vars aktivitet till 80 % består av att
samla in data om vad som pågår i kroppen och 20 % av aktiviteten åtgår till att
styra processer i kroppen. Vagusnerven styr svalget, mjuka gommen/gomseglet, stämbandsmusklerna och
påverkar och vidarebefordrar impulser från lungorna, hjärtat, mag- och tarmkanalen, levern och mjälten
till hjärnan.
*Methanobrevibacter
smithii har en viktig roll i upptag av komplexa sockerarter genom att konsumera
slutprodukten från bakteriejäsning. Mikroben producerar metangas och växer i
syrefattig miljö.
*Prebiotika
är enkelt uttryckt delar av mat (fibrer) som det mänskliga
matsmältningssystemet inte klarar av att bryta ner vilket istället stimulerar
tillväxten av de nyttiga organismerna. De prebiotiska fibrerna tar sig
igenom matsmältningssystemet hela
vägen till tjocktarmen utan att ha blivit nedbrutet och det är i tjocktarmen
som prebiotikan blir till användning för bakterierna. Enkelt uttryckt är
prebiotika den mat som får vår tarmflora att hålla sig vid god vigör
vilket i sin tur bidrar till vårt eget välmående.
Det
finns olika typer av fibrer. De som varken det mänskliga matsmältningssystemet
eller bakterier kan ta vara på, så kallade olösliga fibrer. Dessa fibrer
fungerar istället som en sopkvast och hjälper till att hålla tarmen
ren.
De
fibrer som fungerar som mat åt vår tarmflora är vattenlösliga kostfibrer så
som inulin och ogliofruktos tillsammans med fruktooligosackarider
(FOS), galaktooligosackarider (GOS) och andra ogligosackarider. Resistent stärkelse är
också en typ av fibrer som fungerar som föda åt de goda bakterierna.
*Probiotika är
levande bakterier som har ett positivt samspel med kroppen, det är alltså god
bakterier som lever inom oss, främst i tunn- och tjocktarmen, och hjälper till
med allt från matsmältning, vitaminproduktion till att stärka immunförsvaret.
*Lektiner
är ett gift som växterna producerar för att slippa bli uppätna. Frukt har inte
dessa lektiner.
*Blodgruppsdieter
Här kan du läsa mer om antiinflammatorisk kost
____________________________
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.