MAT FÖR HÄLSA ELLER OHÄLSA
DET BORDE INTE VARA SÅ SVÅRT ATT VÄLJA
Vår tids kost bakom inflammation och sjukdomsutveckling
Stig
Bengmark, professor, University College, London University berättar i en
artikel i Läkartidningen bland annat att det är nästan 100 år sedan den franske
biokemisten Louis-Camille Mailard upptäckte att den tillagade upphettade maten orsakar
kroniska sjukdoms-tillstånd som njursjukdomar, diabetes, allergier, fibromyalgi,
depressioner och fetma.
Även i
Sverige, närmare bestämt vid Lunds Universitet, bedrivs det forskning om hur en
rad sjukdomar uppstår på grund av felaktig kost. Forskningen i Lund omfattar de
metaboliska symptomen diabetes, övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar.
DRAMATISKT ÄNDRADE KOSTVANOR
Så mycket
vet vi i dag att den dominerande andelen av vårt immunförsvar finns i mag- och
tarmkanalen resten finns i benmärg, lymfkörtlar och mjälte vilket innebär att
det vi äter har ett avgörande inflytande på vår hälsa.
Många
kroniska sjukdomar har ökat drastiskt under de senaste 150 åren, men under
samma år har också våra livsmedelsvanor kraftigt förändrats. Man har sett genom
forskningen att intaget av omega 6 har ökat kraftigt och omega 3 i stället
minskat. Sockerintaget har ökar från 0,5 kg till nära 50 kg/person och år. Konsumtionen
av ost som är en ingrediens i de flesta snabbmatsrätter och chips har mer än
fyrdubblats de senaste 30 åren från ca 4 kg till 19 kg/person och år.
Mjölkprodukter som genomgått olika former av industriell behandling orsakar en
ökad inflammationsgrad och infektionsbenägenhet.
Det får
anses vara ställt utom allt tvivel att den främsta orsaken till människans
sviktande hälsa är den starkt industriellt bearbetad mat som konsumeras i dag.
IMMUNFÖRSVARET
Vad man
inom forskningen har kommit fram till är att den felaktiga kosten orsakar
låggradiga eller tysta inflammationer i kroppen och som finns där långt innan
vi blir sjuka på riktigt. Den här typen av inflammation kan även påverka oss så
vi blir kroniskt trötta och kommer i ett förtidigt åldrande. Hjärnan och
immunförsvaret pratar med varandra och man har sett hur psykisk ohälsa kan
uppstå och hur det kopplas till låggradig inflammation.
Låggradig
inflammation är oftast orsakad av olika livsstilsval som orsakat en obalans i
immunförsvaret. Vad man vet idag är att en låggradig inflammation är skadlig
och om den får fortsätta på denna låga men kroniska nivå, under smärttröskeln,
kan den driva fram allvarliga sjukdomar som i slutändan orsakar organskador och
ytterligare allvarliga sjukdomar uppstår.
Viktigt
att komma ihåg är att det även finns läkemedel som kan orsaka låggradig
inflammation i kroppen, och ett sådant läkemedel är vacciner.
Vaccinationsbiverkningar
som rapporteras summeras till 1 742 stycken och belyser över 800 olika
biverkningar, som i stort sett berör varje system och organ i kroppen: blod,
hjärta, nervsystem, immunsystem, lungor, hud, sensoriska organ som syn och
hörsel, det muskuloskeletala systemet, leder, urinvägar, matsmältning samt det
endokrina systemet. Man är också medveten om att vacciner kan orsaka låggradig inflammation.
Allt fler får diagnosen ADHD och autism. Nu visar neurobiologisk
forskning att flera psykiska sjukdomar kan bero på en koppling mellan ett stört
immunsystem och hjärnans utveckling. I dag vet vi att hjärnan och
immunsystem samverkar och att en genetisk sårbarhet parad med kända och okända
miljöfaktorer påverkar vårt immunsystem.
Det finns
skäl att tro att den glutenrika kosten som leder till mag- och tarmproblem är
en del av orsaken. En inflammerad tarmslemhinna ökar genomsläppligheten för
toxiska ämnen som kan aktivera immunsystemet. Ungefär var fjärde barn med
autismtillstånd har förhöjda antikroppar mot gluten. I studier som gjorts finns
rapporter om att vissa dieter kan minska symptom hos barn med framför allt
diagnosen ADHD. När en autoimmun process drabbar hjärnan kan den t ex
orsaka psykos, tvångssymptom, anorexia, urinvägssymptom och autism.
Kan ju nämna att de läkemedelsbolag som säljer ADHD-droger
sålde för 372 miljoner i Sverige år 2010. En ökning med 35 % sedan 2009 och med
otroliga 319 % sedan 2006. Barn görs tidigt till livslånga ”brukare” av
skadliga psykiatriska droger, och missbruket sprider sig lavinartat även bland
vuxna.
Få människor verkar förstår hur socker, skräpmat och alkohol sakta
förgiftar psyket, hjärnan och känslolivet. När kroppen väl visar symtom har
hjärnan, psyket, känslolivet tagit stryk och förändrats i massor. Från
levnadsglad, positiv och lösningsfokuserad till negativ, trött, arg, irriterad
och passiviserad.
VIKTEN AV EN FRISK TARMFLORA
Forskning från UC San Francisco, Arizona State University och University
of New Mexico är alla överens om att bakteriefloran i mag- och tarmkanalen
påverkar människans matvanor och val av födoämnen. Bakteriefloran väljer den
typ av mat som den växer bäst av.
Om vi har
mest av de skadliga och dåliga tarmbakterierna har vi väldigt svårt att stå
emot deras krav som de skickar till hjärnan och ju mer snabbmat de får desto
mer krävande blir dom. Socker, godis, friterat, snabbmat, pizza, efterrätter,
pasta, läsk – kom ihåg att det finns en triljon av de skadliga mikroberna
i tarmarna och det här är vad de vill ha och de är manipulativa. Även
tarmbakterierna pratar med hjärnan eftersom det är av största vikt att den har
kontroll på vad som händer i kroppen.
Naturligtvis,
ju fler skadliga mikroorganismer vi har desto fler avkommor får dom och när dom
växt okontrollerat så sprider dom sig till andra områden på kroppen vilket kan
ge symptom som låggradig inflammation, svampinfektion var som helst på kroppen,
hud problem, gaser och uppkördhet, dålig matsmältning och sist men inte minst -
viktökning.
Det gäller
att ge de nyttiga tarmbakterierna rätt sorts mat och som samtidig svälter ut de
onyttiga. När man har övervägande av de goda bakterierna förlorar man vikt
genom att man inte är sugen på den typ av mat som de skadliga mikroberna lever
och förökar sig av. Likaså minskar man förekomsten av låggradig inflammation i
kroppen.
SYMPTOM PÅ LÅGGRADIG INFLAMMATION
Det vinns
vissa symptom som man kan känna igen om man bär på en låggradig inflammation.
Huden är ett bra kännetecken genom att den blir torr, rynkig och tappar sin
klara lyster. Trötthet, energilöshet, kronisk trötthets syndrom, dålig
uppmärksamhet, dåligt minne och depression är också säkra tecken.
Svullen
mage, svullnader på andra ställen i kroppen, förstoppning och/eller diarré,
ingen mättnadskänsla, blodsockerstörningar, ständiga förkylningar, onda leder
och dålig ork när man motionerar är några andra tecken.
VAD ÄR ANTIINFLAMMATORISK MAT OCH HUR BÖRJAR MAN
Det är en
bra ide att först ta en överblick för att se vad man har i skafferi och kyl.
Bra att fokusera på vad du skall äta, det är viktigt att äta långsamt och tugga
väl, Välj alltid ekologiska råvaror och laga maten själv från grunden. Ät mycket
råa födoämnen som fortfarande innehåller enzymer. Välj alltid viltfångad fisk,
naturliga örter och kryddor och framför allt lär barnen att mysa utan socker.
Maten skall vara den främst källan till näring med lite understöd av ett bra
kosttillskott, extra vitamin D under vinterhalvåret och bra fetter, tillsätt
gärna omega 3 med jämna mellanrum. Ät mat i regnbågens färger.
BRA MAT FÖR DEN NYTTIGA BAKTERIEFLORAN
Kombinera yoghurt, kefir, grönA bananer, nötter och frön så har du pre- och
probiotika.
Bra mat för de nyttiga mikroberna
kallas prebiotika som gör att den nyttiga populationen ökar i antal och maten
vi äter metaboliseras korrekt.
Även om nu
de nyttiga organismerna skulle vara färre till antalet än normalt till att
börja med så finns de i systemet och förmodligen så svälter de också, men de
finns där. Bara dom får lite mat kommer dom att utföra underverk. De ger
mer energi, understödjer immunförsvaret, ger en bra tarmhälsa och en frisk
hud. Så fort de nyttiga mikroberna får den mat de behöver så skickas bud
till hjärnan och då kommer vi att äta mer bra mat. Hälften av den prebiotiska
maten skall göda de nyttiga mikroberna och hälften skall svälta de skadliga.
Prebiotika göder bifidobakterierna vilka är de mest viktiga av de nyttiga
mikroberna. Människor med IBS har lågt antal av bifidusbakterier.
Kefir,
surkål, oliver, alla sorters lök, sparris, gröna bananer, jordärtskocka och
rocula är bra prebiotika.
Generellt
är där mer prebiotika i rå och omogen frukt och grönsaker än vad där är i
tillagad och mogen. Prebiotika och probiotika
samarbetar för en friskare tarmflora och hälsa. En fiberrik växtbaserad kost
kombinerad med mjölksyrade grönsaker och syrade mjölkprodukter ger en mycket
god grund för en frisk tarmflora. Denna kombination av prebiotika och
probiotika bidrar till att hålla tarmen frisk.
ANTIINFLAMMATORISKA GRÖNSAKER OCH
SVAMP
Gröna bladgrönsaker i alla
färgvalörer, ruccola är speceillt bra. Aubergin, broccoli, blomkål,
kronärtskockor, sötpotatis, selleri, lök av alla sorter, brysselkål, gurka,
groddar, krasse, nässlor, oliver, palsternacka, sparris, spenat, succhini,
svamp av olika sorter och avokado.
NÅGRA EXEMPEL PÅ
ANTIINFLAMMATIRISKA ÖRTER OCH KRYDDOR
Bra örtkryddor är
basilika, chilipeppar, gurkmeja*, ingefära, kanel, kapris, koriander,
kryddnejlika, kummin, oregano, rosmarin, timjan, persilja, dill, svartpeppar
och vitlök. Svart te, grönt te, rött te och vitt te. Kaffe och rött vin är
också antiinflammatoriska.
*Gurkmeja
innehåller curcuminer som är starkt inflammationshämmande antioxidanter.
ANTIINFLAMMATORISKA FRUKTER OCH BÄR
Frukter och bär bör ha en hög halt av polyfenoler*, alltså
färgstarka, smakrika och med lägre sockerhalt. Apelsiner, ananas, aprikos,
citron, grapefrukt, mandarin, melon, lime, plommon, päron, rabarber och äpplen
är bra frukter. Banan är sockerrik och den omogna gröna är bäst, torkade fikon
är sockerrika men mycket antiinflammatoriska, söta frukter kan man äta i
samband med träning eller när man motionerat. Lingon, blåbär, hallon och jordgubbar är antiinflammatoriska för att nämna några.
*Polyfenoler är det som ger frukter, bär och grönsaker sin, färg, doft
och smak. Polyfenoler har länge varit kända för sin hälsobringande
effekter.
BRA NÖTTER OCH FRÖN
Chiafrön,
hasselnöter, mandel, paranötter, pekannötter, sesamfön, solrosfrön och valnötter.
MATNYTTIGA MJÖLKPRODUKTER
Ost som
permesan, fetaost, getost, ekologiskt smör och ekologisky fet grekisk eller turkisk yoghurt .
BRA FETTER
Kokololja,
extra virgin olivolja, ekologiskt smör och födoämnen som innehåller omega 3.
VINÄGER
Till
måltider som har något högre GI värde rekommenderas att tillsätta substanser som
aktivt kan reglera ner GI effekten, alltså dämpar kroppens insulinsvar på
maten. Så fungerar vinäger i form av salladsdressing t ex.
FISK, KÖTT OCH FÅGEL
Ät gärna
fisk tre gånger i veckan. Feta fiskar som sill, makrill, vild lax, tornfisk,
regnbågsforell, sardiner och ostron.
Kött skall
komma från frigående gräsätande vuxna djur. Gås, kyckling och anka från
Kravgårdar och alltid ekologiska ägg.
MJÖL OCH GRYN
Havregryn
och råris går oftast bra att använda. Om man har symptom från någon sjuksom
undviker man övriga sädesslag. När man har nått bra hälsa kan man någon gång
använda fullkornssäd i måttliga mängder och om man väljer något bröd skall det
vara surdegsbröd.
VAD ÄR INFLAMMATIONSFRAMKALLANDE MAT
Det man
bör rensa ut är alltså mat som orsakar eller ökar inflammation i kroppen och på
den listan står vetemjöl, mat som innehåller vetegluten vilket många hel och
halvfabrikat gör, mjölkprodukter som hårdost och hel- och halvfabrikat som
innehåller mjölk, man får kolla innehållsförteckning på de födoämnen som finns
hemma så de inte innehåller modifierad stärkelse, sockerrika produkter och man
får även se upp med charkvaror. Använd aldrig margarin, håll nere all mat som
är rik på omega 6 eftersom de fetterna är byggstenar i inflammationen. Enligt
Dr. Gundry bör man undvika tomater, paprika, potatis, gojibär,alla former av bönor och quinoa. Naturligtvis undviker man alla sockrade drycker.
SLUTORD
Den
vanligaste folksjukdomen idag är dold födoämnesallergi och orsaken är en total
överbelastning på immunförsvaret. Varför har det då blivit så här? Enligt
forskningsrapporter beror det på att de kvinnliga 40-talisterna gick ut i
arbetslivet och industrin tog över. Den "kokkonst" som består i
att öppna konservburkar och röra ut pulver i vatten kom att råda. Här bröts
lärandet från mormor till mor till dotter. De äldre kvinnorna kan laga mat men
den generationen finns snart inte heller kvar.
Man
kan också köpa en bra kokbok och kanske gå en matlagningskurs och som tur är
finns Internet att tillgå. Ta god tid på dig för att inköpa råvarorna och
veckohandla gärna. Planera när du kan göra långkok för infrysning. Det är en bra ide att satsa på en köksmaskin som vakuumförpackar eftersom det har längre hållbarhetstid vid infrysning.
Om
Du inte har tid att plocka bär själv så köp hos en uppköpare och frys in för
behov.
Om
Du som är yngre har en äldre kvinnlig släkting att fråga om matlagningsråd och
recept så utnyttja det samt att det skulle säkert vara till glädje för alla.
Glöm
inte vikten av frisk luft och motion. Man har också via forskning sett att en
bra syreförsörjning sänker graden av inflammation i kroppen.
ETT
GOTT RÅD TILL ER SOM HAR LÄST ÄNDA HIT ÄR
ÄT ENKELT, ÄT ORGANISKT, ÄT REGELBUNDET
OCH FRAMFÖR ALLT
ÄT OCH VAR GLAD.
Källor: Hälsorevolutionen, Dr. Gundry, Professor Stig
Bengmark och Sanna Edin