onsdag 2 augusti 2017

PÄLSFÄLLNING OCH PÄLSSÄTTNING

PÄLSFÄLLNING OCH PÄLSSÄTTNING

INGET ÄR NYTT UNDER SOLEN,

DET HÄR HÄNDER VARJE VÅR OCH HÖST...


Vanja och Kotten i vinterskrud

Som så många andra pälsdjur så bär hästarna runt på sin egen klimatanläggning. Dom sätter lång tjock vinterpäls som skydd mot kyla och fäller det extra isolerlagret på våren.
Det är så att hästen har tre sorters päls. Sommarpälsen fäller ut på hösten och vid rykt så ser man att det sitter mycket korta strån i borsten under sensommar och tidig höst.
När hästen förbereder sig för den kalla årstiden så har den två olika typer av vinterpäls. En består av ett kort tjockt "ulligt" lager och den andra typen av päls är lång och fluffig. När den är längre och reser sig är det för att det skall bildas små luftutrymmen mellan håren, detta för att skapa ett isolerande lager mot kylan.
Underhåren är mest synlig när hästen börjar fälla av den långa pälsen på våren och den pälsen är i regel ullig och har en mörkare nyans än på den långa överpälsen. Så fäller hästen även underpälsen och blir slank och blank i en ny fin sommarpäls. Många hästar brukar ändra färg efter säsong och några hästar är alltid ljusare på vintern än på sommaren.
Det är en komplex blandning av hormoner, miljö och näringsfaktorer som utlöser pälssättning och pälsfällning. Längre dagar stimulerar hästen att fälla vinterpälsen och kortare dagsljus stimulerar den till att sätta vinterpäls.
Sommarpälsen börjar växa under vinterpälsen väldigt tidigt på våren, långt före innan hästen ens har börjat fälla.


VINTERPÄLSEN BÖRJAR VÄXA TIDIGT PÅ HÖSTEN

Vanja och Kotten i sina sommarkostymer

Vinterpälsen börjar växa när dagarna bli kortare på sensommaren och man märker inte förändringen förrän på senhösten.
Sommarpälsen släpper inte förrän det har varit några riktigt kalla nätter. En tidig höststorm med kyla, regn och några frysnätter speedar upp hastigheten på den växande vinterpälsen och fällningen av den korta sommarpälsen. Om däremot hösten har milt väder så har hästen så klart sin sommarpäls kvar längre.
Hormoner spelar en stor roll också, en hingst har oftare en slätare och blankare hårrem än en valack på våren och har även en slätare päls längre in på hösten. 


HORMONELL OBALANS


Internetbils, häst med PPID

Sköldkörtelobalans kan också påverka pälsväxten. Vissa hästar med hormonell obalans fäller inte sin vinterpäls förrän sent på våren och vissa fäller inte alls och måste klippas för att inte fara illa i det varma vädret.
Ett ganska vanligt problem hos äldre hästar är att de inte fäller vinterpälsen.  Ganska troligt har de hästarna en dysfunktion i hypofysen, ibland orsakad av en tumör. Tillståndet kallas Cushing's Disease eller PPID. Tillståndet kan också kan vara ett resultat av överdriven produktion av binjurehormoner. Förutom att störa pälsfällning påverkar dessa hormoner också kroppens användning av elektrolyter och glukos. Hästen har då mer socker i sitt blod än vad som är normalt och kan även då lida av viktförlust och mindre motståndskraft mot infektioner. Det är vanligast att äldre hästar, omkring 20-30 års ålder drabbas av Cushing's.


EN FRISK HÄST


Vårruset

En frisk häst som får en balanserad utfodring av grovfoder fäller fortare på våren än en undernärd häst gör. Hår är uppbyggt av protein så hästen behöver tillräckligt med protein i fodret för att sätta en frisk hårrem.
En häst som är kraftigt infekterad av parasiter,  som unghästar kan vara, har ofta en matt hårrem eller är sen i fällning på våren på grund av att parasiterna "rånar" hästen på de behövda näringsämnen. Brister på koppar, selen, kisel och vissa vitaminer som biotin orsakar även det en matt och livlös hårrem och orsakar ett långsamt säsongsbyte.

Vissa hästar utfodras med vegetabiliskt olja i kraftfodret dagligen för att få en blankare päls. Hästen behöver inte mycket fett i sin dagliga utfodring men den vegetabiliska oljan kan stimulera fram lite mer sekretion från hårsäckarnas fettkörtlar. En välfödd häst med en balanserad utfodring behöver ingen extra olja.


PÄLSoHOV

1,8 kg 

Tillskott kan vara till hjälp naturligtvis om en häst har blivit låg på näringsämnen och då kan de göra en märkbar skillnad speciellt om hästen varit undernärd eller sjuk. Men det bästa sättet för att hästen skall fälla normalt och ändå ha en skinande päls är att ge näringsrikt grovfoder som är rikare på protein under denna period och man får inte glömma vikten av rykta den oftare.


MOTION

Det är lika viktigt för de mindre raserna att motioneras

 Att bli ordentligt ryktad, motion, ljus och värme understödjer en snabbare pälsfällning. Motionera hästen varm och lite svettig en varm vårdag då kommer hästen att fälla sin långa vinterpäls snabbare. När hästen får svettas så drar kroppen slutsatsen att det är dags att göra sig av med vinterpälsen. Att sätta på hästen täcken hämmar förstås vinterpälsens växt men kan också orsaka en för tidig pälsfällning på våren eftersom det gör hästen varmare.



SAMMA MÖNSTER

De flesta hästar följer samma mönster år efter år

Kraftig fällning är ganska vanligt hos hästar men för hästägaren kan det skapa oro att se en häst som går fullständigt "naken" varje vår innan hans sommarpäls växer ut ordentligt. Ofta sätter man då in en massa preparat för att påskynda förloppet, vilket i många fall kan skapa mer problem än de gör nytta. Det kan kannas lika frustrerande att se en häst som fortfarande är ulligt i början av sommaren och man kan uppleva att något är fel fast det kanske är helt naturligt för just den hästen, att det är hans pälsfällnings- pälssättningsmönster.

Den nakna looken av fällning verkar vara mest vanlig de år när vintern slutar tvärt och övergår i sommar direkt utan någon gradvis omställning till varmare temperatur. En omsorgsfull ryktning för att stimulera cirkulationen i underhuden stimulerar hårväxten och är väldigt nyttig för hästens välmående.


PÄLSVÅRD ÄR NYCKELN TILL EN FRISK PÄLS
Ryktborste och ryktskrapa

När hästen fäller så skrubbar han sig gärna mot staketet och träden samt rullar sig ofta. Hästarna njuter även av att bli kliad och ryktad. Om hästen tränas och svettas så kliar det av naturliga skäl ännu mer och den blir ännu ivrigare att skrubba av sig vinterpälsen.

Men om det verkar klia mer än vanligt på hästen, eller den har överdriven mjällbildning eller fet päls kan det signalera problem som till exempel löss eller någon hudsjukdom. Kolla hästens hud och päls ordentligt.

I de områden där vårvädret är regnigt och fuktigt är det lätt att hästen får svamp och bakterieangrepp. Kombinationen av fukt, smuts och döda hår kan göra det till en idealmiljö för regnskollor eller andra sjukdomar.

Du kan påskynda hårfällningsprocessen och minska riskerna för sjukdomar genom en daglig genomgående ryktning, för att avlägsna allt dött hår samt även ge hästen en kroppsmassage som hjälper till att hålla en bra cirkulation och understödja en frisk hud vilket också stimulerar fettkörtlarna. 


Kotten, en riktig skogsmulle som har en rejäl vinterpäls


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.