lördag 7 juli 2012

SUGAR OCH HENNES HOVAR


SUGAR OCH HENNES HOVAR


Sugar, paint sto 23 år

Före och efterbilder på Sugars hovar

Dåliga hovar kan bli bättre
GE INTE UPP!

Text: Åsa Wikberg  Foto: Åsa Wikberg/Kent Wiberg

UNDER VINTERN PROVADE VI ALTERNATIVBEHANDLING PÅ VÅRT GAMLA PAINTSTO, SUGAR 23 ÅR
Under många år har hennes hovkvalitet varit si och så men under de senaste åren har hovarna förvärrats för att under förra sommaren bli riktigt dåliga. När hon var yngre har vi kunnat komma tillrätta med hovsprickor ibland med hjälp av bra hovslagare. Men trots utbildade och erfarna hovslagare som skott efter konstens alla regler så blev vi inte av med hovsprickorna nu. Detta i kombination med att hon förra sommaren två gånger efter varandra drog av sig skor i hagen (och hovvägg följde med) gjorde att vi bestämde oss för att testa något nytt. Detta har du kunnat läsa om i LR under vintern.

Fångkänning
Eftersom Sugar är en häst som får fångkänning om fodret är för kraftigt så får hon foder som är anpssat, det vill säga ganska "tunt" hö med inte alltför högt näringsvärde. Kraftfoder har hon bara fått smakprov på för sällskaps skull. Hon går på lösdrift med två kompisar i stora kuperade hagar med mycket skog och mark som inte brukats på ca 30 år (inget kraftigt bete alltså).
    Att Sugar får fångkänning kan man se på hovarn som får "ringar" och hon får även lätt sprickor. Något fångutbrott där hon visat hälta har hon dock inte haft på sju år snart. Sugar har alltid haft en "nervös" mage. Om hon blir spänd, om något utöver det dagliga inträffar får hon snabbt diarré. Det är ett välkänt faktum att magens status och hovarnas kvalitet går hand i hand och trots våra ansträngningar att gen henne så bra förutsättningar som möjligt - både vad gäller hovslagare, foder och hagar - så blev hovarna inte bättre utan snarare tvärtom.

Blev barfotahäst
Så förra sommaren bestämdes det att hon skulle få bli barfota, något som hovslagare tidigare avrått från just på grund av hennes dåliga hovkvalitet. Hon skulle få tillskott av vitaminer och mineraler för att på detta vis se om vi kunde komma tillrätta med hennes hovar. Hon har varit helt i vila, alltså inte ridits under vintersäsongen.
    En håranalys skickades till Homeopathuset Söderström som utifrån denna gav rekommendationer om vilke tillskott Sugar borde få. Homepathuset tillverkar även dessa tillskott. Under vintern har hon alltså fått tillskott av vitaminer och mineraler. Hon har fått samma hö som under förra vintern, hon har gått i samma hagar som under förra säsongen och den enda foderförändringen som gjorts (förutom tillskotten) är att den lilla giva musli som hon fick förra vintern bytts ut mot en mindre giva av lusern under denna vinter. B-vitamin vid pälsbyte och tillskott från Kraft har hon även fått tidigare. Hovarna har sedan förra sommaren verkats var femte vecka av hovvårdaren Kent Wiberg.

Öm=Boots
De första veckorna utan skor var Sugar lite öm, framför allt i framhovarna. Därför fick hon ha boots på sig de dagar hon visade tecken på ömhet (man ska inte ha bootsen på hästen dygnet runt). När det varit blött har vi även tagit in henne i stallet då och då för att hovarna skulle få en chans att torka och pudrat på ett pulver som torkar upp hovarna. Detta för att strålen var väldigt mjuk och sunkig.
    Under hösten och vintern har hon inte ridits alls och under våren har hon fått komma igång så smått igen. Det har gått väldigt bra, dock så rids hon med boots och företrädesvis i skogen och på mjukare underlag. Hon har boots på framhovarna och i dem har vi lagt en sula som ytterligare dämpar stötar. Hon är inte alls öm i hovarna i dag (men som sagt har hon boots vid ridning) och hennes hovkvalitet har blivit bättre än på många år.
    Det här har fungerat på vår häst men varje fall torde vara unik beroende på hästens och omgivningens förutsättningar. När jag ser bilderna på den förbättring som skett så framgår det tydligt att det inte bara behöver vara hovvården som rehabiliterar dåliga hovar. Med facit i hand torde mineraltillskotten haft stor betydelse också. Av de foderringar och småsprickor som tidigare vär väldigt tydliga syns nu inte mycket alls. Äntligen börjar hennes hovar se fina ut.
    Många kanske inte skulle tycka att det är värt att lägga de pengarna oxh den tiden på en gammal häst, men jag tror att det har gett oss ett par bra år till som vi kan njura av tillsammans.


Utdrag ur Sugars analysresultat
Magen: Sugar har en kronisk retning på magslemhinnan vilket gör att hon fåren sur och känslig mage, där här är troligtvis en gammal obalans orsakad av känslighet för vissa fodersorter. För dagen är det väl mest en magkatarr som hon kan känna av men magen stör även halsen på henne. Mag- och sköldkörtelproblem kan ha en gemensam orsak, nämligen foderallergi.
Mjälte/pankreas: Sugar har en svaghet på pankreas vilket gör att hon är känslig för blodsockersvängningar (vilket ofta orsakar fång)och därför är det extra viktigt med rätt utfodring.
Immunförsvar: Det som Sugar reagerar på är olja, jäst/foderjäst, mysli (kokt foder), koncentrerade mineraler (sådana som kan fastna i tarmen och ligga kvar i åratal), soja och majs (soja och majs som troligtvis är GMO produkter, det är de i de flesta djurfoder). Hon mår inte heller bra av hösilage.
Hovar: Det ser ut som om Sugar har torra hovar. Hon har trampat ner valven så hon är plattfot och det syns mest på framhovarna, vidare har hon lång tå och låga trakter.

Kommentar på analysresultatet från ägaren
Hur väl stämde då håranalysens resultat överns med min egen uppfattning om hästens kondition?
    Lite mysko är det att man kan få fram så mycket från en håranalys, men faktum är att väldigt mycket stämmer bra in på Sugar. Hon har under alla år jag haft henne haft en sur och känslig mage. Hösilage tål hon inte bra utan får fångsymptom av har jag också konstaterat under det sista året. Ett hö anpassat för hennes typ av häst (inte för högt näringsinnehåll) och inget kraftfoder förutom lite lusern har hon fått i vinter. I det får hon tillskott av de vitaminer och mineraler som Homeopathuset rekommenderade för henne.
    Att hon är känslig för blodsockersvängningar var en väckarklocka. Naturligtvis är det så och att jag inte tänkt på det tidigare. Hon är den av hästarna som blir nästan hysterisk om maten inte kommer med tillräckligt tät intervall (kan faktiskt jämföra det med en bekant med sockerproblem som blir precis likadan om han inte får mat). Även stelheten och hovarnas kondition stämmer bra från beskrivningen.
    Man kan av beskrivningen tro att det här är en häst som mår dåligt, men faktum är att hon är riktigt pigg och ser bra ut för sin ålder. Jag hoppas och räknar med att vinterns behandling i kombination med barfotaverkningen kommer att ge resultat och att min fotohäst som gått många mil i skog och mark kan gå ett bra tag till.



PälsoHov stärker hoven i sin helhet och tillväxten av ny hov.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.