söndag 15 januari 2017

FÖRKYLD - HUSAPOTEK

INFLUENSA ELLER EN VANLIG FÖRKYLNING
Att vara förkyld vet vi ju hur det känns
Både influensa och förkylning är virusinfektioner. En förkylning är en lindrig virusinfektion. Snuva, halsont och hosta är tecken på en vanlig förkylning. Feber kan förekomma och man kan drabbas av förkylning ett par gånger om året. När man är förkyld finns virus framförallt i svalget och övre luftvägarna och luftsmitta är den huvudsakliga smittvägen även om droppsmitta förekommer.

Man är smittbärare redan dygnet innan man får några symtom och man smittar som värst när man är som sjukast. En tumregel är att man är smittsam så länge man har feber.
Under säsongsinfluensatider har många en kortvarig virusutsöndring utan att få symtom. Risken för att bli sjuk om man blir smittad ökar desto mer virus man utsätts för.

Små barn som är förkylda för första gången och inte har något tidigare skydd mot infektionen utsöndrar också mycket virus. Små barn kan också bli förkylda 5 - 7 gånger per år detta för att deras immunförsvar skall tränas att känna igen olika virus och bakterier och utveckla ett skydd mot dem.

Normalt tar det en vecka för kroppen att läka ut en förkylning.


INFLUENSA

Influensa gör oss oftast sängliggande
Influensavirus ger liknande symptom som förkylning men orsakar ofta särskilt kraftiga reaktioner med feber och värk i kroppen. Typiskt för influensa är att den börjar plötsligt med ont i kroppen, feber, huvudvärk och hosta och man blir sängliggande.

Det kan ta lite längre tid för kroppen att läka ut influensan och man kan vara trött flera veckor efter att drabbats av den. Viktigt är att vila för en återhämtning.SMITTA

En nysning sprider effektivt virus


Smitta kan överföras på flera sätt, t ex genom direktkontakt eller indirekt kontakt som att man tar i samma föremål som en smittbärare. Vid förkylning eller influensa finns viruset framför allt i svalget och de övre luftvägarna.
Virus sprids effektivt via luften och när någon nyser och hostar slungas en mängd små salivdroppar ut i luften och dom innehåller då de sjukdomsframkallande mikroorganismerna som kan ge upphov till smitta när någon annan andas in dem.
Torr luft gör att luftsmittan sprids snabbare och längre men smittämnena finns inte kvar under så lång tid i luften. Under den kalla årstiden när inomhusluften är torrare och fylld av positiva joner bidrar sannolikt till smittspridningen.

Vi har hela tiden ca 200 förkylningsvirus runt omkring oss och anledningen till att vi inte blir sjuka oftare beror på att kroppen redan är immun mot många av dem.


VAD ÄR VIRUS
Virus är så små så man ser dem inte i mikroskop
Virus är de minsta av alla smittämnen, de är så små att de inte kan ses i vanligt mikroskop. Virus är enkelt uppbyggda och är beroende av en levande cell för att överleva. Ett virus kan inte förflytta sig av egen kraft utan förlitar sig på att det förr eller senare kommer i kontakt med en möjlig värdcell av rätt slag för just den specifika typen av virus.

Till skillnad från bakterier kan virus bara föröka sig i levande vävnad, men kan däremot överleva längre på ogästvänliga ytor. De består av genetisk arvsmassa (antingen DNA eller så kallat RNA) och ett skyddande proteinhölje med partiklar som gör att viruset kan fastna på kroppens celler och tränga in i dem.

De måste invadera en värdcell och övertar sedan dess ”maskineri" för att kunna tillverka fler viruspartiklar". Cellerna i våra slemhinnor, till exempel luftvägarna, är särskilt utsatta för virusangrepp eftersom de inte är täckta av skyddande hud och därmed mer känsliga för både bakterier och virus.

Man kan inte behandla virusinfektioner med penicillin eller antibiotika


VAD ÄR BAKTERIER

Bakterier är så små som 0,01-0,001 mm

Bakterier är encelliga mikroorganismer och så små som 0,01-0,001 mm långa och de kan föröka sig själva genom delning. Bakterier finns överallt, både på oss och i vår omgivning. Vissa bakterier kan orsaka sjukdom, många av dem är bra för oss - ja till och med nödvändiga men de flesta är helt ofarliga.
Alla människor har vad man kallar en normalflora av bakterier i munhålan, i tarmen, på huden och könsorganen där de är en del av kroppens naturliga skydd mot infektioner.
När slemhinnorna blivit skadade av det virus som tagit sig igenom och startat en reaktion så kan även sjukdomsframkallande bakterier få fäste. Om förkylningen tar om så har det oftast uppstått en bakterieinfektion som kan orsaka bihåle- hals- och öroninflammation.

Penicillin och antibiotika kan användas mot bakterier, men missbruk av medicinen har också orsakat resistenta bakteriestammar.


SÅ HÄR REAGERAR KROPPEN

Snorig och eländig
Vid en förkylning har ett smittämne, t ex virus, passerat kroppens första skyddsbarriär som i det här fallet är slemhinnan. Det leder till att kroppens olika försvarssystem reagerar och sätter igång en inflammation. Man känner sig hängig och sjuk, blir täppt i näsan och irriterad i halsen, att man får hosta och huvudvärk är vanligt. Hostan kan man få ha kvar längst eftersom slemhinnorna fortfarande är känsliga.
Kroppens naturliga försvar, de vita blodkropparna aktiveras och attackerar inkräktarna samt reparera skador på slemhinnorna. Om inte det första försvaret räcker till så kommer det stora artilleriet som består av antikroppar och förstör smittämnena.VAD KAN JAG GÖRA SJÄLV

Friskvård
För att i möjligaste mån undvika förkylningssjukdomar kan man tänka på att äta hälsosamt, sova ordentligt, stressa mindre, motionera och sist men inte minst äta kosttillskott. Vitaminer och mineraler är viktiga för att understödja ett friskt immunförsvar.
VitoMin Tablett, VitoMin C och Vitamin D är kloka val för att i möjligaste mån hålla sig friska.

Du kan även vara noga med att tvätta händerna efter att varit på offentliga ställen.


HUSAPOTEKET
Egenvård
Ett husapotek med naturmedel i egensyfte är det första steget mot tillfrisknande om du redan drabbats av förkylning eller influensa.
Kolloidalt Silver tar bakterier och virus. Immunomin är stärkande för immunsystemet och om du har ont i halsen. Sinosyl är en näs- och munspray för svullna slemhinnor i näsa, bihålor och svalg. VitoMin C pulver är ju känd för sin immunstärkande förmåga rent allmännt. MSM är bra för att hjälpa kroppen bli av med de toxiska ämnena efter en infektion.

Om du har hosta är Dr. Reckeweg nr 8 slemlösande.
Om du har influensasymptom kan vi rekommendera Dr. Reckeweg nr 1 och om du har fått känningar av luftrören är Dr. Reckeweg nr 43 stärkande.

OBS
Det är viktigt att inte anstränga sig hårt fysiskt under en pågående infektion, ansträngning ökar risken för skador på hjärtmuskeln.

Källa Apoteket, Netdoktor, Upsala Universitet, Healthcare och Homeopathuset.


BÖR MAN VACCINERA SIG MOT INFLUENSA?

Vacciner, en bra affärsidé för läkmedelsindustrin
Om du frågar mig - VACCINERA DIG ALDRIG!

Så här säger Läkemedelsverket
Läkemedelsverket rekommenderar alla personer över 65 år att ta den årliga säsongsinfluensavaccinationen. Åldersgränsen är satt vid 65 år eftersom dom med säkerhet vet att det är effektivt att börja vaccinera vid denna ålder.

OBS
Vid överkänslighet mot någon beståndsdel i vaccinet bör man inte vaccineras. Absolut kontraindikation är en svår allergisk reaktion mot någon ingrediens i vaccinet.
Det influensavirus som de flesta vacciner innehåller har odlats fram i befruktade hönsägg och trots att vaccinerna renas oerhört väl kan små mängder äggproteiner finnas kvar.

Personer med kraftig äggallergi måste därför rådgöra med sin läkare för att eventuellt testas om de tål de influensavaccin som vanligen erbjuds. Vid svår äggallergi kan man överväga att använda vacciner cellodlat på mamalieceller, alltså celler från däggdjur.


MIN TANKE

En frisk och glad pensionär
Nu undrar jag om man gör allergitest på varje människa man vaccinerar med de vacciner som är odlade på befruktade hönsägg för att se om man är allergisk, eller riskerar de som tar den typ av vaccin att drabbas av allergichock också? 

Vad som är vanligt är i alla fall att man efter den typen av vaccin kan utveckla äggallergi.
Om man granskar vaccinering noga och läser fakta, inte bara läkemedelsverkets reklam, så bör man nog tänka sig för innan man överhuvudtaget låter vaccinera sig. Man rekommenderar vaccinering efter 65 års ålder, när man just gått i pension.
Blir man kroniskt sjuk av vaccinet är man en säker inkomstkälla för läkemedelsindustrin.  

En lysande affärsidé … eller?

Så vad finns det för biverkningar då?
Man bör noga studera biverkningarna från vaccinet innan man låter sig vaccineras. Det finns mycket att läsa om vacciner så man behöver inte alls vara ovetande.
Tycker man att det är värt risken, ja det är upp till var och en att avgöra och ta sina egna beslut.

Intressanta länkar om vacciner 

Innehåll och biverkningar av influensavaccin
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.