HÄSTENS MAG- OCH TARMBAKTERIER
hur påverkas de av den
"moderna" utfodringen
Inplastat vallfoder och olika typer av
industriellt tillverkat kraftfoder
|
Husdjurens
foder har förändrats dramatiskt enbart under det senaste århundradet, ja kanske
bara inom de senast 40–50 åren. Från att ha varit baserat på olika gräsväxter
har det kommit att bestå alltmer av socker- och stärkelserikt foder som säd,
majs, melass och dylikt.
Påfrestningarna
på djurens hälsa är omfattande och man ser hos de äldre hästarna att de
utvecklar kroniska sjukdomar som IR, PPID och EMS och att de här hormonella
sjukdomarna fortsätter öka i snabb takt.
Man har sett,
att även hos hästarna, så är det framförallt hormonerna leptin* och ghrelin*, vilka
på senare tid uppmärksammats, som har en viktig roll för regleringen av
foderintaget. Man har sett hur dessa hormoner och neutransmittorer* är kopplade
till hetsätning och fetma. Det finns ett annat hormon som påverkar ghrelin
vilket är insulin. Ett svängande blodsocker som kräver insulinpåslag påverkar
ghrelinnivåerna vilket då också orsakar hetsätning hos hästen.
Ensilage och
pellets, man kan ju undra varför hästen alls vill äta den här typen av foder?
Kan det vara
som för oss människor som har utvecklat en mikroflora i tarmarna som är
sockerberoende? Är det den sötade "junkfood" som hästen utfodrats med
som har påverkat populationen av mikrober i deras matsmältningskanal så dom
styr valet av födoämnen?
Kan det vara
det söta och jästa som gör att hästen hellre väljer inplastat vallfoder som
genom teknologiska tillsatser (konserveringsmedel) gör att det blir högre
innehåll av WCS* (socker) i ensilaget. Men även om hästen själv väljer ensilage
så är ju frågan om det är det bästa grovfodret för den eller om det är som för
oss; att välja mellan en tallrik gröt eller en söt bakelse. Var det så från
början att de hellre valde ensilage eller har bakteriepopulationen förändrats
under åren så de nu ”väljer” åt hästarna?
Pellets - Vetebulle |
Hästarna har
ju även vants in med olika typer av pellets från de är föl, pellets som
innehåller modifierad stärkelse*, jäst, socker, fett och vetemjöl* som sedan
”gräddas”, alltså ungefär samma ingredienser som en vetebulle. Upphettning av
mat ger dysfunktionella proteiner som ansamlas i kroppens vävnader och vätskor.
Dessa proteiner är bildade utan medverkan av enzymer, peptider och
nukleinsyror. De är starkt associerade till låggradig inflammation och en rad
kroniska sjukdomar. Höga nivåer av proinflammatoriska cytokiner och
stresshormoner uppmäts regelbundet framför allt hos intensivuppfödda djur till
vilket även hästarna tillhör idag.
Hur kan
mikroberna i matsmältningsorganen välja foder åt hästarna då? Det finns flera
olika sätt som dom kan göra det på, dels hormonellt genom hungerhormonet
ghrelin och dels genom vagusnerven. Mikroberna kan tillverka signalmolekyler
som påverkar magens- och tarmens nervceller, de som kopplas till hjärnan. Så
vagusnerven är en viktig kommunikationskanal mellan bakterierna och hjärnan.
Det innebär att de kan styra vad hästen väljer att äta och det är just den typ
av foder som gynnar den rådande populationen.
Så på grund
av att mikroberna föredrar en viss typ av ”mat” varierar den enskilda
populationen av mikrober beroende på vilken typ av foder som finns i mag-och tarmkanalen.
FÖLEN
OCH BAKTERIEFLORAN
Fölet får sin mannas bakterieflora |
Vi vet ju
att 70 % av immunförsvaret finns i matsmältningsorganen. För det nyfödda fölet
som inte har någon egen tarmflora utan den får fölet från stoets mjölk, från
stoet, omgivningen och när den äter stoets träck. Nu är det viktigt att fölets
immunförsvar har lärt sig urskilja de bra från de dåliga bakterierna.
Genom dansk
forskning har man sett att det är efter de första åtta veckorna som tarmfloran
och immunförsvaret har etablerat sig och att det följer hästen genom livet.
En frisk
tarmflora minskar risken för hästen att utveckla låggradiga inflammationer som
till exempel tarminflammation och metaboliska sjukdomar.
Så vi får
bara hoppas att stoet har en frisk bakteriepopulation som hon överför till
fölet.
Forskning
visar också att många, mycket unga föl, har symptom på, eller har utvecklat
magsår och fölen föds ju oftast upp på pelleterat foder, som kan orsaka
allergiska reaktioner med frisättande av histamin, de vaccineras också tidigt
och man är medveten om att vacciner orsakar en låggradig inflammation.
MAG-
OCH TARMKANALENS OLIKA FUNKTIONER
Hästens normala ätställning och matsmältningskanalen |
Nedbrytningen
av fodret sker mekaniskt, kemiskt och mikrobiologiskt. Den mekaniska
sönderdelningen av fodret sker framför allt via tuggningen, medan den kemiska
sönderdelningen innefattar enzymer som finns i magsaft och produceras av bukspottkörteln.
Den mikrobiella nedbrytningen sker främst i hästens grovtarm med hjälp av
mikroorganismer.
Enzymer
Vill ge en
kort förklaring till enzymerna eftersom de är så viktiga. Det finns tre sorters
basenzymer; de metaboliska-, matsmältnings- och födoämnesenzymerna.
De
metaboliska enzymerna driver kroppens alla funktioner och DNA koden är knyten
till enzymer.
Matsmältningsenzymer
produceras av pankreas och de demonterar, hydrolyserar*, födoämnet ända till
grundbyggstenarna. Enzymerna binder sig vid matpartiklarna med en exakt
placering och öppnar dem så de separeras till två delar (man kan likna det vid
en nyckel och ett lås). Dessa enzymer förstörs inte utan kroppen kan använda
dem om och om igen. Pankreas utsöndrar bukspott vilket innehåller enzymer
vilket har en buffrande effekt på tunntarmens pH för att hjälpa till att
bibehålla ett bra pH i blindtarm och grovtarm.
Födoämnesenzymerna
finns i rå mat och startar matsmältningen, de är designade att demontera
förstörda celler. Vi kan se hur det fungerar genom att titta på hur en bit
äpple blir brunt. Några tusen enzymer har blivit identifierade så här långt.
Enzymbrist
är vanligt hos dagens hästar och det är pankreas som får ta största
belastningen av detta. En utmattad pankreas producerar inte enzymer och det kan
även inverka på frisättningen av insulin. När inte enzymerna räcker till så demonteras
inte matpartiklarna på rätt sätt. Det innebär att bakteriepopulationen inte
heller kan ta hand om födoämnena på rätt sätt. Det innebär i sin tur att vissa
populationer dör ut på grund av det sura pH som uppstår och att osmälta
partiklar av foder upplevs som främmande ämnen av immunförsvaret. Med hjälp av
histaminer och antikroppar startar kroppen krig mot det foder hästen äter.
I dagens
industritillverkade foder är de ämnen som ingår upphettade och enzymerna
förstörs redan vid 40° C. Det bästa sättet att hjälpa pankreas arbete är att
fodra hästarna med ”okokt och obehandlad mat”!
MAN
KAN DELA IN TARMBAKTTERIERNA I GRUPPER EFTER DESS FUNKTION
Vänliga mikrober |
Mikroorganismerna
i hästens mag- och tarmkanal är flera miljarder per gram tarminnehåll och olika
bakterier är specialiserade på olika foderkomponenter.
Hästar är
grovtarmsjäsare och tarmkanalen består av blindtarmen som rymmer 25–35 liter
och tillsammans med stora kolon är det hästens jäsningskammare.
Bakteriepopulationen
består främst av:
Fibrolytiska-, cellulolytiska- och
cellulosanedbrytande bakteriestammar
som har till uppgift att omvandla de strukturella kolhydraterna till flyktiga
fettsyror* och bryta ner fodrets fibrer inifrån. Det är alltså mikroorganismer
som bryter ner fiberrikt material. De cellulosanedbrytande stammarna producerar
även till viss del B-vitaminer. Mikrobernas nedbrytning av strukturella
kolhydrater sker relativt långsamt och för att tillräckligt med fettsyror skall
hinna bildas måste fodervällingen stanna en längre tid i grovtarmen. När
fodervällingen når blindtarmen har den normalt ett pH på 7,00 men sjunker till
6,50 vid den mikroberna sammansättningen av fettsyrorna.
Socker- och
stärkelserika födoämnen bryts ner fortare än de strukturella kolhydraterna.
Upptagningsförmågan
i tarmväggarna är så gott som helt beroende av den mikroflora som sätter samman
fettsyror, essentiells aminosyror, B- och K vitaminerna.
Amylolytiska stammar är de mikrober som först och främst
bryter ner lättlösliga kolhydrater, som socker och stärkelse, till olika arter
av mjölksyrebakterier. Om det produceras för mycket mjölksyra i tarmen sjunker
pH värdet och känsliga stammar, som de fibrolytiska, dör medan
mjölksyrebakterierna växter till sig. Man har via forskning sett att framför
allt korn och majs ökar mängden amylolytiska stammar och de fibrolytiska
minskar samt att pH värdet sjönk. Havrestärkelse tåldes bättre och
vetestärkelse var inte med i forskningen.
Proteolytiska bakterier, protozer och
svampar vilka bryter
ner protein och fibrer där då restprodukterna blir de energigivande fettsyrorna
som hästen tar upp och använder som energi. Överutfodring med protein kan ge
lägre torrsubstans hos träcken samt ett lägre pH. Hög proteinutfodring kan
också orsaka lös träck.
Det finns
många mikroorganismer i hästens mag- och tarmkanal som inte går att odla eller
identifiera. Bakteriefloran är naturligtvis personlig för varje individ och vid
studier har det också visat sig att det finns stora individuella skillnader.
NÅGRA
VANLIGA SYMPTOM FRÅN STÖRNINGAR I TARMFLORAN
Mindre vänliga mikrober |
Hur ser man
då en obalans i tarmkanalen? Tecken kan vara både subtila eller uppenbara och
kan variera från individ till individ. Subtila tecken kan vara en grinig,
ovillig, irriterad eller deprimerad häst. Mer uppenbara tecken skulle kunna
vara att den reagerar/är öm över bukområdet, gasig, från lös träck till diarré,
kronisk mild kolik, eller i ett värsta scenario, sjukdomar som fång.
”Junkfood” som
orsakar dålig matsmältning är den vanligaste källan till självförgiftning. Det
ger upphov till att fodret ruttnar och jäser på ett ogynnsamt sätt i tarmarna.
Detta gynnar de ”dåliga” bakterierna som bildar toxiner som skadar den känsliga
tarmslemhinnan. Om detta fortsätter blir tarmen till slut så skadad att den
börjar läcka dessa giftämnen in i blodet. Väl inne i blodet kommer dessa toxiska
ämnen att belasta lever och njurar som har till uppgift att avgifta och rensa
ut dessa ämnen. Men även övriga organ som hjärta, hjärna med flera belastas
Man kan säga
att tarmen har blivit en ”krigsskådeplats” och en foderförgiftning kan slå till
och orsaka sjukdom var som helst på den fysiska kartan - varje yta, del eller
system.
Det är de
fibrolytiska-, cellulolytiska- och cellulosanedbrytande bakteriestammarna som i
första hand försämras eller dör ut när pH i grovtarmen blir surt och på så sätt
försämras grovfodernedbrytningen.
När det jäser
i tarmarna bildas mer mjölksyra vilket sänker pH i tarmen och risken för kolik
ökar, tarmslemhinnan skadas och hästen drabbas lättare av fång. Man har genom
studier i Texas A&M University undersökt DNA från tarmens mikroflora från
hästar med fång och friska hästar och man hittade skillnader i tarmfloran
mellan de två grupperna. "Mikrofloran i mag-och tarmkanalen påverkar
direkt energimetabolismen, matsmältningen, immunförsvaret i slemhinnan och
sjukdomsutvecklingen," förklarar forskarna i studien.
Det
finns ju även risker vid användning av läkemedel som kan skada tarmfloran. Vid
antibiotikabehandling blir tarmfloran störd, vilket ger sjukdomsframkallande
bakterier möjlighet att växa till och producera toxin (bakteriens eget gift),
som bland annat orsakar diarré. Svampinfektioner var som helst på hästen kan
uppstå som följd av en tarmflora i obalans.
Forskning
visar att läkemedel kan skada och bromsar bakterietillväxten hos människor och
det är väl troligt att det gäller andra djurarter också. Det är också ett välkänt
faktum att vacciner orsakar låggradig inflammation i kroppen och eftersom
immunsystemet till största delen finns i mag- och tarmkanalen så får man räkna
med reaktioner inom det området.
PREBIOTIKA – GROVFODER
Doktor Gräs |
Är
det möjligt att komma till rätta med en tarmpopulation i obalans? Ja eftersom
hästen kategoriseras som en herbovirus (växtätare) utgörs näringsbehovet av
växtkällor varav majoriteten består av fibrösa växter som gräs. Så vad som
egentligen behövs för att återställa en frisk population av mikrober i hästens
matsmältningssystem borde vara grovfoder som torrt hö*, betesgräs i stora hagar
med varierande växtlighet och vatten. Det borde i alla fall vara en bra början
för att återställa matsmältningen och tarmens funktion. Naturligt grovfoder är
prebiotika, det som behövs för att mata den friska bakteriepopulationen i
hästens matsmältningsorgan.
Här är tre
sätt att återställa och upprätthålla mikrobiell balans: Ger man hästen
tillräckligt med grovfoder (bete, hö) kommer man ”mata” mikroberna med exakt
vad de är ute efter för att hålla balansen, särskilt cellulolytiska bakterier,
protozoer och svampar.
Introducera
successivt nytt foder, gäller även grovfoderpartier om man har känsliga hästar.
Var
restriktiv med foder innehållande stora mängder stärkelse och socker. Dela upp
givorna under dagen.
För att
förhindra att störningar uppstår i tarmfloran när man börjar fodra hästen med hel
havre bör man gå tillväga på följande sätt. Öka 200 g / dygn till en 500 kg häst
och det tar ca 3 veckor att vänja hästen vid 4 kg havre.
INPLASTAT
VALLFODER
Fotograf Jonas Engström
– Bilder av lantbruk
Mycket
vanliga skador är avbitna framtänder och skador
på tandköttet när hästarna
fodras ur frysta ensilagebalar.
|
Vad
innehåller ensilage som gör den så begärlig för hästarna? Hästägaren tycker att
det luktar konstigt – men hästarna väljer det i första hand. Kan det vara som
jag skrev i början – att det är deras felaktiga tarmflora som väljer foder åt
dem?
Nu är inte
jag expert och kan skriva någon avhandling om inplastat grovfodermedel men det
finns uppgifter du som konsument ända bör ta reda på.
Om man av
någon anledning måste fodra med ensilage bör man få ett analyscertifikat och
där bör också WSC (socker) värdet finnas med. WSC är viktigt att ha korrekt
värde på om man har fånghästar.
Vidare bör
man ta reda på vilken form av konservering som tillämpats vid ensilering och om
någon form av konserveringsmedel och/eller om vallen behandlats med
mjölksyrebakterier. Viktig information kan också vara hur många plastlager
balen innehåller, kravet är att den aldrig skall understiga sex lager.
Om man
väljer ett blött ensilage har innehåll av B1-, B3- och E- vitaminer så gott som försvunnit. Risken är stor att alla B-vitaminerna försvunnit.
Om man köper
KRAV-ensilage bör man vara medveten om att ensilageplasten inte får innehålla
bekämpningsmedel för att få bort gnagare, fåglar och andra skadedjur. Det
betyder att det finns bekämpningsmedel i den plast som används till ensilage
som inte är KRAV.
Enda
skillnaden mellan hösilage och ensilage är torrsubstanshalten.
Det gräs som
växer på en åker blir naturligt och torrt grovfoder - hö* vilket enbart är
torkat men ensilage är en tillverkat produkt som i de flesta fall innehåller
diverse tekniska tillsatser*.
På de
studier som gjorts, som jag har läst, finns det inget som tyder på att hästar
skulle bli lös i magen av ensilage. Ändå blir många hästar lös i magen och många veterinärer rekommenderar torrt
grovfoder till hästar med lös avföring. Är det kanske så att olika individer
visar olika symptom på att dom inte tål ensilage, som till exempel att vissa
människor blir lösa i magen av mjölk medans andra inte märker av magen utan
istället kan de utveckla andra sjukdomar från mjölkkonsumtion.
Det är svårt
att utläsa från studier hur tarmens population egentligen ser ut hos hästarna
eftersom man tillsätter pelleterade mineraler i samband med studier. De
pelleterade mineralerna innehåller ofta olja, melass och vetefodermjöl för att
hålla ihop pelletsen. Då kan man inte få en korrekt tarmbakterieflora anser jag
eftersom det blir en sockerrik produkt och kan förändra tarmfloran i felaktig
riktning
Precis
som för oss ändras bakteriepopulationen efter vad vi äter
Alla avsteg man
gör från hästens naturliga födoämnen
medför att risker för komplikationer
uppstår.
PROBIOTIKA – HUR SER NORMALA TRÄCKBOLLR UT
Träckbollarna skall vara glänsande och fina |
Equifilier: Sammansättning: Laktos, Innehåll: Natriumaskorbat och Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus och Streptococcus thermophilus, yoghurtbakteriekultur. Vi valde denna typ av bakteriekultur eftersom studier har visat att kulturen överlever passagen genom den ogästvänliga magen.
Överlevnad genom magens och duodenums låga pH samt toleransen av gallsalterna är en förutsättning för mikroorganismerna att utveckla några fördelaktiga effekter för konsumenten. För att effektivt kunna uppfylla en profylaktisk roll måste de probiotiska stammarna kunna kolonisera sig i tarmarna åtminstone övergående. Studien visade att man kunde återfinna de båda bakteriestammarna levande från prover av innehållet i stomin.
Länk till studien finns på slutet.
Man ger probiotika under en viss tid och när träckbollarna är sammanhållande och glänsande mår mikroberna bra och gör sitt jobb.
WEBBSHOP
WEBBSHOP
ORDFÖRKLARING
*Det
endokrina systemet har en viktig roll i kontrollen av aptitregleringen (Frape,
2010). Hos många däggdjur har peptider från mag-tarmkanalen så som
kolecystokinin (CCK), pankreatisk polypeptid (PPY), peptid YY (PYY) och
glukagonliknande peptid 1 (GLP-1) länge varit sammankopplade med hunger och
mättnad (Julliand et al., 2008). Peptiderna kan fungera både som hormoner och
neurotransmittorer och påverkar hypotalamus och hjärnbarken i sin kontroll av
olika centra (Julliand et al., 2008). Hormonerna leptin och grehlin har på
senare tid uppmärksammats och har en viktig roll för regleringen av
foderintaget hos däggdjur (Julliand et al., 2008).
*Neutransmittorer: Även känslorna omvandlas till fysiska substanser, neuropeptider. Det här är en grupp
ämnen som verkar som signalsubstanser i det centrala nervsystemet. Känslor och födointag är nära kopplade till varandra.
*WSC och tekniska tillsatser: Försök
gällde inplastning och ensileringsmedel. Ena delen handlade om hur
ensileringsmedel, Kofasil® Ultra och ett bakteriepreparat (Lactisil® 200 NB),
påverkade ensilagekvaliteten. I försöket jämfördes även ensilagets
lagringsstabilitet med tre olika metoder för att se skillnader mellan
obehandlade balar och balar med tillsatsmedel
Att det
ensilage som var behandlat med mjölksyrabakterier hade lägre pH och innehöll
mer mjölksyra än de andra ensilagen var inte särskilt förvånande och det var
det inte heller att ensilage med Kofasil® Ultra innehöll mer socker (WSC) än
obehandlat och Lactisil® - behandlat ensilage. Den höga ts-halten i ensilagen
gjorde dock att fermentationen var begränsad. Cecilia Müller, SLU.
*Modifierad
stärkelse, HFS (HighfructosSyrup, HFCS HighFructosCornSyrup))
Modifierad
stärkelse används som förtjocknings- och stabiliseringsmedel i olika produkter
I Sverige
gör vi ofta modifierad stärkelse från potatismjöl, majs och vete. Stärkelsen
behandlas med små mängder av godkända kemiska ämnen som förändrar stärkelsens
egenskaper. Modifierad stärkelse fungerar som socker och det är bland annat detta som kan
orsakar fetma och sockersjuka.
En annan form av modifiering går ut på
att man kopplar en molekyl med en fet och en vattenvänlig ände till stärkelsen,
så att den kan lösa fett i vatten.
Det finns också olja som är
vattenlöslig.
Modifierad
stärkelse är för att produkten inte skall ändra form när den lagras.
*Det vete
som odlas idag är en produkt framställd från 40 års genetisk forskning som
syftat till att öka avkastningen per hektar. Modernt vete är 45 – 60 cm högt
och det innehåller också ett unikt protein, gliadin, som kan korsa blod- och
hjärnbarriären och binda till morfinreceptorer i hjärnan. Vete är en ganska
billig ingrediens och det kan ju vara orsaken till den flitiga användningen
tillsammans med den bindningsegenskap vetegluten har.
*Hydrolys innebär
att något genomgått en enzymatisk process. Man kan även på konstgjord väg hydrolysera
ett ämne med enzymer. Det innebär att man bryter ner ämnet tillbaka till
enskilda beståndsdelar. Den sistnämnda formen av hydrolys lurar kroppen att ta
emot ett ämne som den annars skulle reagerat med allergi mot.
*Flyktiga
fettsyror är ättiksyra, propionsyra och smörsyra.
*Hö, att
torka gräset var länge den vanligaste formen att lagra grovfoder. Men ändrade
krav har lett till att ensilering numera är det helt dominerande sättet att
konservera gräs och baljväxter. Tekniken utvecklas hela tiden, med syfte att
minska kostnader och underlätta lagringsprocessen.
Källor; SLU,
Sara Muhonen AgrD,
Elisabeth Jerlhag Holm Docent, Stig Bengmark Professor, Ensilagenytt
_________________________________________