VARFÖR BLIR VISSA
HÄSTAR FETA?
Feta, allergiska, förstoppade med fång och diabetes,
det är vad många av dagens hästar råkar ut för!
... och hur kan det komma sig då?
Enkelt skulle jag vilja säga att dom får
för MYCKET kraftfoder, för KRAFTIGT grovfoder och för LITE motion.
Fetma är ett problem som drabbar ett
stort antal av våra tama hästar. Även om vi tar den lätta vägen ut och säger
att problemet är övergödning av koncentrerat foder i samband med för lite
motion så är den bakomliggande orsaken kanske mindre uppenenbar. Det här fenomenet
har att göra med hästens hjärna och reaktionen på stress, en kronisk låggradig
inflammatorisk stress som kan i sin tur kan vara orsakad av långvarig svält.
Det är
vanligt att hästar är feta idag och speciellt hårt drabbade är småhästarna. Framför
allt drabbas de inhemska raserna som är skapad för att överleva i karga förhållanden
på mycket sparsamt bete. Av den anledningen är deras metaboliska system mycket
effektivt. Den energi som inte förbränns omvandlas till fett och lagras i
fettcellerna för kommande behov (som aldrig kommer).
Överutfodras hästen och inte heller motioneras orsakar det fetma. Hästarna är
skapade för att vistas på magra naturbeten och röra sig långa sträckor varje dag.
Med stress berättar hästen att han
inte känner sig säker
Stress kan
orsakas av obehag från olika källor och som utlöser en biokemisk reaktion i
hjärnan hos hästen för att få den att göra vad han kan för att överleva.
Stress kan
alltså utlösas av många orsaker - stallet, fölning, isolering från andra
hästar, sömnbrist, förändring i miljön, resor till främmande platser,
överdriven träning, smärta, sjukdom, exponering för gifter - men det mest
stressande av allt är att inte tillåtas grovfoder vid allt tider på dygnet.
Foderbegränsning är otroligt stressande för hästen. Att sätta hästen på en
"diet" genom att begränsa mängden hö kan komma att orsaka en kedja av
kemiska reaktioner som det som dieten var tänkt att göra - viktnedgång.
Stress, kortisol, insulin, och
leptin
Stress ger
order till binjurarna att frigöra hormonet kortisol. Kortisol påverkar
vävnaderna att inte ta emot insulinets försök att släppa in glukos i cellerna.
Då ökas insulinfrisättningen för att förmå cellerna att ta emot glukosen men
till ingen nytta. I stället när insulinet är förhöjt så släpper inte cellerna
ifrån sig kroppsfettet. När kroppsfettet ökar så frigörs ett hormon som kallas
leptin. Normalt är det bra med leptin men inte i det här fallet, för vad som
händer är att hjärnan kan bli resistent mot leptin.
Under
normala omständigheter så utsöndras leptin från fettvävnad och går till
mättnadscentrum i hjärnan, hypotalamus, den del av hjärnan som berättar att för
hästen att den är mätt och nöjd. Detta är kroppens sätt att upprätthålla normal
vikt; fett ökar, leptinet stiger och hjärnan berättar för kroppen att den fått
nog att äta och vikten går normalt ner.
ENERGI
FÖR ATT HÅLLA VÄRMEN PÅ VINTERN
Vildhästen
äter normalt upp sig under sommaren när det finns rikligt med mat för att
överleva på hullet under vinterhalvåret. Men dagens hästar behöver aldrig
svälta för när betet är slut serveras dom kraftfoder tillsammans med grovfoder.
Hästarna tömmer aldrig sina fettreserver, inte ens genom att hålla värmen under
vintern för då sätter man på dom täcken så dom inte skall frysa.
Hästen får
oförskyllt delta i någon form av "hur många täcken" tävling också. I Sverige har, enligt en enkätundersökning utförd av
Elke Hartmann i december 2013, över 40 procent av hästarna mellan tre och fem
täcken vardera – medan 25 procent har mellan sex och tio täcken var.
EN
FET HÄST FÅR LÄTTARE HÄLSOPROBLEM
Undersökningar
som gjorts har visat att övervikt hos hästar är det allvarligaste
hälsoproblemet. Hältor och skador orsakas ofta av övervikten, ökad risk för
cancer, luftrörsproblem, hjärt- och kärlproblem, försämrad syresättning vilket
gör att hästen blir trött och får svårare att jobba.
Överskottet
av kroppsfett hos överviktiga hästar orsakar inflammationer i kroppen genom att utsöndra ämnen som kallas cytokiner. Cytokiner kan skada områden inom
hypotalamus som känner igen leptin. Leptinet ligger högt men hjärnan ger ingen
respons. Resultatet blir att aptiten inte minskar utan i stället äter hästen
allt mer och blir överviktigare och producerar fler cytokiner. Detta ökar
inflammationen i hypotalamus vilket leder till ökad leptinresistens.
Genom att kontrollera hästens kortisonnivå och den visar normalt kan man luras att tro att det inte är stress som orsakar problemet. Men, det kan vara ett
felaktigt antagande. Kortisol kan vara förhöjt inuti cellen och inte i blodet
på grund av överproduktion av ett enzym som kallas
11-beta-hydroxysteroid-dehydrogenas-1. Detta enzym finns i fett, lever och
hjärnceller som producerar aktivt kortisol. Det här förloppet har visats i
flera arter, däribland hästar och leder till att den onda cirkeln orsakar
skador i hypotalamus.
KRAFTFODER
Normalt äter
en häst i ca 16-18 timmar/dygnet men alltför många utfodrar sina hästar med för
mycket kraftfoder, ibland upp till tre olika sorter samtidigt, vilket i sin tur leder till kortare ättid. Hästar som får
mycket kraftfoder kan bli sjuka genom att de drabbas av magsår, förstoppning,
kolik, karies och fetma. Fetman i sin tur kan leda till andra sjukdomar som
skapar nya problem som till exempel metaboliska sjukdomar (EMS) vilka ökar
lavinartat hos dagens hästar. Studier har visat att diabetes hos häst ökar på
grund av att dom blivit fetare.
En annan sak
med de industriellt framställda produkterna är att de innehåller allehanda
”kokta” sädesslag som omvandlas till så kallade snabba kolhydrater efter att de
värmebehandlats.
Inom
industrin säger man "att man processar spannmålen för att förbättra stärkelsens
smältbarhet i tunntarmen och göra den mer lättillgängliga för enzymerna". Men kokt säd är en snabbare kolhydrat än rå säd. Detsamma gäller till exempel
morötter, råa morötter har ett lågt GI och kokta har ett högt GI. En snabb
kolhydrat höjer blodsockret vilket ökar insulinfrisättningen.Eliminera överskott av energi, socker och stärkelse som finns i spannmål,
vetekli, vetefodermjöl och riskli. Detta
höjer insulinet och triglyceriderna. Triglycerinerna kan binda till leptin i
blodet och hindra det från att signalera mättnad till hjärnan.
Kom också
ihåg att majssirap, fruktos, melass, vetefodermjöl och vetegluten som finns som
bindemedel i färdiga kraftfoderprodukter höjer blodsockret. Undvik alla processade foder eftersom dessa också kan innehålla inflammatoriska
konserveringsmedel, omega 6 fettsyror som oftast finns i sojabön- och
majsoljor.
Kommentar
från pelletstillverkare är ”Vetegluten klibbar vilket är en egenskap som vi
utnyttjar för att hålla ihop pellets. Kombinationen
av värme, tryck och råvarornas egenskaper ger en naturlig vidhäftning av partiklarna i
foderblandningen. Det är den vidhäftande förmågan hos fruktos, melass och vete
som åstadkommer den effekten”.
Djurstudier
har visat att just fruktos (som
även ingår i vanligt sockar) stimulerar nyproduktion av fett, ger högt
blodtryck, orsakar dyslipidemi och insulinresistens.
Ett
forskarlag i Nederländerna har börjat undersöka om även hästar kan reagera med allergi på vetegluten.
De spekulerar i om hästar med inflammatorisk tarmsjukdom skulle kunna vara
glutenintoleranta då symtomen (återkommande kolik, lös avföring, nedstämdhet,
ödem och glanslös hårrem) liknar de hos människor med celialki. Under senare år
har man sett en ökning av celialkifall hos hästar. Vad som händer vid celialki
är bland annat att tunntarmen inte kan absorbera näringsämnen i tillräcklig mängd.
IR – INSULINRESISTENS
|
Viktiga organsystem för metabolismen är lever och
pankreas. 1 matstrupe, 2 magsäck, 3 tolvfingertarm, 4 pankreas, 5 pankerasgång,
6 lever, 7 gallgång
|
Insulinresistens,
IR, är en metabolisk sjukdom som innebär att disponerade individer är
känsligare för kolhydrater. Utfodring med så kallade ”snabba
kolhydrater” ger felaktiga reaktioner på kolhydrater. Detta leder till gradvis
högre insulinnivåer och ofta också med ökad kroppsvikt som följd. En del hästar
utvecklar ”kolhydratallergi” genom att de utfodras med för arten felaktigt
foder.
Vad betyder då insulinresistens?
Jo, det innebär att cellerna har en nedsatt insulinkänslighet, att insulinets
funktion är bristfällig och inte stimulerar glukosupptaget på rätt sätt. I stället för att insulinet förbränner
fettet så lagras fettet i fettcellerna. IR-hästar är även ofta leptinresistenta vilket betyder att
mättnadskänslan är satt ur funktion.
En leptinresistent häst har i första hand övervikt. Hans aptit är omättlig och han
kommer att gå med huvudet i backen och äta hela tiden. Han har en trög
ämnesomsättning vilket leder till att han lägger på sig kroppsvikt väldigt
lätt. Han är ovillig att röra sig och har en låg energinivå.
Mycket troligt är att det finns
genetiska orsaker till förhöjd insulinproduktion, det vill säga, disponerade individer är
mycket känsliga för intag av kolhydrater.
Alltså: Pankreas
hormoner omvandlar, tillsammans med levern, kolhydrater till glukos. Glukos är
den viktigaste transportformen av kolhydrater i blodet och cellernas centrala
energikälla. Glukos lagras i levern och i musklerna tillsammans med syre och
det som inte förbränns omvandlas ytterligare och lagras i form av fetter i
fettvävnaden. Hästens energilager utnyttjas olika beroende på hur hårt och
länge musklerna får arbeta samt hur vältränad hästen är.
Levern är
ett centrum för ämnesomsättningen och där tas också fetter och de fettlösliga
vitaminerna om hand, samt att levern lagrar glykogen som den frigör vid behov.
Allt blod från matsmältningskanalen går också till levern för neutralisering
av toxiner. Levern avgiftar sig via tarmen och om inte tarmen släpper
avfallsprodukterna får toxinerna gå via blodet fram och tillbaka mellan lever
och tarm och många drabbas av hudsjukdomar eftersom huden är kroppens största avgiftningsorgan. Hästen har ingen gallblåsa men
levern producerar galla och sprutar ut den i tolvfingertarmen utan uppehåll, fett
foder och olja kräver mycket galla för att brytas ner.
GROVTARMSPROBLEM
|
1 blindtarm, 2
stora colon, 3 lilla colon, 4 ändtarm
|
Ett normalt
pH värde i hästens grovtarm kan variera mellan 6,7- 6,9. Studier har visat att
när hästar fodrats med tidigt skördat gräshö med hög sockerhalt så orsakades
ingen försurning av grovtarmens pH och koncentrationen av mjölksyra i tarmen
var under detektionsgränsen. Alltså, inte ens tidigt skördat gräshö med högt
sockerinnehåll behöver innebär någon försämring av tarmmiljön.
Vid studier
har det visat sig att när hästar äter spannmålsbaserade kraftfoder så ger det
en surare miljö och förändringar i pH. Kokt – upphettat – mikroniserad –
hydroliserad – ångad - mikroniserad - poppad säd som oftast finns i de kommersiella kraftfoder blir vad
man kallar ”snabba kolhydrater” som passerar tunntarmen fortare och orsakar ett
surt pH i grovtarmen, man har mätt ända ner till ett pH på 5,9.
Det har därför
konstaterats att socker från grovfoder och stärkelse från kraftfoder inte
påverkar miljön i grovtarmen på samma sätt. Stärkelserika kraftfoder ger en
försämrad tarmmiljö vilket inte sockerrikt gräshö normalt sett gör. Alltså påverkar
överutfodring med ”snabba kolhydrater” tarmfloran vilket då kan resultera i en
höjning av streptokocker rätt snabbt. Vissa av streptokockerna kan producera
exotoxiner vilka kan påverka strukturen i hästhoven och orsaka fång genom att de snabbt går med blodet till hovarna som har en riklig genomblödning. ”Snabba
kolhydrater” orsakar också förhöjning av insulinet vilket kan orsaka IR vilket
i sin tur kan orsaka övervikt och fång
FÅNG
Enligt nyare forskning har man kunnat bevisa att
minst 90 % av alla fånghästar lider av en underliggande hormonell svaghet som naturligtvis kan vara genetiskt betingad.
Forskare har framkallat fång på friska hästar genom att ge dem stora mängder av
bland annat insulin, råg, majsstärkelse, vete och oligofruktos. Ämnen som stör
hästens ämnesomsättning och skapar höga insulinnivåer i kroppen kan alltså utlösa
fång.
Så utfodring med kraftfoder kan utlösa fång eftersom de ofta innehåller
många av de ämnen som höjer insulinnivån.
Sockerrikt gräs kan även det höja blodsockret vilket innebär ökad insulinfrisättning som ökar riskerna för fång eller orsakar fång, igen, hos den som är disponerad. När bukspottkörteln till slut blir utmattad av att hela tiden pumpa insulin så slutar den fungera och hästen utvecklar allvarligare typer av hormonella sjukdomar.
Foderrelaterat
fång kan orsakas av en felaktig bakterieflora i grovtarmen när den känsliga ekologiska mikrofloran skadats med en feljäsning som följd. Det ökar då risken för bildning av bakterietoxiner som kan
orsaka inflammation i hovarna. Även foderrelaterat fång drabbar lättare de
hästar som är disponerade för hormonella sjukdomar.
GI
– GLYKEMISKT INDEX
Med glykemiskt
index (GI) menar man hur snabbt ett fodermedel bryts ner till socker i mag- och tarmkanalen
och hur fort sockret tas upp i blodet. Så kallade långsamma kolhydrater ger
en jämnare och långsammare ökning av blodsockret och en hälsosammare
fettomsättning.
Genom
studier i USA har man kunnat påvisa att unghästar som fodrats med mycket
lättsmälta kolhydrater får en hög blodsockernivå och hög insulinfrisättning.
Insulinet påverkar även andra hormonella körtlar. Studien visar att en
balanserad foderstat är att rekommendera utan att stärkelsenivån blir för hög.
Man rekommenderar inte mer än två gram stärkelse/kg kroppsvikt och måltid och
här pratar man om hel (okokt) havre som ändå räknas som en relativt långsam
kolhydrat.
Hästar som
enbart fodras med grovfoder, som har anpassats till individen, har alltså en jämnare blodsockernivå. Hästens
känslighet för att utsöndra rätt mängd insulin hänger på fodersammansättningen och
dess glykemiska index hastighet.
Kraftfodret
konsumeras snabbare än grovfodret vilket gör att kraftfodret höjer
blodsockernivån snabbt. Man bör alltså minska sockertopparna och
blodsockerförlusterna. Detta kan göras med mindre mål och kortare
utfodringsintervall.
NATURBETEN
|
bild från http://www.fojehof.nu/inackordOridna.htm |
Med naturbete menas ängsmark där det växer olika örter samt att det finns träd och buskar. Artrika betesmarker som inte är plöjbara och som inte utsätts för produktionshöjande åtgärder. I regel är naturbetet magrare och kan passa bättre för lättfödda hästar.Det vore en fördel om hästen sågs som en resurs på de naturmarker som fortfarande finns. Man har en pågående studie om russ som enbart får leva på naturbete och de ser ut att må förträffligt.
Vad man bör tänka på är att de beten som de flesta hästar går på idag är från början odlade för kor vilka har en helt annan metabolism än den lättfödda hästen. Det späda gröna gräset och det frostnupna sista gräset kan orsaka metaboliska besvär och utlösa fång.
HAVRE
|
Havre det idealiska kraftfodret för häst |
Havre har
ett relativt lågt stärkelseinnehåll och är därför ett bra kraftfoder till hästar
i arbete. Näringsinnehållet i havre består av en bra blandning av fibrer,
fett, stärkelse och protein. Det innehåller B1, B2, B6, B9, vitamin E, järn,
kalium, kalcium, magnesium, zink och fosfor. Havre innehåller ämnen som gör den
till en antioxidant samt en hel del av aminosyran tryptofan (som är essentiell
för häst).
Man utfodrar
ALLTID grovfoder före kraftfoder för att stärkelsen inte skall komma för fort
ut i grovtarmen och orsaka förändringar i pH.
Okokt,
obehandlad havre räknas som en så kallad långsam kolhydrat och för en häst som
tränas och tävlas är vikten av långsamma kolhydrater av stor betydelse före
arbetspasset. Långsamma kolhydrater kommer att tas upp under lång tid och
därmed ge energi till både hjärnan och musklerna.
En häst som inte har ett arbete att
utföra bör inte heller utfodras med någon form av kraftfoder.
GROVFODERANALYS
|
Analys på hösilage |
Det är
vanligt att man får en foderanalys eller själv beställer en sådan, på sitt
grovfoder.
I
analysrapporten får du först analysvärdena i/kg foder och det är de värdena du
räknar ut foderstaten på. Det som redovisas som g/ts är hur mycket näring som
finns kvar när man räknat bort vattnet.
Rekommenderad foderstat till en
överviktig häst (som utvecklat fång) är att i första hand ge stråfoder i form
av torrhö som är sent skörtad och med NDF- Neutral Detergent Fiber (mått på
fiberinnehållet) som ligger mellan 500-600. Omsättbar energi OE/MJ
(kalorier) bör vara lågt, helst inte över 5-6 MJ/kg. Smältbart råprotein, (Smb
RP) kring 40g/kg.
Men allt är individuellt och man bör ta hänsyn till den enskilda individens behov.
"Ponnyhästar
har en lägre produktion av insulin vid utfodringen vilket gör dem okänsliga för
insulinet. De har alltså en låg insulinrespons då de är vad man kallar
fiberomvandlare. Fibrerna jäser till flyktiga fettsyror som i sin tur ger en
jämn blodsockernivå. Ponnyn är alltså en fiberomvandlare som är selekterad
under förhållanden med lite eller ingen stärkelse, (kraftfoder) i födointaget.
Därför ansätter ponnyn stärkelsen som fett. Större hästar som fullblodshästar
har en högre insulinrespons. De klarar stärkelsen bättre än ponnyerna då de har
mer enzymer som bearbetar stärkelsen i tunntarmen" (Cuddeford, 1996).
DET FATTAS NÄRINGSÄMNEN HOS ÖVERVIKTIGA HÄSTAR
|
Tabeller organsystem och näringsbalans, ex på hur en analys kan se ut |
När vi gör
analys på en överviktig häst som har en i grunden hormonell svaghet så är
pankreas, lever och tarm de svaga punkterna.
Vitamin- och mineralstatusen i genomsnitt är låga och det
är främst B- (B1-tiamin, B5-pantotensyra) och C-vitamin som ger utslag.
B1 är ett viktigt co-enzym vid förbränning av kolhydrater. B1 håller blodsockerbalansen på normal nivå. Störningar i tunntarmen minskar upptaget av vitaminet.
Både B5 och C-vitamin behövs för naturlig kortisonproduktion.
C-vitamin är viktig för immunförsvaret och binjurarnas funktion.
Av mineralerna är det
bor, zink och magnesium som oftast ger lågt utslag.
Bor är ett spårämne som används av kroppen för upptag av
bland annat glukos, fetter samt påverkar omsättningen av
steroidhormoner. Brist på bor kan också påverka utsöndring av kalcium och
magnesium i urinen och bor har en kort halveringstid i kroppen. I skogs- och
jordbruksskötsel har man med kvävegödsling orsakat en borbrist som är ganska
dramatisk. Träden får krokiga och förkrympta toppskott och växter ruttnar
inifrån, men bristen kan vara svår att skilja från insekts- och svampangrepp.
Zink är en viktig mineral i enzymreaktioner av vilka många är
involverade i matsmältningen. Vid svag pankreas utsöndras inte tillräckligt med
enzymer som kan binda zink och det påverkar omsättningen av aminosyran
tryptofan. Vidare använder kroppen zink och vitamin C och pantotensyra (B5) i
stora mängder när den skall läka inre sår (inflammation i hovarna).
Magnesium har många funktioner men bland annat är
mineralet viktigt för att bisköldkörtlarna skall fungera normalt vilka i sin
tur reglerar kalkomsättningen.
Vidare är balansen på protein, kolhydrater och fett alla
förhöjda vilket tyder på felaktig sammansättning i foderstaten.
Aminosyrorna tryptofan och arginin
brukar vara i underkant (kanske förbrukas de i större utsträckning på den här
typen av sjukdom eftersom båda är kopplade till övervikt och insulinproduktion).
Enzymerna är alltid låg hos hästar med utmattad pankreas.
De flesta hästar som utvecklat fång har dålig cirkulation i ben och hovar.
Det är viktigt att tänka på att vitaminer och mineraler samverkar och att det oftare skapar problem för hästkroppen när man tillför enstaka vitaminer eller mineraler i större mängd.
FRI TILLGÅNG OCH MÅNGA UTFODRINGSSTÄLLEN
|
Foto: Helena Hjort. Russprojektet: Gotlandsrussen betar nu på stora marker kring Krusenbergs gård, cirka två mil söder om Uppsala. Rasen minskar för varje år som går och är i dag en hotad ras. Förhoppningen finns att projektet kan visa att betandet gynnar den biologiska mångfalden och på så vis ge russen en ny chans. |
Avslutningsvis
vill jag säga låt aldrig
din häst få slut på foder, inte ens för några minuter. Inte bara ar fri
tillgång avgörande för din hästs hälsa utan det ökar också ämnesomsättningen.
Välj lämpligt hö och/eller betesmark som har låg energi, socker och stärkelse.
Ge hästen
ett vitamin och mineraltillskott till det höbaserade fodret. De fyller i
näringsluckor och minskar ätandet genom att hästen helt enkelt får tillräckligt
med näringsämnen.
Hästens matsmältning är baserad på en jämt utfodring av
grovfoder vilket ger en bra salivutsöndring och som är viktigt för magens
funktion. Man får alltså vara uppmärksam på de lättfödda raserna och vara noga
med att köpa den typ av hö som är senare skördat och har lägre värden på energi
och strö boxen med havrehalm för dom hästar som står på box, på så sätt får hästarna tillgodose sitt tuggbehov. Men, om grovfodret är för fattigt på näringsämnen kommer hästen att äta mer.
För hästar som har stått på svältkost under en lång tid
Vissa hästar har drabbats av
foderbegränsning - svält i så många år att deras ämnesomsättning har blivit
allvarligt försämrad. För dessa kan en liten, kortsiktig viktökning vara en konsekvens
av fri tillgång till hö. Ha tålamod. Övergången kan ta flera månader. Låt din
häst få tid att anpassa sig, både fysiskt och psykiskt till detta nya sätt att
äta. Hälsosam viktminskning tar tid.
Det kan ju
även vara av värde att tänka på att göra många små matplatser som hästarna får
gå emellan så dom hästar som går på lösdrift och inte motioneras ändå får röra
lite på sig. Om det inte finns träd i hagarna så lägg in grenar av olika trädslag, till exempel är asp och tall bra alternativ, dom innehåller mycket kolloidala mineraler. När hästarna har något att pyssla med så blir dom nöjdare och gladare.
Minesyl, ett näringsbalanserande fodertillskott
Hämtat från flödet:
MINESYL
Det jag har märkt är att om jag ger Minesyl och ger ca 1-2 matskedar per dag så kan jag efter några veckor minska ner på krafftfodret för att det verkar som Minesyl får hästen att tar upp fodret bättre.
Om jag ger tex Kraffts mineraler (och många andras) så känns hästens som ett stort svart hål där jag ÖSER ner dyrt krafftfoder.
Källa
Hästsverige
SLU
Lantmännen
Ridsport
Juliet M. Getty, Ph.D.